Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Osetljiva pozicija Nemačke u rusko-ukrajinskoj krizi: Šta se dešava “kada se kamere isključe”

Usled sve većih tenzija između Rusije i Ukrajine, raste pritisak na Nemačku da bude spremna na obustavljanje projekta gasovoda Severni tok 2 u svakom trenutku, što je samo jedna od ekonomskih sankcija koje bi mogle da budu primenjene ukoliko Rusija izvrši invaziju na susednu zemlju.

Published

on

Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Usled sve većih tenzija između Rusije i Ukrajine, raste pritisak na Nemačku da bude spremna na obustavljanje projekta gasovoda Severni tok 2 u svakom trenutku, što je samo jedna od ekonomskih sankcija koje bi mogle da budu primenjene ukoliko Rusija izvrši invaziju na susednu zemlju.

Iako su u Nemačkoj nedavno jasno stavili do znanja da će u slučaju bilo kakve agresije razgovarati o svim sankcijama, dugo je trebalo da iz Berlina dođu ovako nedvosmislene izjave. U vreme kada se iz Vašingtona trude da prikažu jedinstvo Zapada, neophodno je da sve države učestvuju kako bi se takva slika zaista i poslala u svet. Iako je deklarativno jedinstvo zaista na delu, neke se zemlje ponašaju malo drugačije “kada se kamere isključe”, piše portal Politiko.

Jedna od tih zemalja je upravo Nemačka, čiji potezi po ko zna koji put dokazuju ono što je već poslovična istina – Evropa nema jedinstvenu spoljnu politiku. Tako su, na primer, iz SAD odobrili baltičkim zemljama da pošalju oružje u Ukrajinu, na šta se iz Berlina nisu odlučili.

Naime, nedavno je nemačka vlada objavila kako im je stigao iz Estonije zahtev za odobrenje da u Ukrajinu pošalju haubice sovjetske proizvodnje koje su nekada pripadale Istočnoj Nemačkoj, ali je vlada Olafa Šolca rekla samo da taj zahtev “razmatra”, ne i kada bi mogli da odgovore na njega.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

Slično tome, jedna od ekonomskih sankcija za koje se sve češće spominje da bi mogla biti uvedena Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu, jeste stavljanje zabrane Rusiji na korišćenje SWIFT bankarskog sistema. Ovo bi bio veoma velik udarac na rusku ekonomiju, ali bi istovremeno pogodio i sve one koji posluju sa ruskim kompanijama, jer je SWIFT komunikacioni sistem koji je najkorišćeniji u svetu. 

Iako su mnoge evropske zemlje bile za ovako veliku meru, iz Nemačke su se čuli dosta oprezniji tonovi. Tako je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla kako bi isključenje Rusije iz SWIFT sistema “svakako bila najveća, ali možda ne i sankcija sa najoštrijim efektom”, preneo je Rojters. Čak je i opozicija u Nemačkoj protiv uvođenja ovakve vrste sankcija, pa je tako Fridrih merz iz partije CDU rekao da bi odsecanje Rusije od svetskog finansijskog sistema bilo “ravno bacanju atomske bombe”.

Severni tok 2

Pozicija Nemačke tokom rusko-ukrajinske krize dodatno je otežana novim gasovodom Severni tok 2, koji se proteže na oko 1200 kilometara i povezuje Ust-Lugu u Rusiji sa Grajfsvaldom u severoistočnoj Nemačkoj – na ovaj gasovod gleda se kao na projekat koji bi trebalo da omogući Nemačkoj veću nezavisnost na energetskom tržištu u Evropi. 

Berlin je poslednjih dana jasno stavio do znanja da će se u slučaju bilo kakve agresije razgovarati o svim opcijama, uključujući i gasovod. Posle dugog perioda uzdržanosti, i kancelar Olaf Šolc i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok zapretili su Rusiji “visokom cenom” ukoliko napadne Ukrajinu. Podrška stiže i iz Sjedinjenih Američkih Država, a državni sekretar SAD Entoni Blinken je rekao da gas još uvek nije krenuo, pa je gasovod sredstvo pritiska za Nemačku, SAD i saveznike, a ne za Rusiju.

 

Izgradnja je počela u maju 2018. i završena je 10. septembra 2021. godine, godinu i po dana kasnije. Vlasnik gasovoda je ruski državni energetski gigant Gasprom, koji preuzima polovinu troškova projekta vrednog 9,5 milijardi evra. 

Preostale troškove finansirao je evropski konzorcijum kompanija uključujući OMV (Austrija), Wintershall Dea (Nemačka), Engie (Francuska), Uniper (Nemačka) i Shell (Velika Britanija).

Kroz cevi bi trebalo da proteče oko 55 milijardi kubnih metara gasa svake godine, ali je čitavom projektu i dalje potrebno odobrenje nemačkih vlasti da bi stupio u funkciju, piše Euronews.

Ko podržava gasovod?

Jasno je da i Rusija i Nemačka podržavaju projekat, ali u Berlinu, posebno u kontekstu novoformirane vlade koja se sastoji od tri različite stranke, više puta su isticani različiti stavovi o tome da li bi, i kada, trebalo pokrenuti Severni tok 2. Partija Zelenih, na primer, protivi se projektu iz geostrateških i klimatskih razloga, dok liberalni FDP smatra kako bi gasovod trebalo da krene sa radom.

U principu, Nemačka se oslanja na ruski gas, koji se smatra “tranzicionim gorivom” u zelenoj tranziciji. Gasovod bi bio relativno jeftin način za pokrivanje energetskih potreba zemlje. Moskva bi od ovoga imala koristi, jer bi mogla da prodaje svoj gas.

 

Prema nekim proračunima, gas koji bi išao kroz ovaj gasovod mogao bi godišnje da snabde oko 26 miliona domaćinstava u Nemačkoj.

Dragoslav Rašeta iz Novog trećeg puta je nedavno za Euronews Srbija istakao da je Nemačka “prvi put u istoriji okružena prijateljskim državama”, i da “verovatno ne bi želela da rizikuje odnose sa Rusijom zarad onih sa Ukrajinom”. 

“Međutim pritisci se na Nemačku vrše sa svih strana, i verovatno će morati da reaguje u nekom trenutku, samo je pitanje da li će to biti nakon potencijalne invazije, kako ne bi dali Rusiji neki povod za rat”, dodao je Rašeta.

Šta kažu iz Brisela?

Brisel ne podržava projekat Severnog toka 2. U saopštenju iz juna 2017. godine, piše da Severni tok 2 ne doprinosi ciljevima Energetske unije. Gasovod “ne bi trebalo da funkcioniše u pravnom vakuumu ili isključivo po zakonu treće zemlje”, saopštili su iz Brisela.

Prema mišljenju Evropske komisije, Severni tok 2 ne doprinosi ciljevima Energetske unije, odnosno ne otvara nove izvore snabdevanja, nove rute i ne otkriva nove snabdevače.

“Naprotiv, to bi čak moglo da olakša da jedan snabdevač dodatno ojača svoju poziciju na tržištu gasa EU, što bi značilo dalju koncentraciju puteva snabdevanja”, navela je Komisija 2017. godine.

Trenutno postoji dobro organizovana infrastruktura za transport gasa u Evropu. Međutim, postojeći transportni putevi (a naročito onaj koji ide kroz Ukrajinu) mogli bi potencijalno biti ugroženi izgradnjom Severnog toka 2.

Žozep Borelj, šef diplomatije EU, rekao je da gasovod nije evropski projekat, već da je “isključivo u rukama Nemaca

Geopolitička kontroverza

Evropska unija nije jedina koja kritikuje projekat – ni SAD ne žele da ovaj gasovod proradi.

Zbog sankcija koje su uvedene Rusiji 2020. godine, izgradnja Severnog toka 2 je zaustavljena na skoro godinu dana, jer Vašington strahuje da bi Rusija mogla da iskoristi zalihe gasa kao političko oružje.

U novembru 2018. godine, bivši američki ambasador u EU Gordon Sondland upozorio je da je “zavisnost Evrope od ruskog gasa geopolitički pogrešna”.

“SAD ne žele da gas bude isključen usred zime kada izbije politička kriza”, izjavio je tada Sondland.

Projekat se u ovom slučaju posmatra kao konkurencija, jer bi SAD pre htele da one posluju sa Evropom i prodaju, na primer, tečni gas.

Kijev zabrinut

Snažne kritike Severnom toku 2 dolaze i iz Poljske, koja smatra da je ignorišu kao tranzitnu zemlju za snabdevanje energijom. Projekat bi mogao da umanji status gasovoda koji već postoje na kopnenoj trasi, a značajni prihodi ostvareni tranzitnim naknadama mogli bi da budu biti izgubljeni. Od 19. januara, inače, više kroz ukrajinske gasovode ne protiče ruski gas za Poljsku.

Osim toga, postoji bojazan da bi Rusija mogla da ojača tako što bi Evropu učinila zavisnom od svog gasa. Zabrinutost postoji i u Ukrajini, jer zemlja zavisi od milijardi evra prihoda od tranzitnih taksi. Upravo zato, Kijev upozorava da projekat Severni tok 2 ne bi trebalo puštati u rad.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao ga je “opasnim geopolitičkim oružjem Kremlja”, a pre nedelju dana, ukrajinska državna energetska kompanija Naftogas saopštila je da je to pitanje “nacionalne bezbednosti zemlje”.

S obzirom na gomilanje ruskih trupa na ukrajinskoj granici, “ruskom predsedniku Vladimiru Putinu bi bilo teže da započne rat ako bi gas prolazio kroz Ukrajinu, jer bi to uticalo na snabdevanje”, rekao je šef Naftogasa Jurij Vitrenko, dodajući da ako Severni tok 2 proradi, ruski gas gotovo sigurno kroz Ukrajinu neće više prolaziti do Evrope.

“Kada ne bi bilo Severnog toka 2, dovoljno bi bilo da Ukrajina prilikom ruske invazije zapreti zavrtanjem gasa kao što je bio slučaj 2006. i 2007. godine, pa da evropske zemlje budu primorane da se umešaju u sukob”, rekao je Rašeta iz Novog trećeg puta

EuroNews Serbia, Reuters, Politico

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/34555/osetljiva-pozicija-nemacke-u-rusko-ukrajinskoj-krizi-sta-se-desava-kada-se-kamere-iskljuce/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending