Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

OLENIK ZA AKTUELNO: Srpski režim doživjeće ozbiljan poraz u Crnoj Gori, to će biti početak kraja za Aleksandra Vučića

Kako je Crna Gora članica NATO, kako je najjača stranka proevropski orijentisana i kako međunarodna zajednica uviđa svoje greške u Crnoj Gori i, na kraju, kako se SAD vraćaju svojoj politici, to sam siguran da Crna Gora nije pokorena i da će upravo ovde, sadašnji režim u Beogradu doživeti prvi ozbiljan poraz. Taj poraz će biti i početak kraja za Aleksandra Vučića.

Published

on

Vlada Zdravka Krivokapića od parlamentarnih izbora pa do sada je pokazala svoje pravo lice, istakao je u intervjuu za portal Aktuelno beogradski advokat i građanski aktivista Aleksandar Olenik.

On smatra da nije moguća ponovna prevara birača, jer kako navodi, građani su dovoljno vidjeli kroz lažnu politiku trenutne vlasti o poštovanju države Crne Gore i samih Crnogoraca. Smatra da je ”SPC glavni izvođać prljavih političkih radova za režim Aleksandra Vučića  i to van granica Srbije”.

Osvrćući se na događaje u Beogradu vezano za mural ratnog zločinca Mladića i privođenje aktiviskinje Aide Ćorović, dodaje da je poruka sasvim jednostavna – „Ratni zločinac Ratko Mladić, pod čijom komandom je izvršen genocid u BiH, je tada sprovodio politiku Šešelja, Vučića, Vulina i Dačića, te oni sada štiteći njega, štite sami sebe“.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aktuelno: Kakvu sliku šalje zvanična politika Srbije hapšenjem građana i stajanjem u zaštitu ratnog zločinca?

Olenik: Poruka je jednostavna: Nemojte nikada zaboraviti da sadašnju vlast u Srbiji čine Šešeljevi radikali, visoki funkcioneri u kriminalnoj organizaciji Mire Marković i preživeo Miloševićev aparat lopova i ratnih zločinaca na budžetu, koji svi zajedno sprovode politiku Velike Srbije, kojoj sada tepaju sa ”Srpski svet”. Sadašnji zvanični Beograd je najodgovorniji za ratne zločine i zato se u Beogradu, sa negiranja ratnih zločina i genocida prešlo na otvoreno slavljenje ratnih zločinaca pa i samog genocida. Murali po zidovima su samo jedan od metoda kojima se vrši revizija moderne istorije Srbije, kojom se mladi u Srbiji pripremaju za nove sukobe u regionu.

Aktuelno: Da li se kroz hapšenje slobodnih građana i odbranom murala Ratka Mladića vidi jasan stav Srbije kada je riječ o genocidu?

Olenik: Kao i u vreme 90-ih godina prošlog veka, imamo zvaničan stav Srbije, kojim se priznaje presuda za genocid ali i rezolucija naše skupštine, koja se takođe poziva na presudu kojom je utvrđen genocid. Ali je ovaj zvaničan stav samo za spoljašnju upotrebu ili kad nam dođu gosti. Postoji i nezvaničan stav zvaničnog Beograda, za unutrašnju upotrebu, koji nije formalizovan kroz neki akt, već je u pitanju narativ koji usmeno i kroz gestove stvaraju svi članovi SNS, SPS ali i sve nacionalističke opozicione organizacije, a to je jednostvno: ”Mladić je naš heroj”.

Aleksandar Olenik

Aktuelno: Koliko ovakvi potezi mogu uticati na dešavanja u regionu?

Olenik: Veličanje ratnog zločinca Mladića je više usmereno ka BiH, odnosno njenom severno-istočnom delu, i pokušaju destabilizacije. Što se tiče Crne Gore, zvanični Beograd se ponaša kao da je u pitanju gotova stvar, te da je Crna Gora pokorena. Stoga je i premijer Krivokapić u nedavnoj poseti od Vučića tražio dozvolu za prevremene izbore, kao i pomoć za učešće na tim izborima, ali je nije dobio. Premijer Krivokapić zna da bez velikog učešća Srbije, SPC, novca i kampanje iz Beograda nikada ne bi došao na vlast, tako da bez dozvole Vučića on prevremene izbore u Crnoj Gori ne može raspisati. Kako je Crna Gora članica NATO, kako je najjača stranka proevropski orijentisana i kako međunarodna zajednica uviđa svoje greške u Crnoj Gori i, na kraju, kako se SAD vraćaju svojoj politici, to sam siguran da Crna Gora nije pokorena i da će upravo ovde, sadašnji režim u Beogradu doživeti prvi ozbiljan poraz. Taj poraz će biti i početak kraja za Aleksandra Vučića.

Aktuelno: Pomenuli ste da Krivokapić bez velikog učešća Srbije, SPC, novca i kampanje iz Beograda nikada ne bi došao na vlast. Možemo li očekivati mješanja i kroz lokalne izbore?

Olenik: SPC je glavni izvođać prljavih političkih radova za režim Aleksandra Vučića  i to van granica Srbije. Bez logistike i zloupotrebe verskih osećanja građana Crne Gore od strane SPC, nikada se ne bi desilo da poglavar SPC postavlja premijera. Uveren sam da će se pokušati sa istim receptom ali sam još uvereniji da će građanske i proevropske snage ovaj put biti spremne.

Aktuelno: Da li Vlada može očekivati podršku građana na sledećim lokalnim izborima?

Olenik: Od parlamentarnih izbora pa do sada, svi u vladajućoj većini su pokazali svoje pravo lice. Tako da nije moguće da opet prevare birače lažima o svojoj građanskoj politici ili o poštovanju države Crne Gore i samih Crnogoraca. Takođe, odlazak po mišljenje ili dozvole u Beograd je postala normalna pojava. Stoga sam uveren da će na sledećim lokalnim izborima, svi građani koji su za samostalnu, nezavisnu i evropsku Crnu Goru dati svoj glas samo proverenim proevropskim partijama, bez eksperimenata sa raznim pokretima i pseudo građanskim udruženjima, koji održavaju ovu vlast. U tom slučaju, pobeda dokazanih proevropskih i građanskih partija je najverovatnija.

Aleksandra Popović

izvor: https://www.aktuelno.me/politika/olenik-za-aktuelno-srpski-rezim-dozivjece-ozbiljan-poraz-u-crnoj-gori-to-ce-biti-pocetak-kraja-za-aleksandra-vucica

SLOBODNA VOJVODINA

LSV traži od Vlade sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražila je od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Published

on

By

Potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojana Begović podsetila je da je beogradska vlast najavila da će svi učenici u Beogradu, odnosno njihovi roditelji, dobiti po 20.000 dinara, koje će u septembru upotrebiti za kupovinu udžbenika, navodi se u saopštenju.

„Sramotno je da se u Srbiji čak i deca dele na ‘beogradsku’ i ‘onu preostalu’, iako smo navikli da je ova vlast spremna na sve zarad još jednog mandata“, ocenila je ona.

Ona je istakla da su prosečne zarade zaposlenih u Beogradu 30.000 dinara više od državnog proseka, pa je, kako je navela, time još nelogičnije da pomoć dobija bogatiji deo zemlje, a onaj siromašniji ostaje na marginama.

izvor: https://n1info.rs/vesti/lsv-besplatni-udzbenici-ucenici-srbije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“

Published

on

By

Odbornici imaju zakonsko pravo da o svemu budu obavešteni!

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji „Linglong“ da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Želimo da znamo da li gradonačelnik Salapura i njegova administracija svesno krše zakon ili ih na to neko primorava?

Gradonačelnička funkcija je mnogo više od bacanja lopte i šetnje po praznim atletskim stazama.

Salapura mora da kaže jasno i glasno ko traži da se po pitanju „Linglonga“ krši zakon?

On će kao pravno odgovorno lice u Zrenjaninu, sigurno, snositi posledice. Sigurni smo da neće biti i jedini.

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
u Skupštini grada Zrenjanina

izvor: https://vojvodjani.rs/simo-salapura-da-jasno-kaze-ko-ga-primorava-da-po-pitanju-linglonga-krsi-zakon/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0la6XzcFUkrADJglODFkCi8_OnbedKTyqN5EeJSsODsNQ9Gc-RRWCSUBY_aem_AaDgRoD4q-jV0d2Ex59VnSCpKgHaMPrr0FQPo7gm0HqYM3qIW4FMd1AAMEsPgb6IYWCJGPZ3uoBp-lSbJdilCe6h

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Krivim direktno Aleksandra Vučića“: Dinko Gruhonjić nakon verbalnog napada koji je danas doživeo

Univerzitetski profesor i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić danas je ponovo verbalno napadnut na ulici. Hajka protiv njega se vrši već mesecima unazad, tokom kojih je on u konstantnoj izloženosti pretnjama

Published

on

By

Dinka Gruhonjića je oko 13.45 časova, dok se vraćao sa fakulteta, na uglu ulice Fruškogorske i Narodnog fronta u novosadskom naselju Liman, nepoznati muškarac od oko 40 godina počeo da viče „Dinko ustašo“, da ga psuje i da mu preti.

– Kazao je da kad me dohvati šta će biti. Stao sam i izvadio telefon i rekao mu „Hajde da vidimo šta će biti“, krenuo prema njemu i on je krenuo da beži, pobegao je kao i svaki siledžija i kukavica. Prijavili smo to policiji, kao što i sve prijavljujemo, kaže Gruhonjić.

On navodi da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja na ulici koji je doživeo od kako traje hajka na njega. Ranije nije nikad imao neprijatne situacije na ulici, već isključivo primere ljudi koji su mu prilazili na ulici i čestitali na novinarskoj i akademskoj hrabrosti.

– Od kada je počela ova hajka koju su predvodili visoki funcioneri naprednjačkog režima, praćeni režimskim medijima, sada je očigledno da isključivo njihovom ni ja ni moja porodica ne možemo da budemo mirni ni na ulici. Ponoviću po stoti put ako treba, bilo šta što se desi meni ili mojoj porodici krivim direktno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističe Gruhonjić.

Osim što su neke od osoba koje su pretile njemu i Ani Lalić uhapšene, od institucija nisu dobili nikakav odgovor do danas, nisu dobili nikakvu policijsku zaštitu niti informaciju o tome ko je ispisivao grafite po zgradi u kojoj on živi sa svojom porodicom.

– Nastavićemo da se ponašamo kao civilizovana bića i koji poštuju institucije, jer ne želimo da generalizujemo i da kažemo da u policiji i tužilaštvu nema čestitih ljudi, itekako ih ima, samo što su na čelu MUP-a Srbije ljudi koji su sve samo ne dobronamerni, u šta smo se više puta uverili, kaže Gruhonjić.

Navodi da će NDNV i on poštovati institucionalni pristup, a da su dalji koraci njima na čast. Siguran je da će doći vremena kada će arhiva svih pretnji koje su prijavljivali, a koje su ostale navodno nerazjašnjene, imati dokumentarnu ulogu i da će svima koji su ćutali i dopustili „raznoraznim bitangama“ da napadaju novinare i akademike koji su govorili da živimo u nenormalnom društvu sve to doći na naplatu.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dinko-gruhonjic-nakon-napada-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

Trending