Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Novosadska “(Ne)Čistoća”: Kakvo je stanje u gradu i šta bi moglo bolje?

Čistoća na ulicama Novog Sada velika je tema koja može da se podeli na više oblasti – čistoća samih ulica, deponije i sakupljanje smeća, a građani nisu najzadovoljniji kvalitetom ovih usluga.

Published

on

Portal 021.rs pitao je Novosađane na svojoj Fejsbuk stranici o kom se problemu u Novom Sadu ne priča dovoljno, a upravo je veliki broj pomenuo (ne)čistoću ulica kojima se kreću i u kojima žive.

Mnogi smatraju da je grad izuzetno prljav, da su ulice ulepljene i da je potrebno vratiti praksu čišćenja ulica.

“Lepo bi bilo da vrate čistače ulica sa metlom. Grad je blistao kada se ujutru počisti, a u 22 časa okupa crevom”, podseća jedna Novosađanka.

Druga Novosađanka je poslala i sliku “očišćenog” druma kojim je prošlo vozilo “Čistoće” sa četkom za čišćenje ulica.

“Prošlo vozilo sa četkom i sad se ovo smatra urađenim poslom? Da li smatraju da je ovo dobro urađen posao ili to što je grad prljav nije problem”, piše ona.

Građani se žale i na odnošenje smeća, kao i na način na koji se tretiraju kante dok se smeće izbacuje.

Jedni smatraju da radnici “Čistoće” smeće ne skupljaju dovoljno puta u nedelji, te da nije u redu da vozilo prolazi njihovom ulicom jednom nedeljno iako ima mnogo stanara u obližnjim zgradama.

“Kod nas redovno i prosipaju iz kante, seju smeće, pa onda idem i skupljam za njima, a o polomljenim kantama da ne pričamo”, kaže Novosađanka.

Portal 021.rs pitao je odbornike Skupštine grada i gradonačelnika Novog Sada šta misle o nivou čistoće u gradu i šta je ono što bi moglo da se uradi kako bi se stanje popravilo.

Gradonačelnik Milan Đurić za 021.rs kaže da je zadovoljniji nivoom čistoće sada, nego što je to bio slučaj pre nekoliko meseci.

“Mislim da je novi direktor osvežio firmu, dobro je što je iz tog preduzeća i zna posao. Ne možemo reći da se svi otimaju da rade u osnovnoj delatnosti, odnosno na odnošenju smeća, zbog čega imamo problem sa radnicima, ali mislim da ćemo u narednom periodu ovo stanje poboljšati”, rekao je on.

Đurić se osvrnuo i na divlje deponije koje se stvaraju po gradu. 

“Kada dobijemo predstavke ili uočimo divlje deponije, šaljemo prijavu inspekciji, koja nalaže ‘Čistoći’ da ukloni tu deponiju. Gledamo da grad bude čistiji nego što je bio u prethodnom periodu”, dodao je. 

Predsednik odborničke grupe “Vojvođanski front” – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani Robert Kolar za 021.rs naglašava da se trud radnika koji održavaju čistoću grada ne dovodi u pitanje.

“Ono što je upitno jeste sam kocept i organizacija koncepta, edukovanost javnosti i posebno mladih o značaju javne higijene, značaju primarne selekcije otpada kao stepeniku ka nekom pristojnom ekološkom statusu. Upitna je i naša deponija koja to zapravo nije, nego je to jedno obično veliko smetlište”, objašnjava.

Kako kaže, Novi Sad i sve lokalne samouprave moraju “pod hitno” da pređu na koncept primarne selekcije otpada.

“To je obavezno, jer se u svakom drugom slučaju nećemo pomeriti sa tačke na kojoj smo sada. Kako je moguće da su svega nekoliko desetina ili stotina kilometara od nas države u okruženju taj koncept uspele da sprovedu i postale su veoma čiste i veoma zelene zemlje? Da bi se ovo omogućilo, potrebna je svest i politička volja nadležnih”, dodaje Kolar.

Naglašava i da bi to moglo biti moguće ukoliko bi vlast na nivou države imala volju da krene sa sprovođenjem koncepta primarne selekcije otpada, čime bi Srbija i lokalne samouprave postale u potpunosti čiste.

“Kada bi vlasti uložile samo 10 odsto energije od sveukupne koju ulažu u to da se međusobno mrzimo, da nas mrze ili da smo posvađani sa svima, u seču Fruške gore i ostalo, i kada bi tu energiju uložili u odvajanje sredstava i dovođenje pravoj nameni deponija, za veoma kratko vreme bismo ostali šokirani koliko bismo bili čistiji nego što smo sada”, kaže. 

Predsednik odborničke grupe “NADA za Novi Sad” Bojan Radojević iz Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS), a koji je u Skupštini grada u koaliciji sa Pokretom obnove Kraljevine Srbije (POKS), kaže za 021.rs da Novi Sad može relativno da bude zadovoljan službom koja održava čistoću.

“Svakako, to može i bolje da se radi. Nedavno smo imali velike oluje i radnici koji su zaduženi za čistoću u gradu imali su mnogo posla, a sada kada sve bude otklonjeno treba očekivati od njih više jer Novi Sad ima visoke standarde i mislim da zaslužuje bolje”, kaže.

Radojević dodaje i da je Novi Sad turističko mesto, te ima puno lokacija na kojima se prlja infrastruktura, ulice i trotoari zbog velikog protoka ljudi.

“Na čišćenju ovih lokacija treba da se poradi, a istakao bih i da treba raditi na čistoći oko podzemnih kontejnera. Oni budu izuzetno prljavi i taj deo oko kontejnera treba da se čisti redovno jer oni budu izuzetno masni, ispušta se određena količina smeća na kolovoz kada se prazne ti podzemni kontejneri”, naglašava.

Predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Đurađ Jakšić za 021.rs kaže da bi javna higijena u svakom delu grada trebalo da bude na većem nivou, pogotovo što Novi Sad ima najskuplju uslugu odnošenja smeća u Srbiji.

“Problemi postoje, pogotovo u onim delovima grada gde je došlo do urbanističkog razvoja u poslednjih nekoliko godina, kao što su to delovi Adica, Veternika i na sremskoj strani grada. Nama su se građani žalili da apsolutno nije dovoljno da se smeće iznosi dva puta nedeljno na lokacijama gde sada umesto kuća postoje višespratnice, što bi ‘Čistoća’ trebalo češće da radi“, objašnjava.

Jakšić naglašava da je “Čistoća”, pored “Vodovoda i kanalizacije” i “Novosadske toplane”, jedno od najvažnijih komunalnih preduzeća koje se brine o higijeni i čistoći u gradu koji broji skoro pola miliona stanovnika.

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/351391/Novosadska-NeCistoca-Kakvo-je-stanje-u-gradu-i-sta-bi-moglo-bolje.html

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Za pet godina stradalo 240 radnika u Srbiji, polovina na građevini – ko brine o teško povređenima

U proteklih pet godina u Srbiji je na radu, prema podacima Inspektorata za rad Republike Srbije, stradalo 240 radnika. U istom periodu – od 2019. zaključno sa 2023. godinom, na radu je teško povređeno njih 4.304. “U proseku oko 50 odsto poginulih radnika je u građevinarstvu”, kaže za N1 predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saša Torlaković

Published

on

By

Samo u 2023. godini, Inspektorat za rad izvršio je 1.039 inspekcijskih nadzora povodom prijavljenih povreda na radu –  22 povodom smrtnih, a 18 povodom teških povreda sa smrtnim ishodom. Prema izveštaju Inspektorata, u 2023. godini na radu je teško povređeno 886 radnika, a 88 lakše.

Prema Izveštaju o radu Uprave za bezbednost i zdravlje na radu za 2023. godinu, na osnovu 13.406 izveštaja o povredama na radu koje su poslodavci dostavili Upravi, bilo je:

– 14 povreda sa smrtnim ishodom,
– 1.308 teških povreda,
– 612 teških povreda pri dolasku i odlasku sa posla i
– 11.472 lakih povreda.

„Svaka nesreća na gradilištu je predvidiva, ako izuzmemu višu silu, većina njih. I propisane su mere zaštite kojima bi se ti ljudi obezbedili“, rekao je Torlaković.

Radnik ima pravo da kaže – neću, opasno je

Do nesreća, kako kaže sagovornik portala N1, dolazi uglavnom zato što ljudi nisu obučeni da rade na gradilištu i ističe da radnik ima pravo da, ako vidi da je nešto opasno, da kaže ja neću da radim, ali on to ne kaže.

Razlozi za to su, navodi, strah od gubitka dnevnice, a često je reč o ljudima koji rade na „crno“.

Najčešće pogibije su na radu u dubini – kod iskopa temeljnih jama, zatim na radu na visini prilikom pada sa skale, takođe prilikom prolaska ispod tereta na gradilištu, ali i od strujnih udara.

Često na gradilištima postoji šesti nivo podizvođača i tu, kako kaže Torlaković imamo rad na crno.

„Često se dešavalo da su ginuli radnici prvog dana na poslu. Dovoljno je bilo da radnik potpiše jedan papir gde je upoznat sa opasnostima, a da nije prošao nikakvu obuku. Strane kompanije strašno vode računa o zaštiti na radu i tu je broj smrtnih slučajeva sveden na minimum. Kada na gradilištu imate podizvođeče i podizvođače podizvođača, tu dolazi do katarstrofalnih posledica“, kaže Torlaković.

Teško povređen radnik se zaboravlja

Teško povređeni radnik postaje briga i za porodicu i ne može da privređuje.

Poginulog čoveka ne možete da vratite u život, a ovi se ljudi (teško povređeni) zaboravljaju u smislu njihovog daljeg opstanka, ističe Torlaković.

Zašto se izbegava Zakon o osiguranju od povreda

„Zakon koji fali, a godinama se izbegava u Srbiji je Zakon o osiguranju od povreda i poslovnih bolesti“, kazao je Torlaković.

Prema njegovim rečima, on bi u potpunosti definisao ko kome plaća odštetu, kada i na koji način. Najbolji zakon, kako kaže imaju Austrijanci gde se radnici upućuju na lečenje sredstvima iz fonda koji finansiraju poslodavci, kaže Saša Torlaković.

„Kod nas se godinama izbegava taj zakon i to je neprimereno, ako hoćemo u EU i da vodimo računa o svakom čoveku… Od kada je trebalo da ugleda svetlost dana“, naglašava sagovornik portala N1.

Ko sve „može“, a ko radi na građevini

Torlaković podseća da je ranije na medicini rada postojao karton svakog radnika koji se pratio godinama i iz toga je moglo da se vidi nazadovanje u zdravlju.

„Danas poslodavci vode radnike na preglede privatno, ne sporim to pravo, ali medicina rada i praćenje zdravstvenog stanja radnika je najbitnija stvar“, smatra Torlaković.

„Vidim starce na gradilištu, dede, koji se jedva kreću… Zbog nedostatka radne snage“, zaključio je sagovornik N1.

A njih na gradilište teraju male penzije i borba za iole pristojan život.

izvor: https://n1info.rs/vesti/radnici-na-gradjevini/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima: Jedan od kandidata i proterani separatista

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između proteranog separatististe Karlosa Pučdemona i vlade koju predvodi Socijalistička partija

Published

on

By

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Pučdemon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

“Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak“, rekao je u petak Pučdemon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.  Pučdemon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/375247/Katalonci-danas-glasaju-na-regionalnim-izborima-Jedan-od-kandidata-i-proterani-separatista.html

Continue Reading

Trending