Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Novinari Marija Resa i Dimitrij Muratov dobitnici Nobelove nagrade za mir

Novinari Marija Resa i Dimitrij Muratov ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za mir, saopštio je danas Norveški Nobelov komitet.

Published

on

Novinari Marija Resa i Dimitrij Muratov ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za mir, saopštio je danas Norveški Nobelov komitet.

Oni su nagrade dobili za njihove napore da zaštite slobodu izražavanja, što je preduslov za demokratiju i trajni mir.

Resa i Muratov primaju nagradu za mir za hrabru borbu za slobodu izražavanja na Filipinima i u Rusiji. Istovremeno, oni su predstavnici svih novinara koji se zalažu za ovaj ideal u svetu u kome se demokratija i sloboda štampe suočavaju sa sve nepovoljnijim uslovima, saopšteno je u obrazloženju.

Marija Resa koristi slobodu izražavanja kako bi razotkrila zloupotrebu moći, upotrebu nasilja i rastući autoritarizam na Filipinima, u svojoj rodnoj zemlji.

Godine 2012. postala je suosnivač Rapler-a, kompanije za digitalne medije za istraživačko novinarstvo, koju i dalje vodi. Kao novinar i izvršni direktor Raplera, Resa se pokazala kao „neustrašivi branitelj slobode izražavanja“.

Rapler je kritičku pažnju usmerio na kontroverznu kampanju režima Dutertea protiv droga.

Kako se navodi, broj umrlih je toliko visok da kampanja liči na rat koji se vodi protiv stanovništva sopstvene zemlje. Resa i Rapler su takođe dokumentovali kako se društveni mediji koriste za širenje lažnih vesti, uznemiravanje protivnika i manipulaciju javnim diskursom.

Dmitrij Andrejevič Muratov decenijama brani slobodu govora u Rusiji pod sve izazovnijim uslovima.

Godine 1993. bio je jedan od osnivača nezavisnih novina Novaja gazeta. Od 1995. bio je glavni urednik lista ukupno 24 godine.

Novaja Gazeta je danas najnezavisniji list u Rusiji, sa fundamentalno kritičkim odnosom prema moći.

Novinarstvo zasnovano na činjenicama i profesionalni integritet učinili su ga važnim izvorom informacija o cenzurisanim aspektima ruskog društva koje retko spominju drugi mediji.

Od svog osnivanja, Novaja Gazeta je objavljivala kritičke članke na teme koje se kreću od korupcije, policijskog nasilja, nezakonitih hapšenja, izbornih prevara i „fabrika trolova“ do upotrebe ruskih vojnih snaga unutar i izvan Rusije.

Protivnici Novaja Gazete odgovorili su uznemiravanjem, pretnjama, nasiljem i ubistvom. Od početka rada lista, šest njegovih novinara je ubijeno, uključujući Anu Politkovskaju koja je pisala članke o ratu u Čečeniji.

Uprkos ubistvima i pretnjama, glavni urednik Muratov odbio je da napusti nezavisnu politiku novina.

On je dosledno branio pravo novinara da pišu šta god žele o čemu god žele, sve dok su u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima novinarstva.

Besplatno, nezavisno i zasnovano na činjenicama novinarstvo služi za zaštitu od zloupotrebe moći, laži i ratne propagande.

Norveški Nobelov komitet ubeđen je da „sloboda izražavanja i sloboda informisanja pomažu da se osigura informisana javnost. Ova prava su ključni preduslovi za demokratiju i štite od rata i sukoba“.

Nobelova nagrada za mir Mariji Resi i Dmitriju Muratovu ima za cilj da naglasi važnost zaštite i odbrane ovih osnovnih prava.

Ovogodišnja nagrada za mir čvrsto je usidrena u odredbama testamenta Alfreda Nobela: „Bez slobode izražavanja i slobode štampe, biće teško uspešno promovisati bratstvo među narodima, razoružanje i bolji svetski poredak koji će uspeti u našem vremenu.“

Nobelova nagrada ustanovljena je da bi se odalo priznanje istaknutim ličnostima za akademska, kulturna i naučna dostignuća i prvi put je dodeljena 1901. godine.

Nobelova nagrada za mir predstavlja priznanje koje se dodeljuje pojedincima, grupama i organizacijama za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, smanjenja vojnih potencijala i razoružanja, kao i za promovisanje mira i obrazovanja.

Nobelova nagrada za mir se od 1901. godine svake godine dodeljuje 10. decembra u Oslu, na godišnjicu smrti Afreda Nobela.

Prvi dobitnici su Švajcarac Žan Anri Dinan, osnivač Crvenog krsta i začetnik Ženevske konvencije, i Francuz Frederik Pasi, osnivač i predsednik Francuskog društva za arbitražu među nacijama.

Odbor koji odlučuje kome će biti uručena ova prestižna nagrada sastoji se od pet članova, koje bira norveški parlament na svakih šest godina. Iako nigde nije određeno da članovi moraju biti Norvežani, do danas su svi članovi komiteta bili norveški državljani.

Predloge kandidata za dobitnike Nobelove nagrade za mir, mogu predložiti, pored svih članova vlade ili Međunarodnog suda pravde, profesori (uglavnom angažovani na katedrama za političke nauke, pravo, filozofiju, istoriju i sociologiju), kao i rukovodioci odgovarajućih instituta.

Zbog svoje političke prirode, Nobelova nagrada za mir je većinu svoje istorije bila predmet brojnih kontroverzi. Za razliku od ostalih Nobelovih nagrada, može biti dodeljena i učesnicima određenih mirovnih pregovora koji su završeni bez uspeha, odnosno koji nisu doveli do postizanja mirovnog sporazuma. Zbog toga se pojedine dodele iz današnje perspektive dovode u pitanje.

Među kontroverznim dodelama su ona iz 1973. godine kada je Nobela trebalo da dobiju vijetnamski političar Le Duk To i državni sekretar SAD Henri Kisindžer, za pregovaranje o mirovnom sporazumu u Vijetnamskom ratu. Iako je Kisindžer prihvatio Nobelovu nagradu, do danas je Le Duk To jedina osoba koja je odbila ovo priznanje.

Naknadno oduzimanje Nobelove nagrade za mir nije moguće.

Još jedan primer koji je bio predmet kritika je Nobelova nagrada za mir dodeljena 1994. izraelskom predsedniku Šimonu Peresu, izraelskom političaru Jicaku Rabinu i palestinskom političaru Jaseru Arafatu, za njihove napore u uspostavljanju mira između Izraelaca i Palestinaca.

Iako se Nobelove nagrade u ostalim kategorijama uručuju pojedincima, ova nagrada se može dodeliti i međunarodnim organizacijama. To je bio slučaj 2020. godine, kada je Svetski program za hranu odabran za svoje napore u borbi protiv gladi, doprinos poboljšanju uslova za mir u područjima pogođenim sukobima i za nastojanje da se spreči upotreba gladi kao oružja za rat i sukob.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Alfred Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine, među kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na oko devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

T. Đorđević – D. Marić

izvor: https://www.danas.rs/svet/marija-resa-i-dimitrij-muratov-ovogodisnji-dobitnici-nobelove-nagrade-za-mir/

SLOBODNA VOJVODINA

LSV traži od Vlade sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražila je od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Published

on

By

Potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojana Begović podsetila je da je beogradska vlast najavila da će svi učenici u Beogradu, odnosno njihovi roditelji, dobiti po 20.000 dinara, koje će u septembru upotrebiti za kupovinu udžbenika, navodi se u saopštenju.

„Sramotno je da se u Srbiji čak i deca dele na ‘beogradsku’ i ‘onu preostalu’, iako smo navikli da je ova vlast spremna na sve zarad još jednog mandata“, ocenila je ona.

Ona je istakla da su prosečne zarade zaposlenih u Beogradu 30.000 dinara više od državnog proseka, pa je, kako je navela, time još nelogičnije da pomoć dobija bogatiji deo zemlje, a onaj siromašniji ostaje na marginama.

izvor: https://n1info.rs/vesti/lsv-besplatni-udzbenici-ucenici-srbije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“

Published

on

By

Odbornici imaju zakonsko pravo da o svemu budu obavešteni!

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji „Linglong“ da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Želimo da znamo da li gradonačelnik Salapura i njegova administracija svesno krše zakon ili ih na to neko primorava?

Gradonačelnička funkcija je mnogo više od bacanja lopte i šetnje po praznim atletskim stazama.

Salapura mora da kaže jasno i glasno ko traži da se po pitanju „Linglonga“ krši zakon?

On će kao pravno odgovorno lice u Zrenjaninu, sigurno, snositi posledice. Sigurni smo da neće biti i jedini.

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
u Skupštini grada Zrenjanina

izvor: https://vojvodjani.rs/simo-salapura-da-jasno-kaze-ko-ga-primorava-da-po-pitanju-linglonga-krsi-zakon/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0la6XzcFUkrADJglODFkCi8_OnbedKTyqN5EeJSsODsNQ9Gc-RRWCSUBY_aem_AaDgRoD4q-jV0d2Ex59VnSCpKgHaMPrr0FQPo7gm0HqYM3qIW4FMd1AAMEsPgb6IYWCJGPZ3uoBp-lSbJdilCe6h

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Krivim direktno Aleksandra Vučića“: Dinko Gruhonjić nakon verbalnog napada koji je danas doživeo

Univerzitetski profesor i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić danas je ponovo verbalno napadnut na ulici. Hajka protiv njega se vrši već mesecima unazad, tokom kojih je on u konstantnoj izloženosti pretnjama

Published

on

By

Dinka Gruhonjića je oko 13.45 časova, dok se vraćao sa fakulteta, na uglu ulice Fruškogorske i Narodnog fronta u novosadskom naselju Liman, nepoznati muškarac od oko 40 godina počeo da viče „Dinko ustašo“, da ga psuje i da mu preti.

– Kazao je da kad me dohvati šta će biti. Stao sam i izvadio telefon i rekao mu „Hajde da vidimo šta će biti“, krenuo prema njemu i on je krenuo da beži, pobegao je kao i svaki siledžija i kukavica. Prijavili smo to policiji, kao što i sve prijavljujemo, kaže Gruhonjić.

On navodi da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja na ulici koji je doživeo od kako traje hajka na njega. Ranije nije nikad imao neprijatne situacije na ulici, već isključivo primere ljudi koji su mu prilazili na ulici i čestitali na novinarskoj i akademskoj hrabrosti.

– Od kada je počela ova hajka koju su predvodili visoki funcioneri naprednjačkog režima, praćeni režimskim medijima, sada je očigledno da isključivo njihovom ni ja ni moja porodica ne možemo da budemo mirni ni na ulici. Ponoviću po stoti put ako treba, bilo šta što se desi meni ili mojoj porodici krivim direktno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističe Gruhonjić.

Osim što su neke od osoba koje su pretile njemu i Ani Lalić uhapšene, od institucija nisu dobili nikakav odgovor do danas, nisu dobili nikakvu policijsku zaštitu niti informaciju o tome ko je ispisivao grafite po zgradi u kojoj on živi sa svojom porodicom.

– Nastavićemo da se ponašamo kao civilizovana bića i koji poštuju institucije, jer ne želimo da generalizujemo i da kažemo da u policiji i tužilaštvu nema čestitih ljudi, itekako ih ima, samo što su na čelu MUP-a Srbije ljudi koji su sve samo ne dobronamerni, u šta smo se više puta uverili, kaže Gruhonjić.

Navodi da će NDNV i on poštovati institucionalni pristup, a da su dalji koraci njima na čast. Siguran je da će doći vremena kada će arhiva svih pretnji koje su prijavljivali, a koje su ostale navodno nerazjašnjene, imati dokumentarnu ulogu i da će svima koji su ćutali i dopustili „raznoraznim bitangama“ da napadaju novinare i akademike koji su govorili da živimo u nenormalnom društvu sve to doći na naplatu.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dinko-gruhonjic-nakon-napada-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

Trending