Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

NIS i država izbegli da daju novac malim akcionarima: Vučić, Mali i Đedović zahtevali poklon od 60 miliona evra za budžet, preko dividende

Nakon, kada je reč o zaradi, rekordno unosne prošle godine u kojoj je zabeležen profit od 93,45 milijarde dinara odnosno nešto manje od 800 miliona evra, mali akcionari Naftne industrije Srbije nadali su se i većoj dividendi, ali dodatnog novca za njih ipak neće biti, dok će uvećan prihod na zaobilazan način, potpuno neopravdano i diskriminatorski, državi pak biti omogućen, kaže za Danas izvor blizak malim akcionarima. U NIS-u potvrđuju da će država dobiti dodatni novac, ali ne u obliku dividende svom akcionaru, već kao „podršku NIS-a projektima Vlade Srbije“

Published

on

Inače, kompanija NIS je u većinskom vlasništvu ruskog državnog giganta Gaspromnjefta, država Srbija poseduje 30 odsto akcija, dok mali akcionari (radnici, bivši zaposleni, preduzeća, fondovi) kontrolišu oko 14 odsto akcija.

– NIS ima dugoročnu strategiju podele dividende i to u iznosu od 25 odsto od profita svake poslovne godine. S obzirom da je u 2022. napravljen rekordan profit akcionari po tom osnovu mogu da se nadaju iznosu od 121,79 dinara po akciji. Država bi u ovom slučaju od dividende prihodovala 50,51 milion evra, i kroz poreze na dividendu još oko 30 miliona evra, što ukupno iznosi oko 80 miliona evra – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je međutim, država preko svojih članova u Upravnom odboru kompanije zahtevala da NIS za pomoć budžetu dodeli još 250 miliona evra mimo dividende.

– Za ruske partnere je to bilo neprihvatljivo, pa je zbog toga tražena suma spuštena na 200 miliona evra što je takođe bilo neprihvatljivo za rusku stranu. Napokon, 24. aprila održan je sastanak na najvišem nivou, na kome su, između ostalih, sa jedne stane prisustvovali Aleksandar Djukov, generalni direktor Gasprromnjefta i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, a sa druge predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar finansija Siniša Mali, i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Na tom sastanku je, na predlog predsednika Vučića dogovorena dodatna pomoć NIS-a budžetu Srbije u iznosu od 60 miliona evra. Gaspromnjeft je pristao da pokrene inicijativu za realizaciju za isplatu te sume – navodi naš sagovornik i dodaje da su 17. maja nadležni u NIS-u saopštili da je ta kompanija sa 60 miliona evra podržala projekte Vlade Srbije u obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti te da su na taj način, zaobiđeni, diskriminisani i oštećeni mali akcionari NIS-a.

– Mali akcionari naravno nemaju ništa protiv toga što NIS pomaže projekte Vlade u oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite. S druge strane smatraju da je način na koji su Vladi dodeljena dodatna sredstva, iz profita kompanije koji je prošle godine bio rekordan, neadekvatan, potpuno netransparentan i diskriminatoran prema interesima malih akcionara. Naime, jedini ispravan i odgovoran način dodele dodatnih sredstava za budžet Srbije od strane NIS-a bio bi taj da se ta suma isplati kroz dupliranje iznosa dividende koja pripada državi Srbiji. Jednostavno, više novca se može isplatiti jer je bila dobra zarada u prošloj godini i onda to treba učiniti kroz dividende. A kada isplaćujete uvećane dividende treba da ih isplatite svim akcionarima. Na žalost, poslovodsto NIS-a se ipak odlučilo na to da izbegne dupliranje dividendi koje pripadaju malim akcionarima i tako ih je uskratila za ono što je sa druge strane zaobilazno omogućila državi. To svakako nije korektno, između ostalog ni prema državi Srbiji, jer među malim akcionarima postoje fondovi koji su u državnom vlasništvu. I oni su oštećeni jer nisu dobili ono što im pripada – navodi naš sagovornik koji insistira na tome da je suma od 60 miliona evra državi uplaćena kao pomoć samo zato da bi se izbeglo povećanje dividende malim akcionarima.

On dodaje da po osnovu ostvarenog profita u prošloj godini malim akcionarima pripada ukupno 23,5 miliona evra što znači da bi oni da je dividenda duplirana inkasirali 47 miliona evra.

– Međutim, mali akcionari su nepravedno zaobiđeni. Ako je država dobila dodatni novac trebalo je da ga dobiju i oni. Umesto korektnog i odgovornog poslovnog ponašanja u konkretnom slučaju prevagnuo je politički dogovor – smatra naš sagovornik i dodaje da bi sednica Skupštine akcionara NIS-a na kojoj će se odlučivati o isplati dividende trebalo da bude održana najkasnije do 30. juna ove godine.

Sa druge strane, u Naftnoj industriji Srbije kažu za Danas da je odbor direktora NIS-a odobrio na svojoj sednici održanoj 5. maja 2023. godine 60 miliona evra za podršku projektima Vladi Srbije iz oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, ekologije, kulture u sporta koji su od značaja, kako za lokalne zajednice u kojima kompanija posluje, tako i za građane Srbije.

– Sredstva opredeljena za navedenu svrhu ne predstavljaju dividendu niti će iznos biti opredeljen na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara koja će se održati do kraja juna 2023. godine – navodi se u dopisu NIS-a našem listu.

Dalje se navodi da je, kada je reč o dividendama, politika NIS-a u toj oblasti usvojena odlukom Skupštine akcionara na četvrtoj redovnoj sednici održanoj 25. juna 2012. godine i zasnovana je na “izbalansiranom pristupu koji uzima u obzir neophodnost zadržavanja dobiti za potrebe finansiranja budućih investicija, kao i stopu povraćaja na uloženi kapital i iznos isplate dividendi”.

– Podsećamo da NIS redovno isplaćuje dividende od 2012. godine i od tada je na ime dividende akcionarima isplaćeno više od 65 milijardi dinara. Dividende su isplaćene i za 2020. godinu iz neraspoređene dobiti iako je NIS zbog krize izazvane pandemijom korona virusa tu godinu završio sa neto gubitkom. Važno je istaći da odluku o raspodeli dobiti i isplati dividende kojom se utvrđuje ukupan iznos dividende koji će biti isplaćen akcionarima, kao i bruto iznos dividende po akciji, donosi Skupština akcionara NIS-a. Taj iznos je isti za sve akcionare i u skladu sa tim ne postoji mogućnost tretiranja akcionara na različit način, jer je iznos dividende koji im pripada srazmeran broju akcija koje poseduju – navode u NIS-u.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/nis-i-drzava-izbegli-da-daju-novac-malim-akcionarima-vucic-mali-i-djedovic-zahtevali-poklon-od-60-miliona-evra-za-budzet-preko-dividende/

SLOBODNA VOJVODINA

LSV traži od Vlade sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražila je od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Published

on

By

Potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojana Begović podsetila je da je beogradska vlast najavila da će svi učenici u Beogradu, odnosno njihovi roditelji, dobiti po 20.000 dinara, koje će u septembru upotrebiti za kupovinu udžbenika, navodi se u saopštenju.

„Sramotno je da se u Srbiji čak i deca dele na ‘beogradsku’ i ‘onu preostalu’, iako smo navikli da je ova vlast spremna na sve zarad još jednog mandata“, ocenila je ona.

Ona je istakla da su prosečne zarade zaposlenih u Beogradu 30.000 dinara više od državnog proseka, pa je, kako je navela, time još nelogičnije da pomoć dobija bogatiji deo zemlje, a onaj siromašniji ostaje na marginama.

izvor: https://n1info.rs/vesti/lsv-besplatni-udzbenici-ucenici-srbije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“

Published

on

By

Odbornici imaju zakonsko pravo da o svemu budu obavešteni!

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji „Linglong“ da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Želimo da znamo da li gradonačelnik Salapura i njegova administracija svesno krše zakon ili ih na to neko primorava?

Gradonačelnička funkcija je mnogo više od bacanja lopte i šetnje po praznim atletskim stazama.

Salapura mora da kaže jasno i glasno ko traži da se po pitanju „Linglonga“ krši zakon?

On će kao pravno odgovorno lice u Zrenjaninu, sigurno, snositi posledice. Sigurni smo da neće biti i jedini.

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
u Skupštini grada Zrenjanina

izvor: https://vojvodjani.rs/simo-salapura-da-jasno-kaze-ko-ga-primorava-da-po-pitanju-linglonga-krsi-zakon/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0la6XzcFUkrADJglODFkCi8_OnbedKTyqN5EeJSsODsNQ9Gc-RRWCSUBY_aem_AaDgRoD4q-jV0d2Ex59VnSCpKgHaMPrr0FQPo7gm0HqYM3qIW4FMd1AAMEsPgb6IYWCJGPZ3uoBp-lSbJdilCe6h

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Krivim direktno Aleksandra Vučića“: Dinko Gruhonjić nakon verbalnog napada koji je danas doživeo

Univerzitetski profesor i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić danas je ponovo verbalno napadnut na ulici. Hajka protiv njega se vrši već mesecima unazad, tokom kojih je on u konstantnoj izloženosti pretnjama

Published

on

By

Dinka Gruhonjića je oko 13.45 časova, dok se vraćao sa fakulteta, na uglu ulice Fruškogorske i Narodnog fronta u novosadskom naselju Liman, nepoznati muškarac od oko 40 godina počeo da viče „Dinko ustašo“, da ga psuje i da mu preti.

– Kazao je da kad me dohvati šta će biti. Stao sam i izvadio telefon i rekao mu „Hajde da vidimo šta će biti“, krenuo prema njemu i on je krenuo da beži, pobegao je kao i svaki siledžija i kukavica. Prijavili smo to policiji, kao što i sve prijavljujemo, kaže Gruhonjić.

On navodi da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja na ulici koji je doživeo od kako traje hajka na njega. Ranije nije nikad imao neprijatne situacije na ulici, već isključivo primere ljudi koji su mu prilazili na ulici i čestitali na novinarskoj i akademskoj hrabrosti.

– Od kada je počela ova hajka koju su predvodili visoki funcioneri naprednjačkog režima, praćeni režimskim medijima, sada je očigledno da isključivo njihovom ni ja ni moja porodica ne možemo da budemo mirni ni na ulici. Ponoviću po stoti put ako treba, bilo šta što se desi meni ili mojoj porodici krivim direktno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističe Gruhonjić.

Osim što su neke od osoba koje su pretile njemu i Ani Lalić uhapšene, od institucija nisu dobili nikakav odgovor do danas, nisu dobili nikakvu policijsku zaštitu niti informaciju o tome ko je ispisivao grafite po zgradi u kojoj on živi sa svojom porodicom.

– Nastavićemo da se ponašamo kao civilizovana bića i koji poštuju institucije, jer ne želimo da generalizujemo i da kažemo da u policiji i tužilaštvu nema čestitih ljudi, itekako ih ima, samo što su na čelu MUP-a Srbije ljudi koji su sve samo ne dobronamerni, u šta smo se više puta uverili, kaže Gruhonjić.

Navodi da će NDNV i on poštovati institucionalni pristup, a da su dalji koraci njima na čast. Siguran je da će doći vremena kada će arhiva svih pretnji koje su prijavljivali, a koje su ostale navodno nerazjašnjene, imati dokumentarnu ulogu i da će svima koji su ćutali i dopustili „raznoraznim bitangama“ da napadaju novinare i akademike koji su govorili da živimo u nenormalnom društvu sve to doći na naplatu.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dinko-gruhonjic-nakon-napada-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

Trending