Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

NIS i država izbegli da daju novac malim akcionarima: Vučić, Mali i Đedović zahtevali poklon od 60 miliona evra za budžet, preko dividende

Nakon, kada je reč o zaradi, rekordno unosne prošle godine u kojoj je zabeležen profit od 93,45 milijarde dinara odnosno nešto manje od 800 miliona evra, mali akcionari Naftne industrije Srbije nadali su se i većoj dividendi, ali dodatnog novca za njih ipak neće biti, dok će uvećan prihod na zaobilazan način, potpuno neopravdano i diskriminatorski, državi pak biti omogućen, kaže za Danas izvor blizak malim akcionarima. U NIS-u potvrđuju da će država dobiti dodatni novac, ali ne u obliku dividende svom akcionaru, već kao „podršku NIS-a projektima Vlade Srbije“

Published

on

Inače, kompanija NIS je u većinskom vlasništvu ruskog državnog giganta Gaspromnjefta, država Srbija poseduje 30 odsto akcija, dok mali akcionari (radnici, bivši zaposleni, preduzeća, fondovi) kontrolišu oko 14 odsto akcija.

– NIS ima dugoročnu strategiju podele dividende i to u iznosu od 25 odsto od profita svake poslovne godine. S obzirom da je u 2022. napravljen rekordan profit akcionari po tom osnovu mogu da se nadaju iznosu od 121,79 dinara po akciji. Država bi u ovom slučaju od dividende prihodovala 50,51 milion evra, i kroz poreze na dividendu još oko 30 miliona evra, što ukupno iznosi oko 80 miliona evra – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je međutim, država preko svojih članova u Upravnom odboru kompanije zahtevala da NIS za pomoć budžetu dodeli još 250 miliona evra mimo dividende.

– Za ruske partnere je to bilo neprihvatljivo, pa je zbog toga tražena suma spuštena na 200 miliona evra što je takođe bilo neprihvatljivo za rusku stranu. Napokon, 24. aprila održan je sastanak na najvišem nivou, na kome su, između ostalih, sa jedne stane prisustvovali Aleksandar Djukov, generalni direktor Gasprromnjefta i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, a sa druge predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar finansija Siniša Mali, i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Na tom sastanku je, na predlog predsednika Vučića dogovorena dodatna pomoć NIS-a budžetu Srbije u iznosu od 60 miliona evra. Gaspromnjeft je pristao da pokrene inicijativu za realizaciju za isplatu te sume – navodi naš sagovornik i dodaje da su 17. maja nadležni u NIS-u saopštili da je ta kompanija sa 60 miliona evra podržala projekte Vlade Srbije u obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti te da su na taj način, zaobiđeni, diskriminisani i oštećeni mali akcionari NIS-a.

– Mali akcionari naravno nemaju ništa protiv toga što NIS pomaže projekte Vlade u oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite. S druge strane smatraju da je način na koji su Vladi dodeljena dodatna sredstva, iz profita kompanije koji je prošle godine bio rekordan, neadekvatan, potpuno netransparentan i diskriminatoran prema interesima malih akcionara. Naime, jedini ispravan i odgovoran način dodele dodatnih sredstava za budžet Srbije od strane NIS-a bio bi taj da se ta suma isplati kroz dupliranje iznosa dividende koja pripada državi Srbiji. Jednostavno, više novca se može isplatiti jer je bila dobra zarada u prošloj godini i onda to treba učiniti kroz dividende. A kada isplaćujete uvećane dividende treba da ih isplatite svim akcionarima. Na žalost, poslovodsto NIS-a se ipak odlučilo na to da izbegne dupliranje dividendi koje pripadaju malim akcionarima i tako ih je uskratila za ono što je sa druge strane zaobilazno omogućila državi. To svakako nije korektno, između ostalog ni prema državi Srbiji, jer među malim akcionarima postoje fondovi koji su u državnom vlasništvu. I oni su oštećeni jer nisu dobili ono što im pripada – navodi naš sagovornik koji insistira na tome da je suma od 60 miliona evra državi uplaćena kao pomoć samo zato da bi se izbeglo povećanje dividende malim akcionarima.

On dodaje da po osnovu ostvarenog profita u prošloj godini malim akcionarima pripada ukupno 23,5 miliona evra što znači da bi oni da je dividenda duplirana inkasirali 47 miliona evra.

– Međutim, mali akcionari su nepravedno zaobiđeni. Ako je država dobila dodatni novac trebalo je da ga dobiju i oni. Umesto korektnog i odgovornog poslovnog ponašanja u konkretnom slučaju prevagnuo je politički dogovor – smatra naš sagovornik i dodaje da bi sednica Skupštine akcionara NIS-a na kojoj će se odlučivati o isplati dividende trebalo da bude održana najkasnije do 30. juna ove godine.

Sa druge strane, u Naftnoj industriji Srbije kažu za Danas da je odbor direktora NIS-a odobrio na svojoj sednici održanoj 5. maja 2023. godine 60 miliona evra za podršku projektima Vladi Srbije iz oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, ekologije, kulture u sporta koji su od značaja, kako za lokalne zajednice u kojima kompanija posluje, tako i za građane Srbije.

– Sredstva opredeljena za navedenu svrhu ne predstavljaju dividendu niti će iznos biti opredeljen na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara koja će se održati do kraja juna 2023. godine – navodi se u dopisu NIS-a našem listu.

Dalje se navodi da je, kada je reč o dividendama, politika NIS-a u toj oblasti usvojena odlukom Skupštine akcionara na četvrtoj redovnoj sednici održanoj 25. juna 2012. godine i zasnovana je na “izbalansiranom pristupu koji uzima u obzir neophodnost zadržavanja dobiti za potrebe finansiranja budućih investicija, kao i stopu povraćaja na uloženi kapital i iznos isplate dividendi”.

– Podsećamo da NIS redovno isplaćuje dividende od 2012. godine i od tada je na ime dividende akcionarima isplaćeno više od 65 milijardi dinara. Dividende su isplaćene i za 2020. godinu iz neraspoređene dobiti iako je NIS zbog krize izazvane pandemijom korona virusa tu godinu završio sa neto gubitkom. Važno je istaći da odluku o raspodeli dobiti i isplati dividende kojom se utvrđuje ukupan iznos dividende koji će biti isplaćen akcionarima, kao i bruto iznos dividende po akciji, donosi Skupština akcionara NIS-a. Taj iznos je isti za sve akcionare i u skladu sa tim ne postoji mogućnost tretiranja akcionara na različit način, jer je iznos dividende koji im pripada srazmeran broju akcija koje poseduju – navode u NIS-u.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/nis-i-drzava-izbegli-da-daju-novac-malim-akcionarima-vucic-mali-i-djedovic-zahtevali-poklon-od-60-miliona-evra-za-budzet-preko-dividende/

SLOBODNA VOJVODINA

Zaposleni u RTS najavili štrajk upozorenja, Sindikat Sloga ih je podržao

Zaposleni u Radio-televiziji Srbije (RTS) počeće štrajk upozorenja u četvrtak, 1. juna, Sindikat Sloga ih je podržao. Kako saznaje N1, štrajk je zakazan dok je generalni direktor RTS Dragan Bujošević na godišnjem odmoru

Published

on

By

Zaposleni u Radio-televiziji Srbije (RTS) počeće štrajk upozorenja u četvrtak, 1. juna, a Sindikat Sloga u RTS pozvao je danas svoje članove i ostale zaposlene da se tog dana okupe u 14 časova u holu zgrade Javnog servisa i podrže zahteve za bolje radne uslove.

Sloga je navela da štrajkački zahtevi uključuju poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, pravo na dostojanstven i bezbedan rad u RTS, poštovanje Kolektivnog ugovora, pravednu i realnu sistematizacija poslova, kao i prijem honorarnih saradnika u stalni radni odnos.

„Ovaj potez dolazi kao odgovor na nepostojanje mogućnosti za socijalni dijalog sa rukovodstvom, dok se radni uslovi zaposlenih kontinuirano pogoršavaju“, ukazala je Sloga i dodala da sindikalne organizacije upozoravaju da će, ukoliko se zahtevi ne ispune, nastaviti sa daljim akcijama.

izvor: https://n1info.rs/vesti/zaposleni-na-rts-najavili-strajk-upozorenja-sindikat-sloga-ih-je-podrzao/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Begejom u centru Zrenjanina i ove godine pluta uginula riba

Iz Begeja u Zrenjaninu širi se smrad, površinom pluta uginula riba i to je slika koja je se ponavlja svake godine u ovo vreme, zbog visokog vodostaja Tise u koju se uliva i nedostatka prečistača otpadnih voda u tom gradu

Published

on

By

Građani koji žive u centru grada u blizini obale Begeja kažu da je svake godine situacija ista i da su zbog toga primorani da zatvaraju prozore i borave u zatvorenom.

Gradonačelnik Zrenajnina Simo Salapura danas je rekao da je protok Begeja zaustavljen zbog visokog vodostaja Tise koji kod Titela iznosi 484 centimetra i nalazi se na granici uvođenja mera redovne odbrane od poplava.

Navodi i da je prevodnica Stajićevo otvorena, ali da to nije dovoljna mera, jer Tisa ne može da primi vodu iz Begeja i da je to i razlog zbog kojeg se u gradu osećaju neprijatni mirisi, ali da su prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda da će vodostaj Tise danas i sutra biti u stagnaciji i da se opadanje vodostaja može očekivati u sredu.

“Ovakvi i slični problemi sa Begejom nam se ponavljaju, povećana koncentracija zagađenja dolazi i od ulivanja otpadnih voda u Begej, pa je to osnovni razlog da se nastavi sa projektom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, na čemu insistira lokalna samouprava, a čija realizacija je toku i za šta je investitor dobio građevinsku dozvolu”, ukazao je Salapura.

Zrenjanin nema prečistač otpadnih voda i sva otpadna voda izliva se u Begej, a ugovor o izgradnji centralnog prečistača u Zrenjaninu potpisan je krajem 2020. godine sa kompanijom “Metito” kao direktna strana investicija, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i UAE, u vrednosti od 30 miliona evra.

Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda grada Zrenjanina biće izgrađeno na obodu industrijske zone Jugoistok – Ečka.

(Autonomija, foto: Beta)

izvor: https://autonomija.info/begejom-u-centru-zrenjanina-i-ove-godine-pluta-uginula-riba/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Dragan Šormaz: Ovo se ne sme dozvoliti, otkazati koncert odmah

Dragan Šormaz, bivši član SNS, objavio je na svom Tviter nalogi najavu za koncert ruske zvezde Pelageje i prokomentarisao da se to ne sme dozvoliti.

Published

on

By

Šormaz je napisao: „Ovo se ne sme dozvoliti! Dok roditelji žale ubijenu decu, porodice, prijatelji, familije, komšije, celo društvo… dok gradjani protestuju protiv nasilja… neko iz grada i države planira sa ruskim zločincima da održi koncert pevaljke iz Moskve pre isteka 40 dana! Otkazati odmah“.

U najavi se vidi da je koncert, kako piše najveće zvezde ruske narodne muzike i etno roka Pelageje, planiran za 4. jun u 20 sati na beogradskom Trgu republike.

Organizatori su, kako se vidi u najavi,  Ruski dom i Ministarstvu kulture Ruske federacije.

I na sajtu Ruskog doma je najava ovog koncetra.

Nastup ove pevačice, bio je najpre planiran za 9. i 10. maj ove godine u Beogradu i Novom sadu, ali su odloženi zbog tragičnih događaja koji su zadesili Srbiju početkom maja ove godine.

Kako se navodi na sajtu Ruskog doma, Pelageja je stekla široku popularnost i simpatije publike ne samo u Rusiji, već i širom sveta.

„Koncert će biti održan u organizaciji Ministarstva kulture Ruske Federacije, Roskoncert-a, Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji i Ruskog doma u Beogradu. Događaj je podržan od strane Udruženja „Naša Drina“ i Udruženja „Narodna diplomatija“, navodi se u najavi.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/dragan-sormaz-ovo-se-ne-sme-dozvoliti-otkazati-koncert-odmah/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI: Hitno sazvati sednicu skupštine Grada Novog Sada na temu stanja bezbednosti!

Novi Sad, 29. maj 2023 – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad zahteva od gradonačelnika Novog Sada i predsednice Skupštine grada Novog Sada sazivanje i održavanje sednice na kojoj će odbornice i odbornici biti informisani o stanju bezbednosti našeg grada

Published

on

By

Javnost svedoči svakodnevnim dojavama o postavljenim bombama u školama i drugim institucijama, ali i mnogim drugim vidovima narušavanja bezbednosti.

Izveštaj o stanju bezbednosti morao bi da podnese v.d. načelnik Policijske uprave Novi Sad.


Građanke i građani Novog Sada su opravdano izuzetno zabrinuti zbog veoma niskog nivoa bezbednosti u gradu i očekuju hitnu reakciju Skupštine grada, koja je centralna institucija novosadske vlasti. 

 Gradski odbor 

Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

Novi Sad

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17811

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Guverner Desantis u republikanskoj trci: Trampova noćna mora sada postaje stvarnost

Nakon višemesečnog iščekivanja i spekulacija, guverner Floride Ron Desantis juče je zvanično ušao u trku za republikansku predsedničku nominaciju. Za sada, Desantis se smatra najjačim rivalom bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Published

on

By

Uprkos tome što se smatra jednim od najjačih stranačkih kandidata Republikanaca, guverner Floride se ipak suočava sa pitanjem spremnosti za nacionalnu scenu, a kako bi pobedio Trampa, Desantis će morati da ubedi republikanske glasače koji ga tek upoznaju da je upravo on taj koji će na izborima moći da se suoči sa aktuelnim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom

Pred Desantisom, koga desnica karakteriše kao političku zvezdu, a levica odbacuje kao desničarskog ekstremistu, sada je možda i najneizvesnija trka, u kojoj će na putu do Bele kuće, prvo morati da prestigne svog nekadašnjeg političkog mentora Trampa, ali i prepuno polje drugih republikanskih kandidata.

Ko je Ron Desantis koga je Tramp nazvao “prosečnim”?

Rodom sa Floride, Desantis je na Jejl koledžu diplomirao 2001. a na Harvardu 2005. godine, nakon čega se pridružio mornarici kao generalni advokat, što ga je odvelo u Irak i zatočenički logor Gvantanamo, a u američkoj politici ovaj 44-godišnjak je relativno novajlija.

Desantis se kandidovao za Kongres 2012. godine, tada postavši jedan od osnivača krajnjeg desničarskog “Kluba slobode” na Kapitol Hilu. Kao i mnogi konzervativci u Kongresu u to vreme, zalagao se za promene u Medicare-u (državnom programu nacionalnog zdravstvenog osiguranja) i socijalnom osiguranju, uključujući i jednu meru koja bi podigla starosnu granicu za odlazak u penziju na 70 godina.

U Kongresu je imao tri mandata, a 2018. godine nakon pet godina na Kapitol Hilu Desantis je najavio svoju nameru da se kandiduje za guvernera, uz punu podršku tadašnjeg predsednika Donalda Trampa. 

Guverner postaje 2019. godine, nakon čega postaje prepoznatljiv široj javnosti. Njegov mandat obeležile su brojne kontroverzne odluke.

 

Na primer, ovaj konzervativni guverner izbegao je uvođenje obaveznog nošenja maske tokom pandemije, a potpisao je i zakon o zabrani abortusa posle 15. nedelje trudnoće, čak i u slučaju silovanja i incesta. Takođe, potpisao je i zakon o “zaštiti prava roditelja na vaspitanje”, koji zabranjuje podučavanje dece o seksualnoj orijentaciji ili seksualnom identitetu u školama do trećeg razreda.

Kako piše AP, Desantis je uklonio tužioca koji se obavezao da neće optužiti ljude pod novim ograničenjima za abortus na Floridi ili doktore koji pružaju negu koja afirmiše rod. Ovog proleća doneo je i zakon kojim se stanovnicima Floride dozvoljava nošenje skrivenog vatrenog oružja bez dozvole.

Takođe, pokrenuo je i nove mere za koje stručnjaci upozoravaju da mogu imati nepovoljan uticaj na slobodu štampe i preuzeo kontrolu nad fakultetom liberalnih umetnosti za koji je verovao da indoktrinira studente levičarskom ideologijom.

Desantisove šanse za 2024. godinu 

Desantisovi saveznici tvrde on ima bolje šanse od Trampa na opštim izborima, ali kako piše BBC, poslednje ankete pokazuju kako bivši predsednik ipak ima veću podršku republikanskih glasača, a različita istraživanja sprovedena sredinom maja 2023. pokazuju da za njim zaostaje između 28 i 45 procentnih poena.

Mada, Desantis je do sada odbacivao ove izazove i pokušavao da se pozicionira kao republikanac sa najboljim šansama da uspešno vrati ovu stranku u Belu kuću.

“Ako se kandidujem, idem protiv Bajdena”, rekao je u intervjuu sa Pirs Morganom u martu.

Pre samo šest meseci, Desantis je pobedio na svom reizboru na Floridi sa neverovatnih 19 procentnih poena – čak i kada su se republikanci u drugim državama borili. Njegova pobeda predstavljala je najveću marginu pobede u bilo kojoj trci guvernera Floride u poslednjih nekoliko decenija. Čak je pobedio u okrugu Majami-Dejd, dugogodišnjem demokratskom uporištu.

Naravno, nejasno je da li će se taj uspeh preliti i na nacionalnu scenu, pošto glasači često gledaju na izbore za guvernera drugačije od onih za savezne funkcije. Takođe, Desantisov tim skreće pažnju i na to što se Tramp trenutno suočava sa višestrukim pravnim pretnjama.

Kako piše AP, Desantisa primarni birači opisuju kao “konzervativnog lidera koji se bori i pobeđuje”.

Ipak, postoje pitanja o njegovoj sposobnosti da se istovremeno poveže sa biračima i sa partijskim liderima na ličnom nivou. Uglavnom iz tog razloga, većina republikanske kongresne delegacije Floride već je podržala Trampa nasuprot Desantisa.

 

Brojne anegdote su se takođe pojavile poslednjih nedelja koje otkrivaju u kojoj meri je Desantis ignorisao kolege republikanske zvaničnike na Floridi, ali i šire, tokom svoje političke karijere. Desantis se, dok se udvara glasačima, bori i da pokaže harizmu u toku kampanje, kao i “brzo razmišljanje” koje često definiše uspešne kandidate na nacionalnom nivou.

Nataša Lindštat iz Odeljenja za državnu upravu Univerziteta u Eseksu ranije je za Euronews Srbija rekla kako je Desantis dobio i čitav niz priznanja zbog toga kako se nosio sa uraganom “Ijan” i da predstavlja daleko najveći izazov za Trampa. Međutim, skrenula je pažnju i na što “Tramp gotovo da ima neku psihološku dominaciju nad ljudima u svojoj partiji”. 

“Oni prosto nisu voljni da ga u javnosti kritikuju jer se plaše šta bi se dogodilo i na koji način bi on odgovorio. Tramp je uspevao da galvanizuje ljude da urade stvari koje nismo zamišljali da su moguće”, rekla je ona i dodala da je “veliki slon u sobi” povodom toga šta će republikanci uraditi kada je Tramp u pitanju. 

“Sa jedne strane im je on potreban da bi zadržali svoju biračku bazu, ali bi ovi izbori trebalo da im pokažu da ako to urade, time samo motivišu demokrate da izađu u rekordnom broju na glasanje”, istakla je ona.

Sve u svemu, postoji šansa da republikanac iz Floride u kojoj se hispanoameričko telo okreće crvenoj stranci bez većih problema pobedi Bajdena: mlad je, prodoran i ima vremena da prilagodi retoriku neopredeljenim biračima.

Tramp i Desantis – od saveznika do žestokih protivnika 

Možda su odnosi Desantisa i Trampa trenutno zategnuti, ali nije uvek bilo tako. Desantis je i sam priznao da verovatno ne bi postao guverner Floride bez Trampove podrške 2018. godine. Takođe, usvojio je i Trampovu populističku politiku. Čak se u neku ruku služi i njegovom retorikom i manirima. 

Mada, poslednjih meseci, Tramp je bio gotovo jedinstveno fokusiran na podrivanje političke privlačnosti guvernera Floride, uglavnom zato što Tramp i njegov tim veruju da je DeSantis možda njegova jedina legitimna pretnja za republikansku nominaciju.

Zbog čega, iz Trampove perspektive, sada ništa nije van granica. Podrugljivi nadimci poput “Ron Ćufta”, ali i dovođenje u pitanje njegove lojalnosti na skupovima, samo su neki od pokušaja da se obeshrabre Desantisovi potencijalni glasači. 

Tramp je čak doveo u pitanje Desantisovu seksualnost dok je delio postove na društvenim mrežama u kojima je sugerisao na Desantisovo neprikladno ponašanje sa maloletnim učenicima dok je predavao u srednjoj školi u svojim ranim dvadesetim.

Sa druge strane, nakon što su njujorški tužioci ovog proleća podigli optužnicu protiv Trampa, Desantis mu nije pružao jaku podršku. U to vreme rekao je samo da ne zna “šta ide u plaćanje tihog novca porno zvezdi kako bi se obezbedila tišina o nekoj vrsti navodne afere”.

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/88502/guverner-desantis-u-republikanskoj-trci-trampova-nocna-mora-sada-postaje-stvarnost/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Liga socijaldemokrata Vojvodine promenila ime

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je saopštila da se od danas naziva „Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani“

Published

on

By

Članice i članovi LSV su tu odluku doneli danas u Novom Bečeju, a zato će biti izmenjen stranački statut.

„Samo ujedinjeni Vojvođani mogu biti snažni u borbi za demokratsku, građansku, evropsku, bezbednu i bogatiju Vojvodinu. Liga socijademokrata Vojvodine – Vojvođani jedini je garant osnaživanja autonomije Vojvodine i boljeg života njenih građanki i građana“, navodi se u saopštenju.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/liga-socijaldemokrata-vojvodine-promenila-ime/

Continue Reading

Trending