Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Naprednjaci najavljuju glasanje i na proleće: Opozicija tvrdi „odlažu zato da bi popravili rejting“

Umesto razdvajanja lokalnih od parlamentarnih izbora što je bio jedan od brojnih zahteva opozicije, Milorad Vučević, lider Srpske napredne stranke, najavljuje da će vlast razdvojiti lokalne izbore, na decemabar i proleće, a sve pod parolom da je to deo političkog dogovora, na insistiranje opozicije

Published

on

Opozicija uzvraća da je tražila razdvajanje parlamentarnih od lokalnih izbora i da je to još jedna u nizu naprednjačkih manipulacija. Sve sa ciljem da naprednjaci do proleća poprave rejting u onim gradovima i opštinama u kojima po trenutnim istraživanjima zasigurno gube vlast

Građani će tako u decembru, osim glasanja za novi saziv republičkog i pokrajinskog parlamenta, imati i beogradske i izbore u još sedamdesetak lokalnih samouprava. Kako stvari trenutno stoje neće, međutim, imati izbore i u beogradskim opštinama, a za proleće će biti ostavljeno i glasanje u još sto lokalnih samouprava.

„Oko 100 lokalnih samouprava, gradova i opština imaće izbore u maju, junu sledeće godine. Ono što je bio zahtev opozicije, evo imaćete u dva intervala izbore, poštujući političke dogovore i zakone. Ja mogu da kažem da sam zabrinut, jer sam prvi među jednakima u SNS, znam šta nas čeka u narednim mesecima, treba mnogo da se radi. Izbori će biti lepa prilika da se proveri ko koliko vredi, “ objasnio je ovih dana Vučević, ne precizirajući zbog čega je hitno da se u Leskovcu, Kruševcu, Kragujevcu održe izbori, ali ne i u Nišu, Novom Sadu, Čačku.

Opozicija međutim, precizira da je to stoga što naprednjaci, u gradovima gde nije najaveno glasanje,stoje katastrofalno. Đorđe Stanković, poslanik Narodnog pokreta Srbije, kaže za Danas da je rejting naprednjaka u Nišu oko 20 odsto, a da socijalisti nemaju više od 10 odsto.

„Odlaganjem izbora u Nišu i Novom Sadu za april, maj naprednjaci će pokušati da nadomeste loš rejting, najpre koristeći uspeh na decembarskim izborima u lokalnim sredinama, kao što je Leskovac, u kojima sigurno dobijaju izbore. Sve pod parolom nismo pali i dalje pobeđujemo. Osim toga do proleća će imati vremena da se konsoliduju i da u sredinama gde sada gube, formiraju neke nove kolone. Jedna bi bila sastavljena od bivših naprednjaka, a druga varijanta predstavljala bi isturanje nekog opozicionog kandidata, koji bi u suštini radio za SNS“, kaže Stanković i navodi primer doktora Nenada Ristovića koji je u Zaječaru pokupio glasove kao predstavnik grupe građana, a onda postao član i poslanik SNS.

Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri, podseća da umesto razdvajanja lokalnih od parlamentarnih izbora što je bio jedan od brojnih zahteva i pred prošlogodišnje izbore, a koji predviđaju i sva dokumenta ODIHR /OEBS , SNS i njen bivši predsednik idu na razdvajanje lokalnih izbora.

Tako će, kako kaže, zajedno sa prevremenim parlamentarnim izborima biti održani prevremeni izbori u gradovima i opštinama gde vlast procenjuje da će izbornim manipulacijama ostati na vlasti.

„Izbore u gradovima, gde je nezadovoljstvo građana najveće, poput Niša, Čačka, Novog Sada, gde SNS i njihovi partneri sigurno gube vlast, ostavljaju za proleće. Aleksandar Vučić je jedini koji u Srbiji donosi sve odluke, pa i odluke o izborima, prateći svakodnevno istraživanja rejtinga SNS koji je u stalnim padu. Nijedna od ovih „šahovskih“ kombinacija neće pomoći da građani na izborima kazne vlast i njega za urušavanje , kriminalizaciju i pljačku države, zarobljavanje institucija, predaju KiM i ostavljanje preostalihSrba na nemilost Kurtiju, srpsko, osiromašenje građana i bogaćenje partijsko-kriminalnog kartela“, navodi Milenković Kerković.

Bojan Kostreš, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine , ocenjuje daa su gotovo sve lokalne samouprave u Vojvodini ostavljene za izbore na proleće. I to bi, kako kaže bilo fer, ako bi se uz te lokalne izbore organizovali i pokrajinski.

„Mislim da je ovo odlaganje novosadskih izbora pokazatelj da naprednjaci nisu sigurni u pobedu u glavnom gradu Vojvodine i da ih zato odlažu. Da je vlast u Srbiji normalna i demokratska, kao što nije, odvojila bi lokalne i pokrajinske izbore od parlamentarnih, a sve ove od predsedničkih izbora i tako dala šansu ljudima da biraju različite nivoe vlasti. Ovako svi se kriju iza Aleksandra Vučića i njegove propagande. Na žalost demokrate to nisu ispravile kada su mogle i sada svi skupo plaćamo njihovu pohlepu“, navodi Kostreš.

I Bora Novaković, poslanik Narodnog pokreta Srbije, smatra da je SNS potpuno svestan da će teško „zadržati“ Novi Sad.

„Dva momenta su ključna: motivacioni i koruptivni. Motivacioni je sadržan u činjenici da su raspustili skupštine gradova i opština u kojima očekuju ubedljivu pobedu. Na krilima te „jesenje“ pobede žele da oblikuju psihološki ambijent koji će obeshrabriti opozicione birače, a osokoliti pristalice SNS-a“ navodi Novaković i dodaje da je koruptivni razlog u Novom Sadu više nego očit.

Prema njegovim rečima odlaganje izbora SNS-u omogućava usvajanje budžeta i raspodelu novca za velike investicije i socijalna davanja, kojim se indirektno kupuje veliki broj glasova.

„Napokon, do proleća žele da usvoje Plan detaljne regulacije projekta „Novi Sad na vodi“. Reč je o gradnji tajkunskog naselja na obali Dunava, lokacija Brodogradilišta,sa zgradama od 20 spratova. To je najveća investicija organizovanog kriminala u državi“, zaključuje Novaković.

Iako decembarski izbori nisu tako daleko još se tačno ne zna u kojim opštinama i gradovima će tačno biti održani.

„U političkoj istoriji Srbije nezabeleženo je da javnost i odbornici ne dobiju obaveštenje koji gradonačelnici i predsednici opština su podneli ostavke i gde i kada će biti održani izbori. Pored toga što smo ponovo suočeni sa pretnjom sankcijama, vlast dodatno unosi nestabilnost time što više desetina opština u Srbiji neće imati usvojen budžet do kraja godine, a sve u cilju kako bi se iz takvog haosa stvorila šansa da što duže ostanu na vlasti. Uveren sam da će im se ta igra obiti o glavu i da će zbog toga pretrpeti ozbiljne poraze i u decembru i na proleće“, zaključuje Grbović.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/sns-rejting-izbori-prolece-opozicija/

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending