Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Najveće poskupljenje hrane u protekloj deceniji: Potrošači u Srbiji u neizvesnosti, a niko ne očekuje smirivanje

hrane u svetu porasle su prošle godine za 28 odsto – najviše u protekloj deceniji. U Srbiji je hrana takođe poskupela, a Vlada je situaciju pokušala da ublaži privremenim zamrzavanjem cena nekoliko osnovnih životnih namirnica. Na dugoročnom planu, to međutim, neće moći da spreči poskupljenja

Published

on

Cene hrane u svetu porasle su prošle godine za 28 odsto – najviše u protekloj deceniji. U Srbiji je hrana takođe poskupela, a Vlada je situaciju pokušala da ublaži privremenim zamrzavanjem cena nekoliko osnovnih životnih namirnica. Na dugoročnom planu, to međutim, neće moći da spreči poskupljenja, jer ni cene energenata i sirovina neće padati, ocenjuju analitičari, proizvođači i brokeri.

Već sada u Srbiji, kaže, troškovi ishrane tročlane porodice čine do 40 odsto porodičnog budžeta, dok je u zapadnim zemljama taj procenat od pet do 15 odsto. Epidemija koronavirusa, cene energenata i sirovina, cene đubriva, ali pre svega odnos ponude i potražnje – sve su to faktori koji su doveli do poskupljenja.

“To je jedan trend koji postoji od početka ekonomske godine za pšenicu i kukuruz”, ističe Sunčica Savović iz Udruženja “Žita Srbije” i dodaje da su proizvođači uzdržani kada je reč o prodaji, što je njihovo legitimno pravo. “I to takođe utiče na manju ponudu, odnosno na rast cena”, dodala je. 

Tokom januara, cena kukuruza je, kaže, na svetskim berzama porasla za 3,8 odsto, dok je pšenica pojeftinila, zbog očekivanog velikog roda u Australiji i Argentini. Na domaćem tržištu cena pšenice porasla je za više od 33 odsto u odnosu na prošlu godinu, uprkos velikoj ponudi, a maloj potražnji, navode u Produktnoj bezi. Rekordne nivoe prošle godine dostigle su i cene kukuruza i soje.

“Prema analitici, praćenju svetskih tržišta, definitivno da će se zadržati veliki cenovni nivoi. To su očekivanja, ali s obzirom na veliki broj faktora koji utiču na formiranje cene na tržištu, definitivno ne možemo sa sigurnošću ništa predvideti”, rekla je Ana Jakšić iz Produktne berze AD.

 

O niskoj otkupnoj ceni mleka farmeri više ne žele da govore. Razlog je to što im, kažu, dosadašnji apeli ništa nisu doneli. S druge strane, cena mleka u prodavnicama, zajedno sa još nekoliko osnovnih životnih namirnica, zamrznuta je uredbom Vlade samo privremeno. Novinar i analitičar Branislav Gulan smatra da će cene nastaviti da rastu.

“Prošle godine je cena u svetu poskupela za u proseku 28 odsto. Mi smo deo sveta i neće nas zaobići. Kod nas će hrana da poskupljuje sve do sredine godine, sve dok budu rasle cene goriva i cene energenata”, ističe Gulan.

On dodaje da se položaj poljoprivrednika neće mnogo promeniti, uprkos povećanim cenama njihovih proizvoda. Od tih cena, dodaje, proizvođači malo šta dobijaju.

“Mi smo jedina zemlja u regionu koja za poljoprivrednike nema zeleni benzin. Obećavali su, ali nisu ništa uradili. Pre deset godina su subvencije za poljoprivredu bile 14 hiljada dinara, sad su oko 35 evra, odnosno oko četiri hiljade dinara”, ističe Gulan.

Kaže da odgovor na pitanje zašto je tako imaju “samo političari koji odluke donose”. Iako je rast cena hrane izvestan, sagovornici su saglasni da u Srbiji nestašica neće biti.

Nikolić: Mere Vlade iznuđene

Ekonomska novinarka Radojka Nikolić rekla je za Euronews Srbija da su mere Vlade iznuđene, i da su cene zamrzle još neke zemlje u okruženju, poput Hrvatske ili Mađarske.

“Jesu sada ove mere bile neophodne, iako ekonomisti kažu da ne bi trebalo zamrzavati cene. Ovo, ipak, možemo smatrati vanrednim uslovima, naročito u segmentu hrane. Imamo inflaciju koja je i dalje glavni svetski problem – u SAD 7,5 odsto, za EU 5,5 odsto”, rekla je Nikolić.

Dodala je da u Srbiji još nema podataka za januar, ali se očekuje da će inflacija biti oko 8 odsto.

“Kada imate tako visoku inflaciju onda je zaštita za standard građana da se zamrzne cena tih osnovnih namirnica”, rekla je Nikolić.

Vlada je donela uredbu i da se ograniči maloprodajna cena goriva – kakve efekte to može da ima na cene i privredu?

“Ponovo smo uradili što i drugi, odnosno zemlje u okruženju. Dva najveća problema sa kojima se ušlo u ovu godinu su cena hrane i cena goriva, i sve vlade pokušavaju to da amortizuju. Bilo bi bolje da je ta cena zamrznuta na nekom nižem nivou ili da se država odrekne dela prihoda, ali bi se onda postavilo pitanje šta će biti sa budžetom”, istakla je Nikolić.

Dodaje, međutim, da je neka vrsta zaštite građana neophodna ali i da su akcize velike i evropskim zemljama, gde su oko 50 ili 60 odsto.

“Državni budžet se najviše puni od PDV, akciza i carina, i država se vrlo teško odriče prihoda od akciza. U ovom slučaju pošto je vanredna situacija, možda bi bilo dobro da se preskoči bar ovo sadašnje usklađivanje, jer ukoliko bi došlo do njega, gorivo bi poskupelo oko pet  dinara po litru”, kaže Nikolić.

Ona se osvrnula i na probleme koje imaju poljoprivrednici, istakavši da bi bilo dobro kada bi ih država više subvencionisala, i smatrajući da bi to u Srbiji trebalo da bude u prvom planu.

“Poljoprivrednici u Srbiji prate svetsko tržište”

Ekspert EU za konkurenciju Dijana Bajalović Marković rekla je za Euronews Srbija, govoreći o poskupljenju hrane, da se pojedine cene sirovina, poput pšenice, kukuruza i suncokreta, određuju na svetskom tržištu, i da naši poljoprivrednici prate te cene. Takođe, dodala je da na rast cena utiču i lokalni faktori

“Trebalo bi da se sprovede temeljno istraživanje odnosa u lancu proizvodnje, veleprodaje i prerade hrane. Trebalo bi da se vidi ko tu ‘uzima najveći kajmak’. Postoje objektivni faktori koji su doveli do povećanja cena u celom svetu,ali bi trebalo videti koliki je zapravo uticaj skupljeg prevoza ili proizvodnje da se baš toliko povećaju cene osnovnih namirnica kao što je slučaj u Srbiji”, rekla je Bajalović Marković.

Ona naglašava da bi svakako jedna od mogućih mera bila to da se država odrekne akciza kada su u pitanju naftni derivati, i dodaje da je njihova cena oduvek veća u Srbiji nego u zemljama okruženja, upravo zbog velike akcize.

“Svakako da bi, makar privremeno, sniženje akciza doprinelo i da se snizi rast cena goriva. Imali smo slučajeve i da distributeri zapravo zadrže razliku za tebe, pa bi to trebalo kontrolisati. To bi mogle da budu mere ‘kratkog daha’, ali su prognoze svih velikih institucija sveta da će u trećem ili četvrtom kvartalu doći do pada cena naftnih derivata, i da će se stabilizovati prevoz sredinom godine”, zaključila je Bajalović Marković.

“Nekoliko razloga za rast cena”

Profesor FEFA Goran Radosavljević kaže za Euronews Srbija da razloga za poskupljenje ima nekoliko.

“Prvo poskupeli su energenti gotovo 30 odsto, nešto malo manje kod nas, sa druge strane imali smo prošle godine veliki pad generalno u svetu zbog kovida. Ti faktori plus još neki sporadični poput klimatskih doveli su da imamo veliki rast cena hrane. Na nivou EU u proseku je to bilo nešto malo manje nisu baš svi bili 30 odsto, kod nas  i u regionu značajno povećana cena što znači da smo kao relativno siromašna zemlja i više osetljivi na promene rasta cene poljorpivrenih proizvoda, pre svega hrane”, rekao je on.

On dodaje da proizvođačke cene jesu značajno porasle, ali da će se to tek preliti na potrošačke cene. Iako Srbija jeste poljoprivredna zemlja, inputi se uglavnom uvoze.

“Inpute za tu poljoprivredu u velikoj meri kupuje pre svega energente odnosno naftne derivate čija cena je značajno porasla. Svedoci smo da je pred prolećnu setvu cena đubriva značajno porasla nego prošle godine. Cene inputa su porasle, Srbija bez obzira što je poljoprivredna zemlja značajni deo uvozi. Poljoprivredni proizvodi su berzanska roba u najvećoj meri, kao žitarice, tako da rast cena na svetskom tržištu se vrlo brzo preliva i kod nas”, kaže Radosavljević.

Na pitanje da li država treba da interveniše, on kaže da ako država treba negde da interveniše to je svakako proizvodnja hrane i poljoprivreda jer ona ima direktne efekte na sve ostalo i živote građana.

“Trenutno je aktuelno zadržavanje cena naftnih derivata, smatram da bi u sektoru poljoprivrede pogotovo sad pred prolećne radove trebalo dodatno država da reaguje i smanji dodatno akcizu za poljoprivredu, povećanje subvencija pogotovo sada kada su cene inputa porasle je nešto što bi država trebalo da razmisli”, naglasio je on.

autor: Euronews Srbija

izvor: https://www.euronews.rs/biznis/privreda/37417/najvece-poskupljenje-hrane-u-protekloj-deceniji-potrosaci-u-srbiji-u-neizvesnosti-a-niko-ne-ocekuje-smirivanje/vest

SLOBODNA VOJVODINA

LSV-Vojvođani: Zašto se seku drva u priobalju Kanala DTD kod Mihajlova

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani postavila je danas pitanje nadležnima u Javnom vodoprivednom preduzeću Vode Vojvodine, kao i predstavnicima lokalne samouprave u Zrenjaninu, zašto se izvodi masovna seča drva u okolini Mihajlova, odnosno u priobalju Kanala Dunav-Tisa-Dunav (DTD)

Published

on

By

“Meštani su veoma zabrinuti, jer se radi o mestu koje je omiljeno izletište generacija Mihajlovčana, ali i stanovnika susednih mesta”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se meštani nadaju se da će veoma brzo dobiti odgovore od nadležnih.

(Autonomija/Beta, foto: LSV-Vojvođani)

izvor: https://autonomija.info/lsv-vojvodjani-zasto-se-seku-drva-u-priobalju-kanala-dtd-kod-mihajlova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV-Vojvođani: Salapura se sramoti antifašističke borbe i časne istorije Zrenjanina

Zrenjanin, 2. oktobar 2023 – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je sramotno što se naprednjačka vlast u Zrenjaninu, na čelu sa gradonačelnikom Simom Salapurom, srami antifašizma i na nedostojan način obeležava Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Published

on

By

Sramotno je što je Salapura odlučio da današnji praznik obeleži kršenjem Statuta grada Zrenjanina, kao i Odluke o ustanovljavanju gradskih praznika, nagrada, javnih priznanja i zvanja počasnog građanina grada Zrenjanina.

U članu II navedene odluke stoji da je Drugi oktobar jedan od praznika grada, a u članu III da se praznik obeležava svečanom akademijom.

Možda je on danas na nekoj akademiji Srpske napredne stranke ili snima neku neki novu marketinšku „šarenu lažu“, ali akademije posvećene slavnoj antifašističkoj borbi naših predaka nije bilo.

Salapura, sem što krši Ustav Srbije, sada to radi i sa propisima grada Zrenjanina i jasno je da njemu nije mesto ne čelnoj funkciji našeg grada.

Istorija Zrenjanina je i bogata, i časna, i slavna.Nje se ne treba stideti! Njom se treba ponositi.

Gradski odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Zrenjanin

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17883

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Država zaboravila tetkice i domare: Težak položaj nenastavnog osoblja u školama

Punih 20 godina traje borba nenastavnog osoblja zaposlenog u osnovnim i srednjim školama za poboljšanje materijalnog položaja

Published

on

By

U svim dosadašnjim razgovorima sa vlastima mnogo puta su bili zaboravljeni. Utisak je da su i u aktuelnim pregovorima sa Vladom Srbije ostali na margini jer njihovih zahteva nema na spisku koji je posle protesta zaposlenih u obrazovanju predat u Nemanjinoj 11.

A upravo je na tom protestu Nebojša Lazić, iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, ukazao da se korekcija koeficijenata nenastavnog osoblja koje radi u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika odlaže duže od decenije.

– Od 2012. godine svaki put kada se povećavala plata u prosveti vannastavno osoblje je bilo izostavljeno. Minimalna cena rada je povećavana pet puta tako da su zaposleni sa III, IV i V stepenom stručne spreme dospeli ispod minimalca, pa je njihove zarade do minimalne dotirala država – rekao je Lazić na protestu održanom 26. septembra u Beogradu.

Nedavna izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, pomenutim zaposlenim u obrazovanju nije donela ništa.

– Novom uredbom smo svi stavljeni na minimalac što je neprihvatljivo za stručnu spremu koju imamo i složenost posla koji obavljamo – ukazuje Lazić, ilustrujući to podatkom da je po novoj uredbi raspon koeficijenata od prvog stepena (spremačica) do petog (domar, majstor na održavanju i kuvar sa petim stepenom) od 9,30 do 9,38.

On podseća da je korekcija koeficijenata tražena još 2013, u vreme dok je ministar prosvete bio Žarko Obradović, ali da odgovora nije bilo.

Potom je predstavnicima nenastavnog osoblja 2017. tadašnji ministar Mladen Šarčević obećao da će koeficijenti biti izmenjeni, predlažući da škole iz sopstvenih sredstava povećaju platu ovoj kategoriji zaposlenih do 30 odsto. Ni to se nije obistinilo jer mnoge škole nemaju sopstvene prihode, a u nekim koje ih imaju direktori nisu bili voljni da postupe po Šarčevićevoj sugestiji budući da nije bila obavezujuća.

– Sve što je tada obećano i rečeno nikada nije ispunjeno. Dvadeset godina se priča o platnim razredima, oni nikad neće biti uvedeni, jer su za to potrebne velike pare koje država nema. Pre tri godine smo bili smo kod premijerke Ane Brnabić i tada je obećala da će majstor održavanja, blagajnik i administrativni radnik sa četvrtim i sa petim stepenom biti po koeficijentima izjednačeni sa četvrtim i petim stepenom nastavnog osoblja. To je naš prvi zahtev da bi se ispravila dugogodišnja nepravda – navodi Lazić.

U narednom koraku, dodaje naš sagovornik, sindikat traži da se zaposleni sa II, III, IV i V stepenom stručnosti po koeficijentima i plati izjednače sa onima koji imaju istu stručnu spremu, a rade u javnom sektoru i finansiraju se iz budžeta. Takođe, „tetkice“ bi trebalo da se izjednače sa koleginicama iz javnog sektora, budući da su sada plate nejednake.

Na spisku zahteva sindikata je i da se uvede prekovremeni rad za vannastavno osoblje u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika.

– Majstori na održavanju, domari zbog čestih kvarova i havarija na vodovodnim cevima, curenju radijatora i kvarovima na elektroinstalacijama vrlo često dolaze van svog radnog vremena vikendom i državnim praznicima. Takođe se vikendom često održavaju seminari, probni završni, završni i prijemni ispiti. Zbog toga tražimo da se za vannastavno osoblje uvede prekovremeni rad do 22 sata, noćni rad posle 22 časa, kao i rad vikendom i praznicima. U svim javnim službama u javnom sektoru postoji prekovremeni rad koji se dodatno plaća, što tražimo da se uvede i u obrazovanju – kaže Lazić.

On najavljuje da će o zahtevima vannastavnog osoblja sindikat u narednom periodu obavestiti premijerku i ministarku prosvete, sa kojom će tražiti i da se sastanu.

Čiste za svima

Nebojša Lazić napominje da su zaposleni dodatno opterećeni jer moraju da čiste i održavaju fiskulturne sale koje škole izdaju korisnicima i sportskim klubovima, ali za taj posao nisu plaćeni.

– Mi smo dužni da sale održavamo i čistimo za školsku decu, a ne za klubove – poručuje Lazić.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/tetkice-domari-nenastavno-osoblje-skola/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hiljade građana na protestu u Varšavi, opozicija najavljuje veliku promenu

Hiljade ljudi se okupilo danas na opozicionom mitingu u centru Varšave, dve nedelje uoči izbora za koje liberalna Građanska platforma (PO) kaže da bi mogli da budu odlučujući kada je reč o budućnosti zemlje u Evropskoj uniji i njenoj demokratičnosti

Published

on

By

“Dolazi velika promena. Ovo je znak ponovnog rođenja Poljske”, rekao je lider PO Donald Tusk okupljenima na centralnom trgu u Varšavi, prenosi Rojters.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, upozorio je da bi vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) mogla da izvede Poljsku iz Evropske unije, a izbore je okarakterisao kao ključne za prava manjina i žena.

Britanska agencija navodi da veliki broj okupljenih nosi zastave Poljske i Evropske unije, te da se opozicija nada da će današnji marš postati najveći u poslednjih nekoliko decenija i da će podstaći birače da učestvuju na izborima.

“Svi ulažu u radna mesta, u borbu protiv klimatske katastrofe, a nama je uskraćen novac jer je neko odlučio da uništi demokratiju u Poljskoj”, rekao je gradonačelnik Varšave Rafal Tržaskovski na mitingu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi PiS mogao da pobedi na izborima, ali da će teško formirati vladajuću koaliciju zbog velikog nezadovoljstva usled rasta cena i zabrinutosti zbog, kako Rojters navodi, erozije demokratskih principa.

Parlamentarni izbori u Poljskoj zakazani su za 15. oktobar.

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/101056/hiljade-gradana-na-protestu-u-varsavi-opozicija-najavljuje-veliku-promenu/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvodina gubi jezičku šarolikost: Sve manje đaka u odeljenjima manjinskih nacionalnih zajednica

U odeljenjima u Vojvodini u kojima se školuju učenici na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica svake godine sve je manje prvaka

Published

on

By

Vojvodina tako polako gubi jedno od svojih najvećih odlika – jezičku šarolikost.

U Vojvodini nije bilo retko da se po gradovima i selima pozdravlja i na tri, četiri jezika. Čuli bi se tu srpski, mađarski, nemački, slovački, pa tako redom. Uvek se ponešto znalo iz jezika komšija iz druge nacionalne zajednice. Tako se naviklo, piše Danas.

Ipak, u mogućoj budućnosti, pojedini jezici ovde se više neće govoriti. Zbog ubrzanog iseljavanja stanovništva, pogotovo nacionalnih manjina, sve je manje ljudi koji u Vojvodini pričaju jezicima koji su ovde postojali od kada je i krenulo naseljavanje ovog dela Evrope.

Većina Slovaka, Rumuna, Hrvata ili Mađara u Vojvodini ima pasoše Evropske unije, što im olakšava migracije.

Ne zaboravimo da su se u Vojvodini, pre samo par vekova na nekim mestima govorili francuski i španski, ali te nacionalne zajednice nisu uspele da opstanu na ovom prostoru.

Koordinatorka Odbora za obrazovanje pri Nacionalnom savetu slovačke nacinalne manjine Svetlana Zolnjan kaže da je pre deset godina u slovačkim odeljenjima u osnovnim školama bilo oko 3.400 učenika, a sada ih je tek 2.400. Za deset godina kako ističe, izgubili su 1.000 učenika, što je čitava jedna osnovna škola.

Inače, u 17 škola u Vojvodini može se pohađati nastava na slovačkom jeziku, a ukupan broj odeljenja je 134 u osnovnim školama, zajedno sa kombinovanim odeljenjima. Više od polovine škola u kojima postoji nastava na slovačkom ima manje od 15 đaka, koliko je minimalno propisano po zakonu.

Razlog je odlazak stanovništva. Što se tiče slovačke nacionalne manjine, pre svega ljudi odlaze u Slovačku, ali i druge zemlje. Nacionalni savet nema kompetencije da reši ekonomska pitanja. Pokušavamo da stipendiramo učenike i da im na razne druge načine olakšamo školovanje, ali nažalost taj efekat je jako slab”, izjavila je ona.

U srednjim školama na slovačkom jeziku može se učiti u dve gimnazije u Kovačici i Bačkom Petrovcu, jednoj tehničkoj školi i medicinskoj školi u Novom Sadu, na smeru medicinska sestra.

Ukupno u svim odeljenjima upisano je 102 učenika u prvi razred. Nacionalni savet daje neku finasijsku podršku tim učenicima kao i Matica slovačka. Deca dobijaju kompjutere, starije srednjojškolce stipendiramo, kao i studente koji se posvete oblastima prosvete, informisanja i kulture, kako bi na taj način obezbedili stručni kadar za škole i lokalne samouprave. U novosadskoj Predškolskoj ustanovi ‘Radosno detinjstvo’ imamo jedno predškolsko odeljenje koje je slovačkom jeziku“, nastavila je ona.

Na području grada Zrenjanina broj mađarskih odeljenja je ostao na nivou prethodne školske godine, ali je broj dece smanjen. U jedinoj gradskoj osnovnoj školi na mađarskom jeziku samo jedan đak prvak počinje školu 1. septembra.

Najveća dvojezična osnovna škola u Zrenjaninu, osnovna škola “Servo Mihalj” u Mužlji školsku godinu počinje sa 510 učenika u dve školske zgrade. Broj đaka je ostao na prošlogodišnjem nivou, ali je ove godine upisano manje mađarskih đaka prvaka.

“Očekujemo 15 prvaka na mađarskom jeziku, oni će biti smešteni u dva odeljenja, u centralnoj zgradi biće samostalno odeljenje sa 12 učenika, a u tzv. spoljnjoj zgradi kombinovano. Sedmoro dece je manje nego prošle godine što se tiče prvaka“, rekao je Atila Molnar, direktor osnovne škole “Servo Mihalj” u Mužlji za Panon televiziju.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/354283/Vojvodina-gubi-jezicku-sarolikost-Sve-manje-djaka-u-odeljenjima-manjinskih-nacionalnih-zajednica.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šormaz o pokretu koji je formirao sa Mihajlović i Pak: Idemo na izbore, Srbija protiv nasilja je smešna, a desnica je Vučićeva

Formirali smo pokret “Uvek za Srbiju” još ranije ali smo čekali pravi trenutak da to objavimo. Imamo dosta članova, kontakata i organizacija, poznatih ljudi, koji su sa nama… Učestvovaćemo na izborima – kaže za Danas Dragan Šormaz, bivši funkcioner SNS, koji je zajedno sa bivšim funkcionerkama naprednjaka – Zoranom Mihajlović i Stanislavom Pak, oformio novu političku organizaciju uoči najavljenih prevremenih izbora

Published

on

By

Na pitanje koje su to organizacije i ličnosti koje su se pridružile novonastalom pokretu čiji su lideri bivši naprednjaci, sagovornik Danasa nije hteo da odgovori.

Rade Basta, bivši ministar privrede iz redova koalicije SPS-JS, neće biti u ovom pokretu, naznačava Dragan Šormaz.

– Bićete svi iznenađeni kada budete videli ko će sve biti na našoj listi za izbore. Ali, neću sada da otkrivam. Do raspisivanja izbora ima još dosta vremena… Sve do početka novembra. Uostalom, ko zna da li će i biti raspisani? Ko zna da li će Vučić biti predsednik tada? – kaže Šormaz.

Prema njegovim rečima, ne bi bilo iznenađenje da Aleksandar Vučić sutra padne, s obzirom na to da je priznao krivicu za tragediju u mestu Banjska na severu Kosova.

– Onda bi Vučić morao da podnese ostavku – kaže Šormaz.

Ja sam NATO lobista a Vučić priča sa njima svakog dana?

Kako naznačava, Aleksandar Vučić je odgovoran za svu tragediju iako je Radoičić priznao krivicu.

– Radoičić nije radio sam – i to nije moje ubeđenje – to je tako. Aleksandar Vučić je kriv za sve što se dešava u Srbiji. To ne pričam zato što sam ja nešto ljut na njega. Ja sam se sa njim razišao upravo zbog tih stvari, jer nisam više to mogao da podnesem – kaže Šormaz.

– Aleksandar Vučić je kriv za inflaciju, za lošu ekonomsku situaciju, a narodu maže oči sa parizerom podrigušom, dok on jede skupe kolače u Njujorku – kaže sagovornik Danasa.

Vučić je kriv, ističe, za svakog mrtvog Albanca i Srbina na Kosovu.

 Ne bi me čudilo da kada se završi istraga, da će reakcija EU i SAD biti takva da će Vučić morati da ode…

– Zato što je izveo Srbe iz institucija i stvorio prostor Aljbinu Kurtiju da uđe u te institucije. Vučić je formirao i organizovao ove ljude o kojima priča Milan Radoičić. Vučić nije pucao na tog kosovskog policajca, ali je odgovoran. Ne bi me čudilo da kada se završi istraga, da će reakcija EU i SAD biti takva da će Vučić morati da ode… – kaže Šormaz.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/sormaz-o-pokretu-koji-je-formirao-sa-mihajlovic-i-pak-idemo-na-izbore-srbija-protiv-nasilja-je-smesna-a-desnica-je-vuciceva/

Continue Reading

Trending