Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

“NACIONALIZAM SU DODIKU I VUČIĆU NAJUNOSNIJI BIZNIS”: “Vučić neće odustati od BiH i Crne Gore, a to je poslednja faza na putu totalnog propadanja Srbije”

Published

on

U regionu vlada potpuni politički haos, koji jedino odgovara nacionalističkim elitama jer oni zahvaljujući mržnji i nacionalizmu opstaju godinama na vlasti.

  • Politika
  • 01. Sep. 2021  01. Sep. 2021
  • 3

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Balša Božović (Foto: Fonet)

O političkoj situaciji u regionu, politici koju vode Aleksandar VučićMilorad Dodik, stanju u Crnoj Gori, Rezoluciji o genocidu u Srebrenici govorio je  za „Slobodnu Bosnu“ predsjednik Izvršnog odbora Regionalne Akademije za razvoj demokratije, Balša Božović.

Kako gledate na političku situaciju u regionu?

– Situacija je najgora od poslednjeg oružanog konflikta do sada. Imate probuđene nacionalizme na svim stranama, posebno u Srbiji, Hrvatskoj i Albaniji, što govori da se su nacionalizmi sve vreme bili tu i da su se samo pritajili u poslednje dve decenije iz straha od prisutnosti Zapada u regionu. Kada su osetili da se Zapad povukao i posvetio svojim problemima, nacionalizmi su odmah izmileli na površinu i počeli da obnavljaju snove o svojim “svetovima”. Tako imate dominantne tri velikodržavne opcije – “Srpski svet”, “Hrvatski svet” i  “Albanski svet”. To je potvrdio u svom “non-paperu” i Janez Janša, koji u starom maniru nekadašnje jugoslovenske UDB-e neformalno raznim centrima EU predlaže nove etničke granice na ovim prostorima. To, naravno, podrazumeva i nove sukobe i nove ratove, jer tri velikodržavna nacionalizma u podeli teritorija neminovno ne vide male države i male narode poput Bošnjaka, Makedonaca, Crnogoraca i mnogih drugih. Međutim, ukoliko mi dozvolite, skrenuo bih vašu pažnju na još jednu stvar. Ta tri velikodržavna projekta, koja su pokušala da se oslone na podršku Trampove administracije, a da iskoriste trenutne slabosti EU oličene u njenoj unutrašnjoj konfuziji koja traje od izlaska Velike Britanije iz Unije do danas praćena i Covid krizom, ogolila su svoju površnost. Ti nacionalizmi, koji danas međusobno odlično sarađuju (primer Vučić – RamaMilanović – DodikPlenković – Vučić), baš kao nekada Tuđman i Milošević u Karađorđevu, zaboravili su da postoji svet oko njih i da nisu sami na ovom Balkanu. Oni su, zagnjureni u svoje partikularne interese, u snove o svojim istorijskim ulogama i natpisima u čitankama, zaokupljeni  pljačkanjem i laganjem građana radi opstanka na vlasti, zaboravili koliko su zapravo mali. Oni misle da je Balkan jedna salveta koju će oni deliti samo između sebe. Razumete? Oni ne vide da, ako se to dogodi, postoje i drugi nacionalizmi tik u našem neposrednom susedstvu.

POLITIKA ALEKSANDRA VUČIĆA

Koji su to nacionalizmi?

– Recimo, rumunski, koji takođe sanja o teritorijama za koje misle da su nepravedno izgubili u ranijim vremenima, pa onda pitanje rumunsko – vlaških odnosa u Srbiji. Zatim, Bugarska koja ima otvorena pitanja sa Severnom Makedonijom, a pitanje je trenutka kada će se isti problem javiti i sa bugarskom manjinom u Srbiji, jer u nekim opštinama u Srbiji se već vijore bugarske zastave. Zatim, imamo i mađarski nacionalistički projekat kome je Orban nedavno podigao spomenik i učinio ga delom zvanične mađarske politike, a zove se “64 županije”. Ovaj projekat podrazumeva da se veliki delovi Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije nalaze u sastavu velike Mađarske. Da ne zalazimo sada u aspiracije Grčke, Italije i drugih zemalja.  Pritom, kao što znate, sve pomenute zemlje su daleko finansijski i vojno moćnije od Srbije, Hrvatske i Albanije. Umesto Janšinog “non-papera”, bolje bi nam bilo da se posvetimo izgradnji demokratije, građanskih država,  dobrosusedskih odnosa i pomirenja u regionu, ne bismo li sačuvali i ovo malo što nam je ostalo.

Koliko je opasna politika koju vodi Aleksandar Vučić i koliko ona utiče prvenstveno na situaciju u Bosni i Hercegovini?

– Postoji još opasnija teza od te da Aleksandar Vučić vodi opasnu politiku u regionu, a to je da ta politika vodi njega. Jasno je da nakon dolaska na vlast on pokušava da se predstavi kao neko ko je izvukao pouku iz perioda ’90-tih. Međutim, probuđeni srpski nacionalizam od strane Moskve, preko Srpske pravoslavne crkve i njima bliskih grupacija (Srpska akademija nauka i umetnosti, navijači fudbalskih klubova, razna udruženja i stranke koje su pod direktnom kontrolom zvanične i nezvanične Moskve) sužavaju prostor Aleksandru Vučiću da opstane na vlasti uz apsolutnu većinu, te i on onda jaše taj talas nacionalizma i ksenofobije, kako bi politički opstao ne razumejući da će taj talas potopiti i njega. Sada govorim samo o njegovoj politici u regionu, ne zalazim sada u unutrašnju politiku Srbije sa režimom koji Vučić predvodi.

Dakle, srpski nacionalizam je, sa druge strane, izgubio sve ratove koje je vodio, razbio Jugoslaviju u kojoj su Srbi živeli mirno i spokojno, osiromašio građane i odvojio Srbiju od sveta… na kraju, i izgubio teritorije. Zato je odnos Srbije prema Bosni i Hercegovini neodvojiv od odnosa Srbije i Kosova. Srpski nacionalizam zna i oseća da je Kosovo izgubljeno i sada pokušava da se održi u životu tražeći kompenzaciju u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Zato je i nastao “srpski svet” po uzoru na “ruski svet” – kao poslednja faza na putu u totalno propadanje Srbije. To znači da Republika Srpska bude pre svega deo “srpskog sveta” u trouglu Banjaluka, Podgorica, Beograd. Isto važi i za Crnu Goru koja treba po tom planu da postane “srpska sparta”, gde srpski nacionalizam negira crnogorsku naciju i sve što je crnogorsko. Porazno je za sve nas da to opet proživljavamo u 21. veku.

Srbija stvorena “Memorandumom” SANU 1986. koji je potvrđen i u političkom smislu usvojen na 8. sednici Saveza komunista Srbije 1987. godine kada je Milošević preuzeo punu vlast u zemlji i zajahao talas srpskog nacionalizma koji Srbiju do danas drži centralizovanu i utamničenu jednostavno nije održiva. Meni je žao što gledam kako se raspada u istom nacionalističkom populizmu iz ’90-tih, u pljački, ubistvima i centralističkom ustrojstvu.

Koliko je bitno za pomirenje i suživot u regionu procesuiranje zločina nad civilima u ratovima ’90-tih?

– Regionalna Akademija za razvoj demokratije, kojom predsedavam, zajedno sa njenim članovima iz celog regiona, mladim političarima, liderima, nevladinim organizacijama okupljenim oko Akademije i eksperata iz regiona daće jasan i snažan odgovor na “non-pejper” Janeza Janše i nabujalog nacionalizma u regionu. Mi smatramo da dok se ne kazne odgovorni za ubistva, progone i zločine u ratovima ’90-tih, do tada će narodi prebacivati odgovornost jedni na druge i do tada će trajati ta mržnja, pa čak i neka vrsta nedovršenog i samo zamrznutog konflikta. Svesni smo da nacionalističkim elitama ovakvo stanje vrlo odgovara. Oni na mržnji i nacionalizmu opstaju na vlasti i zato jedino njima nije u interesu da dođe do pomirenja i suživota, jer tu nema mesta za sadašnje tradicionalne nacionalističke političke elite. Svi oni znaju da danas dok vi i ja pričamo stotine ratnih zločinaca slobodno šeta Srbijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i da republička tužilaštva za ratne zločine sve to znaju, a ne rade ništa da ih procesuiraju. Nedavno sam bio u Gruborima i Plavnu, gde je nakon završetka vojne akcije „Oluja“ 1995. godine pobijeno stanovništvo srpske nacionalnosti. Kome su oni smetali u tim selima? Goloruki i bosonogi. Takvih primera ima u BiH i Kosovu koliko hoćete kada su u pitanju sve nacionalnosti. To je naša tragedija – to što je bilans tog rata bio više od četiri miliona izbeglica koje su otišle u beli svet, stotine hiljada ubijenih, ranjenih i prognanih, a političke elite koje su vodile rat  enormno su se obogatile. To mi i danas trpimo.

GENOCID SE DOGODIO I TAČKA

Kako komentarišete Inzkovu odluku o zabrani negiranje genocida i veličanju zločina?

– Kao jedinu ispravnu i u krajnjoj meri zakasnelu. Nije mi jasno zašto se ranije nije donela takva odluka. Mislim da je međunarodna zajednica olako shvatila Zapadni Balkan i prebrzo nas spustila na listi svojih prioriteta. Genocid se dogodio i tačka. Šta znači sramni izgovor: to nije bio genocid, to je bio strašan zločin? A strašan zločin je u redu, a genocid nije? Da li vidite to nepristajanje na suočavanje sa prošlošću? Pa ko će da me ubedi da nije bilo genocida, ako su kosti jednog čoveka pronađene na tri različita lokaliteta?! Da li znaju ti negatori genocida kako se zove kada nečije kosti zakopavate pa iskopavate tri puta? Očekujem da tužilaštvo počne hitno da kažnjava sve oni koji taj zločin negiraju, a od međunarodne zajednice da takvim pojedincima uvodi personalne sankcije. A koliko je Inzko u pravu govore i nebrojene izjave Milorada Dodika koji je prvi priznao Genocid i optužio Mladića i Karadžića za genocid, ali danas, kada je talas nacionalizma toliko preplavio naša društva, sve to poriče, jer misli da mu je to jedini način da opstane na vlasti. Dakle, nacionalizam i negiranje genocida i zločina je biznis našim političkim elitama jer i one same znaju da se desio i da je zločin tu, ali iz lukrativnih razloga i, pre svega, korupcije oni pričaju suprotno. Zato ohrabrujem tužilaštvo BiH da počne da funkcioniše.

Da li je Crna Gora na najboljem putu ka pomirenju, s obzirom da je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici?

– Rezoluciju o genocidu u Srebrenici je usvojila većina poslanika u Skupštini Crne Gore i to je dobra vest. Nije dobra vest to što je mali broj poslanika vladajuće većine glasao za Rezoluciju, jer je ona faktički usvojena glasovima opozicije. Ali to je važna poruka koju je Crna Gora poslala svima koji su se toj Rezoluciji protivili. Danas je, čini mi se, Crna Gora pod pritiskom upravo te negatorske politike genocida, oličene u “srpskom svetu”, koja pokušava da preko Srpske pravoslavne crkve ostvari svoj cilj, a to je da pokuša da relativizuje i Crnu Goru (pričajući da je referendum o nezavisnosti bio pokraden) i crnogorsku naciju (nazivajući ih nakotom, milogorcima i izmišljenom komunističkom tvorevinom) zbog svega što je Crna Gora uradila u prošlosti, a srpski nacionalisti smatraju izdajom (priznanje Kosova, podrška BiH, osuda genocida nad Bošnjacima, referendum o nezavisnosti, ulazak u NATO, izvinjenje za Dubrovnik itd). Nažalost, Crna Gora je pred velikim izazovima, a podele su veće nego što su ikada bile.

Nedavno ste kazali kako žalite građane Bosne i Hercegovine je im sudbinu kreiraju Čović, Dodik i Izetbegović. Na to ste dodali hrvatsku i srpsku političku elitu, te velike sile sa strane…Možete li to pojasniti?

– Kada se vratimo na ono što smo već rekli, a to je da je nacionalizam za njih biznis i da nas oni svađaju i huškaju jedne na druge i onda i sada samo da bi opstali na vlasti bez obzira na žrtve, zamislimo samo na šta je taj jadan narod osuđen pored takvih političara. Evo samo zamišljam sebe u njihovoj koži… preživim opsadu Sarajeva, rasture se prijateljstva, porodice, poginu najbliži i najvoljeniji… zbog čega? I onda Miloševićevi, Tuđmanovi i Izetbegovićevi mali od palube sada opet hoće da crtaju granice po Bosni i Hercegovini i da je koče i ponižavaju sa svih strana. Pa tu onda imamo Erdogana koji kumuje jednom od njih, to znači da će Putin verovatno sutra kumovati Dodiku…. I kuda nas sve to vodi? Pustite taj jadan narod na miru, maknite ruke od njega. Dosta je više!

Vjerujete li da su Dodiku dani odbrojani i da bi u jednom trenutku mogla izostati podrška Aleksandra Vučića?

– Dodik je samo personifikacija onoga što nam se dogodilo i onoga što nam se događa. Sve bi uradio za mrvu vlasti, a da mu se ne da da pokaže ni oka pameti. Nisam siguran da mu bilo ko može više pomoći, pa ni Vučić. On zna da je bivši političar. Čeka ga velika odgovornost za sve afere koje je imao tokom svoje vlasti kao i za slučaj nerasvetljenog ubistva Davida Dragičevića. U knjizi Vetona Surroia “Zmijske noge”, Veton opisuje Hašima Tačija kao čoveka koji je spreman sve da uradi samo da ostane na vlasti jer bi u suprotnom predavao istoriju u osnovnoj školi u Mališevu. Paralelu možete izvući i za Dodika, ali i za mnoge druge lidere iz regiona. Drugim rečima, to su ljudi koji su veštim manipulacijama došli do velike vlasti, a u nekim drugim okolnostima bi bili ljudi sa margine društva. Tako i Dodik misli da je Dedinje daleko od Laktaša, ali vara se. Sve se preko noći promeni.

Nije tragedija pasti sa vlasti, tragedija je to što ni u jednom momentu nisu razmišljali kako će ih ljudi pamtiti nakon silaska sa vlasti. To je poruka i za Vučića. On je imao šansu i snagu da stvari promeni, ali je umesto toga nastavio tamo gde su mnogi nacionalisti pre njega stali i nastavio da vodi Srbiju u pogrešnom pravcu.

Razgovarala: Elvira KOKOR

slobodna bosna

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending