Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Može li TV serijal ‘NDH’ u Hrvatskoj postići ono što je ‘Holokaust’ u Njemačkoj?

Published

on

Učinak će tek trebati procijeniti, ali vijest je već i to da je Hrvatska televizija u ponedjeljak navečer napokon ipak počela prikazivati seriju “NDH” zagrebačkog povjesničara Hrvoja Klasića, nakon što je tri godine, bez jasnog razloga, odgađala početak prikazivanja tog, potencijalno, povijesno važnog televizijskog programa.

U udarnom terminu, u 20:10 ponedjeljkom navečer, sljedećih jedanaest tjedana Hrvatska će televizija prikazati serijal za koji su mediji već mjesecima tvrdili da ga je vlastiti producent, HTV, cenzurirao, usprkos tome što je plaćen više od milijun kuna, oko 130 tisuća eura.

Riječ je o iscrpnoj televizijskoj obradi povijesne teme koja je u današnjoj Hrvatskoj, nažalost, i dalje predmet golemih kontroverzi, pa i veličanja i opravdavanja: nastanku, propasti i ostavštini ustaške Nezavisne države Hrvatske.

Rekonstrukcija najsramotnijih događaja

Povjesničar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Klasić, kojega u revizionističkoj atmosferi hrvatskoga javnog života znaju nazivati “lijevim”, s redateljsko-snimateljsko-montažerskom ekipom HTV-a, predvođenom redateljem i suatuorom Miljenkom Bukovčanom, okupio je tridesetak hrvatskih i inozemnih povjesničara koji su, uz obilje dosad neobjavljenog arhivskog materijala, rekonstruirali i analizirali povijest najtragičnijih i često najsramotnijih događaja u povijesti balkanskih prostora.

Već je prva epizoda pokazala kako će to izgledati: pod naslovom “Između dva atentata”, prva epizoda serijala NDH, prikazana u ponedjeljak navečer, obrađuje razdoblje u kojemu su ustaše nastali i prerasli u “jedan od najopasnijih terorističkih pokreta u Europi” – od kraja Prvoga svjetskog rata do atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseilleu 1934, koji su suorganizirali, i u njemu sudjelovali.

Jasno je da Klasić i Bukovčan događajima pristupaju objektivno, striktno historiografski, i bez ideoloških nagnuća današnjice: ne oklijevaju priznati da je stvaranje Kraljevine SHS 1918. bilo “najmanje loša” opcija za Hrvate, štoviše jedina razumna, jer je Kraljevina zajamčila opstanak Hrvata kao nacije, u uvjetima kada se moglo dogoditi i drugačije.

S druge strane, autori ne kriju ni to da se ta država brzo pokazala paravanom za ciljeve velike Srbije, kao ni to da je atentat na Stjepana Radića i hrvatske zastupnike 1928. u beogradskoj skupštini označio početak radikalizacije balkanske politike, iz koje su, na desnoj strani, iznikle ustaše, a na lijevoj, komunisti. I jedni i drugi, međutim, znali su skladno surađivati – primjerice u zatvorima za šestojanuarske diktature, kada su se, provodeći često zajedno zatvorske dane, oslovljavali s “drugovi” i “braćo”.

Mržnja prema Srbima

No već se iz prve epizode, neizrečeno ali razgovijetno, razabire i ključna odrednica ustaštva, od njegova prvog do posljednjeg dana: da je to bio pokret stvoren i stasao iz nepatvorene mržnje; ako njegov početni impuls i jest bio tek politički animozitet prema režimu u Beogradu, on se vrlo brzo, ako ne već od prvog dana, pretopio u šovinističku mržnju prema svim Srbima.

Pripovjedni niz te prve epizode ilustriran je iznimno bogatim, dosad nepoznatim arhivskim snimcima – najveći dio epizode i jest načinjen od arhivskog materijala – pa se ne čini tek marketinškim trikom najava autora da će serija prvi put prikazati mnoge dosad neviđene arhivske snimke iz povijesti ustaškog pokreta, ali i ondašnjega života na područjue Hrvatske i bivše Jugoslavije.

U ostalih jedanaest epizoda, kako su najavili s HTV-a, serija će objasniti razloge nastanka ustaškog pokreta, vojno-političke okolnosti koje su dovele do stvaranja Nezavisne države Hrvatske, najvažnije događaje i osobe koje su obilježile njezino postojanje, kao i vojno-političke okolnosti njezina poraza i nestanka. Prikazan je predratni razvoj ustaštva, osnivanje NDH i život u toj ratnoj tvorevini, naravno i teror prema Srbima, Židovima i Romima.

U seriji govori tridesetak povjesničara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Velike Britanije i Italije, a s iskustvima života u NDH upoznaju nas svjedoci vremena; snimana je brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Italiji i Vatikanu, Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj, a korišten arhivski filmski materijal iz vremena NDH, koji hrvatska javnost u najvećoj mjeri do sad nije vidjela.

Zašto prikazivanje serije kasni?

Nikad nije jasno objašnjeno zašto prikazivanje serije kasni tri godine: završena je još 2018., nakon tri godine snimanja. Zna se tek da je nekoliko puta odgađano, i da su mediji unisono zaključivali kako je riječ o dobrom starom običaju, dobro znanom u diktaturama, za koji postoji i ilustrativan izraz: “bunkeriranje”. Primjerice, splitski dnevnik Slobodna Dalmacija u travnju ove godine pitala je HTV zašto oklijevaju prikazati seriju, a oni su odgovorili, ne navodeći razloge, da bi trebala biti prikazana “u zadnjem tromjesečju 2021.” “Naravno, ukoliko se u međuvremenu opet nešto ne dogodi, pa se planirani termini prikazivanja  opet nenadano ne otkažu.  Jer, isti je ‘refren’ o emitiranju sporne serije ‘najesen’ s Prisavlja medijima uredno odašiljan i prošloga proljeća, 2020. godine”, poentirao je novinar Davor Krile.

Na HTV-u, pak, tvrde kako nema govora ni o kakvom “bunkeriranju” ili “cenzuri”.

Nakon što je početkom mjeseca emitiranje serije ipak napokon najavljeno, v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Renato Kunić izjavio je za hrvatsku agenciju Hinu kako “nikad niti jedna emisija tijekom mog mandata ravnatelja programa i mandata mojih kolega urednika nije završila u ‘bunkeru’. Općenito, ideja bunkeriranja sadržaja pripada nekim drugim vremenima”.

Objasnio je svoje viđenje razloga zbog kojih je emitiranje kasnilo: za 12 epizoda, tvrdi, morao se naći adekvatan termin, jer to je tri mjeseca prikazivanja, a “programski budžet ima svoje zakonitosti i pravila”. Kunić također kaže kako serijal košta otprilike 1,5 milijuna kuna te da je, po gruboj procjeni, razlika između prvotno predloženih šest i ostvarenih 12 epizoda oko pola milijuna kuna. “Dakle, nema zabrana i bunkeriranja, nego samo programska procjena kada neki sadržaj kreće u emitiranje. Dodajmo i da je serijal završen u lipnju 2020.”, zaključio je Kunić.

Klasić odgovara pomirljivo, ali ne i snishodljivo: “Svakom režiseru je valjda najveća čast kada mu film i serija završe u bunkeru, i to je ujedno najbolja reklama. Neću sada ulaziti što se točno dogodilo, samo znam da je ova serija morala biti puno prije završena, i puno prije prikazana. Ali nije. I to ne zbog nas kao ekipe, nego zbog HRT-a”, kazao je Klasić za Hinu.

Kako bilo, zanimljiv je trenutak u kojemu je prikazivanje ipak napokon počelo, a postoje argumenti i za pretpostavku kako ne mora biti baš slučajno da se to dogodilo baš sada. Jasno je, naime, da je, s jedne strane, pučka rehabilitacija ustaštva u Hrvatskoj poprimila razmjere koji se više ne daju zauzdati, dok, u isto vrijeme, vladajuća koalicija desnog centra premijera Plenkovića, pod utjecajem srpskih predstavnika u njoj, traži način da to nekako ipak učini – ali sve to ide jako, jako sporo.

U siječnju ove godine, predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) Ognjen Kraus inicirao je parlamentarni i društveni dijalog o zabrani ustaškog pozdrava, u kojemu sudjeluju predstavnici naroda žrtava NDH, antifašisti i većina stranačkih klubova u hrvatskom Saboru. Na prvom sastanku te inicijative, održanom 22. siječnja u Židovskoj općini Zagreb, “jednoglasno je zaključeno da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u saborsku proceduru zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških obilježja i znakovlja, nijekanja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločina”.

Tuđman otvorio Pandorinu kutiju

Ta je inicijativa plod spoznaje hrvatskih Židova da se hrvatsko društvo ne uspijeva oduprijeti zlogukoj rehabilitaciji ustaštva, koja je započela još 1990, da posljednjih godina, paradoksalno, poprimi sve šire i šire razmjere. Pandorinu kutiju otvorio je nitko drugi doli Franjo Tuđman, koji je na Prvom općem saboru HDZ-a 24. i 25. veljače 1990. u Zagrebu izjavio ovo: “NDH nije bila samo puka kvislinška tvorba i fašistički zločin, već i izraz kako povijesnih težnji hrvatskoga naroda za svojom samostalnom državom, tako i spoznaja međunarodnih čimbenika – u onom slučaju vlade Hitlerove Njemačke, koja je na ruševinama Versajskoga krojila novi europski poredak – tih težnji Hrvatske i njenih geografskih granica. Prema tome, NDH nije predstavljala samo puki hir osovinskih sila, već je bila posljedak sasvim određenih povijesnih čimbenika.”

Ta Tuđmanova izjava otvorila je prostor negatorima i revizionistima svih vrsta koji su, u kombinaciji sa sustavnim uništavanjem, krivotvorenjem i blaćenjem oslobodilačkog nasljeđa partizanske borbe na čelu s Josipom Brozom Titom, uzrokovali da, tri desetljeća kasnije, polovina mladih u Hrvatskoj ne zna ništa o zločinima i genocidu NDH, a istodobno misli da su zločinci i ubojice bili – partizani. Istodobno, ustaški je pozdrav legaliziran kao natpis u grbu ratne jedinice proustaškog HOS-a (“Hrvatske obrambene snage”), koji je u prosincu 2016, u obliku spomen ploče poginulima u ratu 1991, čak postavljen na kuću u Jasenovcu, nedaleko mjesta ustaškog logora smrti, u kojoj je za NDH bilo zapovjedno logorsko mjesto. Ploča je, uz mnogo otpora, uklonjena tek desetak mjeseci kasnije, u ljeto 2017, i to – samo nekoliko kilometara dalje, uz cestu prema Novskoj.

Postoji stanovita nada da bi Klasićeva serija sve to mogla promijeniti. Ona će, bez sumnje, objektivnom metodom iscrpne historiografske kronologije prikazati kakvo je zlo uistinu bila NDH, te da današnja Hrvatska nema baš nijednog razloga da o tom razdoblju hrvatske povijesti misli išta dobro – uz iznimku, naravno, antifašističkog partizanskog otpora koji su ustašama, hrvatskim nacistima, pružili Titovi partizani. Zato se može pretpostavljati da je HTV – na nečiju sugestiju ili ne, manje je važno – termin prikazivanja “NDH” odabrao baš u vrijeme kada bi u Saboru mogla početi ozbiljnija zakonodavna rasprava o izmjeni Kaznenog zakona, s nakanom konačne kriminalizacije svih ustaških – čitaj, nacističkih – znamenja i simbola.

Ne bi bilo prvi put kada bi se tako nešto dogodilo: u siječnju 1979, na televiziji tadašnje Zapadne Njemačke prikazana je četverodijelna igrana serija Holokaust, redatelja Marvin J. Chomskog i scenarista Geralda Greena, snimljena godinu ranije u Americi. Procijenjeno je da je seriju, u ta četiri uzastopna dana prikazivanja, gledala polovina odraslih Nijemaca: dvadesetak milijuna gledatelja u petnaestak milijuna obitelji. “Izniman interes”, ocijenili su tada promatrači. Njemačka je javnost bila šokirana serijom, inače fikcionalnom pričom koju su vjerodostojni povjesničari i preživjeli Holokausta, poput Eliea Wiesela, ocijenili komercijaliziranom i plitkom, čak uvredljivom za preživjele žrtve. Usprkos tome, polučila je golem utjecaj: nakon svake prikazane epizode, povjesničari su u studiju odgovarali na pitanja gledatelja, kojih je bilo toliko da se sugovornici “nisu mogli nositi” s tolikom količinom pitanja “ljutitih ljudi koji su pitali kako se tako nešto moglo dogoditi”; Društvo za njemački jezik, pak, te je 1979. godine riječ “Holokaust” proglasilo riječju godine u Zapadnoj Njemačkoj.

Klasićev “NDH” nije holivudska komercijalna fikcija, nego iscrpno argumentirani dokumentarac, kojemu zasigurno nitko neće moći predbaciti da je plitak, i da banalizira ustaške zločine. Tim bi više ta serija mogla prerasti u važan poticaj koji bi hrvatsko društvo, iz pogubne letargije revizionizma i negacionizma, napokon trgnuo prema povijesnome osvještenju i prihvaćanju jednostavne povijesne istine: da su ustaše provodili zločin i zlo, a da su Hrvatsku, unutar Jugoslavije, od tog zla oslobodili Titovi partizani, otvarajući time put slobodi, nacionalnom samoopredjeljenju, pa i demokraciji. Učini li serija zagrebačkog povjesničara bar malen korak u tom smjeru, bit će to veliko postignuće. Jer, kao što smo se dosad već bezbroj puta uvjerili – Hrvatska, kada je o dobru riječ, nije Njemačka.

ajb.me

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

“Septembar je poseban za preživljavanje”: Mogu li udžbenici u Srbiji biti besplatni za sve učenike

Roditelji beogradskih đaka ove godine nisu plaćali knjige, već je kupovinu udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce finansirao Grad. Odluka Beograda pokrenula je lavinu – treba li udžbenici da budu besplatni za sve đake u Srbiji?

Published

on

By

Porodica Nokić iz Novog Pazara samo je jedna od mnogih u Srbiji kojima septembar finansijski ne pada lako, jer imaju tri đaka. Samo za njihove udžbenike potrebno je izdvojiti više od 40.000 dinara. Besplatne, kažu, bile bi veliko olakšanje za njihov budžet, ali kao zamenu za to pristaju i na polovne. Međutim, i tu nailaze na problem.

Za roditelje koji imaju decu školskog uzrasta septembar predstavlja ozbiljan udar na kućni budžert. Nisu tu samo udžbenici već i rančevi, pribor, odeća, obuća. Nokići kažu da je obrazovanje važno i da se sa tim ne može kalkulisati, ali iako su oba roditelja zaposlena namet od preko jednog minimalca u jednom mesecu stvara teret.

“Svakako da utiče na budžet svih roditelja. Recimo, za udžbenike dva školarca treba čovek da izdvoji jedan minimalac. To utiče na budžet. Ako imate prihod od 300 evra, a imate tri đaka… Udžbenici za dvoje dece su 40.000 dinara, treće dete dobija besplatno od države. Ali tu su i sveske, pribor”, priča Euronews Srbija Elma Nokić.

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/100322/septembar-je-poseban-za-prezivljavanje-mogu-li-udzbenici-u-srbiji-biti-besplatni-za-sve-ucenike/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Žofre: EU finansira zelenu agendu u Srbiji

Evropska nedelja mobilnosti 2023. u Srbiji nije samo proslava naših dostignuća u mobilnosti, već i odraz naše posvećenosti održivoj budućnosti, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre u Limanskom parku, u Novom Sadu, povodom biciklističke vožnje koja je organizovana u okviru obeležavanja Dana bez automobila

Published

on

By

„Borba protiv klimatskih promena određuje kako ćemo živeti u budućnosti, kako ćemo se kretati i moramo da se upoznamo sa alternativnim načinima kretanja poput javnog transporta, autobusa, vozova, bicikala. Klimatske promene su veliki izazov za čovečanstvo. Svaki građanin ima odgovoronost da doprinese smanjenju emisija“, rekao je Žiofre, navodi se u saopštenju.

On je istakao da time doprinosimo i borbi protiv klimatskih promena, ali i poboljšanju kvaliteta vazduha koji dišemo.

Povodom Evropske nedelje mobilnosti, čiji je cilj promovisanje alternativnih načina kretanja zarad očuvanja životne sredine, Žiofre je istakao da su kroz različite projekte koje finansira EU postojale mogućnosti za implementaciju najsavremenije tehnologije i najbolje prakse u upravljanju životnom sredinom.

„Ti projekti su dotakli sve aspekte naše zelene agende, od poboljšanja kvaliteta vode do poboljšanja upravljanja otpadom i očuvanja biodiverziteta. Finansijska i tehnička pomoć Evropske unije je bila ključna za ubrzanje našeg putovanja ka zelenijoj Srbiji“, istakao je Žiofre.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac rekao je da godinama uspešno rade na tome da grad bude prepoznatljiv i funkcionalan kao biciklistički grad.

„Kontinuirano ulažemo sredstva u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja se u Novom Sadu prostire u dužini od preko 100 kilometara, i razvijamo mrežu biciklističkih staza koje povezuju naseljena mesta na teritoriji Grada, čime doprinosimo i razvoju cikloturizma“, kazao je Crnobarac.

Predsednik Novosadske biciklističke inicijative Marko Mazalica rekao je da je „Kritična masa“ događaj kojim žele da pozovu građane da voze bicikl i pokažu da je on odlično prevozno sredstvo.

(FoNet, foto: Beta)

izvor: https://autonomija.info/zofre-eu-finansira-zelenu-agendu-u-srbiji/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Skupština Zrenjanina: Šta je s nerealizovanim projektima, kad stiže pijaća voda

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani na današnjoj sednici Skupštine grada pokrenuli su dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca. Kao i do sada, lokalna vlast je ostala gluva na ove teme kao što je već 11 godina gluva na probleme običnih ljudi

Published

on

By

Kako je saopšteno, odbornici Bojana Begović, Dejan Čapo, Aleksandar Marton i Nataša Lalić su postavili pitanja o tome šta se dešava sa započetim, a nerealizovanim projektima, rokovi ističu, projekti se ne završavaju, a gradska imovina propada.

Zatražili su informaciju o tome kada će građani Zrenjanina dobiti zdravu pijaću vodu.

„U aprilu je istekao rok koji je premijerka Brnabić zacrtala kao rok za dobijanje tehnički ispravne vode, a ovih dana ističe i rok kada je trebalo da bude završena fabrika vode. Vidimo da rezultata nema, a Zrenjaninci nemaju nikakve informacije o tome šta se dešava“, poručeno je na sednici.

Takođe, radovi na poslednjoj deonici obilaznice najavljeni za proleće, nisu započeti. Građani se javljaju i žale da su gužve u saobraćaju nehumane, a stvaraju se velikim delom zato što nema obilaznice oko grada, pa se teretni saobraćaj odvija u gradskim ulicama. Ni najavljeni auto-put Novi Sad – Zrenjanin – Beograd nije još započet, a očigledno se još uvek ne zna ni trasa, budući da je menjana u junu mesecu. Odbornici LSV – Vojvođani su zatražili zvaničnu informaciju o ovim važnim infrastrukturnim projektima za naš grad.

Odbornik Dejan Čapo je postavio pitanje o tome koje aktivnosti je lokalna samouprava preduzela u cilju poboljšanja standarda građana, budući da su plate u Zrenjaninu niže i od pokrajinskog i od republičkog nivoa.

Odbornici su, osim kritika aktuelnoj vlasti, uputili i konstruktivne predloge za rešavanje alarmantnih problema sa kojima se naš grad suočava. Predložili su formiranje radne grupe za poboljšanje položaja mladih, radnog tela da se ljudima u selima obezbedi adekvatna zdravstvena zaštita, kao i radne grupe za poboljšanje uslova i kvaliteta života u selima na teritoriji grada Zrenjanina. Predložena je i Izmena Odluke o mesnim zajednicama grada Zrenjanina kojom bi se izvršila modifikacija finansiranja mesnih zajednica tako da se polovina prikupljenih sredstava vraća mesnim zajednicama.

Vladajuća većina nije udostojila odgovora na važna pitanja niti predstavnike građana u Skupštini grada kao ni same građane i građanke, čime se, ocenjuju, nastavlja „11 godina dug bahati i ignorantski odnos“ po kom je poznata.

(Autonomija, foto: LSV)

izvor: https://autonomija.info/skupstina-zrenjanina-sta-je-s-nerealizovanim-projektima-kad-stize-pijaca-voda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest u Zrenjaninu: Posle odlaska sa vlasti Vućićeve ekipe, obrazovanje mora imati najviši prioritet

Oko 200 građana Zrenjanina okupilo se večeras na 19. po redu protestu protiv nasilja.
Kao i svakog petka do sada, građani su izrazili nezadovoljstvo politikom režima Aleksandra Vučića, koji promoviše nasilje i netoleranciju.
Okupljenima su se večeras obratili profesorka Olgica Rakić i profesor Saša Ljevar.

Published

on

By

Rakićeva je na početku izlaganja sa prisutnima podelila razočaranje činjenicom da se u našoj prosveti kreira simulacija obrazovanju. – U situaciji kada je obrazovanje kod nas postalo irelevantno, onda i ne čudi veoma mali broj nastavnika, dece i roditelja koji bi se borili za bolji status prosvete – istakla je profesorka Rakić.
Ozbiljna država, a to može biti samo ona bez ove vlasti, mora obrazovanje shvatiti kao pitanje od najbitnijeg dugoročnog značaja.
– Nama je i u društvu i u prosveti potreban svojevrstan “pokret otpora”, jer samo tako ćemo popraviti sadašnju katastrofalnu situaciju-zaključila je profesorka Olgica Rakić.
Profesor Ljevar je u ime učesnika u protestu uputio podršku profesorima VI beogradske Gimnazije koji su već mesecima u štrajku a danas su najavili i početak štrajka glađu. – Kada prosvetni radnici moraju da štrajku glađu da bi se izborili za svoja prava, to je onda velika sramota i društva i države – istakao je Ljevar.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Dodatni udar na kućni budžet potrošača“: Šta stručnjaci kažu o novom poskupljenju gasa od 1. novembra?

Razloge za najnovije poskupljenje gasa u Srbiji od 1. novembra ne treba tražiti u tržišnim uslovima već ih je nužno gledati kao posledicu kreditnog aranžmana koji je Vlada postigla sa Međunarodnim monetarnim fondom a ono što je pouzdano je da će ta korekcija predstavljati dodatni udar na kućni budžet potrošača u uslovima ekonomske krize, smatra domaća stručna javnost

Published

on

By

Podsećanja radi, Agencija za energetiku Republike Srbije odobriila je zahtev Javnog preduzeća “Srbijagas” da gas poskupi za 10 odsto od 1.novembra ove godine.

Nakon te odluke prosečna cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama iznosiće 4,54 dinara po kilovat satu bez poreza i taksi, odnosno 5,02 dinara po kilovat satu sa porezima i taksama.

S obzirom na to da je Srbija prošle godine sklopila povoljan dugoročni ugovor o snabdevanju ruskim gasom koji našoj zemlji omogućava veoma nisku cenu “plavog energenta” iz Rusije u iznosu od 310 do 408 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, a da nadležni tvrde da su formirane dovoljne rezerve gasa u podzemnom skladištu Banatski dvor (286 miliona kubnih metara) i skladištnim kapacitetima koje iznajmljujemo u Mađarskoj (200 miliona kubnih metara) postavlja se pitanje da li je, treće po redu poskupljenje “plavog energenta” za potrošače u Srbiji od početka godine, zaista bilo potrebno ili je isključivo posledica aranžmana sa MMF-om, kako bi u budžetu bilo dovoljno sredstava za redovnu otplatu odobrenih kredita.

Eksperti ističu da su nadležni, kada su donosili odluku o poskupljenju “plavog energenta” bili rukovođeni ispunjavanjem zahteva MMF-a po pitanju vraćanja kredita a ne parametrima vezanim za kretanja na tržištu.

Srbija naime ima dugoročan ugovor o uvozu ruskog gasa u iznosu od 2,2 milijarde kubnih metara po cenama među najnižim koje nudi Moskva. Preostalih 800 miliona kubnih metara potrebnih za redovno snabdevanje potrošača u našoj zemlji Srbijagas ruskom državnom gigantu Gaspromu plaća oko 790 do 800 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Ta cena je znatno veća od one dogovorene dugoročnim ugovorom ali sa druge strane opet manja od tržišne cene “plavog energenta” na evropskim berzama.

Predsednik Pokreta za zaštiitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za Danas da su se nadležni odlučili na povećanje cene gasa isključivo zbog postignutog aranžmana sa MMF-om i da ne postoje ekonomski razlozi za korekciju.

– Poznato je da MMF traži da se u etapama podižu cene gasa i struje u Srbiji kako bi se obezbedila popuna budžeta, odnosno kako bi se omogućio redovan priliv sredstava iz kojih će se podmirivati dodeljeni krediti. Dakle, do poskupljenja nije došlo zbog ekonomske potreba za tim već kako bi se uvažila dinamika korekcije cena energenata u Srbiji koju zahteva MMF. Tako se teret inflatornog udara prebacuje na potrošače. Sasvim je sigurno da će poskupeti i struja što će u velikoj meri uticati na pogoršanje životnog standarda građana u uslovima ekomske krize. Na taj način će, u iznosu od čak dve trećine, biti anulirani efekti povećanja minimalne zarade, penzija i smanjenja cena određenih životnih namirnica – naglašava naš sagovornik koji dodaje da će veće cene energenata u velikoj meri otežati egzistenciju potrošača.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da će povećanje cene gasa za domaćinstva svakako povećati troškove života kao i da bi u narednom periodu trebalo očekivati i donošenje odluke o korekciji cena za privredu.

– Bojim se, a voleo bih da grešim, da će za privredu povećanje cene gasa biti u većem procentu od deset odsto što će dovesti do toga da zbog većih troškova vlasnici tih preduzeća podignu cene svojih proizvoda. Srbijagas ima povoljniju cenu ruskog gasa po osnovu dugoročnog ugovora a da li će cena za domaćinstva nakon poskupljenja 1.novembra biti dovoljna za poslovanje preduzeća zavisiće od toga po kojoj će ceni kupovati gas od Gasproma za količine koje nisu predviđene ugovorom. Te cene će opet biti niže od berzanskih. U konkretnom slučaju, kada je reč o korekciji cene za domaćinstva, jasno je da je ona, u prvom redu, bila motivisana obavezama preuzetim prema MMF-u vezanim za otplatu kredita – navodi naš sagovornik.

Podsećanja radi, gas je prvi put ove godine poskupeo, 1. januara kada je njegova cena za domaćinstva i male potrošače porasla za oko 11 odsto. Druga korekcija cene nastupila je 1.maja kada je “plavi energent” poskupeo za 10 odsto.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/poskupljenje-gasa-1-novembar/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Beširi: SSP, DS, LSV, PSG, GLAS i lokalni pokreti zajedno na izbore

Da bismo razumeli šta opozicija u Srbiji treba da uradi kako bi povećala šansu da pobedi na beogradskim izborima, moramo uzeti u obzir političku situaciju, strategije i faktore koji igraju ulogu u izborima.

Published

on

By

Sva istraživanja pokazuju da se građani negativno gledaju na političke stranke, a da njihov posao smatraju prljavim i to je prvi problem s kojim se opozicija suočava pored kontinuirane demotivacije od strane vlasti sloganom svi su isti, al oni pre su najgori. Ipak, pet su stvari koje opozicija okupljena u dve kolone može uraditi. Prva okupljena oko građanskih ideja, otvorenog društva i poštovanja ljudskih prava dok zagovara ključne reforme na putu ka Evropskoj uniji, a druga kolone koja ima nacionalističke, konzervativne i desne ideje.

Jedinstvo opozicije: Ključni faktor za pobedu opozicije na izborima jeste postizanje širokog političkog i koalicionog jedinstava i to u dve kolone. Jedna kolona treba da se usaglasi oko zajedničke platforme i kandidata kako bi smanjila rascep glasova među različitim strankama okupljenih oko liberalnijih i socio-demokratskih programa. Tu pre svega mislim na SSP, DS, LSV, PSG, Glas i sve one pokrete na lokalu koje dele njihove ideje. S druge strane, Dveri, Zavetnici, Radikali, DSS i stranka Vuka Jeremića ne bi trebalo da budu deo te grupacije već da oforme drugu kolonu. Građanska i nacionalna stuja bi tako polarizovala glasove u duboko podeljenom društvu i mogli bi s obe strane da oduzmu deo glasača vladajućoj većini, ali bi brže, jače i bolje motivisale svoje glasače na izborni dan i još vežnije, ne bi odvratile glasače od izbora neprirodnim koalicijama. Te dve struje zajedno ozbiljno bi ugrozile SNS-SPS koaliciju, kompromise koje bi pravili da formiraju vlast bili bi bolni, ali u ovoj političkoj atmosferi neophodni da bi se jedanaestogodišnja vladavina okrnjila.

Mobilizacija birača: Opozicija treba da usmeri napore na mobilizaciju pre svega svojih birača. Dve struje nemaju dodrirnih tačaka osim svrgavanje rđave vlasti. Zato je važno da dođu do što većeg broja glasača u narednih nekoliko meseci. To uključuje terenski rad, organizaciju događaja, kampanje na društvenim medijima i direktno komuniciranje sa građanima. Važno je informisati birače o svojim planovima i viziji za Beograd, ali i ukazivati na nesposobnost, korumpiranost i neispunjavanje megalomanskih obećanja beogradske vlasti.

Transparentnost i odgovornost: Opozicija treba da se istakne kao politička snaga koja će unaprediti transparentnost, odgovornost i vladavinu prava. Obećanja o smanjenju korupcije i poboljšanju upravljanja gradom mogu privući podršku građana. Ovo je klizav teren jer ukoliko neubedljivi, građani će poslušati glas koji odzvanja svim medijima o tome kako su svi isti, a ako korupcija i dalje cveta, nema ni očekivanja da kada ode Kurta i uzjaše Murta da će se nešto promeniti. Obećanja moraju biti realna i kredibilna.

Fokus na lokalnim pitanjima: Opozicija treba da se fokusira na konkretne lokalne probleme i potrebe građana Beograda. Predstavljanje realnih rešenja za infrastrukturne probleme, javni prevoz, urbanizaciju i socijalne politike može privući glasove. Ukazivanje na lošu infrastrukturu, prljav grad, reke i vazduh može biti mobilišuće za mnoge, pogotovo mađu i visokoobrazovanu grupaciju glasača.

Angažman mladih i nezavisnih glasača: Mladi i nezavisni glasači često imaju ključnu ulogu u gradskim izborima. Opozicija treba da usmeri svoje napore na angažovanje ovih grupa, nudeći politike koje odražavaju njihove vrednosti i brige. Grupacija 18 do 30 godina najmanje izlazi na izbore kada gledamo procente izlaznosti, ukoliko se generiše kampanja koja bi njima bila razumljiva i doticala njihove brige kao što su bezbednost, nasilje, dostupnost narkotika, mogućnost zaposlenja posle završene škole potencijalno bi generisala nove glasove.

Naim Leo Beširi

Continue Reading

Trending