Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Most: Da li je sporazum o Kosovu poslednji evropski voz za Srbiju?

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa vođena je polemika o tome da li bi proevropske stranke u Srbiji trebalo da podrže francusko-nemački predlog sporazuma o Kosovu iza koga stoje Evropska unija i Sjedinjene Američke Države

Published

on

Sagovornici su bili Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, i Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Bilo je reči o tome da li se relevantno može razgovarati o dokumentu koji nije zvanično objavljen, kako je predsednik Srbije Vučić interpretirao predlog sporazuma, zašto Evropska unija već 10 godina o Kosovu pregovara isključivo sa Vučićem zaobilazeći opoziciju, da li je Vučić, kao što tvrde neke opozicione stranke, već prihvatio francusko-nemački plan i obećao njegovu implementaciju i koje su crvene linije za proevropsku opoziciju kada je reč o Kosovu.

Razgovaralo se i o tome može li autokratski režim dogovoriti kvalitetno rešenje kosovskog problema ili treba čekati dok se Srbija ne demokratizuje, zašto Brisel i Vašington vrše toliki pritisak na Srbiju i Kosovo da prihvate sporazum, da li francusko-nemački sporazum sprečava da kosovski problem postane zamrznuti konflikt kao i o tome kakve bi bile posledice odbijanja sporazuma.

Omer Karabeg: Da li je predlog sporazuma o Kosovu prihvatljiv za Demokratsku stranku?

Dragana Rakić: Mi smo iz dva izvora saznali da je francusko-nemački predlog u stvari već potpisan. Ako ne potpisan, onda je bar dato usmeno obećanje od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će taj sporazum biti implementiran.

Mi smo to najpre saznali lično od Aleksandra Vučića koji je u jednoj od svojih izjava rekao da će se potruditi da implementira francusko-nemački predlog. A s druge strane, videli smo da predsednik SAD Bajden u čestitci, koju je uputio povodom Dana državnosti Srbije, pozdravlja implementaciju tog sporazuma. Tako da mi danas možemo da govorimo samo o mogućnostima i granicama francusko-nemačkog predloga. Ali da odgovorim konkretno na vaše pitanje – za nas je podrška francusko-nemačkom predlogu sporna iz više razloga.

Prvo, sporan je način na koji je on donet. U izradi tog predloga učestvovala je samo jedna strana – Evropska unija. Niko drugi nije pitan, čak ni Aleksandar Vučić – da ne govorim da mi iz opozicije nismo pitani. Sporan nam je i sadržaj u koji smo imali uvid. Napominjem da nismo imali uvid u kompletan sadržaj tog predloga.

Samo je Vučić u Skupštini Srbije rekao da je u javnost procurelo otprilike 90 posto onoga što je u konačnoj verziji. A šta je ostalih 10 posto – to ne znamo. Zna samo Vučić. I treća stvar, koja nam je sporna, je namera da Vučić bude garant sprovođenja tog sporazuma što bi značilo da bi imao podršku međunarodne zajednice i sledećih pet do 10 godina. A to znači apsolutno urušavanje Srbije i svih njenih institucija i još bedniji život građana Srbije.

Nebeska pravda

Bojan Kostreš: Predlog sporazuma o Kosovu je u suštini mirovni projekt. Svaki mirovni projekt je za Ligu socijaldemokrata Vojvodine prihvatljiv jer mislim da Srbija više nema ni vremena, ni snage, a ni volje da se bori s avetima prošlosti. Moramo da se okrenemo evropskim integracijama, boljem i kvalitetnijem životu i demokratskim standardima – slobodi medija, ljudskim i građanskim pravima.

A sve to Srbija neće moći da uradi ako je u konstantnom zamrznutom konfliktu. Pogledajte, šta se desilo Ukrajini. Desila se ruska agresija na Krim i na jedan deo njene teritorije, a onda je nekoliko godina kasnije eksplodirao rat. Zamrznuti konflikt nikome ne odgovara.

Mislim da je sporazum o Kosovu poslednja šansa da Srbija postane normalna država i da počne da se bavi sobom, svojim razvojem, svojim građanima, a ne da se šokiramo činjenicom koliko smo stanovnika izgubili u poslednjih 10 godina i da smo četvrta najsiromašnija zemlja u Evropi. Mislim da je neka vrsta nebeske pravde to što će Vučić, koji je svoju politiku izgradio na ekstremnom nacionalizmu, biti primoran da potpiše taj sporazum.

Omer Karabeg: Gospođo Rakić, šta vam je od svega što ste spomenuli najspornije u predlogu sporazuma o Kosovu?

Dragana Rakić: Kao prvo apsolutno je neprihvatljivo da Evropska unija 10 godina pregovara samo sa jednim čovekom oko tako važnog pitanja kao što je rešavanje problema statusa Kosova i Metohije, odnosno normalizacije života na tom prostoru. Drugi problem je što je Srbija za vreme desetogodišnje vladavine Aleksandra Vučića postala država koja je izgubila demokratski kapacitet. A upravo je Evropska unija u proteklih 10 godina dala prednost stabilokratiji umesto demokratizaciji. Sporno je što predlog u stvari implicitno podrazumeva da će Kosovo u nekoj budućnosti postati potpuno nezavisno, a najspornije je to što nismo imali uvid u ceo dokument.

Prava adresa

Omer Karabeg: Kada je procureo sadržaj predloga, Vašington i Brisel ga nisu demantovali. To je očigledno ponuđeno Srbiji i Kosovu po principu – uzmi ili ostavi.

Dragana Rakić: To je ponuđeno Aleksandru Vučiću. To nije ponuđeno Srbiji. Vučić ne predstavlja Srbiju. To je ponuđeno lično njemu. On mora da ispostavi ono što je obećao 2012. godine. Sada je to došlo na naplatu. Prava adresa je jedino Aleksandar Vučić i njemu je to upućeno. Francusko-nemački sporazum nije upućen ni Demokratskoj stranci, ni ostalim strankama da se izjašnjavaju o njemu.

Inače, ne slažem se sa gospodinom Kostrešom da je taj sporazum mirovni plan. To nije nikakav mirovni plan. To je račun ispostavljen Vučiću. On je autokrata koji ima potpunu kontrolu svih institucija i medija, pa su Evropska unija i Vašington procenili da baš on može da implementira plan koji su mu ispostavili.

Omer Karabeg: Da li to znači da ste vi za to da se samo Vučić bavi tim planom?

Dragana Rakić: Apsolutno ne. Zameram Evropskoj uniji i Vašingtonu što se u proteklih 10 godina o problemu Kosova i Metohije nisu konsultovali i sa drugim političkim akterima u Srbiji nego samo s jednim čovekom. To je duboko pogrešno. Evropska unija i Vašington su sve vreme podržavali autokratu koji je uzurpirao sve institucije i sada oni tu fakturu ispostavljaju autokrati. Zbog toga su sve opozicione stranke u parlamentu bile jednoglasne u osudi francusko-nemačkog plana. Da budem precizna, o njemu se nismo izjašnjavali, ali iz izjava se videlo da niko ne bi podržao taj plan zato što ne znamo šta je dogovoreno.

Bojan Kostreš: Slažem sa gospođom Rakić da je Vučić autokrata i da je uništio ne samo institucije u Srbiji, nego i politički život. Ali ono oko čega ne mogu da se složim je da je taj plan ispostavljen samo Vučiću. To je plan koji je stavljen i pred nas i on je važan zato što Srbija nema više vremena da čeka kad je reč o rešavanju kosovskog problema. Ako još budemo čekali, samo ćemo ekonomski propadati i institucije će se još više urušavati.

Sa zamrznutim konfliktom ne možemo rešiti nijedan problem u Srbiji. Što se tiče garanta implementacije, ja sam razumeo da sporazum mora da se implementira u narednih nekoliko meseci i da je Vučić garancija da će se to sprovesti. Ne mislim da treba podržavati Vučića, ali treba podržavati mirovni projekt. Srbija mora da kosovski problem ostavi iza sebe. Pripadam generaciji političara koja ne želi da deci ostavlja potencijalne ratove i sukobe.

Kosovski problem je stravično težak. Francusko-nemački plan će podeliti društvo i ostaviće velike posledice, ali taj Gordijev čvor mora da se preseče jer moramo da idemo napred. Vučić jeste autoritaran vladar, on je u dobroj meri uništio i unazadio demokratiju u Srbiji, ali pitanje Kosova je na agendi zapadnih saveznika i ono mora da bude rešeno. Zbog toga se iskreno nadam da će sporazum biti potpisan i da će to biti početak ubrzavanja evropskih integracija i Srbije i Kosova.

Dragana Rakić: Ne može biti kvalitetnog rešenja pitanja Kosova i Metohije ako o tome nije vođena šira debata u državi. Ne može o tako složenom pitanju da odlučuje niti jedan čovek, niti jedna stranka. Francusko-nemački sporazum ne može da bude uspešan jer o njemu nije postignut širi društveni i politički konsenzus. Ako ovo bude nametnuto, buduće generacije mogu legitimno da postave pitanje zašto je na taj način rešavano pitanja Kosova. Bez šireg nacionalnog konsenzusa – nema kvalitetnog rešenja.

Zamrznuti konflikt

Omer Karabeg: Da li mislite da se problem Kosova može na pravi način rešiti tek kad Vučić više ne bude na vlasti?

Dragana Rakić: Ponavljam, poslednjih 10 godina Evropska unija je vodila nakaradnu politiku prema Srbiji. Podržavali su jednog autokratu i žmurili su na kršenje ljudskih prava i slobode medija. Nemamo slobodne i fer izbore, svetski smo šampioni u kriminalu i korupciji. Takva Srbija je izgubila kapacitet da kvalitetno rešava probleme svojih građana, a pogotovo da rešava tako kompleksno pitanje kao što je pitanje Kosova i Metohije.

Naša pregovaračka pozicija mnogo je lošija nego što je bila pre dolaska na vlast Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Ne može da bude dobrog rešenja dok god su Aleksandar Vučić i njegov režim na vlasti.

Bojan Kostreš: Sasvim je sigurno da ne postoji demokratski kapacitet u Srbiji i da bi situacija bi bila mnogo drugačije da je Srbija demokratska zemlja. Ali Zapad sada hoće da reši pitanje Kosova i neće čekati da se Srbija demokratizuje. Ja samo pokušavam da budem realan. Mislim da je u ovim okolnostima mnogo bolje da se postigne sporazum koji će omogućiti evropsku budućnost i Srbiji i Kosovu, nego da čuvamo zamrznuti konflikt koji u svakom momentu može da preraste u rat. Da bi raširili ukrajinski front i Evropljanima napravili još jedan problem, Rusima je u interesu da se zapuca ili u Srbiji, ili na Kosovu, ili bilo gde na Zapadnom Balkanu.

Mi ne smemo sebi da dozvolimo da opet budemo poligon za tuđe ratove i tuđa raskusurivanja. Ponavljam, bilo bi mnogo bolje i za Srbiju i za Kosovo i za region da Srbija ima demokratski kapacitet. Ali ga nema. Problem mora da se reši i Vučić će biti primoran da potpiše sporazum. Pa, kad već odlučuje o svemu, onda neka podnese i taj teret.

Vrata Evrope

Omer Karabeg: Ako prihvatanje sporazuma otvara vrata Evropske unije, da li ga onda treba podržati?

Dragana Rakić: Zabluda je da nema napretka Srbije ka Evropskoj uniji zbog nerešenog problema Kosova i Metohije ili neprihvatanja francusko-nemačkog plana. To su demantovali mnogi ambasadori i evropski zvaničnici. Mi u Demokratskoj stranci smatramo da naš put ka Evropskoj uniji apsolutno nije uslovljen statusom Kosova. To sam i lično imala prilike da se uverim u razgovoru sa evrozvaničnicima.

Omer Karabeg: A zašto onda toliko insistiraju da se prihvati ovaj sporazum i vrše pritisak?

Dragana Rakić: Zbog toga što ne žele novi rat na tlu Evrope. Zato što se plaše uticaja Rusije u Srbiji. Podržavali su autokratu Vučića jer im je stabilnost bila ispred demokratskih vrednosti, ali se pokazalo da nema stabilnosti bez demokratskih institucija i vladavine prava.

Bojan Kostreš: Mislim da prihvatanje sporazuma otvara Srbiji vrata Evropske unije. Evropska unija nije spremna da u svoje članstvo primi nijednu zemlju koja nema rešeno granično pitanje i koja ima potencijalni ratni konflikt na svojoj teritoriji. Zbog toga toliko i insistiram na prihvatanju francusko-nemačkog plana. Nisam ja protiv interesa države Srbije – samo mislim da svi ljudi, koji žive u Srbiji, imaju pravo na evropsku budućnost. A do demokratizacije neće doći zatvaranjem.

Ne verujem da je odbijanje sporazuma dobro za Srbiju jer će nas uvesti u izolaciju. Ja sam bio u Briselu pre dve-tri nedelje i čuo sam poprilično drugačije informacije od onoga što govori gospođa Rakić. Ljudi sa kojima sam razgovarao u Evropskom parlamentu neće reći kakve će posledice imati Srbija ako ne prihvati sporazum, ali ni u Rambujeu nisu rekli – bombardovaćemo Srbiju, ako ne potpiše sporazum, pa se to ipak desilo.

Treba nam snage i hrabrosti da prihvatimo realnost i da kažemo da je evropska budućnost naših građana mnogo važnija od mitske prošlosti. I da su nam stabilnost i mir mnogo bitniji od zamrznutog konflikta. Na kraju krajeva, evropska Srbija će mnogo lakše smeniti Vučića nego Srbija koja je izolovana i koja je prepuštena Rusima na milost i nemilost. A to će nam se desiti ukoliko odbijemo ovaj plan.

Dragana Rakić: Ja sam vam već rekla da mi se čini da je ovaj francusko-nemački predlog već dogovoren. Nas niko ništa nije pitao. Niti gospodina Kostreša, niti mene, niti bilo koju stranku. Tragedija je naše države što o ovako važnom pitanju odlučuje samo jedan čovek. Vlada potpuna konfuzija što se tiče naših pregovaračkih pozicija i rešavanja kosovskog problema, a i o francusko-nemačkom predlogu. Mi ne znamo da li je to predlog, non pejper ili ultimatum. Svako ga naziva onako kako mu odgovara.

Omer Karabeg: Gospodine Kostreš, mislite li i vi da je Vučić već prihvatio francusko-nemački predlog?

Bojan Kostreš: Nemam takav utisak, ali se nadam da hoće. Rat u Ukrajini je promenio i ubrzao mnoge stvari. Evropa je mnogo odlučnija nego što je bila. Ideja sa stabilokratijom – tako su bar meni u Briselu rekli – bila je pogrešna.

Evropska administracija je svesna da je njen odnos prema Vučiću bio veliki promašaj. Već vidimo da se taj odnos menja i menjaće se u budućnosti. Ali oni sada žele da se taj sporazum potpiše. Ako Vučić to učini, uradiće dobru stvar za Srbiju. Sigurno će izgubiti dobar deo birača koji su verovali da on štiti nacionalne interese na način kako oni to vide. Ali to nije moj problem. To je njegov problem. Dakle, mislim da još nije potpisao, ali se iskreno nadam da će potpisati.

Crvene linije

Omer Karabeg: Koje su crvene linije za Demokratsku stranku kad je reč o rešavanju kosovskog problema?

Dragana Rakić: Nismo za nezavisno Kosovo, niti za to da Kosovo dobije članstvo u Ujedinjenim nacijama. U francusko-nemačkom predlogu sporazuma, u onom delu koji je procureo u javnost, postoji stav 4 u kome se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji što bi moglo da implicira da bi Kosovo moglo da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. To je za Demokratsku stranku neprihvatljivo kao i za sve narodne poslanike kako iz opozicije tako i iz stranaka koje su na vlasti.

Bojan Kostreš: Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine crvena linija je svaka aktivnost koja će dovesti do zamrznutog konflikta, koja će pogodovati interesima putinovske Rusije na Zapadnom Balkanu i koja može dovesti do oružanih sukoba ili bilo kakve eskalacije sukoba. Da li će status Kosova biti rešen po principu dve Nemačke ili na neki drugi način – o tome treba razgovarati i pronaći rešenje koje je prihvatljivo ili najmanje neprihvatljivo i za jednu i za drugu stranu.

Mislim da bi bilo ravno katastrofi da se Srbija vrati u devedesete godine. To sebi ne smemo da dozvolimo. Svaki put kad su vlastodršci u Srbiji odbili neki sporazum, sledeći put su uslovi bili još gori. Srbi u Hrvatskoj su odbili plan Z4, pa se desila Oluja, a sporazum u Rambujeu, koji je takođe odbijen, davao je Srbiji mnogo veća prava i mogućnosti nego sadašnji francusko-nemački plan. Ako odbijemo i taj plan, ne samo da ćemo imati zamrznuti konflikt, nego će, bojim se, svaki sledeći biti još gori i pogubniji za Srbiju.

Omer Karabeg: A da li su za vas crvene linije priznanje Kosova i prijem Kosova u Ujedinjene nacije?

Bojan Kostreš: Treba pronaći rešenje koje može da bude održivo . Da li je to model dve Nemačke ili ulazak Kosova u Ujedinjene nacije – u ovom momentu ne mogu da kažem. Ali mnogo je manji problem da se razgovara i o tim pitanjima, nego da imamo zamrznuti konflikt i da rizikujemo rat u nekoj skorijoj budućnosti.

Nikada s Vučićem

Omer Karabeg: U zaključku, treba li prihvatiti francusko-nemački plan?

Dragana Rakić: Od opozicije niko nije tražio ni da prihvati, ni da odbije taj plan. To je stvar Aleksandra Vučića jer s njim sve vreme razgovaraju i Evropska unija i Vašington. Slažem s gospodinom Kostrešom da moramo tragati za rešenjima. Moramo biti okrenuti ka budućnosti, da se na Kosovu dobro živi, da ljudi ostvaruju svoja prava, da podjednako budu bezbedni i Srbi, i Albanci, i ostali narodi koji tamo žive, da Kosovo bude i srpsko, i albansko, i evropsko. Potrebno je jedno sveopšte, kompromisno rešenje do koga se može doći samo kroz dijalog gde će svaka strana morati da napravi neki ustupak, ali će nešto i dobiti.

Omer Karabeg: Ali sada je na stolu francusko-nemački plan.

Dragana Rakić: Mi ne znamo šta sve tu piše. Prema onome što do sada znamo postoji više stvari koje su za nas sporne. Tako da, ako me pitate da li bismo podržali taj plan, ne bismo. Ni u čemu Demokratska stranka ne bi mogla da podrži Aleksandra Vučića. Ne postoji tema u kojoj bismo mogli da podržimo autokratu Aleksandra Vučića, čoveka koji je razorio sve institucije i koji je zaštitnik organizovanog kriminala. Vučić i njegova politika nikada neće dobiti podršku Demokratske stranke.

Omer Karabeg: Gospodine Kostreš, da li biste vi i vaša stranka podržali Vučića ako potpiše sporazum?

Bojan Kostreš: Ne bismo podržali Vučića, podržali bismo Srbiju. A Srbiji je u interesu da ide putem Evropske unije i evropskih integracija. Nema to veze sa Vučićem, to ima veze sa budućnošću Srbije. Pošto mi želimo da vidimo Srbiju u Evropskoj uniji, mi bismo podržali takav potez. Znači, ne Vučića, nego put Srbije u Evropsku uniju.

Dragana Rakić: Mi Aleksandra Vučića apsolutno ne vidimo kao deo rešavanja bilo kakvog problema. To je ratni huškač iz devedesetih. Taj čovek se nije promenio. Možda je za trenutak uspeo da zavara evropske zvaničnike i da se predstavi kao nekakav mirotvorac i neko ko nudi stabilnost. Ali verujem da je, nakon izbijanja rata na tlu Ukrajine, međunarodna javnost shvatila da Vučić nikada nije bio deo rešavanja nekog problema, nego naprotiv neko ko raspiruje mržnju i neprijateljstvo.

(Omer Karabeg, Slobodna Evropa / Foto: RSE)

izvor: https://autonomija.info/most-da-li-je-sporazum-o-kosovu-poslednji-evropski-voz-za-srbiju/

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

MILIVOJ BEŠLIN: Dobro pazite šta se događa u Beogradu, Mostaru i Zagrebu i šta stoji iza protjerivanja Tita…

Zbog toga nude nacionalnu mržnju prema drugima i totalitarnu nacionalističku homogenizaciju prema nama samima

Published

on

By

Milivoj Bešlin, povjesničar s beogradskog univerziteta, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o najavama protjerivanja Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća u Beogradu, bujanju nacionalizma u regionu i brutaknim napadima i prijetnjama smrću koje svako malo stižu na adresu novosadskih antifašista i intelektualaca.

Nakon poruka vlasti iz Beograda koji najavljuju „deložaciju“ Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća, ne stišavaju se reakcije u regionu. U Hrvatskoj stižu poruke kako bi Starog ponovno rado vidjeli u rodnom Kumrovcu, dok iz Sarajeva i Jajca stižu slične poruke. Ne treba zaboraviti da je u Zagrebu ukinuta ulica nazvana po najvećem sinu bivše Jugoslavije, dok Hrvatska republikanska stranka u Mostaru godinama zagovara isto proglašavajući Tita najvećim zločincem.

Kome danas smeta Broz, čovjek čiji lik je stajao na novčanicama gvinejskog franka?

-Tito i danas, jednako kao i juče, a verujem da neće biti razlike ni u budućnosti, najviše smeta nacionalistima i fašistima ne samo u našem regionu nego i širom Evrope i sveta. Setite se da je i aktuelna italijanska premijerka, dok je kao opozicionarka koristila radikalno desničarsku retoriku, obećavala da će Titu oduzeti najviša italijanska odličja kojima su ga nagradili najuticajniji italijanski zvaničnici. U najkraćem, Tito je bio i ostao simbol antifašizma, uz sve drugo što je uradio. I gotovo je komično kada oni koji u Beogradu danas podržavaju ovu vandalsku inicijativu o raskopavanju groba utemeljitelja druge Jugoslavije, govore da je on bio protiv Srba i njihovih nacionalnih interesa. Moram kao istoričar da kažem: s druge strane Tita ne nalaze se Srbi, s druge strane Tita nalazi se fašizam. A većina Srba se, upravo, borila protiv fašizma u Drugom svetskom ratu pod Titovom komandom. Slično je i sa Hrvatima i drugim jugoslovenskim narodima. Udar na Tita i danas je jasan znak obračuna sa poslednjim ostacima antifašizma u našem društvu. Na stranu što se ovom inicijativom direktno preti i najposećenijem muzeju u našem regionu – Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Za mnoge je danas kontroverzna ličnost, ali se vođi antifašističkog partizanskog pokreta Titu mora priznati jedna stvar – bio je omiljen u narodu, ali ne samo na prostorima bivše Jugoslavije.

Kao povjesničar pratite sve ono što se događa u zemljama bivše Jugoslavije. Svjedočili smo konstantnim razaranjima antifašističkih spomenika iz Drugog svjetskog rata, poput skrnavljenja Partizanskog groblja u Mostaru, ulice i škole nosile su i još uvijek nose imena po fašistima, ustaškim i četničkim zločincima, a 30 godina od kraja rata još uvijek su prisutne podjele koje kreiraju političari na vlasti. Mogu li se podjele na „naše“ i „njihove“, osnivanje sportskih klubova s nacionalnim predznakom te ubijanje svega zajedničkog, poput antifašizma, od strane nacionalista na vlasti, promatrati kao matrica kojom vladaju nacionalne kaste?

Jugoslovenska država, utemeljena na antifašističkom vrednosnom konsenzusu i idejama socijalne pravde i solidarnosti i danas ostaje ključna tačka demonizacije svih desničarskih populista i naci-šovinističkih propagatora – bilo da dolaze iz političke ili (para)intelektualne sfere. Upravo je srednjerazvijena Jugoslavija, sa poluvekovnim periodom mira i nacionalne ravnopravnosti, uz jednu neprovincijalnu identitetsku politiku i vlastiti socijalistički model razvoja, papadigma koliko su današnje siromašne države naslednice, u polukolonijalnom položaju, sa korumpiranim političkim elitama – u stvari, neuspešne. To dalje znači da nacionalističke ideologije, osim što građanima nude “bolju” prošlost, falsifikujući istoriju, nisu u stanju da ponude koncept bolje budućnosti i stvarnog progresa. Zbog toga nude nacionalnu mržnju prema drugima i totalitarnu nacionalističku homogenizaciju prema “nama” samima. Podele i nacionalna mržnja koju nacionalizmi produkuju u regionu, omogućavaju vladajućim političkim elitama nesmetano bogaćenje i gušenje svake demokratske ideje, čime zaustavljaju i onemogućavaju stvarnu pluralizaciju društva. Pa, tako imate formalno više partija, ali skoro sve one, sa retkim izuzecima, nude istovetne ideološke koncepcije.

Svjedočimo neviđenoj hajci na slobodnomisleće intelektualce-antifašiste u Novom Sadu i prijetnje profesoru Dinku Gruhonjiću, ali i ostalim članovima NDNV-a. Nedavno je NDNV počeo objavljivati gnusne poruke s prijetnjama upućenim svojim članovima. Imaju li ovakvi napadi političku pozadinu i što je cilj svega?

-Da bi vladajuća klasa mogla nesmetano da vlada i da je niko ne bi pitao za nezabeležen stepen kriminalizacije društva i sistemsku korupciju koja uništava temelje naše države, izmišljaju se neprijatelji i vode besprimerne hajke na ljude u kojima se koriste neofašistički i gebelsovski metodi nasilja i manipulacije. Takve dobro organizovane i široko zasnovane hajke i javna linčovanja ljudi, ne mogu se sprovoditi bez naloga političkog vrha i struktura na koje se oni oslanjaju. Međutim, ovde je problem i slabost i lako uočljiva nesolidarnost opozicije sa progonjenima, iste one opozicije koja se sa režimom takmiči u nacionalizmu, autoritarizmu i podaništvu režimu u Kremlju.

A ono što režimu iznad svega omogućava ovakve hajke na ljude je slabost društva, njegova totalna atomozacija i odsustvo empatije. Poslednji puta kada je taj model bio napušten je reakcija ljudi na zločin u školi “Ribnikar” u Beogradu, kada su se građani prenuli iz stanja letargije, dremeža i straha. Međutim, i ta energija je zajedničkim naporima korumpiranih političkih struktura, i vlasti i delova opozicije, otišla u nepovrat.

(Slobodna Bosna)

izvor: https://autonomija.info/milivoj-beslin-dobro-pazite-sta-se-dogadja-u-beogradu-mostaru-i-zagrebu-i-sta-stoji-iza-protjerivanja-tita/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izgoreo objekat uzbunjivačice iz EPS-a Nataše Prišić, sumnja se da je zapaljen

Pomoćni objekat, koji je koristila uzbunjivačica iz Elektroprivrede Srbije Nataša Prišić, izgoreo je jutros u Sremskoj Kamenici

Published

on

By

Kako N1 nezvanično saznaje, požar je ugašen brzo i uviđaj je završen, a izgoreo je veći deo pomoćnog objekta u kom se nalazila kamp prikolica.

Iz uprave za vanredne situacije će utvrditi uzrok požara.

021 prenosi da se, u međuvremenu, na internetu pojavio snimak koji je napravila Nataša Prišić, dok su vatrogasci još gasili vatru, u kojem ona proziva vlast za paljenje kuće.

„Da li je ovo put kojim Srbija treba da ide… Sramote jedne kriminalne… Je l’ ovo Srbija Vučiću? Da li je ovo Srbija? Da mi palite kuću“, upitala je Prišić u snimku u kom je iznela niz imena sa na koje sumnja.

N1

Kako 021 piše, Nataša Prišić je pre dve godine postala poznata široj javnosti kada je iznela navode o malverzacijama u EPS-u, o kojima je svedočila kao radnica Sektora za unutrašnju kontrolu i bezbednost. Takođe je iznela optužbe na račun rukovodstva EPS-a, posebno funkcionera SNS-a iz Novog Sada.

Ona je javno govorila kako su se nepravilnosti dešavale pretežno u Novom Sadu, a prema njenim navodima, kontrola je naišla na ogromna krivična dela i zloupotrebe, kao što su storniranje računa i manipulisanje stanjima brojila zbog nedostatka očitavanja brojila i izostanka čitača na terenu, što je dovodilo do oštećenja potrošača.

Prišić je prošle godine uhapšena zbog izazivanja panike i nereda nakon što je slala imejl na adrese više od 70 ambasada u kojem je tvrdila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić štiti kriminalce iz EPS-a.

Nataša Prišić je više puta javno govorila o pritiscima koje doživljava, ali i o pretnjama i praćenju.

izvor: https://n1info.rs/vesti/izgoreo-objekat-uzbunjivacice-iz-eps-a-natase-prisic-sumnja-se-da-je-zapaljen/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Suđenje zbog Linglonga zakazano: Proces protiv Pokrajinskog sekretarijata i Grada Zrenjanina

Ročište u slučaju tužbe Građanskog preokreta protiv Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine zakazano je za 24. april u Upravnom sudu u Beogradu

Published

on

By

Kako navode iz Građanskog preokreta, tužbom se zahteva poništenje saglasnosti tog pokrajinskog organa na parcijalnu studiju uticaja na životnu sredinu kineske fabrike automobilskih guma Linglong kod Zrenjanina.

Ova tužba podneta je 2020. godine.

“Tužbom se ističe potreba da Linglong uradi jedinstvenu, integrisanu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a ne više parcijalnih iz kojih se ne vidi ukupan uticaj na prirodu i zdravlje ljudi. U tužbi su navedene i povrede zakonom propisanog postupka među kojima je najznačajnija izostanak javne rasprave”, navodi se u saopštenju.

Istog dana će pred istim sudom biti održano i ročište po tužbi Građanskog preokreta protiv Grada Zrenjanina, zbog date saglasnosti na drugu ekološku studiju Linglonga.

“Ovakvo postupanje Linglonga predstavlja poznatu kinesku ‘salami slicing tactic’, odnosno taktiku ‘rezanja salame’ koja se sastoji u tome da se jedinstveni projekat veštački iseče na više sitnih delova u cilju zaobilaženja prikaza njegovog sveobuhvatnog uticaja, koji je štetan i zakonom nedozvoljen”, dodaju u saopštenju.

Građanski preokret smatra da Upravni sud, postupajući po zakonu, mora uvažiti obe tužbe, odnosno da ne sme da ozakoni ovakvu taktiku, usmerenu na zaobilaženje propisa.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/372469/Sudjenje-zbog-Linglonga-zakazano-Proces-protiv-Pokrajinskog-sekretarijata-i-Grada-Zrenjanina.html

Continue Reading

Trending