Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Meštanin Ravnog Sela na sudu dokazao da ne mora da plaća zagađenu vodu, sada je u novim problemima

Nakon što je na sudu dokazao da ne mora da plaća vodu za piće jer ista nije ispravna, Božidar Caričić i meštani Ravnog Sela kraj Vrbasa imaju nove probleme sa JKP “Komunalac”.

Published

on

Vrhovni kasacioni sud je pre godinu dana dozvolio reviziju celog sudskog postupka u vezi sa vodom iz vodovodne mreže, a za koju je Caričić na sudu dokazao da sadrži kancerogeni arsen.

Reviziju je tražio JKP “Komunalac” iz Vrbasa putem advokata Nemanje Aleksića iz Novog Sada, a zbog “pogrešne primene materijalnog prava” i ujednačavanja sudske prakse. 

Caričić je odlučio da ne plaća vodu za piće iz mreže koju održava “Komunalac” jer voda već “na oko” nije izgledala ispravno. Kad je komunalno preduzeće pokušalo da naplati dugove putem izvršitelja, Caričić je uložio žalbu i ceo slučaj je otišao na sud.

Osnovni sud u Vrbasu je 2017. godine ukinuo rešenje izvršitelja i odbio tužbu “Komunalca”, a Viši sud u Somboru je 2019. godine odbio žalbu preduzeća potvrdivši prvostepenu presudu. Međutim, revizija koju je tražilo preduzeće je usvojena i sve je vraćeno na prvi sudski stepen, koji treba da ustanovi da li je i za koje potrebe Caričić koristio vodu koju je odlučio da ne plaća.

Takođe, krajem oktobra ove godine Viši sud u Somboru doneo je novu presudu u tužbi koju je preduzeće podnelo protiv Caričića – dosuđeno je da ovaj meštanin Ravnog Sela treba da plati samo 10 odsto od ukupnog iznosa dugovanja koje, inače, iznosi oko 7.000 dinara.

Da je voda u Ravnom Selu neispravna meštani znaju već dugi niz godina. Da sadrži povećane doze arsena saznalo se, kaže Caričić za 021.rs, zvanično na sudu.

Božidar Caričić i drugi meštani Ravnog sela još uvek se bore za pravdu u koju veruju, a to je da ne treba da plaćaju vodu koja nije ispravna i da komunalno preduzeće mora da isporuči ispravnu vodu – to im je posao.

“Vodovodna mreža koju ‘Komunalac’ održava izgrađena je od naših para, od samodoprinosa i to još 1978. godine. Prema ugovoru koji oni ne priznaju iz nekih razloga, preduzeće je dužno da nam isporučuje zdravstvenu ispravnu vodu za piće, a ja sam prvi na sudu koji je dokazao da oni to ne čine. Još uvek pokušavaju da nas isključe sa mreže jer ja i moje komšije ne plaćamo taj račun i nećemo ga ni plaćati, barem ne u iznosima koje oni određuju budući da je sud sada rekao da ja platim 10 odsto. ‘Komunalac’ jednostavno ne sme na sud sa mnom i sve čine da to spreče jer znaju da gube, znaju šta nam rade. Sada traže neko odlaganje sudskog procesa da bi se konsultovali sa Ombudsmanom – šta pokušavaju, da se preko ombudsmana brane od građanina koji je dobio sud?”, pita Caričić u izjavi za 021.rs.

On dodaje da ustanove i organi još uvek drže “zid ćutanja” o kvalitetu vode, a odgovornost prebacuje i na pokrajinsku sanitarnu inspekciju.

Verujem da inspekcija redovno izveštava komunalno preduzeće o stanju vode, ali ‘Komunalac’ te informacije ne prenosi mesnoj zajednici. Ovo je sve jedan zločin prema građanima Vojvodine, niko ne reaguje, a trebalo je da se reaguje pre mnogo godina jer ko bi normalan svojoj deci kuvao supu i čajeve od te vode?”, naglašava ovaj meštanin Ravnog Sela.

Zbog neplaćenog računa za vodu, bager je pre nekoliko dana sa mreže isključio Natašu Gajić i njenu porodicu. Ona je jedna od pokretača peticije za zdravu vodu koju je potpisalo 1.125 meštana sela i koja za 021.rs najavljuje da će definitivno tužiti “Komunalac”.

“Na nekom dokumentu koji sam dobila, bez pečata i potpisa, piše da se isključujem zbog neplaćenog računa, a nije naveden čak ni iznos koji dugujem. Tužiću ih za otrovnu vodu koju nam isporučuju i stvarno mi nije jasno kako mogu da tvrde da je voda ispravna. Tužiću ih i za uznemiravanje moje dece koja su, kad su videla bager, pomislila da će da nam ruše kuću. Došlo je čak 12 radnika da nam isključuje vodu”, navodi Nataša Gajić za naš portal.

Inače, aktivisti Ekološkog pokreta Temerin upravo su pomogli Nataši Gajić da se ponovo snabdeva vodom. Iskopali su bunar, kupili porodici hidropak, a ova građanka najavljuje da će odneti vodu na analizu kako bi dokazala da je voda koju građani samostalno “iskopaju” boljeg kvaliteta od one koju “komunalac” isporučuje.

“Komunalac”: Cena vode za meštane sela je umanjena zbog kvaliteta

U JKP “Komunalac” iz Vrbasa kažu za 021.rs da je vrbaski vodovod deo kapitalnog projekta vodosnabdevanja pod nazivom “Program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine”, u saradnji s Nemačkom razvojnom bankom “KfW”. Voda, navode, nije za piće od 2006. godine, kada su izgrađene eko česme u selima. 

“Ponuđeno i prihvaćeno kao najoptimalnije rešenje od strane konsultanta, kao i stručne službe, sastoji se u proširenju kapaciteta prerade i skladištenja vode za piće na izvorištu u Vrbasu, te povezivanje vodovodne mreže u naseljima opštine Vrbas sa centralnim vodozahvatom u Vrbasu. Projekat se sastoji od izgradnje dva nova postrojenja za pripremu vode, ukupnog kapaciteta 100l/s, bušenja pet novih bunara na vodozahvatu u Vrbasu, rezervoarskog prostora u Vrbasu kapaciteta 1000 kubika i dodatnog u selima Savino Selo 300 metara kubnih, a u Kucuri rezervoar od 600 kubika i cevovoda Vrbas – Kucura – Savino – Selo i cevovoda koji povezuje vodovodne mreže naselja sa centralnim vodozahvatom u Vrbasu, dužine 33 kilometra. Realizacijom ovog obimnog i kapitalnog projekta za Opštinu Vrbas obezbedilo bi se trajno i kvalitetno snabdevanje vodom za piće ovih naseljenih mesta vrbaske opštine, kao i dovoljne količine vode za grad Vrbas. Preko 90 odsto vodovodne mreže od Vrbasa do Kucure i Savinog Sela je završeno, a aplicirano je kod Fonda Republike Srbije za sredstva za izgradnju vodovodne mreže do Bačkog Dobrog Polja, Zmajeva i Ravnog Sela”, navode u “Komunalcu”.

Kažu da kvalitet vode u selima vrbaske opštine na mestima ne može da bude bolji zbog podzemne vode i žila koje prolaze ispod zemlje na ovom području.

“Tako da je uz pomoć stručnjaka koji se bave ovom oblašću iznađeno rešenje da se voda iz Vrbasa doprema u sva naseljena mesta, s obzirom na to da je voda u Vrbasu jedna od najkvalitetnijih voda u Vojvodini. Ovo je izuzetno skup projekat, ali uz JKP Komunalac zajedno sa Opštinom Vrbas, a uz pomoć Republike Srbije će se izboriti sa ovim problemom. S obzirom na to da voda u selima vrbaske opštine nije za piće od 2006. godine, pa do danas od kada ovaj problem postoji, preduzeće je smanjilo cenu vode za naseljena mesta za 30 odsto u odnosu na cenu u Vrbasu (gde je voda pijaća). Troškovi proizvodnje vode u Vrbasu i selima su isti, odnosno ta voda prolazi isti tretman, pa se mora i naplatiti od krajnjih korisnika. Svi koji koriste vodu dužni su da plate količinu potrošene vode, pa i u selima, s obzirom na to da se ona troši i sa ovakvim kvalitetom. Korisnici pristaju da takvu vodu koriste za svoje potrebe, a imaju i mogućnost (alternativu) da koriste vodu sa eko-česmi. Voda sa eko-česmi je potpuno besplatna, a troškove održavanja snosi Opština Vrbas. Dakle, ne postoje izuzeci, svi koji vodu potroše moraju i da plate“, poručuju u preduzeću.

Na pitanje 021.rs da li preduzeće isključuje neplatiše, u preduzeću kažu da to redovno čine ukoliko računi nisu plaćeni, ali i iz drugih razloga i malverzacija (na primer, priključenje na mrežu ‘na divlje’). Božidar Caričić, kažu u “Komunalcu”, ima prava i obaveze isto i kao svaki drugi korisnik i nema nikakve privilegije.

On je neko ko ne plaća komunalne usluge (račun je objedinjen za isporučenu vodu i odnošenje smeća) i zbog toga je pokušano njegovo isključenje sa vodovodne mreže. On nije zadužio komunalnu opremu, odnosno nema kantu za odnošenje smeća (rekao da mu ona ne treba) pa možemo samo pretpostaviti gde to smeće završi. Ravno Selo ima jednu od najvećih divljih deponija na teritoriji opštine Vrbas. Neko ko bojkotuje plaćanje usluga koje mu se pružaju, na šta je obavezan Odlukom o komunalnim delatnostima (svako domaćinstvo mora da zaduži kantu za smeće), svakako ima neki problem druge vrste. Preduzeće ima pravo i obavezu da svakoga ko ne plati komunalnu uslugu utuži, odnosno da bude pokrenut postupak izvršenja protiv takvih lica i da ga isključi sa vodovodne mreže. To pravo je ustanovljeno Zakonom o obavljanju komunalnih delatnosti. JKP Komunalac Vrbas sa vodovodne mreže isključuju samo one korisnike koji duži vremenski period ne plaćaju račune za isporučene komunalne usluge. Pre isključenja, oni koji imaju zaostali dug, više puta budu opomenuti da isti izmire”, navode u preduzeću.

Dodaju da se ništa ne preduzima iz njihove samovolje, već zbog obaveze da naplate dugovanja za delatnost od opšteg interesa. 

“Neplaćanje komunalnih usluga dovodi u problem održivost čitavog sistema, distribuciju vode svim korisnicima, a napominjemo da većina (preko 90 odsto) stanovništva uredno plaća vodu. Takođe, ugrožena bi bila delatnost odnošenja smeća, kao i ostale delatnosti od opšteg interesa koje preduzeće obavlja. Zato je bitno da korisnik na vreme plati uslugu koju mu pružamo. Izuzeće ne postoji. Ne bi bilo ni korektno prema svima koji svoje obaveze redovno izmiruju. Božidar Caričić je više puta onemogućio kontrolu vodomera koji mu se nalazi u dvorišnoj šahti, a Odlukom o komunalnoj delatnosti je u obavezi da omogući pristup ovlašćenim licima da izvrše kontrolu i očitavanje vodomera. Znači da je i ovim postupkom, još prvi put, stečen uslov da se isključi sa vodovodne mreže. S obzirom da nije redovno plaćao pružene usluge, i na taj način se stekao uslov za isključenje. Kod njega postoji više osnova za isključenje. Pošto gospodin Caričić smatra da voda nije dobrog kvaliteta, ima opciju da je ne koristi. S obzirom na to da je koristi, on je mora i platiti. Ako nije platio, naravno da će prema njemu biti preduzete zakonske mere. Uostalom, kao i prema svakom drugom neplatiši (neredovnom platiši)”, poručuju u JKP “Komunalac” iz Vrbasa.

Caričić za 021.rs kaže da dosta toga što je navelo preduzeće nije ni blizu istini. 

“Više puta ponovljena laž postaje istina”, zaključuje on.

autor: Gorica Nikolin

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/292056/Mestanin-Ravnog-Sela-na-sudu-dokazao-da-ne-mora-da-placa-zagadjenu-vodu-sada-je-u-novim-problemima.html

SLOBODNA VOJVODINA

U Srbiji na transplantaciju organa čeka 2.000 pacijenata, najviše osoba nada se bubregu

Na transplataciju organa, u Srbiji čeka oko 2.000 pacijenata.
Na toj listi najviše je osoba koje se nadaju bubregu

Published

on

By

Violeta Srbljanin, potpredesnica Udruženja bubrežnih invalida iz Sremske Mitrovice kaže da smo pre par godina bili pridruženi član Eurotransplanta, međutim, pošto nismo dali dovoljan broj organa koji je uslov za ulazak u Eurotransplant, izgubili smo tu šansku, i sada smo ponovo na mrtvoj tački.

Da može drugačije, potvrđuje Slovenija koja je članica Eurotransplanta. Prošle godine su uradili više od stotinu transplatacija organa.

Mi radimo već dvadeset godina sa Eurotrnsplantom. Na svakodnevnoj praksi, jer izmenjamo oko 70 odsto organa. Ali, ima i drugih prednosti. Ima prednosti taj nagli razvoj, rezultati. Svi organi koji se ne mogu upotrebiti u Sloveniji, upotrevljavaju se na području Eutronsplanta”, kaže prim spec Danica Avsec iz Instituta za transplataciju organa i tkiva u Sloveniji.

Pre pola veka u Srbiji je urađena prva transplatacija bubrega. Na taj ogran čeka oko 800 pacijenta. Šezdeset puta je veća šansa da će nam organ biti potreban, nego da budemo potencijalni donor.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/342718/U-Srbiji-na-transplantaciju-organa-ceka-2000-pacijenata-najvise-osoba-nada-se-bubregu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Presudom Stanišiću i Simatoviću okončan poslednji postupak zbog ratnih zločina devedesetih: Koje je nasleđe Haškog tribunala?

Pravosnažnom presudom Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, bivšim funkcionerima Službe državne bezbednosti, pre dva dana okončana je jedna era. Oni su pravosnažno osuđeni na po 15 godina zatvora, odlučilo je Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu. Bio je to poslednji sudski postupak pokrenut pred Međunarodnim krivičnim sudom za zločine u bivšoj Jugoslaviji

Published

on

By

Ovaj sud, u javnosti mnogo poznatiji pod nazivom Haški tribunal, formalno je prestao sa radom 2017. godine. Međutim, postupke koji nisu bili okončani dovršio je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

Poslednji od tih postupaka bio je protiv Stanišića i Simatovića koji je ove nedelje okončan petnaestogodišnjom kaznom za bivše rukovodioce SDB-a.

Na taj način završeni su svi krivični postupci u Hagu koji su pokrenuti zbog ratnih zločina počinjenih devedesetih u zemljama bivše Jugoslavije. Poslednja presuda došla je skoro tačno trideset godina od osnivanja ovog suda.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osnovan je u maju 1993. godine od strane Ujedinjenih nacija, kao odgovor međunarodne zajednice na vesti o strašnim zločinima, hiljadama ubijenih, mučenih, zlostavljanih i prognanih.

Bio je to prvi sud za ratne zločine koje su osnovale UN, i prvi međunarodni sud za ratne zločine nakon sudova u Nirnbergu i Tokiju.

Za trideset godina rada, podignute su optužnice protiv 161 osobe, a njih 92 su osuđene. Održano je više od 10.000 dana suđenja, saslušano više od 4.500 svedoka, ostavljeno više od dva i po miliona stranica sudskih transkripata…

Kako se navodi na internet stranici suda, osnovni cilj mu je bio da izvede pred sud najodgovornije za užasna dela poput ubistva, mučenja, silovanja, porobljavanja, uništavanja imovine i druge zločine obuhvaćene Statutom Međunarodnog suda.

“Izvođenjem počinilaca pred sud, MKSJ nastoji da odvrati od budućih zločina i osigura pravdu za hiljade žrtava i njihovih porodica, i time doprinese trajnom miru u bivšoj Jugoslaviji”, navodi se na internet stranici suda.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava ističe da je primarna funkcija suda bila da dokumentuje sve što se dešavalo i da definiše sukobe na prostoru bivše Jugoslavije.

– Sakupljena su svedočanstva od ogromnog značaja, brojna dokumentacija, video materijal… Napravljene su precizne procene žrtava, čime je sprečena manipulacije brojevima. Urađeno je mnogo kako bi se pokrenuo dijalog u svim zemljama bivše Jugoslavije, navodi Biserko.

Ona dodaje da većini osoba kojima je suđeno u Haškom tribunalu ne bi bilo suđeno u sopstvenim zemljama.

Među postupcima koji su se vodili u Hagu, nekoliko je privlačilo više pažnje od drugih. To svakako važi za postupke bivšem predsedniku Republke Srpske Radovanu Karadžiću i komandantu Vojske RS Ratku Mladiću.

Podsetimo, Mladić je u junu 2021. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida, progona, istrebljivanja, ubistvo i prisilno premeštanje građana u području Srebrenice, kao i niz drugih dela. Mladić je dosta dugo važio za najtraženijeg haškog begunca, imajući u vidu da se 16 godina krio od nadležnih. Vlasti Srbije su ga uhapsile u vojvođanskom selu Lazarevu 2011. godine i izručile.

Istu kaznu, zbog istih zločina, dobio je i Radovan Karadžić. On je pravosnažno osuđen u martu 2019. godine, a kao i Mladić dosta godina je proveo skrivajući se.

Iako nije rezultovalo presudom, suđenje bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću je dosta dugo bilo u fokusu javnosti. Milošević, koji je uhapšen i izručen 2001. godine, bio je optužen za veliki broj dela počinjenih u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu – genocid, deportacije, ubistva, progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi…Ipak, ovaj krivični postupak nije okončan imajući u vidu da je Milošević preminuo u ćeliji, u martu 2006. godine.

Nasuprot njemu, Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, dočekao je presudu. On je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora za progon, deportacije i druga dela protiv čovečnosti. Ipak, nije odslužio ni dan kazne, imajući u vidu da je više do deset godina proveo u pritvoru.

Među značajnijim odlukama suda smatra se i ona kojom su krivice za progon srpskog stanovištva oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markać, iako su prvostepenom presudom bili osuđeni na višedecenijske kazne. Najzad, i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj bio je oslobođen odgovornosti, iako je više svedoka ubijeno tokom sudskog postupka.

Danas, više decenija nakon rata u bivšoj Jugoslaviji, većina onih kojima se sudilo u Hagu tretiraju se kao nacionalni heroji.

Sonja Biserko, naglašava da u ovom procesu prednjači Srbija.

– Imajući u vidu da je Srbija vodila agresivan rat, ona se najviše angažuje na promovisanju Mladića, Karadžića i drugih kao heroja koji su se borili da zaštite nacionalne interese. U drugim zemljama bivše Jugoslavije ratna dešavanja vide kao odbrambeni rat u kojima nema zločina. Svako je pronašao razlog da se odbrani od zločina koji su, nesporno, počinjeni. Srbija tu, a to pokazuju i presude Haškog tribunala, nosi najveći teret i zato se rad ovog suda od početka negirao i podrivao, zaključuje Biserko.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/presudom-stanisicu-i-simatovicu-okoncan-poslednji-postupak-zbog-ratnih-zlocina-devedesetih-koje-je-nasledje-haskog-tribunala/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Usijana diplomatija u cilju smirivanja tenzija na severu Kosova: Da li će zahtevi evropskih lidera biti ispunjeni?

Održavanje novih izbora na severu Kosova, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština – to su tri zahteva koja su evropski zvaničnici izneli u Moldaviji u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. U cilju smirivanja tenzija u Beograd i Prištinu dolaze specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i američki izasalanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Analitičari ističu da je pojačana diplomatska aktivnost oko Kosova nastavak francusko-nemačkog plana i ukazuju na reakcije Amerike prema Prištini, za koje kažu da su novina, ali ne i neočekivane.

Published

on

By

Osim rata u Ukrajini i političkih tenzija u Moldaviji, jedna od tema Samita Evropske političke zajednice bila je kriza na severu Kosova i Metohije. To je bila prilika da se najviši evropski zvaničnici sastanu sa predstavnicima Beograda i Prištine, a čini se da su naročito bili aktivni predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

“Naši zahtevi prema obe uključene strane su jednostavni, angažovanje Kosova da organizuje nove izbore u četiri opštine, učešće Srba na ovim izborima i da se Kosovo bavi primenom Zajednice srpskih opština. Jednostavno rečeno, to su zahtevi koje smo postavili”, naveo je Makron.

Nemački kancelar Olaf Šolc je istakao da on zajedno sa francuskim predsednikom i visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom ulaže velike napore da se obezbede uslovi za deeskalaciju krize na Kosovu.

“I to je zadatak kojem smo veoma posvećeni, naravno, jer smo sada veoma blizu pronalaženja veoma strukturalnog i trajnog rešenja za sukob između Kosova i Srbije. Uz dogovorene sporazume, sve to treba da se sprovede”, poručio je Šolc.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razgovor sa dvojicom kormilara EU bio težak, ali i da je uloga Srbije u očuvanju mira u regionu ključna.

 

“Znate da nisam optimista, skoro nikako, ali verujem da ljudi sada imaju pravu sliku o tome šta se dešava na Balkanu što je važno i nije bitno da li su neke zemlje priznale ili nisu priznale Kosovo. Verujem da je sasvim jasno da ne postoji samo krivac koji je uvek bio obeležen, kao što je to bila Srbija, već je to mnogo komplikovanija situacija, ali neću da kažem da je sasvim drugačija situacija. Ali verujem da postoji više razumevanja stvarnih pitanja i stvarnih događaja koji su se nedavno desili na Kosovu, posebno na severu Kosova”, istakao je Aleksandar Vučić.

Za to vreme, predsednica Kosova, Vjosa Osmani, nastavila je sa diskreditovanjem Srbije, označavajući Srbe sa severa Kosova kao “krimnalne bande”. Ona je navela da Srbiji nije mesto među evropskim narodima, ali da će razmotriti zahtev francusko-nemačkog dvojca o održavanju novih izbora u srpskim opštinama na severu Kosova i Metohije.

Raste pritisak stranih diplomata da situacija deeskalira

Zbog dešavanja na severu Kosova kada je došlo do sukoba predstavnika KFOR-a i Srba u Zvečanu, koji su protestovali zato što je albanski gradonačelnik, uprkos njihovom protivljenju, ušao u zgradu opštine u tom gradu, i prethodnih dana stizale su reakcije iz EU, ali i zemalja Kvinte i SAD, čije su poruke bile najoštrije do sada, kako su ocenjivali stručnjaci. 

SAD su osim osude prištinskih vlasti zbog nasilnog upada u zgrade opština sa srpskom većinom, isključile Kosovo sa vežbi “Branilac Evrope 2023”. 

Međunarodna diplomatija usmerena na smirivanje tenzija na Kosovu nastaviće se i početkom sledeće nedelje kada su Beogradu i Prištini predviđene posete predstavnika i SAD i EU. Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kako je najavljeno, doputovaće u ponedeljak i utorak, 5. i 6. juna.

Milan Igrutnović, saradnik Instituta ta evropske studije za Euronews Srbija kaže da je pojačana diplomatska aktivnost nastavak francusko-nemačkog plana koji je postao plan cele EU.

“Ova ekscesna situacija na severu im je poslužila da reafirmišu svoje zahteve kojima je pridodato očekivanje da će biti makar novi lokalni izbori na Kosovu na kojima bi imali učešće srpske zajednice i da bi se postigao jedan demokratski legitimitet za nove lokalne vlasti”, rekao je Igrutinović za Euronews Srbija. 

 

Dodaje da je ipak zanimljiviji nastup Amerike koja se postavlja prema prištinskoj vladi dosta oštro, i da su potezi koje su SAD povukli prema kosovskim vlastima novina, ali da nisu neočekivani.

Prema njegovoj oceni, ovo je za Beograd neka vrsta taktičke pobede i ističe da postoji prostor za manevar.

“S obzirom na stanje na severu Kosova i tenzije koje su narasale i strah od specijalnih jedinica, dole je jedna loša i tenzična situacija. Svakako nema tu puno dobitaka za narod na sveru Kosova. U slučaju da se dese neki novi lokalni izbori to bi možda bio nekakav pozitivan ishod, ali oni su u lošoj poziciji koja već dugo vremena traje”, kaže on.

Igrutinović smatra i da je logično očekivanje da se kosovski specijalci povuku sa severa, da se održe lokalni izbori i da se Srbi vrate u institucije.

“Biće velika očekivanja od Beograda”

Na pitanje da li veruje u povratak Srba u institucije kaže da veruje da će biti velika očekivanja od Beograda da pošalje taj signal.

“To je naredni spoljopolitički korak u tom smeru i onda Beograd ima veću spremnost da to uradi jer oseća jednu taktičku pobedu i da onda izađe u susret spoljnopolitičkim događajima i dinimaci koja se dešava kako bi zadržao oreol pouzdanog partnera. Iz perspektive Beograda to bi više bio ustupak zapadu u diplomatskoj igrici koja se ove nedelje odigrala nego Prištini”, zaključuje on.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da je opšti zaključak svih učesnika Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu da je za situaciju na severu Kosova najodgovornija Prištinska administracija.

“Pre svega to je zaključak najvećih partnera kosovske države. I SAD koje nisu bile tu prisutne, ali i ključnih evropskih zemalja. I nemački kancelar Šolc i francuski predsednik Makron i ostale članice EU su pravilno pokazale i ukazale na onoga ko je odgovoran za stanje na severu Kosova”, rekla je Grubješić za Tanjug.

Istakla je da su predstavnici evropskih zemalja na samitu dali predloge kako da do deeskalacije na severu dođe, ali da je problem u tome što  Aljbin Kurti za sada odbija da te predloge i primeni.

“I Kurti i kosovska predsednica za sada odbijaju. Ali ja mislim da oni nemaju izbora nego da postupe onako kako se od njih zahteva. A to je da se najpre ukloni specijalna policija i snage koje inače nemaju pravo ni po kosovskim zakonima da borave na severu, a ne samo u opštinskim zgradama”, navela je Grubješić.

Istakla je da zbog sprovođenja Kurtijeve politike Priština gubi poverenje svog glavnog saveznika – SAD.

“To ne ide jedno s drugim. Protivljenje i teranje inata SAD-u i ostanak na vlasti. Kako će se to rasplesti i kakva će politička sudbina Kurtijeva biti mi ne znamo. Spominju se izbori i smena bez izbora”, navela je Grubješić

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/89276/usijana-diplomatija-u-cilju-smirivanja-tenzija-na-severu-kosova-da-li-ce-zahtevi-evropskih-lidera-biti-ispunjeni/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Borel zatražio nove izbore u opštinama na severu Kosova

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel zatražio je takođe raspisivanje novih lokalnih izbora u opštinama na severu Kosova, učešće Srba u tom izbornom procesu i početak rada na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom

Published

on

By

Borel je na Tviteru sinoć napisao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vljosom Osmani i razgovarao o „opasnoj situaciji na severu Kosova“.

On je u objavi naveo da je imao zajednički sastanak predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, ali i da je imao odvojene sastanke sa Vučićem i Osmani.

„Imamo tri jasna zahteva, a to su novi lokalni izbori odmah, obezbeđenje učešća kosovskih Srba u izbornom procesu, početak rada na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom u okviru dijaloga pod okriljem EU“, napisao je Borel.

„Ako se to ne uradi biće ozbiljnih posledica za naše odnose“, dodao je on u objavi posle sastanka sa predsednicima Srbije i Kosova na margini skupa Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Uz poruku na Tviteru priložene su slike na kojima se vidi kako se Borel odvojeno sastaje sa Osmani i Vučićem, kao i zajednički sastanak na kome su Osmani, Vučić zajedno sa Borelom, Makronom i Šolcom.

Pre Borela gotovo identičnu inicijativu predstavio je francuski predsednik Emanuel Makron u ime Francuske i Nemačke.

Makron je izjavio sinoć u Moldaviji da su Pariz i Berlin apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

izvor: https://n1info.rs/vesti/visoki-predstavnik-evropske-unije-za-spoljnu-politiku-i-bezbednost-zozep-borel-zatrazio-je-takodje-raspisivanje-novih-lokalnih-izbora-u-opstinama-na-severu-kosova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV-VOJVOĐANI: Pastor i Bakić da zabrane nastup šovinističkog pevača u Novom Žedniku

Subotica, 2. jun 2023 – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI u Subotici zahteva da se zabrani koncert Baje Malog Knindže, pevača čiji je repertoar prepun pesama koje raspiruju etničku i versku mržnju, zakazan za 4. jun u Novom Žedniku kod Subotice

Published

on

By

Posebno je sramotno što na koncert pozivaju uprava Srpske pravoslavne crkvene opštine i parohije čantavirske, i to u dvorištu osnovne škole.

Vlasti moraju da reaguju i zabrane ovaj koncert koji se organizuje u multietničkoj sredini.

Održavanje ovog sramotnog koncerta značilo bi kršenja Ustava Srbije, kao i Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakona o zabrani diskriminacije.

Pozivamo gradonačelnika Subotice Stevana Bakića i predsednika Skupštine grada Subotica Balinta Pastora da javno osude održavanje ovog neprimerenog skupa i učine sve da se on zabrani.

Novi Žednik je dom svih njegovih građana, a ne mesto na kom se raspiruje verska i nacionalna mržnja.

Očekujemo hitnu reakciju!

Robert Damjanović Čokić

Odbornik LSV-VOJVOĐANI u Skupštini grada Subotice

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17814

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest “Vojvođani protiv nasilja” održan pred zgradom RTV u Novom Sadu

Na protestnom skupu “Vojvođani protiv nasilja” koji je danas održan ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu, okupilo se više stotina nezadovoljnih građanina.

Published

on

By


Okupljenima su se obratili narodni poslanik izborne liste “Vojvođani” Aleksandar Olenik i predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI Maja Mrnuštik.
Olenik je istakao da je posao javnog medijskog servisa Vojvodine da objektivno informiše građane, a ne da podržava nasilje koje promovišu predsednik Aleksandar Vučić, Vlada i Narodna skupština. Olenik je najavio i nova okupljanja nezadovoljnih Vojvođana.
Čelnica novosadskih ligašica i ligaša Maja Mrnuštik izjavila je da su se aktivisti LSV odazvali pozivu narodnog poslanika Aleksandra Olenika, jer žele da se bore protiv svake vrste nasilja.
Navela je da su ligašice i ligaši u subotu bili na protestima u Beogradu, juče u Zrenjaninu, danas u Novom Sadu i da će zajedno sa ostalom građanima Srbije i Vojvodine i dalje da se bore protiv laži, mržnje i nasilja.
Okupljeni građani su nosili parole protiv nasilja i pozivali RTV da informiše objektivno i nepristrasno.

Continue Reading

Trending