Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Meštani se pobunili zbog vojvođanskih pašnjaka

Seoski pašnjaci u selu Crvena Crkva postali su centar pažnje inspekcije i meštana – imaju status staništa strogo zaštićenih vrsta, ali su pre otkrića vrednih vrsta izdati u zakup na 15 godina.

Published

on

Privrednik koji je zakupio pašnjake planira na njima da zaradi i tvrdi – ne postoje nikakve zaštićene vrste na tom području, već mu se sveti konkurencija. Meštani Bele Crkve i okolnog sela Crvena Crkva, gde se nalaze ovi vredni pašnjaci, pobunili su se i mesecima ukazuju nadležnima da je na delu uništavanje flore i faune koje će nepovratno promeniti, kako smatraju, celo selo. Kako kažu, uzurpirani su pašnjaci na kojima su stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode otkrili na desetine strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta životinja i ptica. Sredinom jula, stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode su, na poziv meštana, posetili pašnjake u Crvenoj Crkvi. Istraživanjem terena otkrili su neverovatno prirodno bogatstvo i dovoljno razloga da pašnjake proglase staništem strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta. 

Uočena je panonska lesna stepa (stanišni tip prioritetan za zaštitu na teritoriji Srbije), zbog čega je na ovom području zabranjeno da se menja namena zemljišta. Stručnjaci su naišli i na tekunice, prepelice, grlice, vetruške, mišara, eju močvaricu, pčelaricu, poljsku ševu, stepsku trepteljku, crnoglavu travarku, češljugara, veliku strandicu, pupavca, modrovranu, uralsku sovu i na mnoge druge strogo zaštićene i zaštićene vrste. Prostor je registrovan u bazi podataka Zavoda kao stanište strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta od nacionalnog značaja pod oznakama BCR14 i BCR15, a pod nazivima “Šuma-Šojce” i “Lanci”. Zavod je Opštini Bela Crkva poslao i uslove zaštite prirode kako bi zakonski bili ispunjeni svi uslovi da se ovi pašnjaci očuvaju. Međutim, nekoliko meseci pre toga, Opština Bela Crkva je na javnoj licitaciji, bez saznanja da na teritoriji postoje zaštićene vrste, pašnjake dala u zakup poljoprivredniku i preduzetniku Draganu Tikiću i njegovoj zadruzi na period od 15 godina. On je platio stručan elaborat i dobio informacije da na području ne postoje nikakve zaštićene vrste, ali to nije ono što tvrde meštani i stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

 Zabrinuti meštani: Ako se pašnjaci preoru, sve je izgubljeno 

Jedan od meštana koji se pobunio zbog preoravanja pašnjaka je poljoprivrednik iz Bele Crkve Ignjat Stošić. Kako kaže, uprkos tome što nema stoke koja koristi pašnjake, pomenuto zemljište je selu neophodno. Ne znam zašto niko od nadležnih ne reaguje na sve ovo. Ja sam meštanin sela, pašnjak je uvek pripadao selu i od njega se živelo. Bilo je tu malih stočara, sada ne baš toliko, ali to ne znači da u narednim godinama neće biti poboljšanja na tom polju i da neće biti stočara. Ionako nam mladi odlaze iz sela, nema ovde života, a ukoliko sada preorete taj pašnjak, definitivno će nastati ogromna šteta po selo i niko neće hteti da se ovde vrati. Čovek koji je zakupio te pašnjake nije stočar, neće se on baviti ovde time”, priča Ignjat Stošić.

Kako kaže, nakon što su meštani Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode prijavili da na području ima uočenih vrsta, stručnjaci Zavoda su se odazvali i bili zapanjeni onim što su zatekli.  “Uprkos tome, sada se krči teren, uklanja rastinje, priprema velika šteta za selo. I to nije samo jedan pašnjak u jednom selu, opština je dala u zakup na 15 godina i pašnjake u nekim okolnim selima”, navodi on. Meštani su pokrenuli i peticiju za očuvanje pašnjaka, a koju je potpisalo više od 250 ljudi.

Jedan od zaštitara područja je i Vukašin Radosavljević.“Pobunio sam se jer želim da spasim pašnjak. Želim da spasim strogo zaštićene vrste koje su i ugrožene, i koje bi bile još ugroženije. Tu žive na primer tekunice, zar ih treba pobiti? Na tom divnom mestu žive životinje, ima lepih i korisnih biljaka. Kada stigne proleće, miris pašnjaka je specifičan, a vazduh je lep i čist. Čak se ne osećaju ni otrovi, čiji su mirisi prisutni pogotovo u proleće. Viđao sam ljude da dolaze tu da beru razne biljke. Tu sam često šetao, trčao, satima sam provodio vreme tamo, vezao se za to mesto, odrastao sam tu i voleo bih da to mesto sačuvam, zato stajem u odbranu i ne želim da se nad prirodom vrši zločin, navodi on za 021.rs. Kako dodaje, za razliku od nekih drugih seča, ova će biti pogubna. “Ako bi na primer posekli neku šumu, to je ogromna šteta, ali na primer takav težak zločin se može nekako i ispraviti. Ali ovde imamo drugačiju situaciju, a to je da ako se pašnjak jednom uništi, može proći hiljadu godina, ali se on neće vratiti. Ima li goreg zločina od ovog? Zar se i to može u Srbiji posle svakakvih ispada? Zato zbog toga oštro stajem u odbranu pašnjaka”, kaže ovaj meštanin sela Crvena Crkva. 

Šta su ustanovili nadležni? 

Na prijave meštana reagovala je pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine. Kako u inspekciji navode za 021.rs, postupali su na osnovu prijave lokalnog udruženja građana “Aurora” i bili u nadzoru 6. jula. “U momentu inspekcijskog i stručnog nadzora nisu zatečena lica i mašine u vršenju nedozvoljenih radova. Taj dan je vršen stručni nadzor i parcela 1866 KO Crvena Crkva je upisana u bazu podataka Zavoda kao stanište strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta pod oznakom BRC14. Iz Uprave za poljoprivredno zemljište je dobijena informacija da je parcela izdata u zakup na 15 godina (2021-2035). Poslat je odgovor podnosiocu predstavke i obaveštenje inspektoru za poljoprivredno zemljište o mogućoj povredi Zakona o poljoprivrednom zemljištu“, odgovaraju u pokrajinskoj inspekciji za n

Zakupac pašnjaka: Na toj lokaciji nema nikakvih zaštićenih vrsta

Dragan Tikić je zakupac parcela i, kako kaže, uložio je ogroman novac u teren za koji u trenutku zakupa i početka radova nije bilo nikakvog govora o zaštićenim vrstama. On je na javnoj onlajn licitaciji zemljište, pašnjake prve klase, dobio sredinom aprila, a potom i potpisao ugovor sa Upravom za poljoprivredno zemljište. Platio je Institutu za zemljište izradu elaborata o celoj lokaciji, u kojem su stručnjaci naveli da na pašnjacima nema ni traga zaštićenim vrstama. “Ja sam zakupio pašnjake s namerom da jedan, veći deo privedem kulturi. Stručnjaci su ovde bili 25 dana i ispitivali, a nisu zatekli nikakvu tekunicu ili krticu. Ove parcele nisu bile pod nikakvom zaštitom kad su davane u zakup jer, da su bile, meni ne bi padalo na pamet da ih uzimam. Nema šanse da ja odustanem od ovoga, a verujem da neće ni država jer će u periodu mog zakupa ovde ubrati više od milion evra. Do sada sam potrošio više od 80.000 evra u ulaganja, samo elaborat me je koštao tri i po miliona dinara, a već sam platio zakup za dve godine – za 500 hektara zemlje, dva i po miliona. Da se pašnjaci privedu nameni mene će koštati oko 300.000 evra, a ako država želi da raskine ugovor i da izađemo iz ovoga nema problema, neka me obeštete. Ali neće izaći”, tvrdi naš sagovornik i dodaje da će mu biti potrebno barem dve godine da ubere neku korist od ovih pašnjaka. 

“Ovo nije bilo održavano ni najmanje, znate li na šta sam naišao kad sam krenuo da radim? Mene su prijavili meštani koji su primetili brazde u zemlji, a mene je naterao inspektor da napravim te brazde jer ništa nije bilo vidljivo koliko je bilo zapušteno. A ti koji su me prijavili godinama bespravno koriste pašnjake, imate tu i neki voćnjak, dolazili su i koristili i sad kad je meni izdato u zakup. Ja ne želim ništa da zloupotrebljavam i ne treba mi to, dobar deo pašnjaka ni ne nameravam da diram i tu je ostavljen prostor za stočarstvo, ali ako neko želi da ja sad od ovoga odustanem, moraće da me obešteti. Ne mogu retroaktivno da primenjuju nešto što su naknadno ustanovili”, naglašava Tikić i dodaje da su se inspektori najavili da će ponovo obići pašnjake za nekoliko dana. 

Republička inspekcija je ona koja će se, u ovoj zbrci, najviše pitati. Ona nije odgovorila na pitanja 021.rs, a odgovor nije stigao ni iz Opštine Bela Crkva.

Gorica Nikolin

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/286573/FOTO-Mestani-se-pobunili-zbog-vojvodjanskih-pasnjaka-Uzurpira-se-staniste-strogo-zasticenih-vrsta.html

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending