Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Koga je sve Vučić odlikovao na Dan državnosti Srbije 2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom Dana državnosti odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama.

Published

on

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom Dana državnosti odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama.

Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovana je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Srbije.Ona je istakla da Sebija i RS nikada nisu gradile odnose na štetu nekog drugog i poželela Srbiji stabilan razvoj i uspešnu budućnost.

U ime svih dobitnika odlikovanja obratila se upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski koja je istakla da odličja predstavljaju izraz podrske za rad onih kojima se dodeljuje, kao i da su ona slava i čast za dobitnike.

Ona je rekla da Galerija Matice srpske obeležava 175 godina postojanja, baštini vrednu kolekciju srpske umetnosti, čuva i proučava dela s istom posvećenošću i dodala da Galerija ukazuje na osobenosti srpske nacionalne kulture i sagledava njeno mesto u širem evropskom kontekstu.

Među dobitnicima odlikovanja je i glumac Džoni Dep koji je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge i koji je poručio da priznanje ponizno prima, da je ponosan i da je ono otelovljenje njegovog truda.

On je rekao da je u Srbiji upoznao tople duše, ali i pomenuo svoje poznanstvo sa rediteljem Emirom Kusturicom i dodao da je strastven u vezi svega u Srbiji, te pomenuo ćevapčiće i šljivovicu.

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovan je poslanik u Skupštini Crne Gore, osnivač i predsednik Narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Crne Gore Milan Knežević za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore.

Ordenom srpske zastave trećeg stepena odlikovani su prvi zamenik Federalnog tužioca Belgije Erik Bišop za zasluge u učvršćivanju prijateljskih odnosa dve zemlje i predsednik Evrodžasta Klaus Majer Kabri za naročite zasluge u učvršćivanju saradnje sa Srbijom.

Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovani su predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor za naročite zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa srpskog i mađarskog naroda u Srbiji.

Prohor Pčinjski, Srpsko lekarsko društvo

Tim ordenom odlikovani su i manastir Prohor Pčinjski za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povdom 950 godina postojanja, Srpska čitaonica u Irigu za zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja za Srbiju, kao i Galerija Matice Srpske za zasluge i rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

Sretenjski orden prvog stepena dobili su i Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu za zasluge u oblasti kulture, a povodom 160 godina postojanja, Narodno pozorište u Užicu za zasluge u oblasti kulture, a povodom 160 godina postojanja, Narodno pozorište Niš za zasluge u kulturi, a povodom 135 godina postojanja, Srpska književna zadruga za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta, a povodom 135 godina postojanja.

Istim ordenom odlikovano je i Srpsko lekarsko društvo za naročite zasluge u oblasti medicinskih nauka, a povodom 150 godina postojanja.

Poštanska šdetionica, Borba…

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Banka Poštanska štedionica povodom 100 godina postojanja i Novinsko izdavačko preduzeće „Borba“ povodom 100 godina postojanja.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su Klinika za pulmologiju KCS, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, profesor Medicinskog fakulteta u penziji Vladimir Obradović, Naučni institut za veterinarstvo Srbije povodom 95 godina postojanja, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, Ekonomski fakultet u Beogradu, Istorijski institut Beograd povodom 75 godina postojanja i Vaterpolo klub Partizan povodom 75 godina postojanja.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog spetena odlikovan je predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo za zasluge u očuvanju istorijskog nasleđa Srbije i kulture sećanja na misiju Halijard, dok su posthumno odlikovani političar Milutin Mrkonjić, velikan evropske košarke Dušan Duda Ivković, dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije i nekadašnji ministar kulture Ivan Tasovac, jedan od najeminentnijih srpskih slikara Vladimir Veličković i analitičar i ambasador Miroslav Lazanski.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su autorka enciklopedije „Nebeske heroine sveta“ Radmila Tonković, predsednik Svetske bokserske federacije Umar Kremlev i načelnik Službe bezbednosti predsednika Rusije i bivši posmatrač Bokserskog saveza Rusije general Aleksej Rubežnjoj.

I postuhumo

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su legenda jugoslovenskog boksa Mujo Bajrović, pozorišni i filmski glumac i dugogodišnji bokserski komentator Slaviša Čurović, bivši džudista i doživotni predsednik Džudo saveza Kipara Stanislav Jankvić i učiteljica srpskog jezika i kulture u Osnovnoj školi „Gvozd“ u Vrginmostu Senka Crevar.

Ordenom za zasluge za odbranu i bezbednost prvog stepena posthumno je odlikovan potpukovnik policije Veljko Radenović za uzorno i časno izvršenje dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, a zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ posthumno su odlikovani pripadnik sprecijane jedinice MUP Smederevo Milutin Dobrić i pripadnik MUP Republike Srpske, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovčić, a tom medaljom odlikovan je i norveški istoričar, pisac i kapetan u vojci Norveške Knut Flovik Turesen za hrabrost i delo ličnog herojstva.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je glumac Džoni Dep za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti filmske umetnosti i promocije Srbije u svetu, zatim sportski radnik, glumac producent i ugostitelj Dobrivoje Tanasijević (Dan Tana), izraelski filmski producent Ram Bergman, glumac Vuk Kostić, FEST, Udruženje Klub studenata tehnike i Muzej žrtava genocida.

Zlatnom medaljom za zasluge za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti preduzetništva odlikovani su vlasnik kompanije INMOLDPLAST iz Požege Goran Janković i generalni direktor kompanije Teklas Automotiv Nebi Anil, a za izuzetne zasluge u javnim i privrednim delatnostima Termomont Beograd i holding kompanija Jumko Vranje, a tu medalju dobile su i ARENA čenels grup, elektro-inženjer energetike u kompaniji Simens Srbija Aleksandar Rakić i majka 11 dece iz sela Srdila kod Kraljeva Maja Kovačević.

Zlatnom medaljom za zasluge za doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja kovid-19 odlikovani su specijalista interne medicine KC Niš Boris Đinđić i medicinska sestra na Institutu za ortopediju Bajica Maja Radojičić, a zlatnom medaljom lekarka Hitne pomoći Katarina Kostić, direktorka Fonda solidarnosti „Duša djece“ Jasminka Vučković, istoričar i političar Predrag Marković, profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu Ljubomirka Krkljuš i pisac Gojko Đogo, pesnik i književnik Rajko Petrov Nogo, profesor i pojanista Nikola Rackov i jedan od osnivača Saveta evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu Srđan Tatić.

Zlatnu medalju za zasluge dobile su i Zagorka Baletić za humanitarni rad i očuvanje srpske zajednice u Glini, predstavnik Udruženja starih srpskih ratnika u Parizu Petar Petrović Pepi, prevodilac, novinar i pedagog za japanski jezik i književnost Hiroši Jamasaki Vukelić, predsednik Saveza invalida Srbije Božidar Cekić, zadužbinar Petar Srnić, dobrotvor Milentije Madenović, pčelar iz Kragujevca Veroljub Umeljić.

Zlatnu medalju dobili su i Centar za razvoj Šajkaške, Fondacija „Zadužbina Dositej Obradović“, Udruženje penzionera Novog Sada, Zemljoradnička zadruga Azanja, a posthumno su odlikovani i pevači Marinko Rokvić i Merima Njegomir, kao i glumci Boris Komnenić, Dara Čalenić i Nenad Nenadović, kao i književnik Radovan Beli Marković i modna kreatorka Mirjana Marić.

Srebrnom medaljom za zasluge odlikovani su novinar Glasa Zapadne Srbije i reporter televizije Pink Vukica Lazović i direktor Glasa Zapadne Srbije Gvozden Nikolić, fotograf Tanjuga Rade Prelić, umetnički fotograf Rajko Karišić, istoričarka, novinarka, prevodilac i dopisnica iz Rima Radmila Mihajlović i medijska savetnica, istoričarka Narodnog muzeja u Leskovcu Mira Ninošević.

Ceremonija je otvorena izvođenjem himne Srbije „Bože pravde“, a završena numerama „Igrale se delije“ i „Srpkinja“.

Kompletan spisaa odlikovanih na linku Radio-televizije Srbije  dodela odlikovanja povodom dana drzavnosti

Predsednik Srbije, prema Ustavu, odlikuje zaslužne građane i pojedince, a spisak odlikovanih protekslih godina je na linku predsednik/ukazi-o-odlikovanjima.

N1/RTS

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/odlikovani-za-dan-drzavnosti-srbije-2022/

SLOBODNA VOJVODINA

“Septembar je poseban za preživljavanje”: Mogu li udžbenici u Srbiji biti besplatni za sve učenike

Roditelji beogradskih đaka ove godine nisu plaćali knjige, već je kupovinu udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce finansirao Grad. Odluka Beograda pokrenula je lavinu – treba li udžbenici da budu besplatni za sve đake u Srbiji?

Published

on

By

Porodica Nokić iz Novog Pazara samo je jedna od mnogih u Srbiji kojima septembar finansijski ne pada lako, jer imaju tri đaka. Samo za njihove udžbenike potrebno je izdvojiti više od 40.000 dinara. Besplatne, kažu, bile bi veliko olakšanje za njihov budžet, ali kao zamenu za to pristaju i na polovne. Međutim, i tu nailaze na problem.

Za roditelje koji imaju decu školskog uzrasta septembar predstavlja ozbiljan udar na kućni budžert. Nisu tu samo udžbenici već i rančevi, pribor, odeća, obuća. Nokići kažu da je obrazovanje važno i da se sa tim ne može kalkulisati, ali iako su oba roditelja zaposlena namet od preko jednog minimalca u jednom mesecu stvara teret.

“Svakako da utiče na budžet svih roditelja. Recimo, za udžbenike dva školarca treba čovek da izdvoji jedan minimalac. To utiče na budžet. Ako imate prihod od 300 evra, a imate tri đaka… Udžbenici za dvoje dece su 40.000 dinara, treće dete dobija besplatno od države. Ali tu su i sveske, pribor”, priča Euronews Srbija Elma Nokić.

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/100322/septembar-je-poseban-za-prezivljavanje-mogu-li-udzbenici-u-srbiji-biti-besplatni-za-sve-ucenike/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Žofre: EU finansira zelenu agendu u Srbiji

Evropska nedelja mobilnosti 2023. u Srbiji nije samo proslava naših dostignuća u mobilnosti, već i odraz naše posvećenosti održivoj budućnosti, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre u Limanskom parku, u Novom Sadu, povodom biciklističke vožnje koja je organizovana u okviru obeležavanja Dana bez automobila

Published

on

By

„Borba protiv klimatskih promena određuje kako ćemo živeti u budućnosti, kako ćemo se kretati i moramo da se upoznamo sa alternativnim načinima kretanja poput javnog transporta, autobusa, vozova, bicikala. Klimatske promene su veliki izazov za čovečanstvo. Svaki građanin ima odgovoronost da doprinese smanjenju emisija“, rekao je Žiofre, navodi se u saopštenju.

On je istakao da time doprinosimo i borbi protiv klimatskih promena, ali i poboljšanju kvaliteta vazduha koji dišemo.

Povodom Evropske nedelje mobilnosti, čiji je cilj promovisanje alternativnih načina kretanja zarad očuvanja životne sredine, Žiofre je istakao da su kroz različite projekte koje finansira EU postojale mogućnosti za implementaciju najsavremenije tehnologije i najbolje prakse u upravljanju životnom sredinom.

„Ti projekti su dotakli sve aspekte naše zelene agende, od poboljšanja kvaliteta vode do poboljšanja upravljanja otpadom i očuvanja biodiverziteta. Finansijska i tehnička pomoć Evropske unije je bila ključna za ubrzanje našeg putovanja ka zelenijoj Srbiji“, istakao je Žiofre.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac rekao je da godinama uspešno rade na tome da grad bude prepoznatljiv i funkcionalan kao biciklistički grad.

„Kontinuirano ulažemo sredstva u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja se u Novom Sadu prostire u dužini od preko 100 kilometara, i razvijamo mrežu biciklističkih staza koje povezuju naseljena mesta na teritoriji Grada, čime doprinosimo i razvoju cikloturizma“, kazao je Crnobarac.

Predsednik Novosadske biciklističke inicijative Marko Mazalica rekao je da je „Kritična masa“ događaj kojim žele da pozovu građane da voze bicikl i pokažu da je on odlično prevozno sredstvo.

(FoNet, foto: Beta)

izvor: https://autonomija.info/zofre-eu-finansira-zelenu-agendu-u-srbiji/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Skupština Zrenjanina: Šta je s nerealizovanim projektima, kad stiže pijaća voda

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani na današnjoj sednici Skupštine grada pokrenuli su dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca. Kao i do sada, lokalna vlast je ostala gluva na ove teme kao što je već 11 godina gluva na probleme običnih ljudi

Published

on

By

Kako je saopšteno, odbornici Bojana Begović, Dejan Čapo, Aleksandar Marton i Nataša Lalić su postavili pitanja o tome šta se dešava sa započetim, a nerealizovanim projektima, rokovi ističu, projekti se ne završavaju, a gradska imovina propada.

Zatražili su informaciju o tome kada će građani Zrenjanina dobiti zdravu pijaću vodu.

„U aprilu je istekao rok koji je premijerka Brnabić zacrtala kao rok za dobijanje tehnički ispravne vode, a ovih dana ističe i rok kada je trebalo da bude završena fabrika vode. Vidimo da rezultata nema, a Zrenjaninci nemaju nikakve informacije o tome šta se dešava“, poručeno je na sednici.

Takođe, radovi na poslednjoj deonici obilaznice najavljeni za proleće, nisu započeti. Građani se javljaju i žale da su gužve u saobraćaju nehumane, a stvaraju se velikim delom zato što nema obilaznice oko grada, pa se teretni saobraćaj odvija u gradskim ulicama. Ni najavljeni auto-put Novi Sad – Zrenjanin – Beograd nije još započet, a očigledno se još uvek ne zna ni trasa, budući da je menjana u junu mesecu. Odbornici LSV – Vojvođani su zatražili zvaničnu informaciju o ovim važnim infrastrukturnim projektima za naš grad.

Odbornik Dejan Čapo je postavio pitanje o tome koje aktivnosti je lokalna samouprava preduzela u cilju poboljšanja standarda građana, budući da su plate u Zrenjaninu niže i od pokrajinskog i od republičkog nivoa.

Odbornici su, osim kritika aktuelnoj vlasti, uputili i konstruktivne predloge za rešavanje alarmantnih problema sa kojima se naš grad suočava. Predložili su formiranje radne grupe za poboljšanje položaja mladih, radnog tela da se ljudima u selima obezbedi adekvatna zdravstvena zaštita, kao i radne grupe za poboljšanje uslova i kvaliteta života u selima na teritoriji grada Zrenjanina. Predložena je i Izmena Odluke o mesnim zajednicama grada Zrenjanina kojom bi se izvršila modifikacija finansiranja mesnih zajednica tako da se polovina prikupljenih sredstava vraća mesnim zajednicama.

Vladajuća većina nije udostojila odgovora na važna pitanja niti predstavnike građana u Skupštini grada kao ni same građane i građanke, čime se, ocenjuju, nastavlja „11 godina dug bahati i ignorantski odnos“ po kom je poznata.

(Autonomija, foto: LSV)

izvor: https://autonomija.info/skupstina-zrenjanina-sta-je-s-nerealizovanim-projektima-kad-stize-pijaca-voda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest u Zrenjaninu: Posle odlaska sa vlasti Vućićeve ekipe, obrazovanje mora imati najviši prioritet

Oko 200 građana Zrenjanina okupilo se večeras na 19. po redu protestu protiv nasilja.
Kao i svakog petka do sada, građani su izrazili nezadovoljstvo politikom režima Aleksandra Vučića, koji promoviše nasilje i netoleranciju.
Okupljenima su se večeras obratili profesorka Olgica Rakić i profesor Saša Ljevar.

Published

on

By

Rakićeva je na početku izlaganja sa prisutnima podelila razočaranje činjenicom da se u našoj prosveti kreira simulacija obrazovanju. – U situaciji kada je obrazovanje kod nas postalo irelevantno, onda i ne čudi veoma mali broj nastavnika, dece i roditelja koji bi se borili za bolji status prosvete – istakla je profesorka Rakić.
Ozbiljna država, a to može biti samo ona bez ove vlasti, mora obrazovanje shvatiti kao pitanje od najbitnijeg dugoročnog značaja.
– Nama je i u društvu i u prosveti potreban svojevrstan “pokret otpora”, jer samo tako ćemo popraviti sadašnju katastrofalnu situaciju-zaključila je profesorka Olgica Rakić.
Profesor Ljevar je u ime učesnika u protestu uputio podršku profesorima VI beogradske Gimnazije koji su već mesecima u štrajku a danas su najavili i početak štrajka glađu. – Kada prosvetni radnici moraju da štrajku glađu da bi se izborili za svoja prava, to je onda velika sramota i društva i države – istakao je Ljevar.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Dodatni udar na kućni budžet potrošača“: Šta stručnjaci kažu o novom poskupljenju gasa od 1. novembra?

Razloge za najnovije poskupljenje gasa u Srbiji od 1. novembra ne treba tražiti u tržišnim uslovima već ih je nužno gledati kao posledicu kreditnog aranžmana koji je Vlada postigla sa Međunarodnim monetarnim fondom a ono što je pouzdano je da će ta korekcija predstavljati dodatni udar na kućni budžet potrošača u uslovima ekonomske krize, smatra domaća stručna javnost

Published

on

By

Podsećanja radi, Agencija za energetiku Republike Srbije odobriila je zahtev Javnog preduzeća “Srbijagas” da gas poskupi za 10 odsto od 1.novembra ove godine.

Nakon te odluke prosečna cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama iznosiće 4,54 dinara po kilovat satu bez poreza i taksi, odnosno 5,02 dinara po kilovat satu sa porezima i taksama.

S obzirom na to da je Srbija prošle godine sklopila povoljan dugoročni ugovor o snabdevanju ruskim gasom koji našoj zemlji omogućava veoma nisku cenu “plavog energenta” iz Rusije u iznosu od 310 do 408 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, a da nadležni tvrde da su formirane dovoljne rezerve gasa u podzemnom skladištu Banatski dvor (286 miliona kubnih metara) i skladištnim kapacitetima koje iznajmljujemo u Mađarskoj (200 miliona kubnih metara) postavlja se pitanje da li je, treće po redu poskupljenje “plavog energenta” za potrošače u Srbiji od početka godine, zaista bilo potrebno ili je isključivo posledica aranžmana sa MMF-om, kako bi u budžetu bilo dovoljno sredstava za redovnu otplatu odobrenih kredita.

Eksperti ističu da su nadležni, kada su donosili odluku o poskupljenju “plavog energenta” bili rukovođeni ispunjavanjem zahteva MMF-a po pitanju vraćanja kredita a ne parametrima vezanim za kretanja na tržištu.

Srbija naime ima dugoročan ugovor o uvozu ruskog gasa u iznosu od 2,2 milijarde kubnih metara po cenama među najnižim koje nudi Moskva. Preostalih 800 miliona kubnih metara potrebnih za redovno snabdevanje potrošača u našoj zemlji Srbijagas ruskom državnom gigantu Gaspromu plaća oko 790 do 800 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Ta cena je znatno veća od one dogovorene dugoročnim ugovorom ali sa druge strane opet manja od tržišne cene “plavog energenta” na evropskim berzama.

Predsednik Pokreta za zaštiitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za Danas da su se nadležni odlučili na povećanje cene gasa isključivo zbog postignutog aranžmana sa MMF-om i da ne postoje ekonomski razlozi za korekciju.

– Poznato je da MMF traži da se u etapama podižu cene gasa i struje u Srbiji kako bi se obezbedila popuna budžeta, odnosno kako bi se omogućio redovan priliv sredstava iz kojih će se podmirivati dodeljeni krediti. Dakle, do poskupljenja nije došlo zbog ekonomske potreba za tim već kako bi se uvažila dinamika korekcije cena energenata u Srbiji koju zahteva MMF. Tako se teret inflatornog udara prebacuje na potrošače. Sasvim je sigurno da će poskupeti i struja što će u velikoj meri uticati na pogoršanje životnog standarda građana u uslovima ekomske krize. Na taj način će, u iznosu od čak dve trećine, biti anulirani efekti povećanja minimalne zarade, penzija i smanjenja cena određenih životnih namirnica – naglašava naš sagovornik koji dodaje da će veće cene energenata u velikoj meri otežati egzistenciju potrošača.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da će povećanje cene gasa za domaćinstva svakako povećati troškove života kao i da bi u narednom periodu trebalo očekivati i donošenje odluke o korekciji cena za privredu.

– Bojim se, a voleo bih da grešim, da će za privredu povećanje cene gasa biti u većem procentu od deset odsto što će dovesti do toga da zbog većih troškova vlasnici tih preduzeća podignu cene svojih proizvoda. Srbijagas ima povoljniju cenu ruskog gasa po osnovu dugoročnog ugovora a da li će cena za domaćinstva nakon poskupljenja 1.novembra biti dovoljna za poslovanje preduzeća zavisiće od toga po kojoj će ceni kupovati gas od Gasproma za količine koje nisu predviđene ugovorom. Te cene će opet biti niže od berzanskih. U konkretnom slučaju, kada je reč o korekciji cene za domaćinstva, jasno je da je ona, u prvom redu, bila motivisana obavezama preuzetim prema MMF-u vezanim za otplatu kredita – navodi naš sagovornik.

Podsećanja radi, gas je prvi put ove godine poskupeo, 1. januara kada je njegova cena za domaćinstva i male potrošače porasla za oko 11 odsto. Druga korekcija cene nastupila je 1.maja kada je “plavi energent” poskupeo za 10 odsto.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/poskupljenje-gasa-1-novembar/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Beširi: SSP, DS, LSV, PSG, GLAS i lokalni pokreti zajedno na izbore

Da bismo razumeli šta opozicija u Srbiji treba da uradi kako bi povećala šansu da pobedi na beogradskim izborima, moramo uzeti u obzir političku situaciju, strategije i faktore koji igraju ulogu u izborima.

Published

on

By

Sva istraživanja pokazuju da se građani negativno gledaju na političke stranke, a da njihov posao smatraju prljavim i to je prvi problem s kojim se opozicija suočava pored kontinuirane demotivacije od strane vlasti sloganom svi su isti, al oni pre su najgori. Ipak, pet su stvari koje opozicija okupljena u dve kolone može uraditi. Prva okupljena oko građanskih ideja, otvorenog društva i poštovanja ljudskih prava dok zagovara ključne reforme na putu ka Evropskoj uniji, a druga kolone koja ima nacionalističke, konzervativne i desne ideje.

Jedinstvo opozicije: Ključni faktor za pobedu opozicije na izborima jeste postizanje širokog političkog i koalicionog jedinstava i to u dve kolone. Jedna kolona treba da se usaglasi oko zajedničke platforme i kandidata kako bi smanjila rascep glasova među različitim strankama okupljenih oko liberalnijih i socio-demokratskih programa. Tu pre svega mislim na SSP, DS, LSV, PSG, Glas i sve one pokrete na lokalu koje dele njihove ideje. S druge strane, Dveri, Zavetnici, Radikali, DSS i stranka Vuka Jeremića ne bi trebalo da budu deo te grupacije već da oforme drugu kolonu. Građanska i nacionalna stuja bi tako polarizovala glasove u duboko podeljenom društvu i mogli bi s obe strane da oduzmu deo glasača vladajućoj većini, ali bi brže, jače i bolje motivisale svoje glasače na izborni dan i još vežnije, ne bi odvratile glasače od izbora neprirodnim koalicijama. Te dve struje zajedno ozbiljno bi ugrozile SNS-SPS koaliciju, kompromise koje bi pravili da formiraju vlast bili bi bolni, ali u ovoj političkoj atmosferi neophodni da bi se jedanaestogodišnja vladavina okrnjila.

Mobilizacija birača: Opozicija treba da usmeri napore na mobilizaciju pre svega svojih birača. Dve struje nemaju dodrirnih tačaka osim svrgavanje rđave vlasti. Zato je važno da dođu do što većeg broja glasača u narednih nekoliko meseci. To uključuje terenski rad, organizaciju događaja, kampanje na društvenim medijima i direktno komuniciranje sa građanima. Važno je informisati birače o svojim planovima i viziji za Beograd, ali i ukazivati na nesposobnost, korumpiranost i neispunjavanje megalomanskih obećanja beogradske vlasti.

Transparentnost i odgovornost: Opozicija treba da se istakne kao politička snaga koja će unaprediti transparentnost, odgovornost i vladavinu prava. Obećanja o smanjenju korupcije i poboljšanju upravljanja gradom mogu privući podršku građana. Ovo je klizav teren jer ukoliko neubedljivi, građani će poslušati glas koji odzvanja svim medijima o tome kako su svi isti, a ako korupcija i dalje cveta, nema ni očekivanja da kada ode Kurta i uzjaše Murta da će se nešto promeniti. Obećanja moraju biti realna i kredibilna.

Fokus na lokalnim pitanjima: Opozicija treba da se fokusira na konkretne lokalne probleme i potrebe građana Beograda. Predstavljanje realnih rešenja za infrastrukturne probleme, javni prevoz, urbanizaciju i socijalne politike može privući glasove. Ukazivanje na lošu infrastrukturu, prljav grad, reke i vazduh može biti mobilišuće za mnoge, pogotovo mađu i visokoobrazovanu grupaciju glasača.

Angažman mladih i nezavisnih glasača: Mladi i nezavisni glasači često imaju ključnu ulogu u gradskim izborima. Opozicija treba da usmeri svoje napore na angažovanje ovih grupa, nudeći politike koje odražavaju njihove vrednosti i brige. Grupacija 18 do 30 godina najmanje izlazi na izbore kada gledamo procente izlaznosti, ukoliko se generiše kampanja koja bi njima bila razumljiva i doticala njihove brige kao što su bezbednost, nasilje, dostupnost narkotika, mogućnost zaposlenja posle završene škole potencijalno bi generisala nove glasove.

Naim Leo Beširi

Continue Reading

Trending