Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Ko je pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji?

Nižu se pozivi Srbiji da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na susednu Ukrajinu.

Published

on

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Nižu se pozivi Srbiji da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na susednu Ukrajinu.

Evropski zvaničnici upozoravaju Beograd da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), treba da sledi spoljnu politiku ovog bloka, uključujući i restriktivne mere Moskvi.

Srbija je tri puta glasala u Ujedinjenim nacijama (UN) protiv Rusije, ali je izričita u tome da podržava samo odluke koje se ne odnose na sankcije.

Tako su predstavnici Srbije podržali rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu, zatim rezoluciju kojom se od Rusije zahteva momentalni prekid rata u Ukrajini i na kraju i isključivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC).

Zvaničnici u Beogradu kažu da podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine jer je poštovanje međunarodnog prava najbolji način da Srbija zaštiti sebe.

Srbija, naime, insistira na poštovanju svog teritorijalnog suvereniteta ne priznajući nezavisnost Kosova, koju je ova nekadašnja južna srpska pokrajina proglasila 2008. godine.

Sankcije Rusiji, pak, za Beograd ne dolaze u obzir zbog zaštite „vitalnih političkih i ekonomskih interesa“.

Beograd računa na podršku Rusije oko blokiranja članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i institucijama, a takođe zavisi od Moskve u snabdevanju gasom.

Srbija je jedina zemlja kandidat za pridruživanje EU koja nije uvela sankcije Rusiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da će Srbija nastaviti da bude dosledna u tome da ne uvodi sankcije Rusiji, dok evropski zvaničnici upozoravaju Beograd da to neće moći da izbegne.

Evropska unija je od početka rata u Ukrajini odobrila pet paketa sankcija kao odgovor na rusku agresiju, a kako piše RSE, ovo su zvaničnici koji su pozvali Srbiju da se pridruži sankcijama.

Ko je pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji? 2
Analena Berbok
Foto: EPA-EFE/ Andreas Gora POOL

Analena Berbok, ministarka inostranih poslova Nemačke

Ministri spoljnih poslova EU raspravljali su u Luksemburgu 11. aprila o situaciji u Ukrajini, kao i o potencijalnim posledicama ruske agresije na Ukrajinu i na Zapadnom Balkanu

„Želela bih da naglasim Srbiji, ako želite da postanete članica EU, onda je ključno u takvim trenucima da podržite i spoljnu politiku EU i odgovarajuće sankcije,“ izjavila je nakon tog sastanka nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock).

Ko je pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji? 3
Foto: EPA-EFE/ PHILIPP GUELLAND

Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Nemačke

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer (Walter Steinmeier) naveo je ovo kada je 11. aprila čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima rekavši da „Nemačka podržava Srbiju i države Zapadnog Balkana kao pouzdan partner, ali da će uvođenje sankcija Rusiji biti značajno za evrointegracije“.

„Usklađivanje spoljne politike Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno u pogledu odluka koje se odnose na Rusiju, uključujući uvođenje sankcija, će pored reformi u oblasti vladavine prava i dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, biti od ključnog značaja“, rekao je Štajnmajer. Njegovu čestitku objavio je i zvaničan sajt predsednika Srbije.

Ko je pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji? 4
Gordan Grlić Radman Foto: Beta/Hina/Damir Senčar

Gordan Grlić Radman, šef diplomatije Hrvatske

Ministar inostranih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman poručio je Srbiji, uoči sastanka ministara inostranih poslova država članica EU 11. aprila, da je „vreme da se uskladi sa spoljnom politikom EU po pitanju Rusije“.

„Nakon nedavno održanih izbora, očekujemo od Srbije da sledi spoljnu politiku koja je u skladu sa evropskim vrednostima i principima“, naveo je Grlić Radman.

Ko je pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji? 5
Foto: Twitter

Peter Stano, portparol EU

Portparol EU Peter Stano je 8. aprila još jednom poručio da se od Srbije očekuje usklađivanje sa sankcijama EU Rusiji ili uvođenje sličnih mera.

„Brisel je sa Srbijom u stalnom kontaktu u okviru pristupnih pregovora, kao i kroz različite kontakte – od eksperata do najvišeg političkog nivoa. Naši srpski partneri, ali i svi naši partneri su vrlo svesni koliko je to važno za EU“, poručio je Stano.

Uprkos brojnim pozivima zvaničnika EU, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija u nemogućoj poziciji jer trpi pritiske sa svih strana, ali da se i dalje drži.

„Nastavićemo da budemo dosledni tome da ne uvodimo nikakve restriktivne mere ka Rusiji. To zna i Putin. Ja nikada ne lažem. Oni znaju ko ima snage da kaže šta ko misli“, rekao je Vučić 7. aprila na RTS-u u prvom intervjuu nakon što je na izborima 3. aprila osvojio drugi predsednički mandat.

Ko je pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji? 6
Vladimir Bilčik
Foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju

„Dobra vest je da je Vlada Crne Gore usvojila sankcije protiv Kremlja. Nadam se da sve zapadnobalkanske zemlje koje su kandidati za članstvo u EU mogu da slede taj primer“, napisao je na Tviteru izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik 8. aprila, nakon što je Vlada Crne Gore posle više odlaganja formalno usvojila sankcije Rusiji.

Bilčikova uloga u evrointegracijama Srbije je značajna, jer on prati napredak države u nastojanju da jednog dana bude članica bloka.

Ko je pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji? 7
Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, poslanici EP

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica Delegacije EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon naveli su 1. marta u zajedničkoj izjavi da bi usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU videli kao „važan i hitan signal da Srbija podržava principe i vrednosti EU“.

„Jedinstvo međunarodne zajednice u suprotstavljanju Putinovoj agresiji na Ukrajinu od suštinskog je značaja za svaki pokušaj učvršćivanja mira i izbegavanja širenja rata koji je pokrenuo Kremlj“, naglasili su Fajon i Bilčik.

Oni su 1. marta u zajedničkoj izjavi istakli da bi usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU videli kao „važan i hitan signal da Srbija podržava principe i vrednosti EU“.

Evropski parlament je 1. marta usvojio Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje „nelegalna, ničim izazvana i neopravdana vojna agresija i invazija Ruske Federacije na Ukrajinu“.

EP je tada izrazio žaljenje što se Srbija nije uskladila sa EU sankcijama protiv Rusije, navodeći da to šteti njenom pristupnom procesu.

Ko je pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji? 8
Foto: EPA-EFE/FRANCOIS WALSCHAERTS

Žozep Borelj i Oliver Varhelji, zvaničnici EU

„U vreme ničim izazvane i neopravdane ruske vojne agresije na Ukrajinu, očekujemo da se Srbija kao zemlja kandidat usklađuje sa stavovima EU, uključujući i restriktivne mere“, naveli su Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) u zajedničkom saopštenju 5. aprila povodom održavanja izbora 3. aprila u Srbiji.

U Beogradu, pak, odgovaraju da se Srbija u okviru pretpristupnih pregovora o članstvu u EU obavezala da postepeno usklađuje spoljnu i bezbednosnu politiku sa Unijom.

Doskorašnji predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je nedavno da će se Beograd „odmah uskladiti“ ako će sutra postati član EU.

On je 14. marta na TV Prva rekao da Beograd eventualnim uvođenjem sankcija Rusiji, „ne bi naudio Moskvi već sopstvenim interesima“ jer Rusija ne dozvoljava da Kosovo „prođe“ kroz Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ko je pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji? 9
Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Socijalisti i demokrate u EP

„Srbija treba da napravi veoma jasan izbor za Uniju ili da se suoči sa ozbiljnim posledicama“, naveo je Tonino Picula, poslanik Socijalista i demokrata iz Hrvatske.

Politička grupa Socijalisti i demokrate, druga po snazi u EP, saopštila je 4. aprila da Beograd mora što pre da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije, a da će suprotno postupanje Srbije imati posledice po njenu evropsku perspektivu.

Ko je pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji? 10
Foto: Beta/European Parliament/Jan VAN DE VEL/DS

Viola fon Kramon, poslanica EP

Poslanica EP iz redova Zelenih Viola Fon Kramon napisala je na Tviteru dva dana nakon izbora da Srbija mora u potpunosti da se usaglasi sa sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji ili će se suočiti sa ozbiljnim političkim i ekonomskim posledicama.

Oleksandar Aleksandrovic
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ambasada Ukrajine u Srbiji

„To (sankcije) je neophodno kako bi se zaustavio Putinov režim koji sprovodi ubistva ukrajinske dece, bombardovanja škola, bolnica, porodilišta i rušenje gradova“, saopštila je ambasada Ukrajine u Srbiji 28. marta, dodajući da Kijev računa na to da će Srbija ne samo osuditi agresiju već i uvesti sankcije državi agresoru i njenom rukovodstvu.

Ko je pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji? 11
Foto: Twitter

Manuel Saracin, izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan

„Očekujemo od Srbije da uvede sankcije i to je predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisala i Srbija“, rekao je specijalni izaslanik nemačke Vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin (Sarrazin) u intervjuu za Radio-televiziju Kosova (RTK).

On je 22. marta naveo da u Nemačkoj očekuju od Srbije da uvede sankcije Rusiji, jer je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Gvendolin Delbos-Korfild, poslanica EP

„Potrebno je da srpske vlasti uvedu sankcije Rusiji, kao što su to učinile države članice EU. Vlada je poslala opasnu poruku time što se nije uskladila sa sankcijama EU protiv Rusije“, napisala je na Tviteru poslanica EP iz redova Zelenih Gvendolin Delbos-Korfild 18. marta.

Ona je navela da je potrebna puna implementacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Liberalna politička grupacija u EP

„Srbija je slobodna da odluči u kom pravcu želi da ide, ali ne može i dalje da se smatra sagovornikom od poverenja i ne može da nastavi da koristi pretpristupnu finansijsku pomoć dok se ne odluči“, poručili su liberali.

Devet poslanika liberalne političke grupacije u Evropskom parlamentu je 12. marta pozvala Evropsku uniju da obustavi pregovore o članstvu sa Srbijom ukoliko država ne uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom zvaničnog Brisela po pitanju Rusije.

Reagujući na ovo pismo predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 14. marta da su ga uputili „dežurni mrzitelji čiji je životni san da Srbije nikada, nigde i ni na koji način ne napreduje“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poručio je poslanicima liberala da se „obrate Srbiji onda kada u članstvo budu primali slobodne zemlje“.

„Većina zemalja iz kojih dolaze potpisnici ultimatuma liberala, ne može da se pohvali otporom svojih dedova nacistima.

Verovatno zato liberali iz Evropskog parlamenta traže da Srbija raskine svoje vekovne veze sa Rusijom i počne da misli tuđom glavom“, saopštila je 12. marta njegova stranka Pokret socijalista.

Radio Slobodna Evropa/Danas Online

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/ko-je-pozvao-srbiju-da-uvede-sankcije-rusiji/

SLOBODNA VOJVODINA

Olenik: Njima je jedini zakon Aleksandar Vučić

BEOGRAD – Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik, govoreći o novom šefu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimiru Orliću i bivšem šefu BIA Aleksandru Vulinu, kaže da nisu bitne personalne karakteristike, već da je bitno da oni koji su na čelu bespogovorno slušaju i prate naređenja. Njima su jedini Ustav, zakon i naredba – Aleksandar Vučić, dodaje on

Published

on

By

– Jedini Orlićev kvalitet, pored slepe poslušnosti, je što se takmičio sa predsednikom republike ko može duže da sedi, a da ne ode do toaleta. Ja ga po tome pamtim – rekao je Olenik gostujući u emisiji „Iza vesti“ na televiziji N1.

Orlić nema sekunde iskustva u bezbednosti

Ističe da Vladimir Orlić nema saznanja, a što je najbitnije, nema sekunde iskustva u poslovima bezbednosti, ali, dodaje, to mu je kvalitet jer neće on biti taj koji će da odlučuje.

– To je kontrola političara-poslušnika koji će da zloupotrebljavaju i koriste službu, to je direktna veza sa 90-im, sa DB-om, političkim ubistvima, ubistvom premijera, praćenje i ubistvo Slavka Ćuruvije… Zloupotreba na ovakav način je radikalski, Miloševićev metod i direktno nas vraća u devedesete – objašnjava Olenik.

Govoreći o političkim ubistvima iz 90-ih, ističe da ona nisu došla odjednom.

– Nisu ta politička ubistva došla odjednom, nego je prvo došlo gašenje medija kada je Vučić bio ministar za informisanje. Nisu odmah ubijali novinare. Prvo su krenuli sa pritiscima, tužbama, čuvenim Zakonom o informisanju, gde su sudije za prekršaje zatvarale medije, odnosile opremu. Sad smo tu negde. Sledeći korak je ono što se desilo i onda… Ponavlja se potpuno isto, imamo iste ljude na vlasti, sa istom politikom – kazao je Olenik.

Na pitanje voditeljke N1 zašto Savet za nacionalnu bezbednost saopštava imovanje, a ne Vlada Srbije koja ga postavlja i razrešava, on kaže da kod nas ta „pravila ne važe“.

– Savet daje saglasnost pre nego što Vlada donese odluku o postavljanju ili imenovanju tih osoba, koje moraju da prođu određene kontrole, i da određeni saveti, organi, MUP daju saglasnost na predlog, pa kad se sve ispuni dolazi na Vladu, koja treba da donese političku odluku. To je forma, toga kod nas nema… Sve je zamišljeno da se ne pita Vlada, ni Savet. U ovom slučaju je to prazna forma, sve je odlučeno – smatra on.

Kako kaže, da smo normalna država, Savet bi radio svoj posao.

– Da smo mi normalna država i da postoji kontrola vlasti bilo bi dobro da taj Savet radi svoj posao, pa da ima više kandidata, pa da dođe više kandidata pred Vladu, pa da interesi različitih stranaka, koji zastupaju sve građane glasaju… Ovako, imate jednog. O čemu će Vlada da glasa ako ima jednog kandidata? – pita se Olenik.

Oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve

Osvrnuo se i na to što je bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić, optužen pa oslobođen za ubistvo Slavka Ćuruvije, tužio njega (Aleksandra Olenika), Mariniku Tepić i decu Slavka Ćuruvije za povredu časti i ugleda.

– Besramno je tužiti sina i ćerku ubijenog Ćuruvije. Marinika i ja smo političari. Mogu da razumem da je to borba za neku javnu reč… Ovo sa decom Slavka Ćuruvije prevazilazi sve što smo imali do sad. To znači da oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve, nakon što su formalno oslobođeni – ističe on.

Ipak, ova tužba, kako kaže, donosi nešto dobro.

– Dobro je – da nije tih tužbi, mi sad ne bismo pričali o Ćuruviji, da podsetimo na nepravdu i kakvu je ulogu Državna bezbednost imala u tome. Što je veći pritisak na nas da ćutimo, otpor će biti veći. Ako oni nastave tako, i mi ćemo – zaključuje Aleksandar Olenik.

(SzILSV-Vojvođani, 14.06.2024)

izvor: https://vojvodjani.rs/olenik-njima-je-jedini-zakon-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Olenik: Njima je jedini zakon Aleksandar Vučić

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Olenik, govoreći o novom šefu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimiru Orliću, i bivšem šefu Aleksandru Vulinu, kaže da nisu bitne personalne karakteristike, već da je bitno da oni koji su na čelu bespogovorno slušaju i prate naređenja. Njima je jedini Ustav, zakon i naredba – Aleksandar Vučić, dodaje on

Published

on

By

Olenik kaže za N1 da je jedini Orlićev kvalitet, pored slepe poslušnosti, „što se takmičio sa predsednikom Republike ko može duže da sedi, a da ne ode do toaleta. Ja ga po tome pamtim“.

„Orlić nema sekunde iskustva u bezbednosti“

Naš sagovornik ističe da Vladimir Orlić nema saznanja, a što je najbitnije, navodi, nema sekunde iskustva u poslovima bezbednosti, ali i da mu je to kvalitet jer neće on biti taj koji će da odlučuje.

„To je kontrola političara-poslušnika koji će da zloupotrebljavaju i koriste službu, to je direktna veza sa 90-im, sa DB-om, političkim ubistvima, ubistvom premijera, praćenje i ubistvo Slavka Ćruvije… Zloupotreba na ovakav način je radikalski, Miloševićev metod i direktno nas vraća u ’90-e“, objašnjava Olenik za N1.

Govoreći o političkim ubistvima iz ’90-ih, ističe: „Nisu ta politička ubistva došla odjednom, nego je prvo došlo gašenje medija kada je Vučić bio Ministar za informisanje, nisu odmah ubijali novinare. Prvo su krenuli sa pritiscima, tužbama, čuvenim Zakonom o informisanju, gde su sudije za prekršaje zatvarale medije, odnosile opremu. Sad smo tu negde. Sledeći korak je ono što se desilo i onda… Ponavlja se potpuno isto, imamo iste ljude na vlasti, sa istom politikom…“.

Na pitanje voditeljke N1 zašto Savet za nacionalnu bezbednost saopštava imovanje, a Vlada koja ga postavlja i razrešava, on kaže da kod nas ta „pravila ne važe“.

„Savet daje saglasnost pre nego što vlada donese odluku o postavljanju ili imenovanju te osobe, koje moraju da pređu određene kontrole, i da određeni saveti, organi, MUP, daju saglasnost na predlog, pa kad se sve ispuni dolazi na vladu, koja treba da donese političku odluku. To je forma, toga kod nas nema… Sve je zamišljeno da se ne pita vlada, ni Savet… U ovom slučaju je to prazna forma, sve je odlučeno“, smatra naš sagovornik.

Kako kaže, da smo normalna država, Savet bi radio svoj posao.

„Da smo mi normalna država i da postoji kontrola vlasti bilo bi dobro da taj Savet radi svoj posao, pa da ima više kandidata, pa da dođe više kandidata pred vladu, pa da interesi različitih stranaka, koji zastupaju sve građane glasaju… Ovako imate jednog. O čemu će vlada da glasa ako ima jednog kandidata?“, pita se Olenik.

„Oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve“

Naš sagovornik se osvrnuo i na to što je bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić, optužen pa oslobođen za ubistvo Slavka Ćuruvije, tužio njega (Aleksandra Olenika), Mariniku Tepić i decu Slavka Ćuruvije za povredu časti i ugleda.

Besramno je tužiti sina i ćerku ubijenog Ćuruvije. Marinika i ja smo političari. Mogu da razumem da je to borba za neku javnu reč… Ovo sa decom Slavka Ćuruvije prevazilazi sve što smo imali do sad. To znači da oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve, nakon što su formalno oslobođeni“, ističe on.

Ipak, ova tužba, kako kaže, donosi nešto dobro.

„Dobro je – da nije tih tužbi, mi sad ne bismo pričali o Ćuruviji, da podsetimo na nepravdu i kakvu je ulogu državna bezbednost imala u tome… Što je veći pritisak na nas da ćutimo, otpor ce biti veći. Ako oni nastave tako, i mi ćemo“, zaključuje naš sagovornik.

(N1)

izvor: https://autonomija.info/olenik-njima-je-jedini-zakon-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kosovo danas slavi Dane oslobođenja: Svečana sednica, defile policije, koncert i bista Toniju Bleru

Kosovo i danas nastavlja obeležavanje 25 godina od kada su NATO trupe ušle na tu teritoriju, a manifestacija je nazvana Dani oslobođenja

Published

on

By

Kako piše portal Koha, danas u 9.15 kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem, a za 10 časova je zakazan početak svečane sednice Skupštine.

U podne će u Prištini biti održan defile bezbednosnih snaga i policije i očekuje se da će biti izloženi različiti sistemi naoružanja, dok će u 14 časova u Uroševcu biti otkrivena bista bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.

Za 17 časova zakazan je svečani državni prijem, a za 18 časova javni koncert na trgu Zahir Pajaziti u Prištini.

Nekadašnji predsednik Amerike Bil Klinton objavio je sinoć na društvenoj mreži Iks da su pre 25 godina SAD predvodile NATO saveznike u vazdušnoj kampanji koja je uspešno proterala srpske snage i okončala deceniju represije i brutalne kampanje etničkog čišćenja čime je rat na Kosovu završen.

“Vojna akcija pomogla je da se uspostavi samouprava pokrajine i dovela do nezavisnosti Kosova 2008. godine”, napisao je Klinton, na šta mu je Osmani odgovorila da mu je Republika Kosovo zahvalna što su SAD omogućile mir.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/378358/Kosovo-danas-slavi-Dane-oslobodjenja-Svecana-sednica-defile-policije-koncert-i-bista-Toniju-Bleru.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Predstavnicima zrenjaninske opozicije vlast prekinula uvid u birački materijal

Predstavnici koalicije “Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin” saopštii su danas da su u ponedeljak otkrili kako se izborni materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast reagovala prekidom uvida, pozivanjem policije i iznošenjem lažnih optužbi na račun opozicije

Published

on

By

Kako se navodi u saopštenju, koje je u ime koalicije prosledila Demokratska stranka, na biračkom mestu 6 je izbrojano 27 listića za glasanje van biračkog mesta, dok je u Zapisnik upisano 24.

„Koverta je, naravno, bila otvorena. Pronašli smo i nekoliko nevažećih listića na drugim biračkim mestima koji su računati kao važeći i ustanovili da materijal nije čuvan na jednak način – neke koverte su bile zatvorene, neke otvorene“, navodi se u saopštenju.

Uvid u materijal je prekinut čim je koalicija, kako se navodi, počela da otkriva neslaganja i vlast je pozvala policiju.

„Pretili su nam podizanjem optužnice za uništavanje dokumenata o glasanju, što je jasno da ni u jednom trenutku nismo učinili, i još jednom nam onemogućili da pregledamo izborni materijal i utvrdimo činjenično stanje“, navela je zrenjaninska opozicija.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin“ istakla je da je ovo drugi pokušaj da dobije uvid u izborni materijal, koji bi trebalo da je zakonom garantovan, da su prvog puta pronašli brojne sporne adrese u biračkom spisku i da, iako do sada pronađena neslaganja možda deluju malo, ona to uopšte nisu jer u konačnici mogu da promene broj i raspored mandata, ali i da dokažu da je došlo do krađe izbora.

izvor: https://n1info.rs/vesti/predstavnicima-zrenjaninske-opozicije-prekinula-uvid-u-biracki-materijal/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad

Published

on

By

Njihov razlog za to je jednostavan, da bi crpili i zloupotrebljavali resurse iz svih delova naše zemlje, pa tako i iz AP Vojvodine, neohodno je da se njima upravlja sa jednog mesta – sedišta vlasti i centralističkih elita u Beogradu.

Centralizacija guši Srbiju!

Ono što je u svemu tome glavni problem je činjenica da njihovo centralističko upravljanje usporava, čak i unazađuje razvoj delova Srbije, jer odlučivanje o raspolaganju resursima udaljava od građana.

Time povećavaju svoj manipulativni prostor za zloupotrebe. Srbijom se upravlja svojevrsnim daljinskim upravljačem iz Beograda. To je nedopustivo.

Autonomna Pokrajina Vojvodina nije „problem“, kako to centralisti pokušavaju da predstave. Ona je – rešenje.

Autonomija je način da ono što Vojvođani proizvedu mogu i da troše, ulažu i razvijaju Vojvodinu. Da se vojvođanski prihodi podele na ravne časti – trećina Vojvodini, trećina lokalnoj samoupravi, trećina državi.

Decentralizacija je model po kojem su uređene najrazvijenije države Evope. Po tom načinu uređenja bi i Vojvodina, ali i Šumadija, jugoistočna Srbija, ali i sve druge regionalne celine koje bi se formirale, mogle same da odlučuju o svojim resursima i o onome što sami stvore.

Osim ekonomskog i organizacionog ugla gledanja na Vojvodinu, ona mora biti mesto gde možeš da se izjasniš kako god želiš, a možeš i da kažeš da si Vojvođanin, ako se tako osećaš.

Vojvodina ponovo mora biti mesto gde više od 27 nacija i bezbroj zavičaja živi u miru i slozi!

izvor: https://vojvodjani.rs/kostres-vojvodina-nije-problem-ona-je-resenje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: A sada organizovati sabor za ispravnu pijaću vodu u Vojvodini

Opoziciona stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani pozvala je danas predsednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića da posle velikog „svesrpskog“ političkog sabora, koji je juče održan u Beogradu, organizuju i “sabor za ispravnu pijaću vodu”, na kom bi se progovorilo o problemu vode koji ima preko 700.000 građana Vojvodine

Published

on

By

“Predlažemo da sabor bude održan u Zrenjaninu u najkraćem mogućem roku. Nama neće biti potrebne zastave, skupi kulturno-umetnički programi i velike reči o patriotizmu. Samo tražimo rešenje”, naveli su u saopštenju za javnost.

Dodali su da rešenje postoji, a to je izgradnja sistema regionalnih vodovoda i građani Vojvodine će imati ispravnu pijaću vodu.

“Zastave i velike reči se ne piju. Od vode se živi”, poručio je u saopštenju za javnost portparol LSV – Vojvođani Aleksandar Marton.

(Autonomija, foto: Pixabay)

izvor: https://autonomija.info/lsv-a-sada-organizovati-sabor-za-ispravnu-pijacu-vodu-u-vojvodini/

Continue Reading

Trending