Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Kako je Ministarstvo finansija osakatilo projekat solarnih panela?

Kako je Vlada Srbije bila dalekovida kada je prošle godine u ovo doba donela uredbu o kupcima-proizvođačima struje, tzv. prozjumerima

Published

on

To su domaćinstva koja postavljaju solarne panele na krovove i proizvode struju. Višak koji prave leti predaju EPS-u, da bi ga koristili zimi kada je proizvodnja solarnih panela mala. Kao da je znala da bi ove godine evropsko tržište energije moglo poludeti, a da će EPS kuburiti sa proizvodnjom struje i plaćati stotine miliona evra za uvoz struje.

Čak su obezbedili i subvencije od 50 odsto domaćinstvima za nabavku i montažu panela.

A onda se dobra ideja sudarila sa stvarnošću birokratije i ubrzo postala jedno od većih razočarenja malobrojnih entuzijasta koji su bili voljni da ulože nekoliko hiljada evra u energetsku samostalnost, a pri tom malo i pomognu elektroenergetski sistem u predinfarktnom stanju.

U Uredbi o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača predviđen je obračun poreza i akciza na neto potrošenu struju. Međutim ta uredba nije u skladu sa Zakonom o PDV-u i Zakonom o akcizama, pa je Ministarstvo finansija na upit EPS-a dalo mišljenje da se PDV, akcize i sve naknade moraju obračunati na ukupno isporučenu struju prozjumerima, a ne na razliku između potrošenih i proizvedenih kilovata. Apsurdno je što je Ministarstvo finansija prethodno dalo pozitivno mišljenje na uredbu.

Na stranu suštinsko pitanje, zašto se naplaćuje porez na dodatu vrednost na struju koju prozjumeri ne prodaju, već samo isporuče besplatno u mrežu, a kasnije je povuku. Nikakva finansijska transakcija nije se desila, niti postoji dodata vrednost koju treba oporezovati.
Na kraju prozjumere je sačekala i jedna „nova“ stavka na računu, naknada za obračunski pristup distributivnom sistemu za razliku preuzete i isporučene energije, odnosno mrežarina.

Nenad Maričić iz Rume, slobodno se može reći, prozjumer aktivista koji je obijao pragove od ministarstva do ministarstva preko EPS-a da dođe do objašnjenja u vezi plaćanja struje, ističe da je u sadašnjim okolnostima ušteda na računima za struju 20 odsto.

„Da je situacija onakva kakvu su obećavali, odnosno da se primenjuje uredba, mi bismo plaćali struju godišnje 18.000 dinara, a ovako plaćamo 70.000 dinara. Onda rok povraćaja uloženih sredstava ne bi bio 15 nego sedam, osam godina i to bi bilo sjajno. I ovako se isplati. Rok eksploatacije panela je 25 godina, ako se isplate za 15, opet je ušteda. Ali garancija na invertor je dve godine i ako se on pokvari, to košta 1.500 evra, tako da ni od tih 15 godina nema ništa“, objašnjava svoju kalkulaciju ovaj prozjumer. On dodaje i da je to računica sa cenama panela prošle godine kada su bili 30 odsto jeftiniji. Po sadašnjim cenama panela rok povraćaja investicije penje se na oko 19 godina.

Ministarstvo rudarstva i energetike je izračunalo da račun za struju od 2.500 dinara sada sa solarnim panelima iznosi 1.750 dinara, a ako bi se primenjivala uredba MRE, a ne mišljenje Ministarstva finansija, on bi iznosio svega 1.300 dinara.

Maričić kaže da je na jednom sastanku pre oko mesec dana osnovana radna grupa čiji je cilj izrada propisa koji bi se predao Skupštini.

„Ja sam član te radne grupe, ali nismo imali nijedan sastanak. Ideja je da se do kraja godine preda predlog zakona, pa bi se to moglo videti na računima tek sledeće godine“, kaže Maričić.

On ističe da su ga unapred upozorili da će se takse i porezi plaćati na ukupno isporučenu struju, a ne na neto količinu, ali da ih je naknada za pristup distributivnom sistemu iznenadila.

„Mi nismo znali za, faktički mrežarinu, jer se nigde ne pojavljuje na normalnim računima domaćinstava. Ako ja sada isporučim EPS-u recimo 1.000 kilovatsati struje i želim da ih povučem kasnije, platiću na to 3,88 dinara po kilovatsatu. Ona je 3,88 dinara u višoj tarifi i 0,9 dinara u nižoj, ali noću paneli ne prave struju i to je nešto minimalno od šest do sedam ujutru“, kaže Maričić dodajući da je ta mrežarina bila uključena u cenu kilovata pa je građani nisu bili svesni.

Ovo takođe znači da se solarni paneli više isplate velikim potrošačima, recimo onima koji ulaze u crvenu zonu, jer je kilovatsat mnogo skuplji, dok mrežarina ostaje ista. Njegovo iskustvo je da je najbolje ako se što više proizvedene struje potroši odmah, a što manje preda EPS-u, jer se samim tim plaća manja mrežarina. On ističe i da je teško da domaćinstvo uskladi svoju potrošnju sa proizvodnjom.

„Leti struja se pravi od sedam do 19 sati, ali 90 odsto energije se proizvede od 11 do 13 sati. Teško je za domaćinstvo da baš u tom periodu obavi svu potrošnju“, napominje on.

U EPS-u kažu da se naknada za pristup distributivnom sistemu obračunava u skladu sa izmenama Metodologije za određivanje cene pristupa sistemu za distribuciju električne energije kojom je precizirano da se kupcima-proizvođačima, usluga pristupa sistemu za distribuciju električne energije obračunava prema tarifama po tarifnim elementima „aktivna snaga“, „aktivna energija“ i „reaktivna energija“, za električnu energiju koja se preuzima iz distributivnog sistema.“

„S obzirom na to da su cene za kupce-proizvođače koji su domaćinstva (ili sa neto merenjem) određene u visini cena na garantovanom snabdevanju i da je u cene na garantovanom snabdevanju uračunat i trošak za pristup distributivnom sistemu, to znači da je ova naknada već sadržana u ceni za utrošenu energiju. Kako se, međutim, naknada obračunava na ukupno preuzetu energiju, a obračunava utrošena energija, te se razlika od preuzete do utrošene energije zasebno obračunava, jer je kupac-proizvođač u obavezi da plati naknadu za energiju koju preuzima iz sistema. Drugim rečima, deo naknade je obračunat kroz cenu za utrošenu energiju, a ostatak kroz stavku koja se odnosi na naknadu za razliku preuzete i utrošene energije. Ova stavka ulazi u osnovicu za akcizu i PDV“, objašnjavaju u EPS. Inače mrežarina je na računima veća od troška akcize i PDV-a.

Višak struje ide EPS-u besplatno
Možda u Francuskoj na berzi megavatsat struje košta 1.000 evra, ali ako predate EPS-u više struje nego što povučete u toku jedne godine, daćete je za džabe.

U Uredbi se navodi da „ukoliko je na kraju perioda za poravnanje potraživanja i obaveza između kupca – proizvođača i snabdevača količina ukupno isporučene električne energije veća od ukupno preuzete neto električne energije od kupca – proizvođača, kupac – proizvođač će bez prava na naknadu predati snabdevaču višak električne energije“.

Dakle, zaključak je da je najbolje potrošiti što se više može od onoga što se proizvede, pa treba voditi o tome računa i kada se projektuje snaga solarnih panela.

Skoro 200 prozjumera u Srbiji
Zaključno sa 26. avgustom na elektroenergetski sistem priključeno je ukupno 191 kupaca-proizvođača električne energije, a EPS je do 26. avgusta zaključio ukupno 302 ugovora.

„Prema podacima sa kojima raspolažemo, do 26. avgusta ukupno je podneto 349 zahteva od kojih je priključeno onih 191“, kažu u EPS-u.

U Srbiji se odobravaju subvencije od 50 odsto vrednosti solarnih panela kapaciteta do šest kilovata. Doduše kako tvrde oni koji su ugradili solarne panele, cene panela su za tridesetak odsto prevazišle vrednost koju država računa.

U Hrvatskoj su solarne panele oslobodili PDV-a, a sličnu nameru ima i Vlada Crne Gore.

M.Obradović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/kako-je-ministarstvo-finansija-osakatilo-projekat-solarnih-panela/

SLOBODNA VOJVODINA

Ruskinja uhapšena zbog podrške „terorističkoj organizaciji“, Nemci je osnovali: Detalji hapšenja zbog državnog udara u Nemačkoj

Nemačka policija sprovela je rano jutros veliku akciju u kojoj je uhapšeno više desetina ljudi zbog sumnje da su planirali državni udar. Nemačka ih tereti za osnivanje “terorističke organizacije”, a među njima se nalazi i državljanin Rusije koji je navodno podržavao organizaciju

Published

on

By

Savezni tužioci su saopštili da je oko 3.000 policajaca izvršilo pretrese na 130 lokacija u 11 od 16 nemačkih država protiv pristalica takozvanog pokreta građana Rajha. Privedena su 22 nemačka državljanina zbog članstva u „terorističkoj organizaciji“, dok je jedan ruski državljanin osumnjičen za podršku organizaciji.

Foto:shutterstock

Pretražene su i kasarne nemačkih jedinica specijalnih snaga KSK u jugozapadnom gradu Kalvu. Jedinica je u prošlosti bila ispitivana zbog navodne umešanosti krajnje desnice nekih vojnika.

Pored Nemačke, jedna osoba je privedena u austrijskom gradu Kicbilu, kao i u italijanskoj Peruđi.

Tužioci su saopštili da su osumnjičeni optuženi da su prošle godine osnovali „terorističku organizaciju sa ciljem da uruše postojeći državni poredak u Nemačkoj i zamene ga sopstvenim oblikom države, koji je već bio u osnivanju“.

izvor: https://nova.rs/vesti/svet/rus-uhapsen-zbog-podrske-teroristickoj-organizaciji-nemci-je-osnovali-detalji-hapsenja-zbog-drzavnog-udara-u-nemackoj/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Krems ne želi u Novi Sad zbog divljanja “firmaša” u Austriji

Rukometni klub Krems ne želi da igra utakmicu protiv Vojvodine, koja je zakazana za subotu u Novom Sadu, zbog incidenta sa huliganima prilikom meča igranog u Austriji

Published

on

By

Kako navode, brutalni neredi i provokacije srpskih navijača protekle subote u Kremsu ne ostavljaju im drugog izbora.

Krems ističe da njihova odluka nije usmerena protiv fer igrača i trenera Vojvodine, čije je ponašanje u Kremsu bilo besprekorno.

“Dočekali smo Vojvodinu i njene fanove raširenih ruku i bili smo veoma razočarani. Veoma nas je razočarala i činjenica da, uprkos eksplicitnim upitima, od predstavnika RK Vojvodine nismo obavešteni, niti prethodno upozoreni na to da su njeni navijači spremni na nasilje, iako je njihov put u Austriji organizovao klub, što je sa naše strane gledišta krajnje nemarno po pitanju bezbednosti naših porodica i navijača”, navodi se u saopštenju kluba.

Na osnovu toga zaključuju da bezbednost i dostojanstvo njihovih igrača, trenera i fanova neće biti obezbeđeno ni na gostujućoj utakmici u Novom Sadu.

“Krems je klub koji se ponosi time što ujedinjuje sve ljude, bez obzira na nacionalno poreklo. Podrazumeva se da se to odnosi i na naše igrače, decu, roditelje ili našu publiku koja ima korene u Srbiji, Mađarskoj, Kosovu, Bosni, Hrvatskoj, Albaniji i Sloveniji”, dodaje se.

Svesni su, kažu, negativnih posledica za sve strane koje su u ovoj situaciju, te da bi njihova odluka mogla da ima negativne posledice po klub.  

“Kada su bezbednost tolikog broja ljudi i poverenje u naš voljeni sport ugroženi, moramo da zauzmemo stav da zaštitimo sve uključene i da se suprotstavimo nasilju i rasizmu”, poručuju u Kremsu.

Sada se čeka odluka Evropske rukometne federacije. 

Vojvodina, između ostalog, može da se pribojava novčane kazne, te odluke da se utakmica protiv Kremsa u Novom Sadu igra pred praznim tribinama.

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Sport/325056/Austrijski-rukometni-klub-nece-doci-u-Novi-Sad-zbog-divljanja-srpskih-huligana.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vučić iz Tirane: O sankcijama Rusiji pitaću narod, vladu, parlament, a pomalo ću i ja da se pitam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je na Samitu EU-Zapadni Balkan bilo reči o uvođenju sankcija Rusiji, po pitanju čega je Srbija jedina zemlja regiona koja ih nije uvela

Published

on

By

Ta tačka našla se i u zvaničnoj deklaraciji, a Vučić je rekao da nije prirodno da Srbija učestvuje u toj politici zbog štete koju bi pretrpela uvođenjem istih.

“Rekao sam da mi imamo svoj stav, ali da smo dobro razumeli poruku EU, odlično sam ja to razumeo i kroz diskusiju osmoro ili devetoro predstavnika EU danas”, rekao je on. Kazao je da je direktno odgovorio na pitanja predstavnika EU i da o tome ne odlučuju oni.

“Pitaću narod u Srbiji, parlament u Srbiji i vladu Srbije, a pomalo ću i ja da se pitam”, rekao je on.

Vučić je kazao da ne može ni “da sedi ni stoji iza deklaracije jer je nije pisao”. “Ali nemam protiv da oni napišu činjenice da mi nismo uveli sankcije. Mogu da se ljutim kad kažu nešto oko KiM što nije činjenica, ali da li mi se ovo sviđa ili ne, ali to je činjenica. Šta sam ja odogovorio, ne mogu o detaljima, ali rekao sam da je taj odnos prema sankcijama odnos prem nama Srbima”, rekao je on.

O nemirima na Kosovu i Metohiji

Vučić je rekao da se samo pita kog dana će neka nova provokacija da se dogodi na severu Kosova i Metohije, te da je dobro da prema dosadašnjim informacijama nema stradalih u nemirima koji su izbili zbog ulaska albanskih izbornih komisija uz kosovsku policiju u opštinske prostorije u Zubinom Potoku, Severnoj Mitrovici i Leposaviću.

“Nažalost zbog njihovih odluka i nepoštovanja Briselskog danas su ponovo suprotno svemu dogovorenom slali policiju na sever. Kao što sam rekao i juče i pre nekoliko dana samo se pitate kada će neka nova provokacija da se dogodi”, kazao je Vučić novinarima u Tirani.

On je rekao da pred nama nije lak i jednostavan period. “Ne znam čime se ti ljudi rukovode. Nije mi jasno zašto žele da izazovu tenzije svake nedelje”, rekao je on i dodao da je važno da sa Albancima pokušamo da dogovorimo sve što može da doprinese da mir bude postignut i održan.

Kako je naveo, kosovska policija je pokušala da upadne u opštinske izborne komisije, da zauzme, zgrade, došlo je do manjih sukoba, snage kosovske policije su se povukle.

Dodaje da veruje da će i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak imati važnu ulogu u smirivanju tenzija na Kosovu i Metohiji.

Podsetimo, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je ranije danas posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da treba nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa i naredne korake u tom procesu, a da sastanak na visokom nivou sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kurtijem očekuje za nekoliko nedelja u Briselu.

Vučić je novinarki iz Hrvatske ukazao da kosovski policajci po Briselskom sporazumu samo u saglasnosti sa četiri gradonačelnika mogu da dođu na sever. „Nikoga nisu pitali. Ali reći će da su podneli ostavke (srpski policajci), iako dok se ne izaberu drugi oni vrše dužnost. Nisu očigledno informisali ni Kfor. Pokušali su da upadnu u zgrade opštinskih izbornih komisija i građani su se pobunili“, pojasnio je Vučić.

“Francusko-nemački predlog nije poboljšan u delu najvažnijem za nas”

Vučić je rekao da novi tekst francusko-nemačkog predloga koji su Beograd i Prišitna dobili u odnosu na prethodni nije poboljšan u onome što je navažnije za Srbiju. “Nisu izašli u susret onome što je traženo”, rekao je onodgovarajući na pitanja novinara u Tirani na pitanje da kaže nešto više o novoj verziji francusko-nemačkom predogu, dostavljenom Beogradu

“Mi smo spremni da razgovaramo, ništa ne odbijamo unapred, osim što smo nedvosmisleno jasno stavili do znanja šta su naše crvene linije i šta nismo spremni da privatimo”, kazao je on i dodao da nije problem da se sretne sa Kurtijem, samo je problem može li doći do nekog rešenja.

Vučić pred novinarima u Tirani nakon Samita

On je kazao da ne može da kaže da je 100 odsto za ili 100 odsto protiv predloga Francuske, Nemačke i EU o normalizaciji odnosa s Kosovom.

“Nema sumnje da ćemo morati da radimo veoma teško u budućnosti kako bismo postigli kompsomis. Pravi problem nije kada ćemo se sastati sa Kurtijem, jer ćemo se sresti kad god EU to predloži, pravi problem je šta može da bude da bude sadržaj tog kompromisnog rešenja”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je izjava predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani da se on rukovodi političkim razmišljanjem iz prošlosti uobičajena priča. Podsetimo, Osmani je rekla da je tzv. Kosovo spremno da pruži ruku saradnje, iako se on (Vučić) rukovodi političkim razmišljanjem iz prošlosti a da je takvo razmišljanje vodilo Jugoslaviju u ratove.

“Slušao sam to i danas na Samitu, to je uobičajeno. Svako ko nije za to da juče prizna nezavisnost Kosova, ovo govorim metaforično, taj je čovek prošlosti, to su ljudi koji se oslanjaju na prošlost, a valjda su ljudi budućnosti oni koji bi da učine sve što oni žele”, kazao je Vučić. Predsednik ponavlja da je to uobičajen narativ, koji nije nimalo promenjen. Kako kaže, dobro je da Osmani nije dodala da mu je ruski predsednik Vladimir Putin naredio da ode u Tiranu pošto su devet meseci pričali kako će Srbija da napada sve po Balkanu po Putinovom nalogu. “Tako da ovo mu dođe kao lepši deo priče”, rekao je.

“Nije bila greška što smo učestvovali na Samitu”

On je nakon sastanaka na Samitu EU-Zapadni Balkan kazao da je najveća vrednost susreta upravo to što su otvorenije, iskrenije i poštenije razgovarali.

“Zadovoljan sam što sam imao priliku da čujem i saslušam sve druge i imao sam sreću da sam govorio poslednji, tako da sam mogao da sagledam i šta su svi drugi sa Zapadnog Balkana govorili i da iznesem naše strahove, probleme i naša očekivanja”, rekao je on i dodao da nije greška što je prisustvovao u Tirani, već je bilo veoma dobro.

On je novinarima u Tirani rekao da su na Samitu lideri govorili i o strateškim pitanjima, o svemu onome što je pred nama, usklađivanju vizne politike.

“O mnogo tema smo razgovorali, mnogo toga je pred nama, naravno energetika je u neku ruku bila dominantna, razume se da smo bili tema po pitanju neuvođenja sankcija. Govorio sam ono što govorim i našem narodu, govorio sam jezikom bez uvijanja, ukazivao na dokumenta i činjenice. Mene nije sramota da kažem da sam u svojoj prvoj proceni napravio grešku i drago mi je da je ona ispravljena”, rekao je Vučić.

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/71145/vucic-iz-tirane-o-sankcijama-rusiji-pitacu-narod-vladu-parlament-a-pomalo-cu-i-ja-da-se-pitam/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Mađarska blokirala pomoć EU Ukrajini, stižu reakcije iz EU: “To je poklon Putinu”

Zvaničnici EU obećali su da će Ukrajini osigurati 18 milijardi evra finansijske pomoći nakon što je Mađarska stavila veto na dodeljivanje tih sredstava. Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je novinarima da EU mora održati svoja obećanja Ukrajini

Published

on

By

“Ukrajina je u ratu. Očajnički treba našu pomoć i jednostavno ne možemo dopustiti da jedna država članica ukine ili odgodi ovu finansijsku pomoć”, kazao je Dombrovskis

Podsjetimo, EU je obećala osigurati 18 milijardi eura zajmova Kijevu, no Mađarska je danas na sastanku ministara financija država članica EU to blokirala pokušavajući isposlovati da joj se odobre sredstva iz kohezijskih fondova i mehanizma za oporavak od pandemije.

“Novac će ići u Ukrajinu; ili će sudjelovati 27 ili 26 država članica”

Nakon što je Mađarska odbila dati suglasnost za makroekonomsku pomoć Ukrajini, češko predsjedništvo je odlučilo skinuti s dnevnog reda cijeli paket. “Nismo mogli usvojiti paket u cjelini, ali nismo obeshrabreni. Naša je ambicija i dalje da u siječnju počnemo isplaćivati pomoć Ukrajini”, izjavio je češki ministar financija Zbynek Stanjura.

“Novac će ići u Ukrajinu; ili će sudjelovati 27 ili 26 država članica. Moramo moći poslati novac Ukrajini”, dodao je

Europarlamentarac Daniel Freund, česti kritičar mađarske vlade, optužio je Orbana da je kao nitko do sada zlorabio pravo veta.

“EU će naći načina da podupre Ukrajinu čak i bez Mađarske. Ali to znači više vremena, više truda, više troškova. Viktor Orban danas nije mogao Putinu dati ljepši poklon”, kazao je Freund.

Johannes Hahn: Komisija će pokušati već do sljedećeg mjeseca naći rješenje za Ukrajinu

Sada se razmatra mogućnost sazivanja izvanrednog sastanka ministara financija, neki spominju sljedeći ponedjeljak, 12. prosinca. Ako situacija eskalira, ne isključuje se mogućnost ni da se to pitanje nađe na dnevnom redu summita čelnika EU 15. i 16. prosinca.

Povjerenik za proračun Johannes Hahn rekao je da će Komisija pokušati već do sljedećeg mjeseca naći rješenje za Ukrajinu, možda kroz mehanizam pojačane suradnje, što je jedan od načina da se izbjegne veto. Ali u tom slučaju države članice trebale bi dati jamstva u svojim nacionalnim proračunima, a za to je u pojedinim državama potrebna odluka njihovih parlamenata, što može potrajati.

Odluku o prijedlogu da se Mađarskoj zamrznu sredstva treba donijeti najkasnije do 19. prosinca. Komisija je predložila da se Mađarskoj obustavi 65 posto sredstava iz tri operativna programa u okviru kohezijske politike, u iznosu od 7.5 milijardi eura.

Mađarski nacionalni plan oporavka

Istodobno, Komisija je predložila da se odobri mađarski nacionalni plan za oporavak i otpornost, koji se financira iz posebnog programa osmišljenog za suočavanje s posljedicama pandemije, ali da se isplata sredstava uvjetuje provedbom 27 ključnih etapa iz toga plana.

Za odluku o zamrzavanju 7.5 milijardi eura u okviru novog mehanizma, prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštovanjem vladavine prava, potrebna je kvalificirana većina, što znači da za to mora glasati najmanje 15 država članica koje čine 65 posto ukupnog stanovništva EU.

Prema diplomatskim izvorima, Francuska i Njemačka nastoje sniziti iznos koji bi se zamrznuo, uz obrazloženje da je Mađarska u međuvremenu provela neke reforme. Sa zamrzavanjem sredstava ne slaže se ni dio zemalja srednje i istočne Europe, a to bi moglo značiti da ne postoji potrebna kvalificirana većina za odluku.

Mnogi ističu da bi bila potpuna katastrofa ako prvi pokušaj korištenja mehanizma uvjetovanosti ne dobije potrebnu kvalificiranu većinu jer bi to značilo propast golemih napora uloženih da se taj mehanizam, čija je svrha spriječiti odstupanje od demokratskih standarda i vrijednosti, uopće usvoji.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SSP: Novi Sad da finansijski pomogne studente

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Novom Sadu zatražio je danas od nadležnih da podrže svakog studenta koji je na budžetu i prvi put upisuje narednu godinu fakulteta, sa 100 evra mesečno

Published

on

By

Kako je naveo Vladimir Vrsajkov iz tog odbora, “ukoliko se nastavi divljanje cena nekretnina i iznajmljivanja stanova”, postoji ozbiljna pretnja da će univerzitetski grad Novi Sad ostati bez značajnog broja studenata, a mnogi mladi izgubiti šansu da se školuju.

“Posebno će biti pogođeni studenti koji su i pored svojih dobih rezultata izgubili pravo na dom”, naveo je Vrsajkov.

On je podsetio da je u Novom Sadu poslednjih godinu dana došlo do “abnormalnog rasta cena na tržištu” te da stan koji se nekada mogao iznajmiti za oko 120 evra sada staje 250 i više, zbog čega postoji opasnost da će, ako se divljanje cena stanova nastavi, studirati samo bogati.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/ssp-novi-sad-da-finansijski-pomogne-studente/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Poručujemo Ivici Dačiću da nas neće vratiti u crne devedesete godine

Novi Sad, 06. decembar 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine sigurna je da lider SPS Ivica Dačić priziva novu krizu, jer Vlada u kojoj i sam sedi nije sposobna da rešava probleme koji se nagomilavaju, pa im je potreban izgovor za izraženu nesposobnost

Published

on

By

Dačićeva izjava da je prednost Srbije što ne zna da živi bez krize i da joj to daje snagu je obično smejanje u lice građanima naše zemlje.

Miloševićeva vlast, kojoj je Dačić služio kao portparol, unizila je i ponizila Srbiju. Građani Srbije su zbog politike te vlasti 1993. godine i zvanično bili najsiromašniji u Evropi. Milošević je tada po bivšoj Jugoslaviji vodio ratove, uništavao sela, gradove, fabrike i ljudske živote. Deca su u Srbiji, tada, i bukvalno gladovala.

Nismo vam zaboravili staru deviznu štednju, Jezdu, Dafinu, inflaciju od milijardu posto, restrikcije, mračne kuće i stanove, nestašice svega i svačega, plate od pet nemačkih maraka, mafijaše koji su slobodno ubijali po ulicama…

Vi ste zaboravili, jer za vas krize i nije bilo. Znam da je rat nekima i brat. Miloševiću i njegovoj bratiji je bio.

Danas možete da se smejete krizama u koje ste nas uveli jer je izostala lustracija posle Petog oktobra 2000. godine.

Da je tada poslušana LSV, i da su odgovarali svi oni koji su devedesetih godina uništavali zemlju, danas niko ne bi izjavljivao da bilo kakva kriza daje snagu.

Ne, svaka kriza je katastrofa i protiv toga se treba boriti odgovornom politikom, koja će sprečiti loše posledice po građane.

Predsednik

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Bojan Kostreš

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17646

Continue Reading

Trending