Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Izjave kojima naprednjaci „pozivaju“ građane na protest

Iz redova opozicije i građana koji već nedeljama izražavaju svoje nezadovoljstvo protestima „Srbija protiv nasilja“ često se čuje da vlast svojim izjavama, koje obiluju govorom mržnje, povećaju masovnost protesta. Ovo su samo neke od izjava kojim režim „poziva na proteste“.

Published

on

Aleksandar Vučić: Lešinari, hijene, ustaše i Miloševićeva parola

Izjave kojima naprednjaci "pozivaju" građane na protest 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Kako to obično biva, do skora prvi čovek SNS, a i dalje predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, započeo je s napadima na one koji izlaze na ulicu. Očekivalo bi se da će Vučić nastupiti u skladu s najavom osnivanja nadstranačkog „Narodnog pokreta za državu“, odnosno da će gledati da smanji tenziju i tako ublaži nastalu društvenu krizu. Ali avaj, pribegao je starim uvredljivim izjavama.

Iz riznice uvredljivih izraza uzeo je one „najprefinjenije“ – lešinari, hijene, ustaše.

Dva dana nakon prvog protesta u Beogradu, Vučić je na TV Pink u glavu izbrojao ljude, njih, kako reče, 9.000. Opozicija je tvrdila da je građana bilo dosta više – 50.000.

Tada je već krenuo narativ „opozicija iskorišćava tragediju na najprljaviji način“.

– Nadam se da ćemo moći da skupimo tih 50.000 kako su ih oni skupili. Nećemo da vređamo nikoga, nećemo da tražimo ničije skidanje glave, nećemo da idemo da blokiramo njihove kuće, stranke, nećemo da maltretiramo narod blokadom Gazele. Ne pada nam na pamet. To može da bude velika gužva zbog ljudi… Inače, da maltretiramo ljude iz hira, mi to nećemo da radimo. U tome je razlika. Kod nas su svi dobrodošli. Mi izlazimo s planom. Oni kažu da smo se prepali… Dobro, mnogo smo se uplašili. Pitaju što ne zakažemo spontano za dan, pa zato što nismo hijene i lešinari da koristimo nečiju tragediju da bismo pozvali ljude. Ne pozivamo ljude da bismo iskazivali bes i da bi nekoga tukli na ulici, za razliku od njih mi pozivamo ljude da razgovaramo o modernoj i pristojnoj Srbiji, Srbiji budućnosti.

Kao odgovor na revoltiranost građana ovakvim targetiranjem predsednik je počeo da se ograđuje – nije mislio na građane, nego na opozicionare.

Da predsedniku govor mržnje može da bude u duhu „brže, bolje, jače“ pokazala je izjava koju je objavio režimu blizak Informer.

Navodno je predsednik Vučić na sednici Glavnog odbora SNS-a, po nezvaničnim informacija ovog tabloida, poručio da će se grobovi članova njegove porodice „boriti protiv ustaša“. Nije precizirao misli li na građane ili opet na opozicione prvake. Da li je ovo zaista izgovoreno – ne znamo, ali Vučić pisanje ovog lista nije demantovao.

„Nikad i nipošto neću pristati na ucene, nikad najgorima neću prepustiti vlast bez izbora. Nikad neću potpisati nikakvu tehničku ili prelaznu Vladu. Ako mene ubiju, iza mene ostaje moj brat Andrej. Ako ubiju mog brata, ostaje moj sin Danilo. Ako ubiju mog sina, ostaje moja ćerka Milica. Ako ubiju i nju, moju ćerku, ostaje moj sin Vukan. I grobovi naši boriće se protiv ustaša“, naveo je on.

Dan ranije u Instagram obraćanju poslužio se miloševićevskom „Ne ruše oni Srbiju zbog Vučića, nego nekog Vučića zbog Srbije“.

Nebojša Bakarec i nabrajanje honorara glumaca

Nebojša Bakarec
foto M.K./ATAImages

Svedoci smo hajke protiv glumaca koji su se pridružili protestu dela građana, a koji su ranije uloge ostvarivali u projektima „Telekoma“. Zbog iznošenja navodnih zarada Marka Janketića, Branislava Trifunovića, Dragana Bjelogrlića, Nikole Koja, Svetlane Bojković, Gordana Kičića, Milana Marića i Sergeja Trifunovića – poslanik SNS Nebojša Bakarec zaradio je kolektivnu tužbu pomenutih filmskih delatnika. Osuda je stigla i od drugih glumaca.

Na sednici Skupštine 29. maja po uvredama čuveni poslanik naprednjaka počeo je da broji navodne honorare glumaca.

“Marko Janketić je od države i Telekoma dobio 45.000 evra, Gorica Popović 84.000 evra , Branislav Trifunović 67.000, Nikola Kojo 125.000, Bjelogrlić 423.000, Ceca Bojković 89.000, Kičić 84.000, Sergej 130.000, Milan Marić 120.000“, naveo je Bakarec i poručio Jovanoviću Ćuti „da oni nisu alkoholičari kao on, niti korisnici psihoaktivnih suspstanci“.

Svojim istupima prouzrokovao je da mu opozicioni poslanici okrenu leđa. U tim trenucima tako okrenutim poslanicima Bakarec je rekao da su „naoružani do zuba“.

Milenko Jovanov i „građanski rat“

Izjave kojima naprednjaci "pozivaju" građane na protest 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik poslaničkog kluba SNS-a Milenko Jovanov ustremio se na opoziciju i medije koji su deo „United Media“. Objedinjeno ih je optužio da žele građanski rat.

„Šolakov tabloid Danas napisao je danas da su očigledno Vučiću karijere Vulina i Gašića mnogo važnije od mira u Srbiji i zahteva velikog broja građana. Hvala vam što ste potvrdili ono što govorim danima da vam je ideja da izazovete građanski rat i da opozicija to radi podizanjem tenzija do maksimuma, preko Šolakovih medija, N1, Nova S, Nova, Danas. Sada vam se priključuju i neki nedeljnici“, rekao je Jovanov u Skupštini Srbije.

I tokom proteklih dana zasedanja ovaj poslanik upućivao je niz uvreda na račun opozicionara. Pa je tako pokazivao privatne fotografije Radomira Lazovića (NDMBGD), kojeg je i ranije nazivao „jadnikom“ i oslovljavao ga sa „ovo biće“.

Poput Vučića i Jovanov ima „zagrobne izjave“. Jovanov je rekao i kako mu je opozicija odavno „obećala vešala“, ali da će se i posle toga „vratiti kao vampir“ da se „bije“ sa njima.

Nevena Đurić i „nekrofili“

Izjave kojima naprednjaci "pozivaju" građane na protest 4
Foto: Screenshot Portal Skupštine Srbije

Poslanica i potpredsednica SNS Nevena Đurić, izdanak Akademije mladih lidera, poput svojih stranačkih kolega, u Skupštini je optuživala opoziciju za licemerje.

I tu nije kraj – na Vučićeve „ološi, lešinari“ Đurić je uvela novi termin – „nekrofili“.

Na Tviteru, reagujući na izjavu Marinike Tepić (SSP), poslanica SNS napisala je da se sva politika opozicije „zasniva na preminulim ljudima“.

„Naslađujete se čim čujete da je neko tragično nastradao – imate temu za najsramniju priču i zloupotrebu! Ološi, lešinari i nekrofili! Ovo što radite – bolest!“, poručila je mlada nada naprednjaka.

Staša Stojanović „snimila guju“

Izjave kojima naprednjaci "pozivaju" građane na protest 5
Foto FoNet Aleksandar Barda

Poslanica Staša Stojanović vraća nas na okretanje leđa Bakarecu od strane opozicije.

Tada je otišla do opozicionih klupa, snimajući Draganu Rakić iz DS-a, upitala „Šta duvaš?“, da bi zatim na Tviteru uz ovaj video napisala da je u Skupštini „snimala guju“.

„Neotesana, podla i puna mržnje duva li duva u pištaljku. Samo to i možeš Dragana kao i svi ostali iz opozicije! To vam je maksimum!!! Divljaštvo vam je drugo ime! I vi se borite za nešto?! Samo i isključivo za sebe i svoje interese! Briga vas za Srbiju!“, napisala je.

Nataša Jovanović o „šljamu“

Izjave kojima naprednjaci "pozivaju" građane na protest 6
Nataša Jovanović Foto: FoNet/Zoran Mrđa, arhiva

I ova poslanica se uključila u napade na glumce.

„Kojo, Bjelogrlić nisu kulturno blago, već šljam“, poručila je ona.

Isprva se obrušila na Tepić, koju je nazvala po devojačkom prezimenu Čobanu, pokušavajući da na nacionalnoj osnovi diskredituje ovu opozicionarku, da bi se zatim osvrnula na njenu izjavu da su glumci koje režim napada kulturno blago Srbije.

„Pa je l’ vi zaista, gospođo, mislite da je taj šljam kulturno blago Srbije. Znate li vi šta je kulturno blago Srbije?! Kulturno blago Srbije je Pećka patrijaršija, Gračanica, Visoki Dečani, Hram Svetog Save, Narodni muzej koji ste vi upropastili. Kulturno blago Srbije je i ova zgrada, jedan od najlepših parlamenta u svetu, vi ste ga palili, vi ste napravili od njega zgarište, i što je najgore od svega, vi i vaši sledbenici ste pokrali monumentalna dela od Paje Jovanovića pa dalje, i vas nije sramota da to pričate“, rekla je Jovanović.

Darko Glišić „u problemu“ s glumcima

Izjave kojima naprednjaci "pozivaju" građane na protest 7
Foto: Screenshot/PInk

Za kraj ostavili smo izjavu koja je izazvala takođe revolt glumaca.

Pozivajući ljude na miting SNS-a „Srbija nade“ 26. juna, naveo je da ga čudi što neki glumci idu na proteste rame uz rame s onima u čije vreme se u filmove i serije ulagalo 119 puta manje nego danas.

“Neke znam lično, bili su dužni i ružni, zarađivali na kašičicu u vreme bivše vlasti, a u vreme, kako kažu ‘diktature’, snimaju po šest ili sedam serija mesečno. A ne valja vam (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić, malo vam je 119 puta više ulaganja, gadna vam je država, gadan vam je režim? Pa, nemoj da glumite, idite negde drugde pa glumite!“, poručio je Glišić.

Na ove reči odgovorio mu je glumac Nikola Kojo: „Lepi, a da ti promeniš narod“.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/izjave-naprednjaci-bakarec-glisic-sns-protest-srbija-protiv-nasilja/

SLOBODNA VOJVODINA

LSV traži od Vlade sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražila je od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Published

on

By

Potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojana Begović podsetila je da je beogradska vlast najavila da će svi učenici u Beogradu, odnosno njihovi roditelji, dobiti po 20.000 dinara, koje će u septembru upotrebiti za kupovinu udžbenika, navodi se u saopštenju.

„Sramotno je da se u Srbiji čak i deca dele na ‘beogradsku’ i ‘onu preostalu’, iako smo navikli da je ova vlast spremna na sve zarad još jednog mandata“, ocenila je ona.

Ona je istakla da su prosečne zarade zaposlenih u Beogradu 30.000 dinara više od državnog proseka, pa je, kako je navela, time još nelogičnije da pomoć dobija bogatiji deo zemlje, a onaj siromašniji ostaje na marginama.

izvor: https://n1info.rs/vesti/lsv-besplatni-udzbenici-ucenici-srbije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“

Published

on

By

Odbornici imaju zakonsko pravo da o svemu budu obavešteni!

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji „Linglong“ da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Želimo da znamo da li gradonačelnik Salapura i njegova administracija svesno krše zakon ili ih na to neko primorava?

Gradonačelnička funkcija je mnogo više od bacanja lopte i šetnje po praznim atletskim stazama.

Salapura mora da kaže jasno i glasno ko traži da se po pitanju „Linglonga“ krši zakon?

On će kao pravno odgovorno lice u Zrenjaninu, sigurno, snositi posledice. Sigurni smo da neće biti i jedini.

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
u Skupštini grada Zrenjanina

izvor: https://vojvodjani.rs/simo-salapura-da-jasno-kaze-ko-ga-primorava-da-po-pitanju-linglonga-krsi-zakon/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0la6XzcFUkrADJglODFkCi8_OnbedKTyqN5EeJSsODsNQ9Gc-RRWCSUBY_aem_AaDgRoD4q-jV0d2Ex59VnSCpKgHaMPrr0FQPo7gm0HqYM3qIW4FMd1AAMEsPgb6IYWCJGPZ3uoBp-lSbJdilCe6h

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Krivim direktno Aleksandra Vučića“: Dinko Gruhonjić nakon verbalnog napada koji je danas doživeo

Univerzitetski profesor i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić danas je ponovo verbalno napadnut na ulici. Hajka protiv njega se vrši već mesecima unazad, tokom kojih je on u konstantnoj izloženosti pretnjama

Published

on

By

Dinka Gruhonjića je oko 13.45 časova, dok se vraćao sa fakulteta, na uglu ulice Fruškogorske i Narodnog fronta u novosadskom naselju Liman, nepoznati muškarac od oko 40 godina počeo da viče „Dinko ustašo“, da ga psuje i da mu preti.

– Kazao je da kad me dohvati šta će biti. Stao sam i izvadio telefon i rekao mu „Hajde da vidimo šta će biti“, krenuo prema njemu i on je krenuo da beži, pobegao je kao i svaki siledžija i kukavica. Prijavili smo to policiji, kao što i sve prijavljujemo, kaže Gruhonjić.

On navodi da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja na ulici koji je doživeo od kako traje hajka na njega. Ranije nije nikad imao neprijatne situacije na ulici, već isključivo primere ljudi koji su mu prilazili na ulici i čestitali na novinarskoj i akademskoj hrabrosti.

– Od kada je počela ova hajka koju su predvodili visoki funcioneri naprednjačkog režima, praćeni režimskim medijima, sada je očigledno da isključivo njihovom ni ja ni moja porodica ne možemo da budemo mirni ni na ulici. Ponoviću po stoti put ako treba, bilo šta što se desi meni ili mojoj porodici krivim direktno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističe Gruhonjić.

Osim što su neke od osoba koje su pretile njemu i Ani Lalić uhapšene, od institucija nisu dobili nikakav odgovor do danas, nisu dobili nikakvu policijsku zaštitu niti informaciju o tome ko je ispisivao grafite po zgradi u kojoj on živi sa svojom porodicom.

– Nastavićemo da se ponašamo kao civilizovana bića i koji poštuju institucije, jer ne želimo da generalizujemo i da kažemo da u policiji i tužilaštvu nema čestitih ljudi, itekako ih ima, samo što su na čelu MUP-a Srbije ljudi koji su sve samo ne dobronamerni, u šta smo se više puta uverili, kaže Gruhonjić.

Navodi da će NDNV i on poštovati institucionalni pristup, a da su dalji koraci njima na čast. Siguran je da će doći vremena kada će arhiva svih pretnji koje su prijavljivali, a koje su ostale navodno nerazjašnjene, imati dokumentarnu ulogu i da će svima koji su ćutali i dopustili „raznoraznim bitangama“ da napadaju novinare i akademike koji su govorili da živimo u nenormalnom društvu sve to doći na naplatu.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dinko-gruhonjic-nakon-napada-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

Trending