Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Izbori u Francuskoj “referendum o Evropi”: Zašto EU strepi od potencijalne pobede Marin le Pen

Za aktuelnog predsednika Emanuela Makrona, koji će se u nedelju boriti za svoj drugi mandat, predsednički izbori u Francuskoj predstavljaju i “referendum o Evropi”

Published

on

Copyright Tanjug AP/Daniel Cole

Za aktuelnog predsednika Emanuela Makrona, koji će se u nedelju boriti za svoj drugi mandat, predsednički izbori u Francuskoj predstavljaju i “referendum o Evropi”. I zaista, zvaničnici u Briselu rezultate drugog kruga posmatraće sa posebnom zabrinutošću jer, prema anketama, liderka krajnje desnice Marin le Pen za Makronom kaska svega nekoliko procenata. 

Zvaničan stav Marin le Pen prema EU nešto je blaži u odnosu na onaj koji je imala ranije. Tvrdi da ne želi da Francuska izađe iz EU, kao i da napusti evrozonu, ali mnogo toga što želi da uradi po pitanju ekonomije, socijalne politike i imigracije podrazumeva zapravo kršenje pravila EU. Zbog svega toga mnogi ocenjuju da bi njen mogući dolazak u Jelisejsku palatu mogao da bude vrlo problematičan za blok koji danas čini 27 država članica.

Situacija je dodatno komplikovana zbog rata u Ukrajini. Le Penova je optuživana za bliske odnose sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, pa u Briselu postoji bojazan i kako bi se to odrazilo na buduće jedinstvo EU po pitanju sukoba u Ukrajini. Uz to, neke politike Le Penove mogle bi da podstaknu ionako “problematične” članice kao što su Mađarska i Poljska.

Le Penova je, podsetimo, u politici dugi niz godina. Iako se odrekla nekih stavova koje je zastupao njen otac Žan Mari le Pen, na prvo mesto i dalje stavlja suverenitet Francuske, a njena politika dobro je poznata zvaničnicima u Briselu. Iza svih ovih, “revidiranih” stavova, smatraju neki analitičari, i dalje se krije ideja o takozvanom “Fregzitu”.

Zabrinutost u Briselu

Kako je i ranije ocenjivano, ne samo da Makron i Le Penova imaju drugačije planove kada je reč o ekonomskoj politici ili ekologiji, ishod izbora je izuzetno važan i za budućnost Evropske unije u kojoj se Makron istakao kao jedan od lidera. Ključan trenutak kampanje dogodio se pre nekoliko dana kada je održana televizijska debata dvoje starih rivala, a iako Le Penova nije uspela da napravi proboj, sve ankete su uverene u to da razlika između njih dvoje neće biti velika kao 2017. godine.

Nekoliko planova Le Penove zaista jeste u suprotnosti sa onim što Evropska unija predstavlja. Naime, kako piše Garijdan, Le Penova planira referendum o predloženom zakonu o “državljanstvu, identitetu i imigraciji” koji bi modifikovao ustav kako bi se omogućio “nacionalni prioritet” francuskim građanima u zapošljavanju, beneficijama socijalnog osiguranja i stanovanju – mera koja je nekompatibilna sa EU i pravilima slobodnog kretanja.

Le Penova takođe ima za cilj da ponovo uspostavi graničnu kontrolu oko uvoza robe i ulaska ljudi, kršeći na taj način pravila EU i Šengena, piše Gardijan. Dalji planovi za smanjenje poreza na osnovna dobra i gorivo takođe bi prekršili pravila slobodnog tržišta EU.

U EU strahuju i da bi Francuska na čelu sa Le Pen pružila veliki podsticaj nacionalno-konzervativnim vladama u zemljama kao što su Poljska i Mađarska – zemljama koje dugo dovode u pitanje supremaciju zakona EU i koje su često u direktnoj konfrontaciji sa Briselom.

 

Kako je za Euronews Srbija rekla Aleksandra Kolaković iz Instituta za političke studije, ono što se pokazalo nakon prvog kruga predsedničkih izbora jeste da su brojni zvaničnice EU izrazili zabrinutost daljeg funkcionisanja EU ukoliko bi Le Pen bila izabrana za predsednicu. 

“Pored problema unutrašnjeg funkcionisanja EU, stvaranja fronta Francuska – Mađarska – Poljska, pominje se i podatak da je njena partija umešana u proneveru 600.000 evra. Zabrinutost postoji i zbog mogućeg nejedinstva EU kada je reč o sukobu u Ukrajini i odnosa prema Rusiji”, rekla je ona.

Zbog stavova i ruskog kredita, Le Penova je u javnosti poznata kao proruski nastrojena. Iako je osudila rusku agresiju, istovremeno je osudila i sankcije zbog loših posledica i po građane Francuske, kaže Kolaković.

“Pored ovoga, neusaglašenost sa sadašnjom francuskom i zajedničkom spoljnom politikom EU Le Penove se vidi i kroz kritiku pomoći koju je Francuska uputila Ukrajini u naoružanju od 100 miliona evra. Navela je  da bi Ukrajini slala odbrambenu i obaveštajnu pomoć i da veruje da će Francuska i Rusija opet biti saveznici. Sve pomenito bi bili dodatni problem za EU u vreme redefinisanja međunarodnih odnosa”, istakla je Kolaković.

Želi li Le Penova zapravo “Fregzit”

Verovatno najvažnija tema nedavno održane debate kada je u pitanju spoljna politika, bio je odnos predsedničkih kandidata prema Evropskoj uniji. Makron je optužio Le Penovu kako želi da primeni politiku “nacionalne preferencije”, povuče Francusku sa energetskog tržišta EU i uspostavi nadmoć francuskih zakona nad zakonima EU.

Kao odgovor na ovo, Le Pen je tvrdila da “želi da zadrži Francusku unutar Evropske unije”, ali i da bi htela da je “duboko izmeni tako da postane ‘Evropski savez nacija'”. Makron je, međutim, nastavio sa optužbama rekavši da Le Pen zapravo “ne govori istinu” i da je njena prava namera da “napusti EU”.

Kako je za Euronews Srbija rekao Dimitrije Milić, programski direktor organizacije Novi treći put, pobeda Marin le Pen jeste manje izvesna, ali do nje bi moglo da dođe u slučaju da levičarski birači ostanu kod kuće, odnosno ne izađu da glasaju za Makrona.

“U slučaju pobede nastao bi jedan vid privremenih nestabilnosti u EU zato što bi jedna od dve najvažnije države bila sa tvrdo desničarskom vlašću. S tim što bi trebalo uzeti u obzir da se Marin le Pen više ne zalaže za izlazak Francuske iz EU, niti za izlazak i evrozone, odnosno napuštanje evra kao valute. Ona bi tražila neke reforme koje bi zapravo prvo smanjivale nadležnosti Brisela i EU, s tim što ne bi imala veliku podršku kod ostalih članica za to sa izuzetkom Mađarske i donekle Poljske”, istakao je on.

 

Značajan deo nezavisnih analitičara i javnosti, pored naravno onih koji podržavaju Markona, međutim, veruju da se iza ublažene retorike Marin le Pen u suštini se krije takozvani “plan Fregzita”. Ona se u ovoj kampanji distancira od ideje o napuštanja EU, ali naglašava da joj je Francuska suverenost prioritet, govori o tome da će za pet godina dovesti Francusku u red, ali i o novom uređenju EU. 

“Stiče se utisak da bi uz nastojanje da reši unutrašnje probleme Francuske, svoj mandat usmerila i ka EU. Kada je navela svoj plan francuske spoljne politike on nije bio vezan za osnaživanje EU, već za jačanje partenrstva sa Velikom Britanijom i pojedinačno sa nekim državama EU, što uz generalno prisutni evroskepticizam u Francuskoj i EU, dugoročno može biti opasno za EU”, rekla je Kolaković.

Evropski lideri podržali Makrona

Uoči ključnog drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, lideri levog centra Nemačke, Španije i Portugala pozvali su francuske birače da izaberu centrističkog predsednika Emanuela Makrona umesto rivalke krajnje desnice Marin Le Pen.

U kolumni koja je objavljena u nekoliko evropskih listova, nemački kancelar Olaf Šolc, španski premijer Pedro Sančez i portugalski premijer Antonio Kosta napisali su da je glasanje u nedelju kritično za Francusku i sve i svakog od nas u Evropi, preneo je AP.

“To su izbori između demokratskog kandidata koji veruje da se snaga Francuske širi u moćnoj i autonomnoj Evropskoj uniji i kandidata ekstremne desnice koji se otvoreno stavlja na stranu onih koji napadaju našu slobodu i demokratiju, vrednosti zasnovane na francuskim idejama prosvetiteljstva”, stoji u zajedničkom komentaru bez pominjanja Makrona ili Le Penove po imenu.

Socijaldemokrata Šolc i socijalisti Sančez i Kosta napisali su da se Evropa suočava sa promenom ere zbog ruskog napada na Ukrajinu i da populisti i ekstremna desnica gledaju na Putina kao na ideološki i politički model, replicirajući njegove šovinističke ideje.

Kolumna se završava apelom na jedinstvo kako bi se održali prosperitet i blagostanje u Evropi.

“Zato nam je potrebna Francuska da bude na našoj strani”, napisala su trojica lidera.

Nevena Zdravković

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/45821/izbori-u-francuskoj-referendum-o-evropi-zasto-eu-strepi-od-potencijalne-pobede-marin-le-pen/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Biber: Srbija nije demokratska država i u EU to znaju, ali postoje veći problemi u svetu

Srbija formalno jeste, ali suštinski nije demokratska država jer se izbori ne održavaju u demokratskim uslovima, izjavio je stručnjak za Balkan Florijan Biber

Published

on

By

Biber je direktor Centra za proučavanje Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu.

On je rekao televiziji N1 da su evropski zvaničnici svesni stanja srpske demokratije, ali da za EU postoje veći problemi u svetu od postojećeg stepena autoritarnosti u Srbiji.

“Teško da će se evropski zvaničnici baviti time dok ne dođe do veće nestabilnosti”, kazao je Biber.

Kako kaže, “dok je stabilno, nije problem za evropske zvaničnike”.

On je rekao da je Srbija imala veći stepen demokratije pre 10 i pre 20 godina i dodao da su predstojeći izbori prilika da se pokaže da postoji jasna proevropska opozcija i demokratski akteri koji će biti partneri EU.

“Ako bi pobedili u Beogradu, to bi bila prilika da pokažu da su u stanju da vladuju, da odlučuju i da imaju zajednički program. Pobeda na lokalnom nivou možda bi bila prvi korak”, naveo je.

Dodao je, međutim, da je opozicija u Mađarskoj i Turskoj pobedila u glavnim gradovima, ali ne i na državnom nivou, jer je “u nedemokratskim uslovima teško pobediti”.

Biber je rekao i da ne zna ni za jednu partiju u Evropi koja ima broj članova kao Srpska napredna stranka i dodao da to “nije pokazatelj podrške nego toga koliko je preuzela kontrolu nad državom i društvom”.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/360828/Biber-Srbija-nije-demokratska-drzava-i-u-EU-to-znaju-ali-postoje-veci-problemi-u-svetu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođani: Zrenjaninski naprednjaci nesposobni da reše problem pijaće vode

Građani Zrenjanina navikli su na činjenicu da se predizborna obećanja SNS vlasti nikada ne ostvare, i da su u pitanju samo bajke.

Published

on

By


Naprednjaci su vični predizbornim trikovima, koji više podsećaju ma Potemkinova sela. Poslednja u nizu manipulacija stiže nam devet dana pred izbore.
Preduzeće Pannonian Water doo, koje realizuje projekat prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu, obavestilo je javnost da je počelo sa probnim preuzimanjem sistema za vodosnabdevanje grada, odnosno snabdevanjem grada vodom sa postrojenja za prečišćavanje vode.
Preduzeće je već u narednoj rečenici obaveštenja istaklo da je upotreba vode za piće i dalje zabranjena.
Naravno, ne radi se o rešavanju problema pijaće vode, nego o jaftinom marketinškom triku zrenjaninskih naprednjaka.
Ova predstava je već više puta igrana, a posle svake je rezultat bio isti=Voda i dalje nije ispravna. Jedanaest godina naprednjaci zamjavaju javnost i troše pare građana u neuspešnim projektima izgradnje fabrike vode.
Lokalna SNS vlast u Zrenjaninu ne može da reši niti jedan jedini problem, pa ni da građanima obezbedi ispravnu pijaću vodu.
Njihova vlast je bahata i nesposobna.
Došlo je vreme za promene.
Proleće 2024. mora značito odlazak naprednjaka sa vlasti u Zrenjaninu, s prvi korak moraju biti izbori 17. decembra ove godine.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Proruski političar Dragan Stanojević na čelu srpskog ogranka ‘Druge Ukrajine’

U Srbiji je registrovano predstavništvo ruske nevladine organizacije “Druga Ukrajina”, koju je nakon odlaska u Rusiju osnovao Viktor Medvedčuk, bivši ukrajinski političar optužen za izdaju.
Na čelo ove organizacije došao je Dragan Stanojević, kandidat za poslanika Srbije, koji javno podržava rusku agresiju na Ukrajinu.

Published

on

By

Organizacija “Druga Ukrajina”, koju je osnovao Medvedčuk u Rusiji, preimenovana je. Nije više “regionalni” već “međunarodno-društveni pokret”.

Ovu informaciju objavili su novinari istraživačke mreže Ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa “Šeme” (Schemes), pozivajući se na podatke iz zvaničnih registara Srbije i Rusije.

Prema Agenciji za privredne registre (APR), predstavništvo ruske organizacije “Druga Ukrajina” otvoreno je u avgustu 2023. godine.

Prema podacima iz zvaničnog registra, predstavništvo “Druga Ukrajina” (naziv ogranka na srpskom jeziku) za svoju delatnost navodi “uspostavljanje uzajamno korisne saradnje između naroda Srbije, Rusije i Ukrajine”. Ovlašćeni zastupnik predstavništva je Dragan Stanojević.

Dragan Stanojević je proruski političar. Od juna 2021. godine je pod sankcijama ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, i od tada mu je na tri godine zabranjen ulazak u Ukrajinu.

Dragan Stanojević sa Aleksandrom Duginom, fotografija sa Stanojevićevog Fejsbuk naloga.

Dragan Stanojević sa Aleksandrom Duginom, fotografija sa Stanojevićevog Fejsbuk naloga.

Stanojević je više puta javno iskazivao divljenje politici ruskog predsednika Vladimira Putina, odobravao stav mađarskog premijera Viktora Orbana, a takođe je podržavao rusku vojnu agresiju na Ukrajinu. Radovao se ruskom granatiranju centra Kijeva i bio ogorčen kada je Služba bezbednosti Ukrajine 2022. pritvorila Viktora Medvedčuka.

Stanojević je na čelu organizacije za dijasporu “Sabor srpske dijaspore” i međunarodne proruske nevladine organizacije “Ujedinjena srpska dijaspora Evroazije”.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

Dragan Stanojević trenutno je i kandidat proruske stranke “Mi smo glas naroda” na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 17. decembar 2023. godine. Na stranicama njegovih naloga na društvenim mrežama mogu se pronaći zajedničke fotografije sa srpskim državnim zvaničnicima. Na primer, sa bivšim predsednikom Srbije (2012-2017) Tomislavom Nikolićem i bivšim premijerom, a sada predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

Krajem ’90-ih i početkom 2000-ih Dragan Stanojević je živeo u Ukrajini. Bio je na čelu “Srpske zajednice u Ukrajini”, učestvovao u javnim akcijama u Kijevu i na sastancima “Putinove političke partije”.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

Prema platformi Jukontrol (YouControl), u Ukrajini je Dragan Stanojević i dalje na čelu Zajedničke firme “Jug-Ukr-Kontrakt” DOO, sa imovinom u Kijevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Novinari Radija Slobodna Evropa kontaktirali su Stanojevića za komentar. U svom odgovoru je podvukao:

“Moja ideja nije da pomognem Medvedčuku, siguran sam da mu nije potrebna moja pomoć, već da pomognem Ukrajincima koji se prijave. Nećete uspeti da me uvučete u vaš politički rat, jer je vlast privremena, a narod večan, a ja za narod činim sve što mogu. Nikada nisam podržavao nikakvu agresiju i neću. Kao što neću podržati ukrajinsku vlast koja je suštinski uništila Ukrajinu koju sam voleo, koja svojom politikom uništava cvet ukrajinske nacije i vodi rat protiv neistomišljenika. Upozorio sam Ukrajinu kuda će voditi politika Majdana.”

Posle osnivanja predstavništva u Srbiji, “Druga Ukrajina” je u ruskom registru preimenovana. Sada to nije “regionalni društveni pokret” već “međunarodno-društveni pokret”. Takođe, promenjen je i šef organizacije Viktora Medvedčuka. Roman Kovalenko, državljanin Rusije , zamenio je bivšeg voditelja kanala “112 Ukrajina” Denisa Žarkiha.

Pedesettrogodišnji Roman Kovalenko je rodom iz Donjecke oblasti. Kao optuženi u krivičnom postupku za izvršenje krivičnog dela predviđenog u članu 2, stavu 258-5 Krivičnog zakona Ukrajine (finansiranje terorizma) 2021. je pozvan u Artemivski gradski i okružni sud Donjecke oblasti.

Kovalenko na svojim stranicama na društvenim mrežama deli Medvedčukove članke i napominje da je on pravnik, doktor ekonomskih nauka i šef izvršnog komiteta međunarodne organizacije “Druga Ukrajina”. Istovremeno, Viktor Medvedčuk je, kako se navodi na sajtu, predsednik saveta ove organizacije.

Fotografija sa stranica Telegrama i VK Romana Kovalenka

Fotografija sa stranica Telegrama i VK Romana Kovalenka

“Šema” je ranije objavila da su se političkom pokretu “Druga Ukrajina”, koji je u Rusiji napravio Viktor Medvedčuk optužen za izdaju, pridružili begunci iz Ukrajine – politički komentatori već zatvorenih proruskih TV kanala, poslanici mesnih odbora i optuženi za izdaju države i separatizam. Uspeli su da izbegnu kaznu i napuste Ukrajinu, a neki od njih su pobegli nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara 2022. godine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin kum je ćerke Viktora Medvedčuka, Darine.

izvor: https://www.google.com/amp/s/www.slobodnaevropa.org/amp/medvedcuk-druga-ukrajina-srbija-stanojevic/32720887.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Vojvođani kreću na turneju, predstaviće program „Na ravne časti“

NOVI SAD – U narednih osam dana kandidati liste Vojvođani obići će desetine mesta u kojima će predstaviti svoj program „Na ravne časti“ i razgovarati sa građanima o problemima njihovih sredina

Published

on

By

Predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš sa koalicionim partnerima i kandidatima izborne liste Vojvođani za pokrajinsku skupštinu, od sutra kreće na turneju po selima, gradovima i opštinama Vojvodine, u kojima će građanima predstaviti svoj izborni program „Na ravne časti“.

Turneja kojom će obići nekoliko desetina mesta širom Vojvodine trajaće sve do predizborne tišine, a za cilj ima da se kandidati lično predstave i razgovaraju sa svim građanima o problemima koje dele.

” Važno nam je da čujemo svakoga ko živi u Vojvodini, koji su njihovi problemi i kako možemo da ih rešimo. Vojvodina je naša kuća u kojoj zajedno živimo, jedino saradnjom i poverenjem možemo taj život napraviti boljim, očuvati naš vojvođanski način života i ponovo stvoriti bogatu, stabilnu i dostojanstvenu Vojvodinu” – istakao je Bojan Kostreš, predsednik Vojvođana LSV i nosilac liste Vojvođani za pokrajinsku skupštinu.

Tokom turneje Vojvođani će obići nekoliko desetina mesta gde će se susresti sa građanima Vojvodine, a obilasci kreću već od ovog petka, kada će u prvom danu svoj program predstaviti građanima Sombora, Novog Sada i Kikinde.

Program „Na ravne časti“ nudi rešenja iz oblasti ekonomije, poljoprivrede, zdravstva, pitanja mladih, obrazovanja, infrastrukture i mnogih drugih, a kao temeljni preduslov vidi poresku decentralizaciju i ravnopravnu podelu novca od poreza između države, pokrajine i lokalnih samouprava, a koji trenutno sav odlazi u centralnu blagajnu vlasti u Beogradu.

Sa Vojvođanima će u petak, 8. decembra, razgovarati građani Sombora (od 9h do 11h na gradskoj pijaci, Trg Svetog Trojstva), Novog Sada (od 16.30h do 17h kod Katedrale, ugao ulica Zmaj Jovine i Modene) i Kikinde (od 20h, u stranačkim prostorijama Vojvođani LSV na Trgu srpskih dobrovoljaca broj 30).

izvor: https://www.rtv.rs/sr_lat/izbori-2023/pokrajinski-izbori/lsv-vojvodjani-krecu-na-turneju-predstavice-program-na-ravne-casti%E2%80%9C_1499742.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bešlin: SPS i naprednjaci rehabilituju Slobodana Miloševića i devedesete

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka pokušavaju da rehabilituju režim i lik Slobodana Miloševića i da nas vrate u devedesete godine

Published

on

By

„To je najmračnija decenija u modernoj istoriji Srbije…. Rehabilitaciju politike devedesetih godina ne rade samo Dačić i socijalisti, to rade i naprednjaci i Aleksandar Vučić. Ona je u funkciji obnavljanja politike koja je u osnovi – politika revanšizma“, istakao je Bešlin.

„Reč je o rehabilitaciji ne samo Slobodana Miloševića, nego jedne autoritarne, korumpirane i po svojoj osnovi i suštini – duboko zločinačke politike, koja je okarakterisala Srbiju tokom devedesetih. Tada su Milošević, socijalisti i radikali vladali nama, a to rade i sada. Ono što je karakterisalo te godine su laži, neistine, falsifikati, represija i nasilje“, podsetio je Bešlin u Danu uživo.

Dodaje da je devedesete obeležilo i brutalno nasilje nad studentima, opozicionim aktivistima, pa i mirnim građanima.

„Sve demonstracije devedesetih su bile mirne, a građani su bili redovno prebijani. Dešavala su se i ubistva političkih protivnika, kao i novinara. Pomenimo Slavka Ćuruviju, koga je po naredbi samog vrha ubila država na Uskrs 1999. godine. Desila su se i dva pokušaja atentata na Vuka Draškovića, od kojih je jednom ranjen, a drugi put su poginula četvorica njegovih bliskih sagovornika“, navodi Bešlin.

Ističe da su ratovi obeležili devedesete, a da je ključnu ulogu u njima imao Miloševićev režim.

„Ne smemo zaboraviti ni hiperinflaciju koja je namerno bila sistematski izazivana da bi se građani pljačkali. Imali smo i propast banaka, kao i propast stare devizne štednje. To je najmračnija decenija u modernoj istoriji Srbije“, istakao je Bešlin.

Smatra da se Dačić pominjanjem Slobodana Miloševića u predizbornoj kampanji obraća jednom delu starih birača ove stranke, koji su zadržali sentimente prema toj i takvoj politici.

„To je strašno. Jedan značajan broj građana Srbije koji su u velikoj meri bili žrtve takve politike, zahvaljujući gebelsovskoj propagandi, nije u stanju da prepozna koliko je taj režim devedesetih odgovoran za njihovo loše stanje. I tada i danas. Oni su pod uticajem te strašne propagande, nemogućnosti da se otvori jedna otvorena i slobodoumna debata, i oni se njima na taj način obraćaju“, konstatuje Bešlin.

On je ocenio da televizije sa nacionalnom frekvencijom punu deceniju „ispiraju mozak“ velikom broju građana koji ih prati.

Konstatuje da su se u dnevnopolitičke svrhe vratili i termini koji su iz devedesetih, ka što su „srbomrzac“ i „ustaša“.

„Opozicija tada nije bila viđena kao politički protivnik, već je viđena kao neprijatelj koji mora biti uništen. A ako pogledate danas, videćete istovetni odnos prema opoziciji kao i devedesetih godina. Dakle, to nije politički konkurent sa kojim ulazite u civilizovanu polemiku, već se opozicija doživljava kao apsolutni neprijatelj koji mora biti uništen“, zaključio je Bešlin.

(N1, foto: Gradski portal)

izvor: https://autonomija.info/beslin-sps-i-naprednjaci-rehabilituju-slobodana-milosevica-i-devedesete/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski savet traži da Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uđe u Poglavlje 35

Evropski savet tražiće od Evropske Komisije da im “hitno dostavi predlog za izmene i dopune merila iz Poglavlja 35”, kojim bi u to pregovaračko poglavlje sa Srbijom bili uključeni Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i Aneks o njegovoj primeni, navodi se u prvom nacrtu zaključaka evropskih lidera prepremljenjih za predstojeći samit u koje je N1 imao uvid

Published

on

By

U nacrtu se navodi i rok – kraj januara 2024. godine.

Istim dokumentom evropski lideri pozvaće Srbiju i Kosovo da „u potpunosti poštuju i sprovode“ i briselski Sporazum i njegov ohridski Aneks „bez daljeg odlaganja i preduslova“, naglašavajući da se to odnosi i na osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

„EU Savet pozdravlja spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio medijator EU, uz razumevanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi“, dodaje se u tom dokumentu, ali i izražava žaljenje „zbog izostanka njegove primene“.

Predsednici Vlada i država članica EU podsećaju da su normalizacija odnosa dve strane i sprovođenje obaveza iz dijaloga „suštinski uslovi na evropskom putu“ i upozoravaju da „obe strane rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka“.

Lideri 27 država članica EU očekuju od Srbije da u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne mere da se počinioci napada na građane, pripadnike KFOR-a, organa za sprovođenje zakona i novinara tokom demonstracija 29. maja, kao i nasilnih napada na Kososvku policiju 24. septembra na severu Kosova, uhapse i brzo privedu pravdi, dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog saveta pripremljenih za decembarski sastanak.

Evropski Savet ponavlja da nema opravdanja za nasilje, oštro osuđuje nasilne akte i žali što Srbija nije preduzela dovoljne mere u tom pogledu.

U istom dokumentu EU Savet izražava zabrinutost zbog jačanja vojnih snaga Srbije u blizini Kosova, ali i konstatuje da je potom došlo do smanjenja trupa i opreme.

„Srbija i Kosovo moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja i da zaustave retoriku koja izaziva podele“, dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog saveta.

Evropski Savet pozdravlja to što je Srbija preduzela „neke korake“ u pravom smeru, uključujući javno podsticanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova, ali i dodaje da bi trebalo da „podstakne kosovske Srbe da se vrate u institucije koje su napustili“.

Lideri država članica EU podsećaju na svoj raniji zaključak da će izostanak smirivanja situacije na terenu „imati posledice“ i pozivaju se na raniju izjavu šefa EU diplomatije Žozepa Borelja, „da je spreman da proceni dalje mere i prema Srbiji i prema Kosovu, ako bude potrebno“.

Ovo je deo prve verzije nacrta zaključaka koji bi trebalo da finalizuju i usvoje ministri evropskih poslova država članica EU na Savetu za opšte poslove 12. decembra, a potom potvrde lideri u okviru Evropskog saveta, na poslednjem ovogodišnjem redovnom samitu, koji je zakazan za 14. i 15. decembar u Briselu.

Očekuje se da dokument bude usvojen bez većih izmena.

Dan ranije, 13. decembra, u Briselu će biti održan i samit EU-Zapadni Balkan, na kome se očekuje dolazak lidera svih država regiona.

izvor: https://n1info.rs/vesti/nacrt-zakljucaka-evropskog-saveta-sporazum-o-normalizaciji-odnosa-kosova-i-srbije-uvrstiti-u-poglavlje-35/

Continue Reading

Trending