Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Istarska malvazija i dalje stiže na Vučićevu adresu

Ovih dana se na zvaničnom Instagram nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogu videti fotografije boca istarske malvazije, poznate sorte vina, koje dobija na poklon.

Published

on

Ali ovi darovi ne stižu zbog toga što je predsednik Srbije poznat kao ljubitelj vina nego što je izjavio da je istarska malvazija, koja se proizvodi u Hrvatskoj i Sloveniji, „odvratno vino koje ničemu ne služi“.

Vučić je izjavio da će još dugo „okajavati“ malvaziju bez obzira na izvinjenje koje je uputio proizvođačima iz Istre, najvećeg jadranskog poluostrva, priznajući da mu i dalje stižu ponude da proba ovo vino.

A slovenačka vinarija „Vinakoper“ nije se zadržala na ponudi već je na adresu predsednika Srbije poslala dve boce svojih vina, od kojih je jedna malvazija Capo D’Istria.

„Prihvaćamo izvinjenje gospodina Vučića, nismo ništa zamerili“, kaže za RSE Miloš Katić, pomoćnik direktora vinarije „Vinakoper“.

Među zemljama u koje ova vinarija iz Kopra, u Slovenačkoj Istri, izvozi vina jeste i Srbija.

„Želimo što više vina da prodamo u Srbiji. Mislimo da je Srbija, pogotovo Beograd, jedna krasna prilika za nas“, navodi Katić.

Vučić je uz fotografiju dve boce vina koje su mu poslali vinari iz Kopra, 15. marta na Instagramu napisao da su pokazali da su i ljubazniji i pametniji od njega.

„A verujem da sam iz svojih grešaka, ipak, nešto naučio. Kada popijem ovo vino, javiću utiske. Dragi prijatelji, živeli!“, napisao je predsednik Srbije.

I u Udruženju „Vinistria“, koje okuplja vinogradare i vinare s područja Istarske županije u Hrvatskoj kažu da prihvataju izvinjenje.

„Mislim da je isprika bila vrlo korektna, možda čak i neočekivana u jednom momentu. Možda je čovjek imao loš dan pa mu je izletjelo nešto što nije htio“, rekao je za RSE Nikola Benvenuti, predsednik Udruženja „Vinistria“.

On dodaje da ne bi ulazio u ukuse Aleksandra Vučića i motive onoga što je rekao o istarskoj malvaziji.

„Svako ima pravo na svoje mišljenje i način izražavanja imamo svi različiti“, navodi Benvenuti.

Porodična vinarija Benvenuti iz malog mesta Kaldir, pored Motovuna, godišnje proizvode oko 100.000 boca vina koje izvozi u 13 zemalja Evrope i Amerike, a Srbija je bila jedna od prvih izvoznih zemalja pre više od deset godina. I upravo malvaziju najviše izvoze u Srbiju gde, kaže Benvenuti, imaju verne potrošače.

No, na pitanje hoće li poslati neku bocu malvazije Aleksandru Vučiću, Benvenuti odgovara da „nema razloga da mu se šalje nešto što mu se ne sviđa“.

Reakcije zvaničnika

Na Vučićeve ocene prvi je reagovao Boris Miletić, gradonačelnik Pule, grada u Istarskoj županiji u Hrvatskoj, koji je već 6. marta pozvao predsednika Srbije da dođe u Istru „ako želi nešto da nauči o vrhunskom vinu, suživotu i toleranciji“.

„Izvinjenje je upućeno, prije svega, našim vrijednim vinarima koji ulažu veliki trud, veliku ljubav kako bi proizvodili vrhunska vina što dokazuju brojna svjetska priznanja“, kaže Miletić za RSE nakon Vučićevog izvinjenja.

On navodi da na svim smotrama istarski vinari redovno osvajaju zlatne medalje.

„A možda najljepši dio je bio protekle godine kada smo na ’Dekanteru’ (Decanter, svetsko takmičenje vina, prim. aut.) dobili platinastu medalju što je najveći vrhunac za bilo koje vino“, dodaje Miletić.

Gradonačelnik Pule kaže da nije dobio odgovor iz Predsedništva Srbije povodom poziva Vučiću da poseti Istru, ali dodaje da je taj poziv otvoren.

„Ja mogu razumjeti da se ukusi razlikuju, da svatko ima neke svoje preference i mogu razumjeti da gospodin Vučić cijeni srpska vina, ja ih isto cijenim, međutim, to ne znači da treba vrijeđati bilo koje drugo vino, odnosno bili čiji drugi trud“, kaže Miletić, koji je i predsednik Istarskog demokratskog sabora (IDS).

Vučićevi izjavu preneli su brojni mediji u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Šta je Vučić rekao o istarskoj malvaziji?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naime 5. marta u intervjuu za sarajevsku Televiziju Face izneo ocene da je istarska malvazija loše vino.

„Znate zašto Srbi i dalje piju neku malvaziju iz Istre koja je đubre u odnosu na vino koje mi možemo da mu ponudimo? Pa, zato što se seća, pre 25 godina je mogao da bude sa devojkom na obali mora, pa lepo mi miriše na to vreme, a vino odvratno, ničemu ne služi“, rekao je Vučić.

Sutradan se u Beogradu, na pitanje novinara da komentariše prve reakcije iz Hrvatske, Vučić našalio da bi trebalo da bude ozbiljno kažnjen što se „drznuo da ima svoje mišljenje i ukus“.

„Zbog toga bi trebalo formirati jedan ad hoc tribunal, a kada je u pitanju Vučić najbolje da to bude haški tribunal i da me gone zbog toga što sam rekao da mi se ne sviđa malvazija i da Srbija ima mnogo bolja vina“, rekao je Vučić 6. marta nakon sastanka sa kineskom ambasadorkom Čen Bo.

Zvanično izvinjenje

Predsednik Srbije se ipak, 7. marta, sa svog zvaničnog Instagram naloga „Budućnost Srbije“ izvinio vinarima u Istri jer, kako je rekao, iako nije veliki ljubitelj malvazije, „nema nikakvo pravo da vređa trud i rad vinogradara i vinara koji se bore za svoj proizvod“.

„Molim sve vinare u Istri da mi oproste zbog ovoga jer to što ja nešto ne volim ne znači da to nije dobro i ne znači da ja to moram da znam. Da mi oproste i da im kažem hvala unapred što su prihvatili ovo moje izvinjenje, a ja ću voditi računa da takve greške ne pravim“, rekao je Vučić u video poruci.

Da ovim izvinjenjem priča nije završena priznao je 18. marta tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije (RTS).

„Okajavaću grehe zbog ove malvazije, ne zato što ja posebno volim malvaziju, ne. Ali zato što sam na besmislen način uvredio ljude koji vredno rade. Evo 15 puta sam se izvinio i vidim da nije dosta. Evo iz Slovenije sam dobio treće pismo od treće kompanije koja hoće da mi pošalje vino“, rekao je Vučić.

Slično je izjavio i dan ranije kada je na Instagramu objavio fotografiju sa poznatim kuvarem iz Slovenije Tomažom Kavčićem na kojoj nazdravljaju uz malvaziju, a Vučić je objasnio da mu je gost doneo kolač i koparsku (istarsku) malvaziju.

„Shvatio sam da ću još dugo morati da okajavam grehe zbog jedne izjave, ali stvarno hoću da se zahvalim koparskim vinarima koji su se radom, ljubaznošću i posvećenošću izborili da dobiju najmanje deset mojih izvinjenja“, napisao je Vučić.

Na upit RSE koliko je boca istarske malvazije do sada dobio predsednik Srbije i koliko mu se vinarija obratilo, iz Predsedništva Srbije nije stigao odgovor.

Vučićeva strast za vinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić važi za ljubitelja i poznavaoca vina.

Od 209 profila koje prati na Instagramu su profili svetskih zvaničnika, ali i oko 150 Instagram naloga vinara i vinskih podruma iz Srbije.

Priznaje da se rado opušta uz čašu vina. Tako je krajem februara na Instagramu objavio fotografiju sa čašom vina u ruci u vinskom podrumu porodične kuće u Jajincima, jednom od beogradskih naselja.

“Retke su večeri kada se smejem i opuštam. Sedim u podrumu svog oca, pijem srpski šardone i pripremam se za teške obaveze“, napisao je tada Vučić.

Kada je u avgustu 2020. u dvorištu očeve kuče ugostio premijerku Srbiju Anu Brnabić, takođe je na Instagramu objavio fotografije njih dvoje kako razgovaraju uz jabuke i vino.

Povremeno je u intervjuima govorio o tome koliko voli vinograde i vina. Za nekadašnje dnevne novine Press rekao je tokom 2008. da pet godina izučava i sakuplja vina.

“I mogu vam reći da imam solidnu kolekciju i da sam mnogo naučio o vinima”, rekao je Vučić tada.

Njegova strast ka vinu je očito prešla granice Srbije, pa mu je u septembru 2020. tadašnji predsednik SAD Donald Tramp (Trump) poslao dekanter za vino koji je Vučiću tokom zvanične posete Beogradu predao Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard (Richard) Grenel.

“Tu sipate vino, onda vino počne da diše i uvek se to poklanja baš u takvoj formi kako je meni poklonjeno sa natpisom da dolazi iz predsedničke rezidencije iz Kemp Dejvida”, rekao je Vučić novinarima.

Predsednik Srbije je, kako je objavio na Instragramu, svojim gostima Grenelu i tadašnjem direktoru američke Razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamu Boleru (Boehler), poklonio upravo domaća ekskluzivna vina.

Tokom posete Parizu početkom februara rekao je, kako su prenele Večernje novosti, da je doživeo stvari koje nije ni sanjao navodeći da ga je francuski predsednik Emanuel Makron, uz to što su dva puta razgovarali u četiri oka, vodio u vinski podrum Jelisejske palate.

Vučić često posećuje vinarije u Srbiji, a tokom jedne od tih poseta, rekao je da trenutno u regionu skoro niko nema bolja vina od Srbije.

Tada je naveo da srpski vinari treba da prestignu slovenačke po penušavim vinima.

“Bićemo po tim vinima najbolji od Beča do Istanbula”, poručio je Vučić pre godinu dana.

***Saradnja na tekstu: Enis Zebić iz Zagreba

Autor: Ljudmila Cvetković (Radio Slobodna Evropa)

SLOBODNA VOJVODINA

Ambasadori EU odobrili ukidanje viznog režima za Kosovo

Ambasadori država članica Evropske unije odobrili su ukidanje viznog režima za Kosovo najkasnije od 1. januara 2024. godine

Published

on

By

Kako je saopšteno u Briselu, ambasadori zemalja članica EU danas su usaglasili pregovarački mandat za bezvizni režim za građane Kosova na osnovu kojeg će predsedavajući EU započeti pregovore sa Evropskim parlamentom.

Danas smo načinili važan korak ka putovanju bez viza za Kosovo i nadamo se da ćemo brzo postići dogovor s Evropskim parlamentom kako bismo ovo obećanje pretvorili u stvarnost, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Liberalizacija viznog režima omogućena je naporima Kosova da ojača graničnu kontrolu, upravljanje migracijama i bezbednost i verujemo da će ta dobra saradnja samo jačati u budućnosti, rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Prema nacrtu odluke nosiocima kosovskih pasoša bilo omogućeno da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Prema stavu Saveta, režim putovanja bez viza počeo bi da se primenjuje od datuma početka rada Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije do 1. januara 2024.

U saopštenju se dodaje da je Kosovo postiglo značajan napredak u svim delovima mape puta za liberalizaciju viznog režima, uključujući u oblasti bezbednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja.

Na osnovu te procene, Komisija je predložila da se ukine obaveza izdavanja viza za nosioce pasoša koje je izdalo Kosovo. Izuzeće od viznog režima će obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom.

Komisija će nastaviti da aktivno prati sprovođenje ovih zahteva, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima, dodaje se.

Nikola Radišić

izvor: https://rs.n1info.com/english/ambasadori-eu-odobrili-ukidanje-viznog-rezima-za-kosovo/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bešlin: Jugoslavija je bila najveći emancipatorski projekat jugoslovenskih naroda

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je večeras da je druga Jugoslavija bila najveći emancipatorski projekat jugoslovenskih naroda u njihovoj istoriji

Published

on

By

Bešlin je na predavanju u Novom Sadu, povodom 29. novembra, Dana Republike u nekadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji, rekao da je reč o trostrukoj emancipaciji: državnoj, nacionalnoj i socijalnoj.

Kako je objasnio, državna emancipacija proizašla je iz pobede u ratu, oslobođenja i antifašizma, nacionalna emancipacija značila je emancipaciju od velikosrpskog nacionalizma i hegemonizma, a socijalna emancipacija značila je ne samo socijalističku revoluciju, nego i masovno opismenjavanje, obrazovanje i prosvećivanje širokih narodnih masa.

Bešlin je rekao da su četnici, s druge strane, takođe želeli da izvrše revoluciju u Drugom svetskom ratu, ali u stvari „klerikalnu kontrarevoluciju“, koja je podrazumevala etničko čišćenje albanskog i muslimanskog stanovništva, stvaranje velike Srbije, srozavanje ženskih prava i tako dalje.

„Poslije bitaka na Neretvi i na Sutjesci, partizani su slomili kičmu četničkom pokretu, koji se u tim bitkama borio protiv partizana, a zajedno sa okupatorskim vojskama i ustašama“, naveo je Bešlin.

Govoreći o Drugom zasedanju Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), na kojem su 29. novembra 1943. godine u Jajcu u Bosni i Hercegovini udareni temelji Druge Jugoslavije, Bešlin je rekao da je najviše polemike bilo oko statusa BiH, pošto su ostale države koje su ušle u jugoslovensku federaciju formirane po nacionalnom principu: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija, dok su u BiH živele tri nacije.

Prema njegovim rečima, Bosna je dobila državnost jer je to bio jedini način da Tito „razvali“ velikosrpske i velikohrvatske aspiracije prema BiH.

„Tada je usvojeno načelo da Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već je i srpska i hrvatska, i muslimanska“, objasnio je Bešlin i dodao da je BiH na Drugom zasedanju AVNOJ-a postala republika jer je svoju državnost crpila iz državnosti bosanske srednjovekovne države.

Dodao je da Vojvodina nije dobila državnost, jer nije imala tradiciju državnosti, već se 31. jula 1945. godine, na Skupštini izaslanika svojih naroda, Vojvodina prvo konstituisala kao autonomna pokrajina, a potom je ušla u sastav Srbije.

On je kazao da nisu tačne teze da je Ustav iz 1974. godine razorio Jugoslaviju, već su je razorili oni koji su srušili ustav te države, a to je bila Miloševićeva Srbija.

Predavanje Milivoja Bešlina, višeg naučnog saradnika na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, organizovao je Rotari klub Novi Sad – Dunav.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/beslin-jugoslavija-je-bila-najveci-emancipatorski-projekat-jugoslovenskih-naroda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kome smeta “Novosadski plato antifašizma”?

Totem sa natpisom “Novosadski plato antifašizma” koji su aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine postavili na postament spomenika navodnim “nevinim žrtvama 1944/45” uklonjen je za manje od 24 časa od njegovog postavljanja

Published

on

By

Postavljamo pitanje, kome u Novom Sadu, gradu heroju koji je dao ogroman doprinos u antifašističkoj borbi, smeta natpis u slavu antifašizma?
Ukoliko je odgovor da smeta onima koji spomenik ratnim zločincima i nacistima žele da podignu, čast nam je da se ne slažemo i da nismo na istoj strani. Zabrinjava ipak sumnja da je isti natpis mogao biti uklonjen i od strane pojedinaca koji se deklarativno bore protiv izgradnje spomenika što bi nedvosmisleno ukazalo da ti isti ne razumeju antifašizam kao ideju, već borbu protiv izgradnje spomenika vide kao dnevno političku temu na kojoj pokušavaju ubrati koji politički poen.
Kao stranka koja je pre 32 godine nastala iz otpora ratu iseljavanju naših komšija, kao stranka koja je prva prepoznala i ukazala na pojave i rast neofašističkih struja u državi, kao stranka koja je 2007. pokrenula i predvodila antifašističke proteste u Novom Sadu i širom Vojvodine, kao stranka koja je u skupštini Srbije izdajstvovala zabrane postojanja fašističkih organizacija, Liga socijaldemokrata Vojvodine zna kako se fašizmu treba odupirati.
U tome ćemo ostati dosledni i nepokolebljivi a postavljanje antifašističkih simbola ćemo nastaviti i u budućnosti jer nama to predstavlja zadovoljstvo i obavezu a i ispravnije je nego njihovo uklanjanje.

Marko Lutkić


Povereništvo Gradske organizacije

LSV Novi Sad

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Zaprljan i zgužvan patriotizam

Izvršni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin oštro kritikuje predstavnike zrenjaninske lokalne vlasti zbog nebrige o zastavama Republike Srbije istaknutim na javnim mestima

Published

on

By

Naime, kao što građani svakodnevno mogu da vide, zastave postavljene na ulaz u Zrenjanin su u nedopustivo lošem stanju.

Na ovaj način oni krše Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije u članu 6. koji definiše da se zastava ne sme upotrebljavati ako je oštećena ili svojim izgledom nepodobna za upotrebu.

Smatramo da je to pre svega velika sramota, a zatim i dokaz nesposobnosti gradske vlasti. Ovo je takođe samo još jedan pokazatelj da su naprednjacima samo puna usta priče o patriotizmu, dok stvarne brige o gradu i građanima nema, pa čak ni na ovako jednostavnim primerima.

Na primeru vođenja grada Zrenjanina nažalost vidimo da je njihova vlast samo sakrivanje nerada iza praznih priča o patriotizmu. Građani i građanke Zrenjanina taoci su njihove nebrige o gradu, obećanu zdravu vodu za piće već deset godina nisu obezbedili, samo su potrošili vreme i novac svih nas, ulaganja u gradsku i seosku infrastrukturu su nedovoljna, a zagađenje vazduha i životne sredine u Zrenjaninu generalno ne dotiče zrenjaninske čelnike.  Kako da očekujemo da brinu o podizanju standarda i kvaliteta života građana kada nisu u stanju da poštuju osnovna pravila o isticanju državne zastave. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva gradske čelnike da se osveste i počnu da brinu o gradu i građanima i da na taj način pokažu patriotizam i lokalpatriotizam. A molimo ih i da za početak učine bar toliki napor i postave nove zastave i poštuju zakone ove države, da bar simbolično pokažu ljubav prema ovoj zemlji i našem gradu, kada već suštinski nisu u stanju.

Izvršni odbor LSV Zrenjanin

izvor: https://lsv-zr.org.rs/lsv-zaprljan-i-zguzvan-patriotizam/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odustajanjem od ekstraprofita država poštedela NIS

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao mogućnost uvođenja poreza na ekstraprofit u energetskom sektoru, od te ideje nadležni su, po svemu sudeći, odustali

Published

on

By

Podsećanja radi, početkom oktobra Vučić je naglasio da nadležni u Srbiji razmišljaju o uvođenju poreza na ekstraprofit za one koji su u prethodnom periodu ostvarivali ogromne zarade na obnovljivim izvorima energije, kako bi se smanjili negativni efekti svetske energetske krize. Da do toga ipak neće doći, potvrda je izjava Siniše Malog, ministra finansija Srbije, data u intervjuu za dnevni list Politika, da se u ovom trenutku ne razmatra mogućnost uvođenja poreza za ekstraprofit.

To je opravdao time da bi takva mera izavala “šokove ili negativne reakcije”, drugim rečima da bi loše uticala na poslovanje privrede u zemlji.

Ono što zbunjuje javnost u konkretnom slučaju je to što Mali nameru da se ne uvodi porez na ekstraprofit pravda željom Vlade da zaštiti interese privrede u trenutku kada se u kontinuitetu podižu cene električne energije koju ta privreda koristi u svom procesu proizvodnje.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da postoji veoma mali prostor za naplatu ekstraprofita u energetskom sektoru Srbije.

– S obzirom na to da preduzeća u vlasništvu države poput Elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije i Srbijagasa rade sa gubitkom potpuno je besmisleno razmišljati o tome da bi ona mogla da budu dodatno oporezovana. Kada je pak reč o proizvođačima struje iz obnovljivih izvora, u prvom redu vlasnika vetroparkova i solarnih elektrana problem je u tome što je država njih stimulisala da grade svoja proizvodna postrojenja u Srbiji subvencionisanjem, odnosno tako što EPS struju koju proizvode plaća po povlašćenim tojest većim cenama. Postavlja se pitanje da li je pravno moguće ekstraporezom opteretiti kompanije kojima ste prethodno dali subvencije. U slučaju da pravni problem po tom pitanju ne postoji pojavljuje se drugi. A to je taj da bi strani investitori u slučaju uvođenja ekstraporeza za obnovljive izvore energije prestali da ulažu u njihovu izgradnju u Srbiji. To nije u interesu naše zemlje, koja je zbog nedostatka struje iz domaće proizvodnje prinuđena da je uvozi – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je jedina kompanija kojoj bi ekstraprofit u energetskom sektoru mogao biti naplaćen Naftna industrija Srbije.

– Energetske kompanije koje u uslovima krize ostvaruju značajne profite su one koje imaju sopstvene izvore pa ne moraju da troše mnogo novca na nabavku energenata u sadašnjim uslovima kada je njihova cena veoma visoka. To je slučaj i sa NIS-om koji u Srbiji eksploatiše naftna i gasna polja što kompaniji omogućava da ostvaruje visoku zaradu i u ovakvim uslovima. Shodno tome, NIS-u bi mogao da bude uveden porez na ekstraprofit jer ga ta kompanija i ostvaruje – navodi Gavrilović

Prema njegovim rečima, ovaj porez mogao bi da se uvede i za kompanije koje nisu u energetskom sektoru a ostvaruju ekstraprofit zahvaljujući niskim cenama struje.

– Cene struje za privredu u Srbiji su objektivno govoreći znatno niže nego u zemljama u okruženju. To znači da velike strane kompanije, koje posluju u Srbiji, mogu da na osnovu toga zarade znatno veći novac nego što bi im to pošlo za rukom bilo gde drugde u Evropi. S obzirom na to da se taj ekstraprofit stiče zbog niske cene struje, postoje opravdani razlozi da bude propisan. Takođe, pravac u kome treba razmišljati, ovim povodom, jeste odustajanje od toga da cene struje za sve u privredi budu iste. Zbog čega, primera radi mala i srednja preduzeća koja su ugrožena u ekonomskoj krizi ne bi bila zaštićena od strane države na taj način što im se ne bi povećavala cena električne energije. Sa druge strane, velikim, izvozno orijentisanim kompanijama koje na osnovu jeftine struje dobijaju jeftine proizvode mogla bi se uvesti obaveza paćanja ekstraprofita – navodi naš sagovornik.

Ekonomista Milan R. Kovačević takođe smatra da je u slučaju energetskih preduzeća u državnom vlasništvu u Srbiji nemoguće naplatiti ekstraprofit.

– Kako da oporezujete ekstraprofit EPS-u i Srbijagasu kada oni nikakav profit ni nemaju već posluju sa gubicima. Naftna industrija Srbije pak spada u kategoriju kompanija kod kojih je to moguće uraditi. Inače, nadležni u Srbiji bi trebalo da osmisle poresku strategiju kako da se efikasnije puni državna kasa jer način na koji se to radi u ovom trenutku nije učinkovit – ističe Kovačević.

Sa druge strane ekonomski analitičar Branko Pavlović smatra da je dobro što je država odustala od naplate ekstraporeza u energetskom sektoru jer je to, kako kaže, loše rešenje od samog starta razmišljanja na tu temu.

– Jednostavno, nadležni moraju da odustanu od pokušaja da suzbijaju ekonomsku krizu donošenjem administrativnih mera. Na taj način cilj neće biti ostvaren. Umesto toga kriza bi trebalo da se rešava dobrim i odgovornim upravljanjem u energetskim preduzećima što bi svakako donelo adekvatne rezultate – zaključuje naš sagovornik.

(Danas, foto: Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/odustajanjem-od-ekstraprofita-drzava-postedela-nis/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Stranke oko SDP BiH i HDZ BiH potpisali sporazum o formiranju vlasti u FBiH i na državnom nivou

Dragan Čović (HDZ) i Nermin Nikšić (SDP) koji predstavlja Osmorku danas su u Sarajevu potpisali sporazum o formiranju vlasti na federalnom nivou, a što će vrlo izgledno rezultirati i savezništvom na državnom nivou

Published

on

By

Sporazum je nakon nekoliko sedmica pregovora potpisan danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predstavnici svih stranaka koje čine koaliciju a to su uz HDZ i partnere iz HNS-a SDP, Naša stranka, NiP, SBiH, NES, BHI Fuad Kasumović i Za nove generacije.

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Radne grupe Osmorke i HDZ-a su proteklih sedmica radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju, a koja bi se trebala za nekoliko dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om.

To znači da će nakon dugo godina SDA “ispasti iz igre” i preći u opozicione klupe. Iako su neki iz Osmorke pravili planove o izbacivanju SNSD-a iz vlasti, to se neće dogoditi. Jedan od lidera Osmorke, Elmedin Konaković (NiP), jučer je kazao kako su “prijedlozi o vlasti bez HDZ-a i SNSD-a mogući matematički, ali su nonsens”.

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Dokument čine tri cjeline na kojima će raditi ove stranke. To su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija.

Stranke potpisnice su se usaglasile da će programske mjere zasnovane na smjernicama, načelima i ciljevima iz ovog dokumenta biti detaljno razrađene u periodu koji će prethoditi formiranju izvršne vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima.

S.H.

izvor: https://www.klix.ba/vijesti/bih/osmorka-i-hdz-potpisali-sporazum-o-formiranju-vlasti-u-fbih-i-na-drzavnom-nivou/221129050

Continue Reading

Trending