Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

(INTERVJU) DRAGINJA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Oni koji slave Mladića kao heroja – izjednačavaju srpski narod sa zločincima

“Prvi nalet velikosrpskog nacionalizma smo uspješno savladali”

Published

on

Draginja Vuksanović Stanković poslanica je opozicione Socijaldemokratske partije u državnom parlamentu susedne Crne Gore. Bila je i predsednica SDP-a i kandidatkinja za predsednicu Crne Gore na izborima 2018. godine. Ona je i doktorka pravnih nauka i docentkinja na Univerzitetu Crne Gore. U svojim javnim nastupima važi za osobu čvrstih, argumentovanih, jasnih i glasnih stavova. Razgovarali smo u Novom Sadu o aktuelnom društveno-političkom trenutku u Crnoj Gori.  

AUTONOMIJA: Gospođo Vuksanović Stanković, Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Kako komentarišete tu odluku, kao i histerične reakcije iz Beograda na nju?   

DRAGINJA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Odluka o donošenju Rezolucije o genocidu u Srebrenici je, kao što sam rekla i u diskusiji u Skupštini, naša civilizacijska i ljudska obaveza prema nevinim žrtvama jednog tako monstruoznog zločina koji se desio u našem bliskom susjedstvu prije 25 godina. Rezolucija je zalog mira i razvoja dobrosusjedskih odnosa i mislim da je jasan dokaz građanskog i evropskog opredjeljenja države Crne Gore. Što se tiče reakcja iz Srbije, one su bile očekivane. Ne izjednačavamo mi srpski narod sa zločincima, upravo suprotno, krivica je individualna – nego to rade upravo oni koji skandiraju da je Mladić heroj. Bez suočavanja sa bliskom prošlošću naša društva, pogotovo u Srbiji, ne mogu krenuti naprijed putem integracija, mira i suživota i to mora biti jasno vlastima u Srbiji.

AUTONOMIJA: Da li u aktuelnoj vlasti vidite neku političku snagu koja bi mogla da iskorači iz platforme „srpskog sveta“ i litijaškog pokreta koji je organizovao pokojni mitropolit SPC Amfilohija, i „pređe“ na stranu građanske Crne Gore? Pojedini analitičari takvu mogućnost vide pre svega kada su u pitanju Demokrate Alekse Bečića, dok ih drugi vide kao još jednu tvrdu nacionalističku opciju, toliko da ih nazivaju i „cr(k)venim kmerima“, zbog crvenih kravata koje nose i ideoloških stavova koje imaju…

DRAGINJA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Jedino što je izvjesno kad je postojeća Vlada Crne Gore u pitanju je neizvjesnost, čak i na rok od 10 dana. Očigledna nesposobnost Vlade i vlasti jasna je i svima koji su takvu Vladu podržali. Zbog toga je različito glasanje o Srebrenici kao i smjena Leposavića sa opozicijom jasan pokazatelj da su odnosi u toj koaliciji katastrofalni i ono što su oni rekli jedni o drugima mi ne možemo ni da pomislimo. Ali sve dok postoji agenda koja podrazumijeva pravljenje takozvanog „srpskog sveta“, ova vlast će opstajati i pokušavati da je u jednom dijelu sprovede. Naravno, ono na što ne računaju je snažan otpor crnogorskog građanskog društva koje pokazuje izuzetnu vitalnost i životnost zbog konstantnih napada na temeljne vrijednosti na kojima je formirana moderna Crna Gora.

Rano je davati takve prognoze, ali svakako da u pojednim partijama vlasti postoji građanski potencijal. Ključno pitanje je da li će oni shvatiti da od jednovjerske i jednonacionalne politike nema ništa i da je budućnost Crne Gore u EU i NATO, a ne u nekom evro-azijskom provizorijumu, koji se pojavljuje kao vrijednosna alternativa.

AUTONOMIJA: Da li očekujete da će na političkoj sceni Crne Gore biti formirana još neka politička partija koja će biti utemeljena na tradiciji nezavisne i suverene Crne Gore? I ako da, koga vidite kao takvu snagu?

DRAGINJA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Smatram da je u Crnoj Gora sazrela jedna ozbiljna generacija političara mlađe generacije koji baštine moderne, evropske i građanske vrijednosti. Bila bih lažno skromna kad ne bih istakla da je ogroman broj tih ljudi danas u Socijaldemokratskoj partiji i da svakim danom dobijamo novu podršku upravo od takvih ljudi. Koji nijesu željeli da se bave politikom, ali ih je agresivna klirikalizacija natjerala da izađu iz sfere lične i porodične komocije i uđu u politilčke vode.

AUTONOMIJA: Otkuda Građanski pokret URA u koaliciji sa notornim velikosrpskim Demokratskim frontom? Kakav je to onda „građanski pokret“?

DRAGINJA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: To je ključno pitanje za kočenje demokratskih procesa u našoj zemlji. Navodno „zeleni i građanski“ ušli su u koaliciju sa najvećih negatorima svega građanskog u Crnoj Gori. Glasanje za osvjedočene mrzitelje etničkih Crnogoraca, borba protiv manjinskih partija i naroda, kao i dogovoranje koalicije i kadrovskih rješanja u manastirima samo su dio onoga što je URA uradila. Ja ipak ne bih ništa dodala o ponašanju te partije, što o njoj nijesu iznijeli osnovači iz Savjeta koji su je 21. maja napustili – da ona trenutno ne zastupa građanske vrijednosti, već sprovodi agendu Demokratskog fronta.

AUTONOMIJA: Aleksandar Vučić i njegovi različiti poltroni pričaju priču o tome kako u Crnoj Gori postoje praktično dva ravnopravna nacionalizma, srpski i crnogorski. Kako komentarišete takve teze?

DRAGINJA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: To je prevara i neistina ravna onoj da je Njemačka ušla u rat sa Britanijom i Francuskom zato što su joj one nametnule rat. Ne može postojati crnogorski nacionalizam, ako je njegova osnova multietničko društvo, antifašizam i evropska ideja. Takav nacionalizam ne postoji niđe na svijetu. I da budem iskrena i do kraja otvorena, zbog „crnogorskog nacionalizma“ nije nikad kapnula ni jedna suza. Rezultat srpskog i drugih agresivnih velikodržavnih nacionalizama i politike velikodržavlja su stotine hiljada grobova i milioni raseljenih u samo četiri godine od 1991. Tom „nacionalnom“ projektu se sudilo od međunarodnog suda koji su, između ostalih, osnovali i Rusija i Kina. Kad predsjednik Putin govori o opasnosti od sukoba u Ukrajini prije dva mjeseca kaže „da neće dozvoliti još jednu Srebrenicu u Evropi“. Ako to nacionalistima nije jasan pokazatelj što cijeli svijet misli o njihovom projektu, onda će morati dobro da razmisle prije nego što idući put povuku slične paralele.

AUTONOMIJA: Nedavno je srbijanski istoričar Aleksandar Raković rekao da „Crnogorci zaslužuju da se sadistički ponašamo prema njima“. Rekao je i: „U jednom momentu, njih 100.000 ostaće protiv nas 7,5 miliona. A onda će biti prilike da sa njima razgovaramo kako im dolikuje”. Molim Vas za komentar.

DRAGINJA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Ono što je možda još gore od toga je da je tog istog Rakovića, u prilično afirmativnom kontekstu, komentarisao novi mitropolit SPC u Crnoj Gori Joanikije. Raković je samo megafon koji na malo siroviji i primitivniji način obzanjuje programsku platformu srpskog sveta. Takve opskurne figure u normalnim okolnostima ne bi trebalo komentarisati niti bi im se davao bilo kakav javni tretman. To da je Raković jedan od kreatora javnog  mnjenja možda najbolje govori u kakvoj se političko-ideološkoj ali i etičkoj kaljuzi danas nalazi politika koja želi da vodi građane jedne zemlje.

AUTONOMIJA: Gledajući iz Srbije, utisak je da je građanska i multikulturalna Crna Gora ne samo žilava već i ubedljivo većinska u odnosu na zagovornike „srpskog sveta“. Da li će Crna Gora uspeti da se odupre naletu velikosrpskog nacionalizma?

DRAGINJA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Crna Gora je pokazala tu građansku snagu nakon 30. avgusta,  iako je usljed lošeg vladanja ta građanska supstanca bila dugo vremena na neki način anestezirana. Čak su mnogi zagovornici evropske Crne Gore prevareni od jednog broja subjekata koji su nudili jednu priču, a nakon izbora se udružili sa kleronacionalistima od čije volje politički zavise, zbog čega moraju i da pristaju na njihov politički diktat i na kraju političko-ideološku agendu. Prvi nalet velikosrpskog nacionalizma smo uspješno savladali. Sigurna sam da ćemo sljedeće nasrtaje savladati lakše ali potrebna je mobilizacija ukupnog građanskog potencijala Crne Gore. I međunarodne okolnosti i neke promjene na tom planu idu značajno u korist građanskim snagama u Crnoj Gori ali i regionu, dok s druge strane obeshrabruju nacionaliste i protagoniste velikodržavlja koji bi se opet igrali malo sukoba i ćeranja na ovim prostorima. No pasaran.

AUTONOMIJA: Šta je ono što najviše zamerate Milu Đukanoviću i DPS-u da nisu uradili a morali su, od proglašenja nezavisnosti Crne Gore do pada s vlasti?

DRAGINJA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Svakako da moramo biti zadovoljni svim onim strateškim rezultatima na pravilnom pozicioniranju države, kako vrednosno tako i posebno u međunarodnim okvirima. To su da podsjetim vrijednosti na kojima je SDP i uspostavljena kao partija prije tri decenije.

Na planu uređenja države nije urađeno dovoljno. Na planu izgradnje institucija, vladavine prava, pravične distribucije resursa, jačanja državotvorne svijesti – nije bilo adekvatnog fokusa i to je jedan od razloga zbog čega su danas ugrožena i ova kapitalna statusno-identitetska dostignuća. Državu moramo graditi jačajući njene institucije i identitet, ne može se država graditi na bilo čijoj personalnoj ili partijskoj svemoći. Želim da vjerujem da su neke lekcije naučene, to jest da ćemo svi iz ovog prethodnog perioda izvući pouke gdje smo griješili, šta je moglo bolje i – na kraju i najvažnije – kako dalje voditi Crnu Goru i izvući je iz kandži onih koji joj u krajnjem žele nestanak.

AUTONOMIJA: Kako gledate na ulogu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori? Da li su u pravu oni koji kažu da je SPC zapravo zamena za nekadašnji zloglasni Sedmi bataljon Vojske SR Jugoslavije?

DRAGINJA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Generalno, pristup koji nam se nudi je jedna vremenska mašina koja bi trebalo da nas vrati tamo negdje na početak 19. vijeka i doba crnogorske teokratije. Sve to djeluje bizarno, nevjerovatno i groteskno da danas u Crnoj Gori imate premijera koji je više crkvenjak i to onaj nereformisani, a sa druge strane SPC u Crnoj Gori koja je savladala sve tehnike političko-izbornog angažmana, uključujući presudan doprinos u formiranju Vlade. SPC kao institucija nikada nije napravila otklon od pogubne velikodržavne politike čiji je pokrovitelj bila 90-ih. Naprotiv, svojim konkretnim stavovima i činjenjima nastavila je i u novom vremenu da ohrabruje tu politiku pokušavajući samo da je prilagodi novim okolnostima. SPC je, rekla bih, načinom na koji nastavlja da djeluje glavni katalizator i inspirator politike velikosprskog nacionalizma, a ta politika je u kombinaciji sa istorijskim revizionizmom pogubna za region u cjelini a time i za srpski narod. Tragično je što nikakve pouke nijesu izvučene iz destrukcije sa kraja prošlog vijeka.

AUTONOMIJA: Da li mislite da su i zapadne sile bile kratkovide i da su podržale smenjivost nesumnjivo koruptivne DPS-ove vlasti, bez obzira na užasne posledice koje su usledile?

DRAGINJA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Zapad je posebno u posljednjih pet godina bio prilično strateški pasivan kada je riječ o Zapadnom Balkanu. Ocjene i stavovi o prilikama u regionu nijesu bili problematični ali ono što je nedostajalo je spremnost za konkretan angažman na prevenciji retrogradnih procesa, pojava i ličnosti čija je politika i ideologija svojevremeno zapalila jugoslovenski region. Zapadni partneri su dobrim dijelom potcijenili snagu velikodržavnih ideologija i ovdašnjeg, pomalo specifičnog, kleronacionalizma koje uz maligni strani uticaj imaju potencijal da naprave novu destrukciju na Balkanu. Mislim da se sada stvari kreću u mnogo boljem smjeru.

AUTONOMIJA: Da li očekujete značajnije prisustvo Zapada, a pre svega Vašingtona, u zbivanjima u Crnoj Gori? Ipak je Crna Gora članica NATO-a i zemlja koja je ubedljivo najdalje odmakla na putu ka EU od svih država Zapadnog Balkana…

DRAGINJA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Poruke američkog predsjednika o povratku Amerike u region i njegova odluka o uvođenju sankcija za sve one koji kontaminiraju ovdašnja društva korupcijom, kriminalom i ugrožavanjem regionalnog i međunarodnog poretka, sjajna su vijest za sve koji streme miru, stabilnosti i konačnom slomu ideologije mržnje i nacionalizma. Revitalizacija euroatlantskog partnerstva je noćna mora za ovdašnje nacionaliste koji bi da se ponovo igraju granicama i ljudskim životima, a da oni od tih sukoba profitiraju gomilajući otete resurse i novac građana. Neće biti ništa od toga ako svi budemo dovoljno budni i ako međunarodna zajednica nametne svoj ritam igre i nulte popustljivosti na protagoniste sukoba i pljačkanja naših društava.

AUTONOMIJA: Nakon izjava ministra policije i Vučićevog neformalnog portparola Aleksandra Vulina da će onima koji su u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici biti zabranjen ulazak u Srbiju, prilikom dolaska u Srbiju doživeli ste veliku neprijatnost na beogradskom aerodoromu. Uprkos tome što ste imali diplomatski pasoš bili ste zadržani duže od sat vremena, a pod izgovorom dodatnih provera, policija Vas je pretresla, pretresli su Vaš kofer, torbu, novčanik…

DRAGINJA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Takav čin je dokaz da svi oni koji dijele civilizacijske, evropske, demokratske i multietničke vrijednosti – nisu dobrodošli u Srbiju. Naravno da me to neće ni pokolebati ni obeshrabriti da se i dalje bavim ovim poslom i za sve nabrojane vrednosti, jer samo na tim temeljima možemo ući u Evropsku uniju i postati njena uvažena i poštovana članica.

Nevjerovatno je koliko zvanična vlast u Srbiji nanosi štetu samom srpskom narodu namećući mu svest o kolektivnoj odgovornosti, iako se Deklaracijom o Srebrenici koju je Skupština Srbije usvojila 2010. godine u stvari individualizuje krivica za taj zločin. Što znači da za genocid u Srebrenici nije kriv srpski narod, već pojedinci, što je dokazano i presudama Haškog tribunala.

Nikada sebi neću dozvoliti da budem izdajnik svoje države da bih ušla u Srbiju, zemlju koju volim, u kojoj je rođena moja majka i živi moja ujčevina. Uvijek ću služiti svome narodu i Crnoj Gori, a nikada neću biti vazal niti zvanične Srbije niti bilo koje druge države.  

Dinko Gruhonjić (Autonomija)

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

MILIVOJ BEŠLIN: Dobro pazite šta se događa u Beogradu, Mostaru i Zagrebu i šta stoji iza protjerivanja Tita…

Zbog toga nude nacionalnu mržnju prema drugima i totalitarnu nacionalističku homogenizaciju prema nama samima

Published

on

By

Milivoj Bešlin, povjesničar s beogradskog univerziteta, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o najavama protjerivanja Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća u Beogradu, bujanju nacionalizma u regionu i brutaknim napadima i prijetnjama smrću koje svako malo stižu na adresu novosadskih antifašista i intelektualaca.

Nakon poruka vlasti iz Beograda koji najavljuju „deložaciju“ Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća, ne stišavaju se reakcije u regionu. U Hrvatskoj stižu poruke kako bi Starog ponovno rado vidjeli u rodnom Kumrovcu, dok iz Sarajeva i Jajca stižu slične poruke. Ne treba zaboraviti da je u Zagrebu ukinuta ulica nazvana po najvećem sinu bivše Jugoslavije, dok Hrvatska republikanska stranka u Mostaru godinama zagovara isto proglašavajući Tita najvećim zločincem.

Kome danas smeta Broz, čovjek čiji lik je stajao na novčanicama gvinejskog franka?

-Tito i danas, jednako kao i juče, a verujem da neće biti razlike ni u budućnosti, najviše smeta nacionalistima i fašistima ne samo u našem regionu nego i širom Evrope i sveta. Setite se da je i aktuelna italijanska premijerka, dok je kao opozicionarka koristila radikalno desničarsku retoriku, obećavala da će Titu oduzeti najviša italijanska odličja kojima su ga nagradili najuticajniji italijanski zvaničnici. U najkraćem, Tito je bio i ostao simbol antifašizma, uz sve drugo što je uradio. I gotovo je komično kada oni koji u Beogradu danas podržavaju ovu vandalsku inicijativu o raskopavanju groba utemeljitelja druge Jugoslavije, govore da je on bio protiv Srba i njihovih nacionalnih interesa. Moram kao istoričar da kažem: s druge strane Tita ne nalaze se Srbi, s druge strane Tita nalazi se fašizam. A većina Srba se, upravo, borila protiv fašizma u Drugom svetskom ratu pod Titovom komandom. Slično je i sa Hrvatima i drugim jugoslovenskim narodima. Udar na Tita i danas je jasan znak obračuna sa poslednjim ostacima antifašizma u našem društvu. Na stranu što se ovom inicijativom direktno preti i najposećenijem muzeju u našem regionu – Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Za mnoge je danas kontroverzna ličnost, ali se vođi antifašističkog partizanskog pokreta Titu mora priznati jedna stvar – bio je omiljen u narodu, ali ne samo na prostorima bivše Jugoslavije.

Kao povjesničar pratite sve ono što se događa u zemljama bivše Jugoslavije. Svjedočili smo konstantnim razaranjima antifašističkih spomenika iz Drugog svjetskog rata, poput skrnavljenja Partizanskog groblja u Mostaru, ulice i škole nosile su i još uvijek nose imena po fašistima, ustaškim i četničkim zločincima, a 30 godina od kraja rata još uvijek su prisutne podjele koje kreiraju političari na vlasti. Mogu li se podjele na „naše“ i „njihove“, osnivanje sportskih klubova s nacionalnim predznakom te ubijanje svega zajedničkog, poput antifašizma, od strane nacionalista na vlasti, promatrati kao matrica kojom vladaju nacionalne kaste?

Jugoslovenska država, utemeljena na antifašističkom vrednosnom konsenzusu i idejama socijalne pravde i solidarnosti i danas ostaje ključna tačka demonizacije svih desničarskih populista i naci-šovinističkih propagatora – bilo da dolaze iz političke ili (para)intelektualne sfere. Upravo je srednjerazvijena Jugoslavija, sa poluvekovnim periodom mira i nacionalne ravnopravnosti, uz jednu neprovincijalnu identitetsku politiku i vlastiti socijalistički model razvoja, papadigma koliko su današnje siromašne države naslednice, u polukolonijalnom položaju, sa korumpiranim političkim elitama – u stvari, neuspešne. To dalje znači da nacionalističke ideologije, osim što građanima nude “bolju” prošlost, falsifikujući istoriju, nisu u stanju da ponude koncept bolje budućnosti i stvarnog progresa. Zbog toga nude nacionalnu mržnju prema drugima i totalitarnu nacionalističku homogenizaciju prema “nama” samima. Podele i nacionalna mržnja koju nacionalizmi produkuju u regionu, omogućavaju vladajućim političkim elitama nesmetano bogaćenje i gušenje svake demokratske ideje, čime zaustavljaju i onemogućavaju stvarnu pluralizaciju društva. Pa, tako imate formalno više partija, ali skoro sve one, sa retkim izuzecima, nude istovetne ideološke koncepcije.

Svjedočimo neviđenoj hajci na slobodnomisleće intelektualce-antifašiste u Novom Sadu i prijetnje profesoru Dinku Gruhonjiću, ali i ostalim članovima NDNV-a. Nedavno je NDNV počeo objavljivati gnusne poruke s prijetnjama upućenim svojim članovima. Imaju li ovakvi napadi političku pozadinu i što je cilj svega?

-Da bi vladajuća klasa mogla nesmetano da vlada i da je niko ne bi pitao za nezabeležen stepen kriminalizacije društva i sistemsku korupciju koja uništava temelje naše države, izmišljaju se neprijatelji i vode besprimerne hajke na ljude u kojima se koriste neofašistički i gebelsovski metodi nasilja i manipulacije. Takve dobro organizovane i široko zasnovane hajke i javna linčovanja ljudi, ne mogu se sprovoditi bez naloga političkog vrha i struktura na koje se oni oslanjaju. Međutim, ovde je problem i slabost i lako uočljiva nesolidarnost opozicije sa progonjenima, iste one opozicije koja se sa režimom takmiči u nacionalizmu, autoritarizmu i podaništvu režimu u Kremlju.

A ono što režimu iznad svega omogućava ovakve hajke na ljude je slabost društva, njegova totalna atomozacija i odsustvo empatije. Poslednji puta kada je taj model bio napušten je reakcija ljudi na zločin u školi “Ribnikar” u Beogradu, kada su se građani prenuli iz stanja letargije, dremeža i straha. Međutim, i ta energija je zajedničkim naporima korumpiranih političkih struktura, i vlasti i delova opozicije, otišla u nepovrat.

(Slobodna Bosna)

izvor: https://autonomija.info/milivoj-beslin-dobro-pazite-sta-se-dogadja-u-beogradu-mostaru-i-zagrebu-i-sta-stoji-iza-protjerivanja-tita/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izgoreo objekat uzbunjivačice iz EPS-a Nataše Prišić, sumnja se da je zapaljen

Pomoćni objekat, koji je koristila uzbunjivačica iz Elektroprivrede Srbije Nataša Prišić, izgoreo je jutros u Sremskoj Kamenici

Published

on

By

Kako N1 nezvanično saznaje, požar je ugašen brzo i uviđaj je završen, a izgoreo je veći deo pomoćnog objekta u kom se nalazila kamp prikolica.

Iz uprave za vanredne situacije će utvrditi uzrok požara.

021 prenosi da se, u međuvremenu, na internetu pojavio snimak koji je napravila Nataša Prišić, dok su vatrogasci još gasili vatru, u kojem ona proziva vlast za paljenje kuće.

„Da li je ovo put kojim Srbija treba da ide… Sramote jedne kriminalne… Je l’ ovo Srbija Vučiću? Da li je ovo Srbija? Da mi palite kuću“, upitala je Prišić u snimku u kom je iznela niz imena sa na koje sumnja.

N1

Kako 021 piše, Nataša Prišić je pre dve godine postala poznata široj javnosti kada je iznela navode o malverzacijama u EPS-u, o kojima je svedočila kao radnica Sektora za unutrašnju kontrolu i bezbednost. Takođe je iznela optužbe na račun rukovodstva EPS-a, posebno funkcionera SNS-a iz Novog Sada.

Ona je javno govorila kako su se nepravilnosti dešavale pretežno u Novom Sadu, a prema njenim navodima, kontrola je naišla na ogromna krivična dela i zloupotrebe, kao što su storniranje računa i manipulisanje stanjima brojila zbog nedostatka očitavanja brojila i izostanka čitača na terenu, što je dovodilo do oštećenja potrošača.

Prišić je prošle godine uhapšena zbog izazivanja panike i nereda nakon što je slala imejl na adrese više od 70 ambasada u kojem je tvrdila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić štiti kriminalce iz EPS-a.

Nataša Prišić je više puta javno govorila o pritiscima koje doživljava, ali i o pretnjama i praćenju.

izvor: https://n1info.rs/vesti/izgoreo-objekat-uzbunjivacice-iz-eps-a-natase-prisic-sumnja-se-da-je-zapaljen/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Suđenje zbog Linglonga zakazano: Proces protiv Pokrajinskog sekretarijata i Grada Zrenjanina

Ročište u slučaju tužbe Građanskog preokreta protiv Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine zakazano je za 24. april u Upravnom sudu u Beogradu

Published

on

By

Kako navode iz Građanskog preokreta, tužbom se zahteva poništenje saglasnosti tog pokrajinskog organa na parcijalnu studiju uticaja na životnu sredinu kineske fabrike automobilskih guma Linglong kod Zrenjanina.

Ova tužba podneta je 2020. godine.

“Tužbom se ističe potreba da Linglong uradi jedinstvenu, integrisanu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a ne više parcijalnih iz kojih se ne vidi ukupan uticaj na prirodu i zdravlje ljudi. U tužbi su navedene i povrede zakonom propisanog postupka među kojima je najznačajnija izostanak javne rasprave”, navodi se u saopštenju.

Istog dana će pred istim sudom biti održano i ročište po tužbi Građanskog preokreta protiv Grada Zrenjanina, zbog date saglasnosti na drugu ekološku studiju Linglonga.

“Ovakvo postupanje Linglonga predstavlja poznatu kinesku ‘salami slicing tactic’, odnosno taktiku ‘rezanja salame’ koja se sastoji u tome da se jedinstveni projekat veštački iseče na više sitnih delova u cilju zaobilaženja prikaza njegovog sveobuhvatnog uticaja, koji je štetan i zakonom nedozvoljen”, dodaju u saopštenju.

Građanski preokret smatra da Upravni sud, postupajući po zakonu, mora uvažiti obe tužbe, odnosno da ne sme da ozakoni ovakvu taktiku, usmerenu na zaobilaženje propisa.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/372469/Sudjenje-zbog-Linglonga-zakazano-Proces-protiv-Pokrajinskog-sekretarijata-i-Grada-Zrenjanina.html

Continue Reading

Trending