Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Hoće li škole ostati otvorene – pitanje za struku ili politiku

U iščekivanju nove odluke o radu obrazovnih ustanova

Published

on

Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Do juče je Ministarstvo prosvete odluku da najveći broj škola održava redovnu nastavu pravdalo podacima sa terena koji ukazuju na nizak procenat zaražavanja učenika i nastavnika.

Međutim, prelazak svih škola na onlajn nastavu, što zagovaraju članovi medicinskog dela Kriznog štaba, sada se dovodi u pitanje iz sasvim drugog razloga.

„Donećemo najbolju moguću odluku koja se tiče dece, ali ono što nije realno je da deca predškolskog uzrasta i od prvog do četvrtog razreda, pa i petog i šestog, bez vanredne situacije pređu na onlajn. Osnovno pitanje je ko će čuvati tu decu“, izjavio je juče za RTS ministar prosvete Branko Ružić, najavljujući da će konalna odluka biti doneta sutra.

Za Vesnu Vojvodić Mitrović, članicu Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, pomeranje fokusa sa jednog na drugi motiv upućuje na zaključak da ministar pokušava da opipa puls javnosti kako bi delovao makar prividno dosledan.

– Stručnjaci iz medicinskog Kriznog štaba otvoreno govore ono na šta smo mi prosvetni radnici upozoravali i čega smo već dva meseca svedoci, a to je da se ne testiraju sva deca, da neki roditelji odlučuju da pošalju decu u školu sa simptomima infekcije i da se mnogi slučajevi zaražavanja ne prijavljuju. A nama se stalno šalju kontradiktorne poruke, da će se pitati struka, a s druge strane vidimo da se ipak pita politika i marketing. Jer marketing je kako da, figurativno rečeno, javnosti prodate priču koja je sve više u nesaglasju sa realnošću – ističe Vojvodić Mitrović.

Ona se plaši da se ponovo ne uđe u jednu vrstu populizma i da se donese odluka da sve škole pređu na onlajn rad, a da takva odluka ne odgovara realnom stanju na terenu. Podseća da je sindikat „Nezavisnost“ krajem septembra tražio da brojevi novoinficiranih učenika i zaposlenih u školama budu dostupni javnosti, ali napominje da nadležni i dalje te podatke ne objavljuju.

– Veliko je nezadovoljstvo ne samo u prosvetnoj, već i u široj javnosti koja vidi da se opet pravi ista greška, da se razmišlja o eventualnom zatvaranju škola, a da se ne dodirne nijedan segment života koji bi ustupio mesto školovanju dece u smislu prioriteta. Ne razmišlja se da se podrži obrazovni sistem i da se učini sve što se može kako bi škole što duže bile otvorene, a da se nešto drugo zatvori ili ograniči. Deklarativno će vam svi reći da je obrazovanje dece najvažnije. Neka nam nadležni pokažu šta su učili da mi možemo da vidimo da su škole prioritet u ovom društvu – ističe naša sagovornica.

Da nastava u školama treba da se održava normalno, kao i pre izbijanja pandemije, ali uz pridržavanje i kontrolisanje preventivnih mera (nošenje maski, održavanje distance) saglasno je 50 odsto građana, dok 24 odsto smatra da nastavu treba da pohađaju cela odeljenja, da deca ne treba da nose maske u učionici i da časovi treba da traju po 45 minuta. Oko 12 odsto građana misli da bi što pre trebalo preći na kombinovanu nastavu, a svaki deseti kaže da je zbog aktuelne epidemiološke situacije najbolje rešenje kompletna onlajn nastava.

To je pokazalo nedavno istraživanje koje je sprovela agencija Ipsos, u saradnji sa Udruženjem za javno zdravlje Srbije i Laboratorijom za istraživanje individualnih razlika Filozofskog fakulteta. Uzorak je činilo 1.010 građana, od kojih 28 odsto ima decu školskog uzrasta.

Dr Dragoslav Popović, predsednik Udruženja za javno zdravlje, kaže za Danas da je redovno odvijanje nastave izuzetno važno za decu, te da roditelji i nastavnici imaju očekivanja koja nekad mogu biti nerealna, a nekad i suprotstavljena, kao što se u trenutnoj situaciji dešava.

– Ne možemo očekivati da u školama imamo potpuno bezbednu situaciju, ako svuda u okolini imamo ovako visoku transmisiju virusa. U školama se moramo oslanjati na preventivne mere kao što su nošenje maski, distanca, pranje ruku i provetravanje učionica, jer je vakcinacija dece i to starije od 12 godina tek počela i do sada je vakcinisan mali broj – navodi Popović.

On napominje da je namera pomenutog istraživanja bila i da se „opipa puls“ roditelja, ali i opšte populacije, šta su spremni da urade i šta im je prihvatljivo kako bi se omogućilo da se nastava odvija u učionicama.

Popović iznosi podatak da je za 73 odsto učesnika istraživanja prihvatljivo povlačenje deteta iz škole na svaki znak respiratorne infekcije ili sumnje da je imalo kontakt sa zaraženom osobom u porodici ili najbližem okruženju. Povremeno testiranje učenika na korona virus u prostorijama škole, kako bi se utvrdio stepen zaraženosti među đacima, podržava 67 odsto anketiranih.

– Imali ste u medijima neke grupe koje su bile protiv testiranja učenika bez saglasnosti roditelja, ali naše istraživanje je pokazalo da većina to ne vidi kao problem. Dakle, ako neko hoće da donese takvu odluku može da računa na većinsko mišljenje javnosti, koja smatra da je to u redu. Ovo je poruka i političarima da ne odustaju ako naiđu na prvo protivljenje – kaže Popović.

Istraživanje je pokazao da 67 odsto građana za zabranu ekskurzija i školskih izleta dok se epidemiološka situacija značajno ne promeni. Oko 60 odsto ispitanika podržava meru vakcinisanja roditelja (tome se protivi oko trećina), a toliko ih se zalaže za uvođenje obavezne vakcinacije za sve odrasle, zaposlene u školama (ovu meru ne podržava 37 odsto). S druge strane, polovina učesnika istraživanja ne podržava obaveznu vakcinaciju školske dece za koju postoji odobrena vakcina, dok je za to 42 odsto građana. Oko 43 odsto smatra da bi trebalo zabraniti odraslima da dovode decu u školu i/ili ulaze u školsko dvorište ili ako nemaju potvrdu o vakcinaciji, odnosno negativan test na koronu koji nije stariji od 48 sati, a 53 odsto je protiv ovakve mere.

Očekivanja nastavnika nerealna

Nakon interaktivnih vebinara u kojima je učestvovalo oko 3.500 nastavnika, od kojih većina radi u osnovnim školama, Popović izvodi nekoliko zaključaka: da su mnogi nastavnici za to da se nastava održava onlajn, da imaju očekivanja da bi u školi trebalo da postoji zdravstveni radnik i da se sva deca testiraju, a neki su čak imali predstavu da bi škola po nekim merama trebalo da bude kao bolnica i da virusa nema. Takva očekivanja su, kako kaže, nerealna.

– Pitao sam ih da li sa decom pričaju o pandemiji, o vakcinama. Mnogi odgovaraju da se ne usuđuju jer nisu kompetentni. To je po meni problem. Vakcinacija ne treba da bude stručna stvar, ona treba da bude deo društvene norme, da se shvata kao nešto što je normalno, pozitivno i donosi društvu neki novi kvalitet. Nastavnici zaziru da o tome govore, čime se gubi ogromna šansa. Jer ova pandemija nas uči istoriji, geografiji, statistici, matematici, a da ne govorim biologiji – ukazuje Popović.

Konkursi na neodređeno u prosveti

U narednom periodu biće raspisani konkursi za zaposlenje 2.500 ljudi na neodređeno vreme, najavio je ministar prosvete Branko Ružić na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima reprezentativnih sindikata obrazovanja.

Reč je o radnim mestima na neodređeno vreme (sa normom od najmanje 50 odsto) koja budu ostala upražnjena zaključno sa 31. 12. 2021. godine, a na kojima sada rade zaposleni na određeno vreme.

„Naglašavamo da ovaj postupak nije automatsko prevođenje zaposlenog iz statusa na određeno vreme u status na neodređeno vreme, jer zakon propisuje obavezu raspisivanja javnog konkursa“, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

autor: Vesna Andrić

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/hoce-li-skole-ostati-otvorene-pitanje-za-struku-ili-politiku/

SLOBODNA VOJVODINA

Ubijen kosovski policajac na severu Kosova, Kurti i Osmani optužuju „srpske kriminalne bande“

Tokom noći je došlo do pucnjave u selo Banjska, opština Zvečan, na severu Kosova i Metohije u kojoj je jedan policajac poginuo, a drugi povređen.

Published

on

By

10:44 Na skretanju kod sela Banjska stacionirana su oklopna vozila i specijalci s dugim cevima, čime blokiraju put ka tom selu.

10:10 Preko prelaza Jarinje, prema nezvaničnim informacijama, nije dozvoljen ulaz na Kosovo, dok se saobraćaj u suprotnom smeru odvija, a kako saznajemo od građana slična je situacija i na prelazu Brnjak, pišu mediji na srpskom sa KiM.

09:50 Od 10 časova zasedaće Savez za nacionalnu bezbednost Kosova.

08:52 Nakon potvrde od strane najviših prištinskih zvaničnika da je sinoć na Severu Kosova ubijen jedan policajac a drugi ranjen, potvrdila je ovog jutra i Kosovska policija, iznoseći detalje o samom slučaju.

Iz KP preciziraju da je jedinica za brze intervencije pogranične policije oko 02:34 primetila da su na ulazu u selo Banjska, odnosno preko mosta, postavljena dva veća kamiona, bez registarskih oznaka, te da je put bio blokiran.

08:26 KoSSev portal od jutros pokušava da dobije potvrdu i detalje o ovom slučaju u Kosovskoj policiji regiona Sever, međutim, nisu uspeli da stupimo u kontakt sa Kosovskom policijom. S druge strane, mediji na albanskom uveliko iznose razne detalje, uključujući i identitet sa punim imenom ubijenog policajca, da dolazi iz sela Samodreža kod Vučitrna, kao i to da su napadači postavili barikade na putu. Pojedini čak idu do toga da primećuju da su se navodni napadači „zabarikadirali u verskom objektu Banjska“.

08:15 Premijer Aljbin Kurti saopštio je putem Fejsbuka da je noćas oko 3 časa posle ponoći u selu Banjska u Zvečanu, napadnuta Kosovska policija, pri čemu je jedan policajac poginuo, a drugi povređen, prenela je Koha.

Poginuli policajac (A.B), prema ovim navodima imao je čin vodnika, a povređeni je pripadnik granične policije i van životne je opasnosti.

„U ovom trenutku se nastavlja pucanje iz vatrenog oružja različitog kalibra na našu policiju. Napadači su profesionalci sa maskama i naoružani teškim naoružanjem. Osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad. Organizovani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda napada našu zemlju. Vlada Kosova i državne institucije su spremne i u koordinaciji da odgovore na kriminal i kriminalce, teror i teroriste“, naveo je Kurti.

On je u svom saopštenju naveo da se Banjska nalazi u opštini Leposavić, takođe na severu KiM, iako se ovo selo nalazi u drugoj opštini, Zvečan.

Oglasila se i predsednica Vjosa Osmani koja je za napad na policajce optužila „srpske kriminalne bande“.

Neposredno pre Kurtija oglasio se šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja, navodeći da je „uz Kosovsku policiju“:

U međuvremenu se i on oglasio sa optužbamana na račun zvaničnog Beograda.

„Srpski ‘zeleni čovečuljci’ sa oklopnim vozilima nalaze se 15 km unutar teritorije Kosova (Banjska), gde je teroristički napad na Kosovsku policiju rezultirao likvidacijom Kosovskog policajca, dok je drugi ranjen“, naveo je on na društvenoj mreži X. Konkretno otužuje Vučića da je „pribegao neviđenoj agresiji na Kosovu“, ali mu i poručuje da će „propasti“.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/kosovo-leposavic-kurti-osmani-ubijen-kosovski-policajac/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest Stop seči šuma završen ispred sedišta NP Fruška gora, policija prekinula šetnju

Protest pod nazivom „Stop seči šuma“ koji je ispred informativnog centra Nacionalnog parka Fruška gora na Iriškom vencu počeo u podne, završen je jer je policija prekinula šetnju

Published

on

By

Nakon govora i navedenih osam zahteva, građani su krenuli u protestnu šetnju. Posle nekoliko stotina metara, policija ih je zaustavila kako ne bi blokirali put. Insistirali su na tome da prekinu sa šetnjom.

Oni su se potom vratili na prvobitnu lokaciju, gde je protest i završen.

Građani su nosili veliki transparent „Secite korupciju i kriminal, a ne šume“ i više manjih.

Protest je organizovao Pokret Odbranimo šume Fruške gore zbog kulminacije planske seče na području Nacionalnog parka.

Kako je ranije za 021.rs rekla Dragana Arsić iz ovog pokreta, situacija je prevršila meru nakon nedavnih superćelijskih oluja.

„Drveće u Nacionalnom parku je takođe stradalo od ovih vetroloma i to definitivno iz razloga što su prekomernim sečama poremećeni ti šumski sklopovi. Takve šume kada su poremećeni sklopovi su neotporne na jake vetrove. I pored toga što imamo ogromnu štetu u šumama, što je upravljač javno i rekao da će trebati 10 godina da se obnove te šume, oni su nastavili plansku seču redovno kao da ništa nije bilo. Mi smo naivno očekivali da će oni ipak izaći sa nekim stavom da će obustaviti sve planske seče dok se ne urade sanacioni planovi i izmene dosadašnji planovi upravljanja šumama, baš iz razloga što su nastale velike štete nakon vetroloma“, navela je Arsić.

Na protestu su zatražili da se donese odluka o moratorijumu na seču šuma u Nacionalnom parku, ali i u celoj Vojvodini. Takođe, zahtevali su da se za vreme moratorijuma uradi potpuna sanacija šuma.

U svojim zahtevima nisu zaboravili ni Srpsku pravoslavnu crkvu.

„Oni su dobili restitucijom šume, sad vidimo da im šume ne trebaju. Oni ih prodaju tajkunima, finansijski moćnim ljudima. Tako da ćemo i tu tražiti da Vlada donese uredbu o zabrani prodaje prirodnih dobara koje su im vraćene restitucijom, jer prosto zašto su tražili da im se vrate ako ih sad prodaju“, pita se Arsić.

Istakla je da su ogorčeni i na novi Zakon o upravljanju privrednim društvima, a da njihove primedbe nisu usvojene.

„Mi smo tražili da nacionalni parkovi ne budu akcionarska društva, već državne ustanove, da u upravnom odboru sede i predstavnici države, stručnih organizacija, nevladinog sektora i lokalne zajednice. To je taj model upravljanja koji recimo imamo u nacionalnom parku Triglav u Sloveniji“, dodala je ona.

Inače, kako je 021.rs ranije pisao, olujno nevreme koje je pogodilo Vojvodinu ovog leta nanelo je ogromnu štetu drveću na Fruškoj gori.

JPNP „Fruška gora“ je pregovaračkim postupkom bez objavljivanja javnog poziva sklopilo okvirne sporazume sa privrednim subjektima za seču i izvlačenje drvnih sortimenata nakon olujnog nevremena.

Vrednost ovih ugovora je 115 miliona dinara. U javnom preduzeću su naveli da će, kada stabla budu posečena, obeležena i izvučena na šumska stovarišta, biti prodata.

Dodali su da će se prihod od prodaje upotrebiti za ponovno pošumljavanje, popunjavanje i podsađivanje oštećenih površina na Fruškoj gori.

(021)

izvor: https://autonomija.info/protest-stop-seci-suma-zavrsen-ispred-sedista-np-fruska-gora-policija-prekinula-setnju/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

“Septembar je poseban za preživljavanje”: Mogu li udžbenici u Srbiji biti besplatni za sve učenike

Roditelji beogradskih đaka ove godine nisu plaćali knjige, već je kupovinu udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce finansirao Grad. Odluka Beograda pokrenula je lavinu – treba li udžbenici da budu besplatni za sve đake u Srbiji?

Published

on

By

Porodica Nokić iz Novog Pazara samo je jedna od mnogih u Srbiji kojima septembar finansijski ne pada lako, jer imaju tri đaka. Samo za njihove udžbenike potrebno je izdvojiti više od 40.000 dinara. Besplatne, kažu, bile bi veliko olakšanje za njihov budžet, ali kao zamenu za to pristaju i na polovne. Međutim, i tu nailaze na problem.

Za roditelje koji imaju decu školskog uzrasta septembar predstavlja ozbiljan udar na kućni budžert. Nisu tu samo udžbenici već i rančevi, pribor, odeća, obuća. Nokići kažu da je obrazovanje važno i da se sa tim ne može kalkulisati, ali iako su oba roditelja zaposlena namet od preko jednog minimalca u jednom mesecu stvara teret.

“Svakako da utiče na budžet svih roditelja. Recimo, za udžbenike dva školarca treba čovek da izdvoji jedan minimalac. To utiče na budžet. Ako imate prihod od 300 evra, a imate tri đaka… Udžbenici za dvoje dece su 40.000 dinara, treće dete dobija besplatno od države. Ali tu su i sveske, pribor”, priča Euronews Srbija Elma Nokić.

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/100322/septembar-je-poseban-za-prezivljavanje-mogu-li-udzbenici-u-srbiji-biti-besplatni-za-sve-ucenike/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Žofre: EU finansira zelenu agendu u Srbiji

Evropska nedelja mobilnosti 2023. u Srbiji nije samo proslava naših dostignuća u mobilnosti, već i odraz naše posvećenosti održivoj budućnosti, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre u Limanskom parku, u Novom Sadu, povodom biciklističke vožnje koja je organizovana u okviru obeležavanja Dana bez automobila

Published

on

By

„Borba protiv klimatskih promena određuje kako ćemo živeti u budućnosti, kako ćemo se kretati i moramo da se upoznamo sa alternativnim načinima kretanja poput javnog transporta, autobusa, vozova, bicikala. Klimatske promene su veliki izazov za čovečanstvo. Svaki građanin ima odgovoronost da doprinese smanjenju emisija“, rekao je Žiofre, navodi se u saopštenju.

On je istakao da time doprinosimo i borbi protiv klimatskih promena, ali i poboljšanju kvaliteta vazduha koji dišemo.

Povodom Evropske nedelje mobilnosti, čiji je cilj promovisanje alternativnih načina kretanja zarad očuvanja životne sredine, Žiofre je istakao da su kroz različite projekte koje finansira EU postojale mogućnosti za implementaciju najsavremenije tehnologije i najbolje prakse u upravljanju životnom sredinom.

„Ti projekti su dotakli sve aspekte naše zelene agende, od poboljšanja kvaliteta vode do poboljšanja upravljanja otpadom i očuvanja biodiverziteta. Finansijska i tehnička pomoć Evropske unije je bila ključna za ubrzanje našeg putovanja ka zelenijoj Srbiji“, istakao je Žiofre.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac rekao je da godinama uspešno rade na tome da grad bude prepoznatljiv i funkcionalan kao biciklistički grad.

„Kontinuirano ulažemo sredstva u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja se u Novom Sadu prostire u dužini od preko 100 kilometara, i razvijamo mrežu biciklističkih staza koje povezuju naseljena mesta na teritoriji Grada, čime doprinosimo i razvoju cikloturizma“, kazao je Crnobarac.

Predsednik Novosadske biciklističke inicijative Marko Mazalica rekao je da je „Kritična masa“ događaj kojim žele da pozovu građane da voze bicikl i pokažu da je on odlično prevozno sredstvo.

(FoNet, foto: Beta)

izvor: https://autonomija.info/zofre-eu-finansira-zelenu-agendu-u-srbiji/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Skupština Zrenjanina: Šta je s nerealizovanim projektima, kad stiže pijaća voda

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani na današnjoj sednici Skupštine grada pokrenuli su dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca. Kao i do sada, lokalna vlast je ostala gluva na ove teme kao što je već 11 godina gluva na probleme običnih ljudi

Published

on

By

Kako je saopšteno, odbornici Bojana Begović, Dejan Čapo, Aleksandar Marton i Nataša Lalić su postavili pitanja o tome šta se dešava sa započetim, a nerealizovanim projektima, rokovi ističu, projekti se ne završavaju, a gradska imovina propada.

Zatražili su informaciju o tome kada će građani Zrenjanina dobiti zdravu pijaću vodu.

„U aprilu je istekao rok koji je premijerka Brnabić zacrtala kao rok za dobijanje tehnički ispravne vode, a ovih dana ističe i rok kada je trebalo da bude završena fabrika vode. Vidimo da rezultata nema, a Zrenjaninci nemaju nikakve informacije o tome šta se dešava“, poručeno je na sednici.

Takođe, radovi na poslednjoj deonici obilaznice najavljeni za proleće, nisu započeti. Građani se javljaju i žale da su gužve u saobraćaju nehumane, a stvaraju se velikim delom zato što nema obilaznice oko grada, pa se teretni saobraćaj odvija u gradskim ulicama. Ni najavljeni auto-put Novi Sad – Zrenjanin – Beograd nije još započet, a očigledno se još uvek ne zna ni trasa, budući da je menjana u junu mesecu. Odbornici LSV – Vojvođani su zatražili zvaničnu informaciju o ovim važnim infrastrukturnim projektima za naš grad.

Odbornik Dejan Čapo je postavio pitanje o tome koje aktivnosti je lokalna samouprava preduzela u cilju poboljšanja standarda građana, budući da su plate u Zrenjaninu niže i od pokrajinskog i od republičkog nivoa.

Odbornici su, osim kritika aktuelnoj vlasti, uputili i konstruktivne predloge za rešavanje alarmantnih problema sa kojima se naš grad suočava. Predložili su formiranje radne grupe za poboljšanje položaja mladih, radnog tela da se ljudima u selima obezbedi adekvatna zdravstvena zaštita, kao i radne grupe za poboljšanje uslova i kvaliteta života u selima na teritoriji grada Zrenjanina. Predložena je i Izmena Odluke o mesnim zajednicama grada Zrenjanina kojom bi se izvršila modifikacija finansiranja mesnih zajednica tako da se polovina prikupljenih sredstava vraća mesnim zajednicama.

Vladajuća većina nije udostojila odgovora na važna pitanja niti predstavnike građana u Skupštini grada kao ni same građane i građanke, čime se, ocenjuju, nastavlja „11 godina dug bahati i ignorantski odnos“ po kom je poznata.

(Autonomija, foto: LSV)

izvor: https://autonomija.info/skupstina-zrenjanina-sta-je-s-nerealizovanim-projektima-kad-stize-pijaca-voda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest u Zrenjaninu: Posle odlaska sa vlasti Vućićeve ekipe, obrazovanje mora imati najviši prioritet

Oko 200 građana Zrenjanina okupilo se večeras na 19. po redu protestu protiv nasilja.
Kao i svakog petka do sada, građani su izrazili nezadovoljstvo politikom režima Aleksandra Vučića, koji promoviše nasilje i netoleranciju.
Okupljenima su se večeras obratili profesorka Olgica Rakić i profesor Saša Ljevar.

Published

on

By

Rakićeva je na početku izlaganja sa prisutnima podelila razočaranje činjenicom da se u našoj prosveti kreira simulacija obrazovanju. – U situaciji kada je obrazovanje kod nas postalo irelevantno, onda i ne čudi veoma mali broj nastavnika, dece i roditelja koji bi se borili za bolji status prosvete – istakla je profesorka Rakić.
Ozbiljna država, a to može biti samo ona bez ove vlasti, mora obrazovanje shvatiti kao pitanje od najbitnijeg dugoročnog značaja.
– Nama je i u društvu i u prosveti potreban svojevrstan “pokret otpora”, jer samo tako ćemo popraviti sadašnju katastrofalnu situaciju-zaključila je profesorka Olgica Rakić.
Profesor Ljevar je u ime učesnika u protestu uputio podršku profesorima VI beogradske Gimnazije koji su već mesecima u štrajku a danas su najavili i početak štrajka glađu. – Kada prosvetni radnici moraju da štrajku glađu da bi se izborili za svoja prava, to je onda velika sramota i društva i države – istakao je Ljevar.

Continue Reading

Trending