Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Gubi li Rusija kontrolu nad pandemijom?

Prebacivanje odgovornosti na građane omiljena je taktika ruskih vlasti.

Published

on

Rusija poslednjih sedmica beleži rekordne brojeve smrtnih slučajeva od COVID-19, 700-800 umrlih dnevno, i to usred masovne vakcinacije i novih ograničenja u mnogim ruskim regijama. Sa 24.000-25.000 novoobolelih u julu Rusija je na petom mestu u svetu po broju zaraženih, iza Sjedinjenih Država, Indije, Brazila i Francuske. Uprkos svim naporima zdravstvenih vlasti, situacija u zemlji se i dalje pogoršava zbog delta varijante virusa, koju stručnjaci smatraju mnogo opasnijom od ranije identifikovanih. Najpogođeni gradovi su Moskva i Sankt Peterburg, u kojima se registruje najveći broj bolesnika i umrlih.

Vlada je saopštila u ponedeljak da je izradila nacrt “sanitarnog štita”, koji bi trebao da zaštititi Rusiju od potencijalnih novih pandemija. Ovaj projekat, koji uključuje ubrzani razvoj vakcina, lekova te sistema za testiranje, koštaće Rusiju 30 milijardi rubalja, odnosno 340 miliona evra, do 2024. godine. Takve impresivne brojke trebale bi povećati poverenje javnosti u efikasnost ruskih institucija. Međutim, ostaju brojna pitanja u vezi sa strategijom borbe ne s budućim bolestima, već sa trenutnim valom COVID-19. Među očiglednim propustima su nedoslednost uvođenja i ukidanja restriktivnih mera kao i nedostatak dovoljne količine vakcina u Rusiji.

Zašto Rusija zaostaje u procesu vakcinacije?
Skok broja inficiranih, pa i pritisak od strane vlasti i poslodavaca naterao je mnoge građane da se vakcinušu. Vladini mediji izveštavaju o rastućem interesu za imunizaciju i otvaranju brojnih centara za vakcinaciju. Međutim, prijem kod doktora nekad se čeka satima, a u nekim regijama povremeno nedostaje vakcina. Ovaj problem vlasti objašnjavaju logističkim poteškoćama, te posebnim uslovima skladištenja (ruska vakcina se čuva na niskim temperaturama).

Pola godine nakon što je Vladimir Putin naložio masovnu vakcinaciju Rusija jako zaostaje u ovom procesu, a većina građana, sudeći po anketama, ne planira da primi vakcinu. Mnogi Rusi jednostavno ne veruju ruskoj nauci koja stoji iza “prve u svetu” vakcine protiv korone ili ruskoj vladi koja je u proteklih godinu i po dana više puta bila kritikovana zbog svoje neefikasnosti te slabe podrške zdravstvenom sektoru i najpogođenim građanima. Neki analitičari veruju da su vlasti odavno izgubile kontrolu nad epidemijom i ne žele preuzeti odgovornost za bilo kakve ozbiljne odluke, posebno kako se približavaju septembarski parlamentarni izbori. Rejting vladajuće garniture pada više meseci, dok nezadovoljstvo građana zbog sve lošije ekonomske situacije i haotičnog upravljanja pandemijskom krizom samo raste.

Strategiju borbe ruskih vlasti protiv smrtonosnog virusa je ponekad zaista teško razumeti zbog donošenja nedoslednih i kontradiktornih odluka. S jedne strane, ograničen je rad kafića, restorana, zooloških vrtova, dečjih igraonica, s druge strane, dozvoljeni su sportski događaji i provladini skupovi. Štaviše, Rusija nije obustavila letove u Indiju, uprkos velikoj opasnosti od indijskog soja, na koju stalno upozoravaju sami zdravstveni vlasti. Pored toga, u poslednje vreme obnovljen je vazdušni saobraćaj sa brojnim zemljama, SAD-om, Italijom, Belgijom, Bugarskom, Jordanom, Irskom, Kiprom, Turskom i Severnom Makedonijom. Otvorene su ruske granice za građane Kine.

I dalje bez zapadnih vakcina
Najmanje jednu dozu vakcine do sada je primilo oko 32,5 miliona Rusa, što je 22 odsto ukupnog stanovništva, dok je 21 milion (14,5 odsto populacije) primio dve doze. Prema dostupnim statistikama, u Rusiji se dnevno vakciniše oko 0,35 odsto stanovništva, što je jako slab rezultat u odnosu na postavljene ciljeve. Prilično je jasno da je prvobitni cilj da se do kraja leta vakciniše 60 odsto odraslog stanovništva, odnosno 69 miliona ljudi, ne može se smatrati realnim. Ako se nastavi trenutna stopa imunizacije, biće potrebno skoro tri meseca da se dostigne pomenuti cilj. Sve ove brojke ostavljaju Rusiju daleko iza Sjedinjenih Država i mnogih evropskih zemalja, koje su u poslednjih meseci uspele da vakcinišu zavidan procenat stanovnika.

Ruske vlasti su nezadovoljne niskom stopom imunizacije, no s druge strane, neće da otvore rusko tržište za zapadne vakcine, iako brojni stručnjaci pozivaju vladu da nabavi proizvode koji su dobili odobrenje od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Međutim, nabavka stranih vakcina nije u planu. Kako je kazao 15. jula pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov, “Rusija ima dovoljno vakcina, a njihova isporuka je prilično redovna”. Formalno, pacijenti mogu da biraju između četiri domaće vakcine, a to su Sputnjik V, Sputnjik lajt, EpiVakKorona te KoviVak. No, zapravo je dostupan samo Sputnjik V. Mnogi ljudi prijavljuju preko društvenih mreža i medija nemogućnost zakazivanja termina u narednih 2-3 sedmice, a s druge strane se žale na pritisak od strane lokalnih vlasti ili poslodavaca.

U brojnim ruskim regijama imunizacija je proglašena gotovo obaveznom. Recimo, u Moskvi glavni sanitarni lekar naložio je obaveznu vakcinaciju za 60 odsto zaposlenih u oblastima trgovine i zabave, transporta, obrazovanja, zdravstva i td. Interesantno je da su oni koji nisu vakcinisani sve češće se susreću sa preprekama prilikom zapošljavanja. Prema jednom takvom istraživanju, 11 odsto građana koji su tražili posao u zadnje vreme bili su odbijeni zbog toga što nisu primili vakcinu.

Turisti i antivakcinaši kao glavni neprijatelji
Među omiljenim taktikama koje ruske vlasti koriste u borbi protiv korone su promovisanje svojih “uspeha” na globalnom nivou, u odnosu na propuste u zapadnim zemljama, kao i prebacivanje odgovornosti za sve probleme na same građane. U potrazi za taktičkim pobedama, ruske vlasti, čini se, ne primećuju kako rade na uništenju lojalne većine birača (odnosno Putinove većine) uoči septembarskih izbora.

Od početka pandemije vlada deli društvo na “neodgovorne grupe” koje optužuje zbog svih nastalih problema. Setimo se, naprimer, kako je početkom 2020. godine sva moć ruske televizije bila usmerena na “neodgovorne turiste” koji se u Rusiju vraćaju sa punim džepovima opasnih virusa. Ubrzo nakon toga na udar su došli i malobrojni “ljubitelji roštilja” koji nisu poštovali režim izolacije . I dan danas ruska vlast ne priznaje svoje greske i nedosledne odluke u borbi protiv pandemije, dok je televizijska propaganda i dalje usmerena na borbu protiv Zapada i liberalnih kritičara Vladimira Putina. Za glavne neprijatelje u ovom trenutku proglašeni su takozvani “antivakcinaši” zbog širenja nepoverenja u vakcine preko društvenih mreža koje u Rusiji zapravo koristi relativno mali broj ljudi.

Jedino je što ruske vlasti još nisu uspele da objasne gledaocima, kako “svemoćni antivakcinaši” sprečavaju proizvodnju dovoljnih količina ruske vakcine i nabavku neophodnih bolničkih kreveta. Međutim, naglo pogoršanje ekonomske situacije, slaba vladina podrška najugroženijim, nelogično uvođenje i ukidanje restriktivnih mera – sve to obara rejting vladajuće garniture i dovodi do rasta nezadovoljstva u različitim društvenim grupama, smatraju neki politikolozi.

Izvor: Al Jazeera

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending