Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Godine ćutanja u Petnici: Da li je uprava pokušala da zataška optužbe za zlostavljanje maloletnica u istraživačkoj stanici?

Uprava Petnice godinama nije prijavila policiji optužbe za seksualno zlostavljanje maloletnica koje su polaznice ove istraživačke stanice iznele prvi put još 2014. godine i to potvrđuju obojica visokih rukovodilaca ove institucije – i bivši i aktuelni direktor Petnice, Vigor Majić i Nikola Božić. Uprava nije sve do 2017. udaljila iz Petnice čoveka koji je označen kao vinovnik zlostavljanja, a on je i posle 2018. kada je raskinut ugovor o radu sa njim – i dalje bio angažovan na poslovima u Petnici najmanje do 2019.

Published

on

Nedeljnik “Vreme” objavio je priče pet žena koje su podelile svoje iskustvo seksualnog zlostavljanja u Petnici u periodu od 2003. do 2014. godine. Sve su kao zlostavljača imenovale istu osobu, koja se u tekstu naziva S. i navele da postoji “više od 20 drugih žrtava”. Iznele su da je reč o seksualnom zlostavljanju i prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće, od kojih su neke fotografisane u besvesnom stanju.

Prema svedočenjima polaznica Petnice, ovi slučajevi su se događali u periodu od punih 11 godina – od 2003. do 2014. godine, a iz izjava nadležnih u ovoj instituciji izvesno je da je uprava “Petnice” imala saznanja da problem postoji od 2014, dok su prve konkretnije mere preduzete tek tri godine kasnije – 2017. 

Kao što nije prijavila policiji slučaj, niti godinama udaljila S. iz Petnice, uprava nije sačuvala ni hard disk kompjutera optuženog čoveka, na kome su se nalazile fotografije. Bivši direktor i osnivač Petnice Vigor Majić priznao je u razgovoru za “Vreme” da je disk praktično uništen. Sa njime, nestao je i potencijalni dokazni materijal.

Osim šoka što se ovo uopšte dogodilo u jednoj naučno-istraživačkoj instituciji koju pohađaju maloletnici, neshvatljivo je da je ovakva tema godinama zataškavana i da javnost o njoj saznaje iz svedočenja polaznica Petnice i preko medija, praktično sedam godina nakon što je uprava imala prva saznanja o tome. Nameće se pitanje – zašto je tako nešto godinama skrivano?

Prva saznanja 2014.

U ispovestima polaznica Petnice “Vremenu”, navodi se i da su neke od njih godinama unazad pokušavale da pokrenu pitanje pred upravom Stanice, pa čak i da slučaj prijave policiji. 

Za priču o zlostavljanju u Petnici ključno je leto 2014. godine. Tada je, prema svedočenjima devojaka, ali i izjavi osnivača i bivšeg direktora “Petnice” Vigora Majića, kao i rukovodioca seminara biologije Tomice Mišljenovića, uprava dobila prva saznanja o ovom slučaju. Jedna od sagovornica “Vremena”, koja je bila polaznica seminara biologije, ispričala je da je te godine došlo do incidenta sa čovekom koga devojke imenuju kao zlostavljača, a koji je bio zadužen za pregledanje radova polaznika koji bi potom bili objavljeni u prestižnim “Petničkim sveskama”.

Devojka je, kako je ispričala, otišla kod njega u kancelariju da joj pregleda rad i tom prilikom je trpela višečasovni pritisak da se fotografiše i “pretnje da joj rad neće izaći ako ne skine brushalter”. Sve je, prema njenim rečima, kulminiralo kada je “pokušao je da joj nasilno smakne bretelu majice”, pa je ona vrišteći izletela iz prostorije.

Kako navodi “Vreme”, njeno vrištanje uzbunilo je prisutne, koji su istrčali u dvorište i kojima je odmah rekla šta se dogodilo, a ta reakcija dovela je do prvih pokušaja da se deca zaštite od čoveka koga u tekstu nazivaju S.

Tadašnji rukovodilac seminara biologije Tomica Mišljenović potvrdio je za “Vreme” da se ovaj incident dogodio i da je “uprava to saznala narednog dana”.

“Pričamo o izuzetno posvećenoj i nadarenoj devojci koja je imala čak i po dva naučna rada godišnje i koja je i danas uspešna naučnica. Saznao sam da je imala incidentnu situaciju dok je sa S. sređivala rad za ‘Petničke sveske’. Pošto je bila jako uznemirena, pod stresom i u reakciji koja je ličila na manji napad panike, zamolio sam saradnice, po godinama bliže njoj nego ja, a uz to i bolje nego ja umeju da pristupe deci koja su pod stresom, da prve razgovaraju sa njom. Sa njom je razgovarala koleginica, kao devojka sa devojkom, računajući da će joj se lakše otvoriti”, rekao je Mišljenović “Vremenu”.

Rukovodilac obavestio upravu 

Mišljenović je naveo da je do njega tada došla informacija da je S. devojku pokušao da fotografiše i da je tražio od nje da spusti bretelu. 

“Procenio sam da moram da obavestim upravu o tome”, nastavlja Mišljenović i precizira da je prvo održao interni sastanak sa saradnicima na seminaru biologije, jer je smatrao da je izloženost devojke delikatna i da ne treba previše širiti krug ljudi koji bi znali ko je tačno ona. 

“Nakon što mi je preneto šta je devojka ispričala, obavestio sam Vigora Majića. Nikola Božić je u to vreme bio fizički prisutan u Stanici i imao je informaciju o tome, ali Vigor je taj koji je razgovarao sa S.”, naveo je on.  

Mišljenović je, dodaje, dva dana kasnije od Vigora Majića tražio informaciju da li je sa S. razgovarano: “Rekao mi je da su razgovarali, da to jeste situacija koja je neprihvatljiva, ali da se više neće ponavljati. Naš razgovor se na tome završio”.

Tada je povučen i prvi potez koji je trebao da posluži kao neka vrsta barijere, jer, kako je Mišljenović rekao nakon slučaja iz 2014. i tog razgovora više nije bilo prihvatljivo da njegove polaznice ili polaznici idu sami kod S. 

“Znalo se da je nezgodan i nije mi bilo prijatno što uopšte idu kod njega, ali ti odlasci bili su praksa koja je postojala u Petnici dugo. Ne znam kad je uvedena, ali važila je još ranih dvehiljaditih kada sam i ja kao polaznik došao u Stanicu”, rekao je on.  

Biologija je tako 2014. postala prvi seminar koji je uveo praksu da deca više ne odlaze sama kod S, nego da sa njima bude bar jedan ili dvoje saradnika.

“Nikada polaznici nisu sami odlazili, a da sam ja o tome imao informaciju.” 

Nakon Mišljenovićeve promene prakse, navodi “Vreme”, slično su uradili još neki seminari, pošto imaju tu vrstu autonomije – “neki su takođe insistirali da sa decom idu saradnici, neki da deca idu u parovima, ali bilo je i onih koji nisu preduzeli ništa”.

Devojčicama govorili da je suicidalan

O incidentu 2014. godine govorio je i Majić. On je rekao da su “tada od rukovodilaca čuli da S. fotografiše i da deci to smeta” i naveo da je te 2014. godine odlučeno da S. “više ne sme da ima kontakta sa decom”.

“Nismo čuli ništa o seksualnom nasilju, ali jesmo da je neprijatno, grubo, da ima grubih reči. Nismo imali predstavu da tu ima ozbiljne agresije i ovoga. Nisam čuo ni za kakvo vrištanje i izletanje u dvorište. Odmah sam razgovarao sa njim, negirao je da je bilo ičega drugog osim problema sa tekstovima, da deca teško prihvataju njegove sugestije i obećao je da neće više biti problema. Poverovao sam mu. Bio sam uveren da je reč o usamljenom incidentu koji nije imao seksualnu konotaciju. Nisam prepoznao problem”, naveo je on.

Sagovornice “Vremena” su, inače, u svojim ispovestima, navele i da im je, kada je razgovarano o potezima koje je potrebno povući protiv S, govoreno da je on suicidalan, što je, kako navode, kod mnogih maloletnica rezultiralo potrebom da se povuku kako ne bi snosili odgovornost za takav potencijalni scenario.

Na pitanje na osnovu čega je žrtvama koju su mu se obraćale govorio da je S. suicidalan, Majić navodi da je u vreme kada je odlučeno da on bude “izbačen” on imao 60 godina i da nije lako nekoga izbaciti na ulicu.

“U vreme kad smo odlučili da ga izbacimo, on ima blizu 60 godina, vraća se u Valjevo, ostaje bez posla. Nije lako izbaciti nekoga na ulicu. Nisam stručan, ali mi je prolazilo kroz glavu da li ću nositi na savesti njegov život ako budem pregrub. Bilo me je strah. Ali, odlučili smo da on više ne sme da ima kontakta sa decom. Od 2014. više nije vodio programe, ostavili smo samo to da radi ‘Petničke sveske’, bio je jako pedantan u tome”, rekao je Majić.

Na konstataciju da su neki saradnici i rukovodioci pokušavali da pokrenu pitanje njegovog ponašanja, Majić je rekao:  “Par puta u domenu grubosti u ophođenju, nefokusiranosti na ono što radi. Mislili smo da smo to rešili tako što su saradnici išli sa decom”.

Aktuelni direktor Petnice Nikola Božić, međutim, navodi da je o slučaju saznao iz druge situacije – 2017. godine. On je u razgovoru za “Vreme”, odgovarajući na pitanje u vezi sa slučajem iz 2014. godine za koji je polaznica, prema saznanjima nedeljnika, prijavila Majiću i njemu, odgovorio:  

“Sećam se druge situacije iz 2017, ali ne znam ništa o bilo kakvom incidentu iz 2014. Prvu informaciju da se nešto događa dobio sam 2017. kada sam već bio pomoćnik direktora za programe. Kada se ta devojka pojavila, razgovor je počeo sa mnom, odmah sam uključio Vigora Majića. S. je odmah uklonjen iz Petnice, a 2018. je sa njim sporazumno raskinut radni odnos”, rekao je on.

Prelomna 2017. godina

Prema svedočenjima sagovrnica “Vremena”, 2017. godine u Stanicu je došla devojka koja je, zajedno sa rukovoditeljkom svog seminara, zahtevala sastanak sa upravom, odnosno sa tadašnjim direktorom Majićem i sadašnjim direktorom Nikolom Božićem.

Reč je o devojci koja je ispričala da je slikana u besvesnom stanju. Kako je navela, u dva odvojena slučaja S. ju je, između ostalog, “vređao, naterao da se potpuno skine, polivao vinom, fotografisao nagu pod tušem”… Ova devojka je godinu dana kasnije pokušala da se suoči sa njim i uspela da od njega dobije fotografije na kojima je ona, na USB disku.

“Videla sam sve fotografije za koje sam znala kada su nastale. Ali, videla sam i fotografije sebe bez svesti, potpuno gole, moje telo premeštano u različitim pozama, stavljao je na mene jabuke, tkanine…”, dodala je.

Ista devojka ispričala je da se obratila Majiću i Božiću. Navela je da je hard disk sa fotografijama sklonjen. 

“Čim sam pomenula S, Vigor je rekao: ‘Šta sa njim, on više ne vidi dobro, ne može da slika.’ Nikola Božić je tvrdio da ne zna da je sa S. ikada bilo problema. Opet sam dobila anksiozni napad. Vigor je opet govorio da je razgovarao sa S, da je to neprihvatljivo, ali i da je S. težak čovek, pa i suicidalan. Kasnije mi je rekao i da je hard-disk sa fotografijama sklonjen. I dalje ne znam šta znači to ‘sklonjen’.”

Sagovornica “Vremena” dodaje i da je kasnije saznala da je S. sve vreme dok je trajao taj sastanak stajao ispod prozora i slušao.

Uništen hard disk sa fotografijama

Fotografije ostalih devojaka, međutim, sudeći po rečima bivšeg direktora Majića, više ne postoje. Upitan o “sklonjenom hard disku”, Majić je rekao: 

“Mi smo ceo računar uzeli i reformatirali. Nismo ga pregledali. Verovali smo da ćemo tu videti stvari koje nisu u redu i da to ne treba više da postoji. Mislili smo da štitimo decu”, rekao je on. 

Čitav slučaj nameće i jasno pitanje – zašto sumnje i navodi polaznica Petnice nisu nikada prijavljeni policiji. 

Upitan upravo to, aktuelni direktor Petnice Nikola Božić rekao je da “prijave nema bez pristanka žrtve”, a na konstataciju da su mogli da prijave da u Stanici imaju čoveka koji pravi fotografije nagih maloletnica, on je odgovorio: 

“Iskreno, bili smo u šoku i nismo se setili toga”.

Božić je, takođe, na konstataciju da su ljudi koji su pokrenuli inicijativu da S. bude sklonjen bili vrlo nezadovoljni reakcijom Uprave, naveo da je to bio težak proces. Rekao je i da je postojala dilema oko davanja otkaza S, jer su smatrali da bi sudskim putem bio vraćen na posao.

“To je bio jako težak proces, ja sam bio izuzetno šokiran, pozvao Vigora da dođe odmah, jer nije bio u Stanici. To što je S. uradio, ne mogu ni da razumem ni da podržim, a kamoli da skrivam. Imali smo dilemu oko davanja otkaza jer smo smatrali da bi po Zakonu o radu sudskim putem bio vraćen na posao. Zato je na kraju dogovoren sporazumni raskid. Ja sam tada rekao i to i danas mislim: ako Petnica treba da stane iza osobe koja nešto tvrdi, Petnica će da stane iza te osobe”.

O otkazu čoveku koga su polaznice optužile za zlostavljanje govorio je i Majić:

“Nije lako izbaciti nekoga na ulicu. Nisam stručan, ali mi je prolazilo kroz glavu da li ću nositi na savesti njegov život ako budem pregrub. Bilo me je strah. Ali, odlučili smo da on više ne sme da ima kontakata sa decom. Od 2014. više nije vodio programe, ostavili smo samo to da radi “Petničke sveske”, bio je pedantan u tome”. 

Radio i posle 2017. godine

Božić je rekao i da je nakon slučaja iz 2017. godine, S. “odmah uklonjen iz Petnice, a da je 2018. je sa njim sporazumno raskinut radni odnos”.

Međutim, kako navodi “Vreme”, uprava Petnice je isprva u razgovorima bila izričita u tome da S. od 2017. nema nikakve veze sa Istraživačkom stanicom, ali nedeljnik je na uvid dobio mejl prepiske iz 2018. i cele 2019. iz kojih se vidi da S. aktivno učestvuje u radu na “Petničkim sveskama”, ali bez kontakta sa decom.

Tim povodom, Majić je rekao da su S. nastavili da angažuju honorarno jer je do njega došla informacija da je u teškoj finansijskoj situaciji. 

“Sretali su ga ljudi po Valjevu i govorili mi kako bi, da je u zatvoru, bar imao tri obroka dnevno i zdravstveno osiguranje. On sam nije hteo da se prijavi na Nacionalnu službu za zapošljavanje, ali ja nisam hteo da ga nosim na savesti”, rekao je Majić.

Sagovornici “Vremena” navode da je poseban problem i to što je, premda formalno otpušten, čovek optužen za seksualno zlostavljanje maloletnica nastavio da radi i da je je čak i ove, 2021. pozivan i da drži predavanja i da ide na izlete sa još mlađom decom nego što su one bile.

Žrtvama je to stvorilo utisak da uprava više štiti njega nego njih. Inače, kako se navodi, jedna od reakcija uprave na njihova priznanja o traumi koju su doživele bila je i poziv da dođu i novim polaznicima održe predavanje o seksualnom nasilju.

“To su doživele kao još jedno omalovažavanje svojih ličnih iskustava, zanemarivanje traume, pa čak i kao ruganje onome što im se dogodilo. Posle svega, saglasne su u jednom: za bilo kakvo izvinjenje je kasno i ne žele da ga prihvate, jer smatraju da su upravi do sada dale mnogo prilika za to, ali do izvinjenja nije došlo sve dok nisu izašle u javnost i dok uprava nije primorana da ‘opere’ samu sebe”, navodi se u tekstu “Vremena”.

Izvor: euronews.rs

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Za pet godina stradalo 240 radnika u Srbiji, polovina na građevini – ko brine o teško povređenima

U proteklih pet godina u Srbiji je na radu, prema podacima Inspektorata za rad Republike Srbije, stradalo 240 radnika. U istom periodu – od 2019. zaključno sa 2023. godinom, na radu je teško povređeno njih 4.304. “U proseku oko 50 odsto poginulih radnika je u građevinarstvu”, kaže za N1 predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saša Torlaković

Published

on

By

Samo u 2023. godini, Inspektorat za rad izvršio je 1.039 inspekcijskih nadzora povodom prijavljenih povreda na radu –  22 povodom smrtnih, a 18 povodom teških povreda sa smrtnim ishodom. Prema izveštaju Inspektorata, u 2023. godini na radu je teško povređeno 886 radnika, a 88 lakše.

Prema Izveštaju o radu Uprave za bezbednost i zdravlje na radu za 2023. godinu, na osnovu 13.406 izveštaja o povredama na radu koje su poslodavci dostavili Upravi, bilo je:

– 14 povreda sa smrtnim ishodom,
– 1.308 teških povreda,
– 612 teških povreda pri dolasku i odlasku sa posla i
– 11.472 lakih povreda.

„Svaka nesreća na gradilištu je predvidiva, ako izuzmemu višu silu, većina njih. I propisane su mere zaštite kojima bi se ti ljudi obezbedili“, rekao je Torlaković.

Radnik ima pravo da kaže – neću, opasno je

Do nesreća, kako kaže sagovornik portala N1, dolazi uglavnom zato što ljudi nisu obučeni da rade na gradilištu i ističe da radnik ima pravo da, ako vidi da je nešto opasno, da kaže ja neću da radim, ali on to ne kaže.

Razlozi za to su, navodi, strah od gubitka dnevnice, a često je reč o ljudima koji rade na „crno“.

Najčešće pogibije su na radu u dubini – kod iskopa temeljnih jama, zatim na radu na visini prilikom pada sa skale, takođe prilikom prolaska ispod tereta na gradilištu, ali i od strujnih udara.

Često na gradilištima postoji šesti nivo podizvođača i tu, kako kaže Torlaković imamo rad na crno.

„Često se dešavalo da su ginuli radnici prvog dana na poslu. Dovoljno je bilo da radnik potpiše jedan papir gde je upoznat sa opasnostima, a da nije prošao nikakvu obuku. Strane kompanije strašno vode računa o zaštiti na radu i tu je broj smrtnih slučajeva sveden na minimum. Kada na gradilištu imate podizvođeče i podizvođače podizvođača, tu dolazi do katarstrofalnih posledica“, kaže Torlaković.

Teško povređen radnik se zaboravlja

Teško povređeni radnik postaje briga i za porodicu i ne može da privređuje.

Poginulog čoveka ne možete da vratite u život, a ovi se ljudi (teško povređeni) zaboravljaju u smislu njihovog daljeg opstanka, ističe Torlaković.

Zašto se izbegava Zakon o osiguranju od povreda

„Zakon koji fali, a godinama se izbegava u Srbiji je Zakon o osiguranju od povreda i poslovnih bolesti“, kazao je Torlaković.

Prema njegovim rečima, on bi u potpunosti definisao ko kome plaća odštetu, kada i na koji način. Najbolji zakon, kako kaže imaju Austrijanci gde se radnici upućuju na lečenje sredstvima iz fonda koji finansiraju poslodavci, kaže Saša Torlaković.

„Kod nas se godinama izbegava taj zakon i to je neprimereno, ako hoćemo u EU i da vodimo računa o svakom čoveku… Od kada je trebalo da ugleda svetlost dana“, naglašava sagovornik portala N1.

Ko sve „može“, a ko radi na građevini

Torlaković podseća da je ranije na medicini rada postojao karton svakog radnika koji se pratio godinama i iz toga je moglo da se vidi nazadovanje u zdravlju.

„Danas poslodavci vode radnike na preglede privatno, ne sporim to pravo, ali medicina rada i praćenje zdravstvenog stanja radnika je najbitnija stvar“, smatra Torlaković.

„Vidim starce na gradilištu, dede, koji se jedva kreću… Zbog nedostatka radne snage“, zaključio je sagovornik N1.

A njih na gradilište teraju male penzije i borba za iole pristojan život.

izvor: https://n1info.rs/vesti/radnici-na-gradjevini/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima: Jedan od kandidata i proterani separatista

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između proteranog separatististe Karlosa Pučdemona i vlade koju predvodi Socijalistička partija

Published

on

By

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Pučdemon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

“Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak“, rekao je u petak Pučdemon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.  Pučdemon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/375247/Katalonci-danas-glasaju-na-regionalnim-izborima-Jedan-od-kandidata-i-proterani-separatista.html

Continue Reading

Trending