Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Eksplozije optužbi nakon oštećenja Severnog toka: Ko je imao interes da sabotira rad gasovoda?

Tri curenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 u Baltičkom moru za samo nekoliko sati značila su alarm za Evropu – teško da je to moglo da se dogodi slučajno

Published

on

Skoro svi su saglasni da je reč o sabotaži i namernom činu, ali Zapad i Rusija razmenjuju optužbe u vezi sa tim ko je odgovoran. Na površinu je jasno isplivala bezbednosna dimenzija incidenta jer su se uključili NATO i ministarstva odbrane određenih zemalja, a dok se ne utvrdi poreklo eksplozija koje su oštetile gasovode, slučaj će se naći i pred Savetom bezbednosti UN.

O curenju gasa u Baltičko more iz ključnih gasovoda za Evropu ima mnogo nepoznanica, ali ono što je izvesno je da odgovor na pitanje ko stoji iza toga neće stići tako brzo. Dok Zapad i Rusija razmenjuju optužbe, stručnjaci i analitičari se pitaju kome bi oštećenja ovakvog tipa mogla da odgovaraju.

Urednik lista “Gardijan” za odbranu i bezbednost, Den Sabag, naveo je da, ukoliko je Rusija odgovorna za napad, to ne bi bio ujedno i napad na NATO jer ruski Gasprom poseduje 51 odsto gasovoda Severni tok 1 između Rusije i Nemačke, dok je Severni tok 2 u posedu švajcarskog odseka kompanije. Međutim, Sabag ukazuje na još jednu bitnu stvar – ko god da je krivac, ulog svakako nije bio prevelik, zbog toga što ni jedan ni drugi gasovod ne rade.

Energetičar MIloš Kapor smatra da su podvodne eksplozije zapravo sabotaža, i upire prstom ka Moskvi.

“Sada je pitanje kome je to u interesu. Ako uzmemo u obzir šta se dešava na frontovima u Ukrajini, da stvari ne idu baš po planovima Ruske Federacije i da je dotok gasa kroz Severni tok 1 već neko vreme obustavljen, a kroz Severni tok 2 nikada nije ni uspostavljen, to bi moglo da znači kao neko upozorenje Zapadu generalno, a potom SAD-u i EU šta bi moglo da se dogodi ako se ovakav trend dostavljanja naoružanja Ukrajni i generalno podrške toj zemlji nastavi”, rekao je on za Tanjug.

 

Bar na papiru, i Evropa i Rusija odlučne su u tome da učestvuju u istrazi i pronađu ko (ili šta) snosi odgovornost za oštećenja na gasovodima. Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders rekao je da “rade sve što je u njihovoj moći da identifikuju poreklo eksplozija”

“Pre nego što dođe do nekog rezultata istrage, mi ne možemo da dajemo zaključke i komentare o poreklu i uzroku tih oštećenja, kao ni o tome ko je za njih odgovoran. U petak će se sastati ministri energetike kada će se i o toj temi razgovarati”, dodao je Rejnders.

Sa druge strane, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je da je “Rusija spremna da razmotri zahteve iz evropskih zemalja za zajedničku istragu o uzrocima incidenta na gasovodu Severni tok”, ali je naglasio i da “tih zahteva još nije bilo”.

“Slučaj bez presedana – ovakve stvari se retko dešavaju”

Dok se istraga ne pokrene, analiziraju se uzroci i poledice curenja gasa koje ukazuju da je reč o događaju koji je izazvan namerno. Danske vlasti rekle su da je najveće primećeno curenje na površini napravilo mrlju veću od jednog kilometra u prečniku. Značajno je i saopštenje operatera da je reč o “slučaju bez presedana” itekako ima smisla, jer, kako navode, eksplozija je bilo, a ovakve stvari se veoma retko dešavaju.

Švedski seizmografi su zabeležili zemljotres dva sata posle ponoći u noći između nedelje i ponedeljka, a zatim još jedan potres u 19.03 u ponedeljak.  

Stručnjaci iz nemačkog centra za geološka istraživanja GFZ nisu komentarisali da li je moguće da su zabeleženi potresi rezultat eksplozija, ali su odbacili mogućnost da je samo curenje gasa izazvano zemljotresima, preneo je “Gardijan”. 

Seizmolog kog citira švedska televizija sugerisao je da je ta aktivnost mogla biti rezultat eksplozija. Bjern Lund, direktor Švedske nacionalne seizmičke mreže, SNSN, koja meri snagu zemljotresa i eksplozija, rekao je za televizijski kanal SVT da su potresi, od kojih je jedan bio magnitude 2.3, možda uzrokovani podmornim detonacijama. 

“Možete jasno videti kako se talasi odbijaju od dna ka površini. Nema sumnje da je to bila eksplozija. Čak imamo i stanicu u mestu Gnesje koja je to registrovala”, rekao je Lund, koji predaje seizmologiju na Univerzitetu u Upsali. 

Ketrin Porter, energetski konsultant u kompaniji “Vat lodžik”, nezavisnoj konsultantskoj kući sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekla je za “Al Džaziru” da se “izuzetno retko”  dešavaju ovakva curenja na istom području, i da je “izuzetno teško doći do racionalnog objašnjenja”. 

Razmena optužbi i tvit koji je izazvao veliku pažnju

Povodom slučaja koji je odjeknuo u celoj Evropi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastao se sa danskim ministrom odbrane Mortenom Bodskovim, a nakon toga saopštio je da su razgovarali o “sabotaži na gasovodima Severni tok (1 i 2), kao i o zaštiti kritične infrastrukture u zemljama NATO”.

Bodskov je direktno ukazao na to da postoji opasnost po bezbednost u Baltičkom regionu, spomenuvši Rusiju. Kako je rekao, “Rusija ima značajno vojno prisustvo u regionu Baltičkog mora i očekuje se da nastave sa zveckanjem oružjem”.

Evropski zvaničnici su u svojim izjavama sugerisali da je u pitanju određeni vid sabotaže, ali su bili izuzetno oprezni u izjavama. Niko od njih nije rekao da je baš Rusija krivac za oštećenja.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naveo je da kako se “čini da je sabotaža Severnog toka pokušaj dalje destabilizacije snabdevanja energijom u EU”, i rekao da je “potrebna hitna i temeljna istraga”. 

Šef evropske diplomatije Đozep Borelj smatra da “oštećenja Severnog toka 1 I 2 nisu slučajnost, jer sve dostupne informacije pokazuju da je curenje rezultat namerne akcije”. I on, kao i predsednica Evropske komisije Ursule fon der Lajen, naveli su da će “ovakvi potezi imati snažan odgovor”, ne navodeći, doduše, kakav bi taj odgovor mogao da bude. Mnogo oštriji u svojim izjavama bili su visoki zvaničnici Poljske.

“Danas smo se suočili sa činom sabotaže. Ne znamo sve detalje onoga što se dogodilo, ali jasno vidimo da je to akt sabotaže, vezan za sledeći korak eskalacije situacije u Ukrajini”, rekao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki, a korak dalje i od toga otišlo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova, direktno optuživši Rusiju.

“Nažalost, naš istočni partner stalno vodi agresivan politički kurs. Ako je sposoban za agresivan vojni kurs u Ukrajini, onda je očigledno da se ne mogu isključiti ni akti provokacija u zapadnoj Evropi”, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Marćin Pržidač u Varšavi.

U međuvremenu veliku pažnju izazvao je tvit evroparlamentarca i bivšeg ministra spoljnih poslova Poljske Radoslava Sikorskog koji je “zahvalio” Sjedinjenim Američkim Državama uz fotografiju mesta nesreće na gasavodu Severni tok. U seriji tvitova napisao je “Hvala, SAD”, a zatim je naveo da ne postoji nedostatak kapaciteta da se gas sprovodi iz Rusije u Zapadnu Evropu, uključujući i Nemačku. 

“Jedina logika Severnog toka za Putina je bila da mu omogući da ucenjuje i da nekažnjeno vodi rat sa istočnom Evropom”, naveo je Sikorski.

Podseća da su se sve baltičke države 20 godina protivile gradnji Severnog toka, i kaže da sada 20 milijardi dolara starog meaala leži na dnu mora, što je još jedan trošak za Rusiju zbog odluke da napadne Ukrajinu. Na kraju je napisao da je neko uradio posebnu operaciju održavanja i tagovao Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. 

Na objavu Sikorskog osvrnula se portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je na svom Telegram kanalu citirala ono što je Sikoriski napisao, i onda upitala “da li se radi o otvorenom priznanju terorističkog čina?”.

Moskva se branila od optužbi, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je nazvao “glupim” tvrdnje da Rusija stoji iza “navodnih napada na gasovode Severni tok”. To verovatno nije kraj razmeni oštrih reči, jer bi sve trebalo da kulminira u petak, kada će se održati sednica Saveta bezbednosti UN, i to na zahtev Rusije, kako bi se razgovaralo o šteti nastaloj na gasovodima.

Euronews Srbija

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/63766/eksplozije-optuzbi-nakon-ostecenja-severnog-toka-ko-je-imao-interes-da-sabotira-rad-gasovoda/vest 

SLOBODNA VOJVODINA

Ruskinja uhapšena zbog podrške „terorističkoj organizaciji“, Nemci je osnovali: Detalji hapšenja zbog državnog udara u Nemačkoj

Nemačka policija sprovela je rano jutros veliku akciju u kojoj je uhapšeno više desetina ljudi zbog sumnje da su planirali državni udar. Nemačka ih tereti za osnivanje “terorističke organizacije”, a među njima se nalazi i državljanin Rusije koji je navodno podržavao organizaciju

Published

on

By

Savezni tužioci su saopštili da je oko 3.000 policajaca izvršilo pretrese na 130 lokacija u 11 od 16 nemačkih država protiv pristalica takozvanog pokreta građana Rajha. Privedena su 22 nemačka državljanina zbog članstva u „terorističkoj organizaciji“, dok je jedan ruski državljanin osumnjičen za podršku organizaciji.

Foto:shutterstock

Pretražene su i kasarne nemačkih jedinica specijalnih snaga KSK u jugozapadnom gradu Kalvu. Jedinica je u prošlosti bila ispitivana zbog navodne umešanosti krajnje desnice nekih vojnika.

Pored Nemačke, jedna osoba je privedena u austrijskom gradu Kicbilu, kao i u italijanskoj Peruđi.

Tužioci su saopštili da su osumnjičeni optuženi da su prošle godine osnovali „terorističku organizaciju sa ciljem da uruše postojeći državni poredak u Nemačkoj i zamene ga sopstvenim oblikom države, koji je već bio u osnivanju“.

izvor: https://nova.rs/vesti/svet/rus-uhapsen-zbog-podrske-teroristickoj-organizaciji-nemci-je-osnovali-detalji-hapsenja-zbog-drzavnog-udara-u-nemackoj/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Krems ne želi u Novi Sad zbog divljanja “firmaša” u Austriji

Rukometni klub Krems ne želi da igra utakmicu protiv Vojvodine, koja je zakazana za subotu u Novom Sadu, zbog incidenta sa huliganima prilikom meča igranog u Austriji

Published

on

By

Kako navode, brutalni neredi i provokacije srpskih navijača protekle subote u Kremsu ne ostavljaju im drugog izbora.

Krems ističe da njihova odluka nije usmerena protiv fer igrača i trenera Vojvodine, čije je ponašanje u Kremsu bilo besprekorno.

“Dočekali smo Vojvodinu i njene fanove raširenih ruku i bili smo veoma razočarani. Veoma nas je razočarala i činjenica da, uprkos eksplicitnim upitima, od predstavnika RK Vojvodine nismo obavešteni, niti prethodno upozoreni na to da su njeni navijači spremni na nasilje, iako je njihov put u Austriji organizovao klub, što je sa naše strane gledišta krajnje nemarno po pitanju bezbednosti naših porodica i navijača”, navodi se u saopštenju kluba.

Na osnovu toga zaključuju da bezbednost i dostojanstvo njihovih igrača, trenera i fanova neće biti obezbeđeno ni na gostujućoj utakmici u Novom Sadu.

“Krems je klub koji se ponosi time što ujedinjuje sve ljude, bez obzira na nacionalno poreklo. Podrazumeva se da se to odnosi i na naše igrače, decu, roditelje ili našu publiku koja ima korene u Srbiji, Mađarskoj, Kosovu, Bosni, Hrvatskoj, Albaniji i Sloveniji”, dodaje se.

Svesni su, kažu, negativnih posledica za sve strane koje su u ovoj situaciju, te da bi njihova odluka mogla da ima negativne posledice po klub.  

“Kada su bezbednost tolikog broja ljudi i poverenje u naš voljeni sport ugroženi, moramo da zauzmemo stav da zaštitimo sve uključene i da se suprotstavimo nasilju i rasizmu”, poručuju u Kremsu.

Sada se čeka odluka Evropske rukometne federacije. 

Vojvodina, između ostalog, može da se pribojava novčane kazne, te odluke da se utakmica protiv Kremsa u Novom Sadu igra pred praznim tribinama.

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Sport/325056/Austrijski-rukometni-klub-nece-doci-u-Novi-Sad-zbog-divljanja-srpskih-huligana.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vučić iz Tirane: O sankcijama Rusiji pitaću narod, vladu, parlament, a pomalo ću i ja da se pitam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je na Samitu EU-Zapadni Balkan bilo reči o uvođenju sankcija Rusiji, po pitanju čega je Srbija jedina zemlja regiona koja ih nije uvela

Published

on

By

Ta tačka našla se i u zvaničnoj deklaraciji, a Vučić je rekao da nije prirodno da Srbija učestvuje u toj politici zbog štete koju bi pretrpela uvođenjem istih.

“Rekao sam da mi imamo svoj stav, ali da smo dobro razumeli poruku EU, odlično sam ja to razumeo i kroz diskusiju osmoro ili devetoro predstavnika EU danas”, rekao je on. Kazao je da je direktno odgovorio na pitanja predstavnika EU i da o tome ne odlučuju oni.

“Pitaću narod u Srbiji, parlament u Srbiji i vladu Srbije, a pomalo ću i ja da se pitam”, rekao je on.

Vučić je kazao da ne može ni “da sedi ni stoji iza deklaracije jer je nije pisao”. “Ali nemam protiv da oni napišu činjenice da mi nismo uveli sankcije. Mogu da se ljutim kad kažu nešto oko KiM što nije činjenica, ali da li mi se ovo sviđa ili ne, ali to je činjenica. Šta sam ja odogovorio, ne mogu o detaljima, ali rekao sam da je taj odnos prema sankcijama odnos prem nama Srbima”, rekao je on.

O nemirima na Kosovu i Metohiji

Vučić je rekao da se samo pita kog dana će neka nova provokacija da se dogodi na severu Kosova i Metohije, te da je dobro da prema dosadašnjim informacijama nema stradalih u nemirima koji su izbili zbog ulaska albanskih izbornih komisija uz kosovsku policiju u opštinske prostorije u Zubinom Potoku, Severnoj Mitrovici i Leposaviću.

“Nažalost zbog njihovih odluka i nepoštovanja Briselskog danas su ponovo suprotno svemu dogovorenom slali policiju na sever. Kao što sam rekao i juče i pre nekoliko dana samo se pitate kada će neka nova provokacija da se dogodi”, kazao je Vučić novinarima u Tirani.

On je rekao da pred nama nije lak i jednostavan period. “Ne znam čime se ti ljudi rukovode. Nije mi jasno zašto žele da izazovu tenzije svake nedelje”, rekao je on i dodao da je važno da sa Albancima pokušamo da dogovorimo sve što može da doprinese da mir bude postignut i održan.

Kako je naveo, kosovska policija je pokušala da upadne u opštinske izborne komisije, da zauzme, zgrade, došlo je do manjih sukoba, snage kosovske policije su se povukle.

Dodaje da veruje da će i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak imati važnu ulogu u smirivanju tenzija na Kosovu i Metohiji.

Podsetimo, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je ranije danas posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da treba nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa i naredne korake u tom procesu, a da sastanak na visokom nivou sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kurtijem očekuje za nekoliko nedelja u Briselu.

Vučić je novinarki iz Hrvatske ukazao da kosovski policajci po Briselskom sporazumu samo u saglasnosti sa četiri gradonačelnika mogu da dođu na sever. „Nikoga nisu pitali. Ali reći će da su podneli ostavke (srpski policajci), iako dok se ne izaberu drugi oni vrše dužnost. Nisu očigledno informisali ni Kfor. Pokušali su da upadnu u zgrade opštinskih izbornih komisija i građani su se pobunili“, pojasnio je Vučić.

“Francusko-nemački predlog nije poboljšan u delu najvažnijem za nas”

Vučić je rekao da novi tekst francusko-nemačkog predloga koji su Beograd i Prišitna dobili u odnosu na prethodni nije poboljšan u onome što je navažnije za Srbiju. “Nisu izašli u susret onome što je traženo”, rekao je onodgovarajući na pitanja novinara u Tirani na pitanje da kaže nešto više o novoj verziji francusko-nemačkom predogu, dostavljenom Beogradu

“Mi smo spremni da razgovaramo, ništa ne odbijamo unapred, osim što smo nedvosmisleno jasno stavili do znanja šta su naše crvene linije i šta nismo spremni da privatimo”, kazao je on i dodao da nije problem da se sretne sa Kurtijem, samo je problem može li doći do nekog rešenja.

Vučić pred novinarima u Tirani nakon Samita

On je kazao da ne može da kaže da je 100 odsto za ili 100 odsto protiv predloga Francuske, Nemačke i EU o normalizaciji odnosa s Kosovom.

“Nema sumnje da ćemo morati da radimo veoma teško u budućnosti kako bismo postigli kompsomis. Pravi problem nije kada ćemo se sastati sa Kurtijem, jer ćemo se sresti kad god EU to predloži, pravi problem je šta može da bude da bude sadržaj tog kompromisnog rešenja”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je izjava predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani da se on rukovodi političkim razmišljanjem iz prošlosti uobičajena priča. Podsetimo, Osmani je rekla da je tzv. Kosovo spremno da pruži ruku saradnje, iako se on (Vučić) rukovodi političkim razmišljanjem iz prošlosti a da je takvo razmišljanje vodilo Jugoslaviju u ratove.

“Slušao sam to i danas na Samitu, to je uobičajeno. Svako ko nije za to da juče prizna nezavisnost Kosova, ovo govorim metaforično, taj je čovek prošlosti, to su ljudi koji se oslanjaju na prošlost, a valjda su ljudi budućnosti oni koji bi da učine sve što oni žele”, kazao je Vučić. Predsednik ponavlja da je to uobičajen narativ, koji nije nimalo promenjen. Kako kaže, dobro je da Osmani nije dodala da mu je ruski predsednik Vladimir Putin naredio da ode u Tiranu pošto su devet meseci pričali kako će Srbija da napada sve po Balkanu po Putinovom nalogu. “Tako da ovo mu dođe kao lepši deo priče”, rekao je.

“Nije bila greška što smo učestvovali na Samitu”

On je nakon sastanaka na Samitu EU-Zapadni Balkan kazao da je najveća vrednost susreta upravo to što su otvorenije, iskrenije i poštenije razgovarali.

“Zadovoljan sam što sam imao priliku da čujem i saslušam sve druge i imao sam sreću da sam govorio poslednji, tako da sam mogao da sagledam i šta su svi drugi sa Zapadnog Balkana govorili i da iznesem naše strahove, probleme i naša očekivanja”, rekao je on i dodao da nije greška što je prisustvovao u Tirani, već je bilo veoma dobro.

On je novinarima u Tirani rekao da su na Samitu lideri govorili i o strateškim pitanjima, o svemu onome što je pred nama, usklađivanju vizne politike.

“O mnogo tema smo razgovorali, mnogo toga je pred nama, naravno energetika je u neku ruku bila dominantna, razume se da smo bili tema po pitanju neuvođenja sankcija. Govorio sam ono što govorim i našem narodu, govorio sam jezikom bez uvijanja, ukazivao na dokumenta i činjenice. Mene nije sramota da kažem da sam u svojoj prvoj proceni napravio grešku i drago mi je da je ona ispravljena”, rekao je Vučić.

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/71145/vucic-iz-tirane-o-sankcijama-rusiji-pitacu-narod-vladu-parlament-a-pomalo-cu-i-ja-da-se-pitam/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Mađarska blokirala pomoć EU Ukrajini, stižu reakcije iz EU: “To je poklon Putinu”

Zvaničnici EU obećali su da će Ukrajini osigurati 18 milijardi evra finansijske pomoći nakon što je Mađarska stavila veto na dodeljivanje tih sredstava. Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je novinarima da EU mora održati svoja obećanja Ukrajini

Published

on

By

“Ukrajina je u ratu. Očajnički treba našu pomoć i jednostavno ne možemo dopustiti da jedna država članica ukine ili odgodi ovu finansijsku pomoć”, kazao je Dombrovskis

Podsjetimo, EU je obećala osigurati 18 milijardi eura zajmova Kijevu, no Mađarska je danas na sastanku ministara financija država članica EU to blokirala pokušavajući isposlovati da joj se odobre sredstva iz kohezijskih fondova i mehanizma za oporavak od pandemije.

“Novac će ići u Ukrajinu; ili će sudjelovati 27 ili 26 država članica”

Nakon što je Mađarska odbila dati suglasnost za makroekonomsku pomoć Ukrajini, češko predsjedništvo je odlučilo skinuti s dnevnog reda cijeli paket. “Nismo mogli usvojiti paket u cjelini, ali nismo obeshrabreni. Naša je ambicija i dalje da u siječnju počnemo isplaćivati pomoć Ukrajini”, izjavio je češki ministar financija Zbynek Stanjura.

“Novac će ići u Ukrajinu; ili će sudjelovati 27 ili 26 država članica. Moramo moći poslati novac Ukrajini”, dodao je

Europarlamentarac Daniel Freund, česti kritičar mađarske vlade, optužio je Orbana da je kao nitko do sada zlorabio pravo veta.

“EU će naći načina da podupre Ukrajinu čak i bez Mađarske. Ali to znači više vremena, više truda, više troškova. Viktor Orban danas nije mogao Putinu dati ljepši poklon”, kazao je Freund.

Johannes Hahn: Komisija će pokušati već do sljedećeg mjeseca naći rješenje za Ukrajinu

Sada se razmatra mogućnost sazivanja izvanrednog sastanka ministara financija, neki spominju sljedeći ponedjeljak, 12. prosinca. Ako situacija eskalira, ne isključuje se mogućnost ni da se to pitanje nađe na dnevnom redu summita čelnika EU 15. i 16. prosinca.

Povjerenik za proračun Johannes Hahn rekao je da će Komisija pokušati već do sljedećeg mjeseca naći rješenje za Ukrajinu, možda kroz mehanizam pojačane suradnje, što je jedan od načina da se izbjegne veto. Ali u tom slučaju države članice trebale bi dati jamstva u svojim nacionalnim proračunima, a za to je u pojedinim državama potrebna odluka njihovih parlamenata, što može potrajati.

Odluku o prijedlogu da se Mađarskoj zamrznu sredstva treba donijeti najkasnije do 19. prosinca. Komisija je predložila da se Mađarskoj obustavi 65 posto sredstava iz tri operativna programa u okviru kohezijske politike, u iznosu od 7.5 milijardi eura.

Mađarski nacionalni plan oporavka

Istodobno, Komisija je predložila da se odobri mađarski nacionalni plan za oporavak i otpornost, koji se financira iz posebnog programa osmišljenog za suočavanje s posljedicama pandemije, ali da se isplata sredstava uvjetuje provedbom 27 ključnih etapa iz toga plana.

Za odluku o zamrzavanju 7.5 milijardi eura u okviru novog mehanizma, prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštovanjem vladavine prava, potrebna je kvalificirana većina, što znači da za to mora glasati najmanje 15 država članica koje čine 65 posto ukupnog stanovništva EU.

Prema diplomatskim izvorima, Francuska i Njemačka nastoje sniziti iznos koji bi se zamrznuo, uz obrazloženje da je Mađarska u međuvremenu provela neke reforme. Sa zamrzavanjem sredstava ne slaže se ni dio zemalja srednje i istočne Europe, a to bi moglo značiti da ne postoji potrebna kvalificirana većina za odluku.

Mnogi ističu da bi bila potpuna katastrofa ako prvi pokušaj korištenja mehanizma uvjetovanosti ne dobije potrebnu kvalificiranu većinu jer bi to značilo propast golemih napora uloženih da se taj mehanizam, čija je svrha spriječiti odstupanje od demokratskih standarda i vrijednosti, uopće usvoji.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SSP: Novi Sad da finansijski pomogne studente

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Novom Sadu zatražio je danas od nadležnih da podrže svakog studenta koji je na budžetu i prvi put upisuje narednu godinu fakulteta, sa 100 evra mesečno

Published

on

By

Kako je naveo Vladimir Vrsajkov iz tog odbora, “ukoliko se nastavi divljanje cena nekretnina i iznajmljivanja stanova”, postoji ozbiljna pretnja da će univerzitetski grad Novi Sad ostati bez značajnog broja studenata, a mnogi mladi izgubiti šansu da se školuju.

“Posebno će biti pogođeni studenti koji su i pored svojih dobih rezultata izgubili pravo na dom”, naveo je Vrsajkov.

On je podsetio da je u Novom Sadu poslednjih godinu dana došlo do “abnormalnog rasta cena na tržištu” te da stan koji se nekada mogao iznajmiti za oko 120 evra sada staje 250 i više, zbog čega postoji opasnost da će, ako se divljanje cena stanova nastavi, studirati samo bogati.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/ssp-novi-sad-da-finansijski-pomogne-studente/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Poručujemo Ivici Dačiću da nas neće vratiti u crne devedesete godine

Novi Sad, 06. decembar 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine sigurna je da lider SPS Ivica Dačić priziva novu krizu, jer Vlada u kojoj i sam sedi nije sposobna da rešava probleme koji se nagomilavaju, pa im je potreban izgovor za izraženu nesposobnost

Published

on

By

Dačićeva izjava da je prednost Srbije što ne zna da živi bez krize i da joj to daje snagu je obično smejanje u lice građanima naše zemlje.

Miloševićeva vlast, kojoj je Dačić služio kao portparol, unizila je i ponizila Srbiju. Građani Srbije su zbog politike te vlasti 1993. godine i zvanično bili najsiromašniji u Evropi. Milošević je tada po bivšoj Jugoslaviji vodio ratove, uništavao sela, gradove, fabrike i ljudske živote. Deca su u Srbiji, tada, i bukvalno gladovala.

Nismo vam zaboravili staru deviznu štednju, Jezdu, Dafinu, inflaciju od milijardu posto, restrikcije, mračne kuće i stanove, nestašice svega i svačega, plate od pet nemačkih maraka, mafijaše koji su slobodno ubijali po ulicama…

Vi ste zaboravili, jer za vas krize i nije bilo. Znam da je rat nekima i brat. Miloševiću i njegovoj bratiji je bio.

Danas možete da se smejete krizama u koje ste nas uveli jer je izostala lustracija posle Petog oktobra 2000. godine.

Da je tada poslušana LSV, i da su odgovarali svi oni koji su devedesetih godina uništavali zemlju, danas niko ne bi izjavljivao da bilo kakva kriza daje snagu.

Ne, svaka kriza je katastrofa i protiv toga se treba boriti odgovornom politikom, koja će sprečiti loše posledice po građane.

Predsednik

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Bojan Kostreš

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17646

Continue Reading

Trending