Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Dragan Đilas u autorskom tekstu za Politiko: Zapanjujuća podrška Zapada Aleksandru Vučiću

Kada je Srbijom vladao Slobodan Milošević, Zapad – sa Sjedinjenim Državama na čelu – snažno je podržavao demokratske promene u zemlji. Ali sada, kada Srbija nazaduje ka autokratiji pod predsednikom Aleksandrom Vučićem, čini se da je ova opredeljenost nestala, piše predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas u autorskom tekstu za Politiko (Politico)

Published

on

Prošle nedelje na ulicama Beograda održani su protesti, građani su marširali protiv duboko pogrešnih parlamentarnih i lokalnih izbora u prestonici, navodi Đilas u autorskom tekstu za Politiko, koji prenosi list Danas.

Potom je odlazeća premijerka Ana Brnabić zahvalila ruskim bezbednosnim službama što su obavestile Vladu Srbije o planiranim demonstracijama, koje su, kako je tvrdila, organizovale “neke zapadne službe”.

Informišući ambasadora Rusije u Srbiji o nemirima u prestonici, Vučić i ruski izaslanik su se, takođe, složili da je proteste organizovao Zapad, dok je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil osudio “nasilje i vandalizam nad državnim institucijama” da im nije mesto u “demokratskom društvu”.

Stoga se čini da su stavovi ruskog i američkog izaslanika usklađeni, pri čemu su i jedni i drugi naizgled više zabrinuti za stabilnost srpske vlade nego za izbornu prevaru.

Čak i u današnjem složenom svetu, takva zapadna podrška srpskom lideru, koji optužuje Zapad da podstiče nemire u njegovoj zemlji, je zapanjujuća.

Srpski izbori koji su održani 17. decembra bili su masovno namešteni, a međunarodni posmatrači su ih osudili da nisu ponudili biračima izbor bez neprimerenog uticaja.

Naročito u Beogradu, bilo je dokaza o masovnoj organizovanoj migraciji birača, dovođeni su birači iz drugih regiona u Srbiji i iz inostranstva.

To znači da su predsednik i njegova stranka proglasili pobedu koju nisu ostvarili.

Na gradskim izborima je pobedila Srbija protiv nasilja, opoziciona koalicija u čijem je središtu moja stranka, a mi smo pozvali na ponavljanje.

Uz podršku brojnih mladih ljudi, kojima je dosta života u zemlji u kojoj je nasilje uobičajeno i institucije nisu bitne, pozvali smo građane da mirno protestuju do ispunjenja naših zahteva, dok su Marinika Tepić i još nekoliko poslanika počeli štrajk glađu.

24. decembra bio je jedan od najvećih protesta do sada. Odbornici su tražili da im se dozvoli da uđu u svoje kancelarije u gradskoj skupštini, što policija nije dozvolila.

Usledili su sukobi, a policija je, oslanjajući se na prekomernu silu, uhapsila 38 demonstranata.

Suočeni sa svim ovim, zvanične reakcije Evropske unije i SAD su u najboljem slučaju prigušene.

U početku, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik nije ni primetio “veće nepravilnosti” na izborima. I što je još upečatljivije, izostala je reakcija na uvrede i verbalno zlostavljanje međunarodnih i domaćih izbornih posmatrača koji su javno govorili o svojim saznanjima.

Nažalost, očekivali smo takvo ponašanje od naših zapadnih partnera.

Sa ratovima i nasiljem koji besne u susedstvu Evrope i na Bliskom istoku, čini se da nemaju dovoljno propusnog opsega da se posvete Srbiji i da umesto toga ostvare otvoren transakcijski odnos sa Vučićem.

Transakcija je lako razumljiva. Kod kuće, Vučić izigrava svoju populističku publiku, osuđujući Zapad što ne poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije dok podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

On je odbio da uvede sankcije Rusiji, hapsio je ili blokirao ruske građane koji se protive ratu protiv Ukrajine da ostanu u Srbiji, a proteste u Beogradu pogrdno je uporedio sa Majdanom.

Istovremeno, on podstiče ratoborna osećanja prema Kosovu, tvrdeći da je svako ko se ne slaže sa njim izdajnik.

I već više od decenije kontroliše većinu medijskog prostora u Srbiji.

U inostranstvu, međutim, Vučić isporučuje ono što Zapad želi da čuje.

Ove nedelje, njegova vlada počela je da primenjuje odluku o priznavanju registarskih tablica vozila koje izdaje Kosovo.

Zemlja je povećala proizvodnju municije koja se šalje u Ukrajinu, značajno povećavajući svoje zalihe.

A Vučić je takođe tražio načine da oživi rudarenje litijuma – nešto od čega bi EU mogla da ima značajne koristi, jer bi to omogućilo ponovno skladištenje vitalnog resursa u vreme rastućih geopolitičkih tenzija i konkurencije.

Dogovor je odličan za sve – osim za građane Srbije.

Svedoci smo stalnog i nemilosrdnog pogoršanja političkih prava i građanskih sloboda, zbog čega je Freedom House pre nekoliko godina degradirao zemlju sa „slobodne“ na „delimično slobodnu“.

U međuvremenu, u inostranstvu se Srbija doživljava kao parija – zemlja koja je stala na stranu Rusije i nema razumevanja ili empatije za strahote koje Ukrajina trpi.

Ali ono što Vučićevi zapadni sagovornici treba da shvate jeste da će, ako budu istrajavali u zatvaranju očiju – poput ambasadora Hila, koji kaže da se „stvarno raduje“ nastavku saradnje sa Vladom Srbije – institucije i reputacija zemlje biće ostavljeni u dronjcima, a njen pravac se lako menja po hiru lidera.

Prošlog maja, nakon što je masovna pucnjava u jednoj beogradskoj školi izazvala masovne proteste, poslali smo pismo zvaničnicima EU i SAD upozoravajući da će Vučić verovatno pokušati da reši krizu raspisivanjem prevremenih izbora bez prihvatljivih izbornih uslova.

I tražili smo njihovu pomoć kako bismo bili sigurni da su preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava objavljene nakon izbora u aprilu 2022. godine u potpunosti sprovedene.

Međutim, nismo dobili konačan odgovor. Ako ništa drugo, bili su previše srećni da hvale pogrešne korake koje je srpska vlada preduzela da stvori utisak povinovanja.

Dakle, ako zapadnim demokratskim vladama bude previše teško da žive u skladu sa vrednostima koje zastupaju, pozivaju na ponovljene izbore i insistiraju da se održe pod uslovima koji ih čine slobodnima i poštenim, onda bi možda bilo bolje da jednostavno ne kažu ništa.

izvor: https://n1info.rs/vesti/dragan-djilas-u-autorskom-tekstu-za-politiko-zapanjujuca-podrska-zapada-aleksandru-vucicu/

SLOBODNA VOJVODINA

LSV traži od Vlade sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražila je od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Published

on

By

Potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojana Begović podsetila je da je beogradska vlast najavila da će svi učenici u Beogradu, odnosno njihovi roditelji, dobiti po 20.000 dinara, koje će u septembru upotrebiti za kupovinu udžbenika, navodi se u saopštenju.

„Sramotno je da se u Srbiji čak i deca dele na ‘beogradsku’ i ‘onu preostalu’, iako smo navikli da je ova vlast spremna na sve zarad još jednog mandata“, ocenila je ona.

Ona je istakla da su prosečne zarade zaposlenih u Beogradu 30.000 dinara više od državnog proseka, pa je, kako je navela, time još nelogičnije da pomoć dobija bogatiji deo zemlje, a onaj siromašniji ostaje na marginama.

izvor: https://n1info.rs/vesti/lsv-besplatni-udzbenici-ucenici-srbije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“

Published

on

By

Odbornici imaju zakonsko pravo da o svemu budu obavešteni!

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji „Linglong“ da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Želimo da znamo da li gradonačelnik Salapura i njegova administracija svesno krše zakon ili ih na to neko primorava?

Gradonačelnička funkcija je mnogo više od bacanja lopte i šetnje po praznim atletskim stazama.

Salapura mora da kaže jasno i glasno ko traži da se po pitanju „Linglonga“ krši zakon?

On će kao pravno odgovorno lice u Zrenjaninu, sigurno, snositi posledice. Sigurni smo da neće biti i jedini.

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
u Skupštini grada Zrenjanina

izvor: https://vojvodjani.rs/simo-salapura-da-jasno-kaze-ko-ga-primorava-da-po-pitanju-linglonga-krsi-zakon/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0la6XzcFUkrADJglODFkCi8_OnbedKTyqN5EeJSsODsNQ9Gc-RRWCSUBY_aem_AaDgRoD4q-jV0d2Ex59VnSCpKgHaMPrr0FQPo7gm0HqYM3qIW4FMd1AAMEsPgb6IYWCJGPZ3uoBp-lSbJdilCe6h

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Krivim direktno Aleksandra Vučića“: Dinko Gruhonjić nakon verbalnog napada koji je danas doživeo

Univerzitetski profesor i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić danas je ponovo verbalno napadnut na ulici. Hajka protiv njega se vrši već mesecima unazad, tokom kojih je on u konstantnoj izloženosti pretnjama

Published

on

By

Dinka Gruhonjića je oko 13.45 časova, dok se vraćao sa fakulteta, na uglu ulice Fruškogorske i Narodnog fronta u novosadskom naselju Liman, nepoznati muškarac od oko 40 godina počeo da viče „Dinko ustašo“, da ga psuje i da mu preti.

– Kazao je da kad me dohvati šta će biti. Stao sam i izvadio telefon i rekao mu „Hajde da vidimo šta će biti“, krenuo prema njemu i on je krenuo da beži, pobegao je kao i svaki siledžija i kukavica. Prijavili smo to policiji, kao što i sve prijavljujemo, kaže Gruhonjić.

On navodi da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja na ulici koji je doživeo od kako traje hajka na njega. Ranije nije nikad imao neprijatne situacije na ulici, već isključivo primere ljudi koji su mu prilazili na ulici i čestitali na novinarskoj i akademskoj hrabrosti.

– Od kada je počela ova hajka koju su predvodili visoki funcioneri naprednjačkog režima, praćeni režimskim medijima, sada je očigledno da isključivo njihovom ni ja ni moja porodica ne možemo da budemo mirni ni na ulici. Ponoviću po stoti put ako treba, bilo šta što se desi meni ili mojoj porodici krivim direktno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističe Gruhonjić.

Osim što su neke od osoba koje su pretile njemu i Ani Lalić uhapšene, od institucija nisu dobili nikakav odgovor do danas, nisu dobili nikakvu policijsku zaštitu niti informaciju o tome ko je ispisivao grafite po zgradi u kojoj on živi sa svojom porodicom.

– Nastavićemo da se ponašamo kao civilizovana bića i koji poštuju institucije, jer ne želimo da generalizujemo i da kažemo da u policiji i tužilaštvu nema čestitih ljudi, itekako ih ima, samo što su na čelu MUP-a Srbije ljudi koji su sve samo ne dobronamerni, u šta smo se više puta uverili, kaže Gruhonjić.

Navodi da će NDNV i on poštovati institucionalni pristup, a da su dalji koraci njima na čast. Siguran je da će doći vremena kada će arhiva svih pretnji koje su prijavljivali, a koje su ostale navodno nerazjašnjene, imati dokumentarnu ulogu i da će svima koji su ćutali i dopustili „raznoraznim bitangama“ da napadaju novinare i akademike koji su govorili da živimo u nenormalnom društvu sve to doći na naplatu.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dinko-gruhonjic-nakon-napada-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

Trending