Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Đilas, Lutovac i Jeremić veruju u pobedu na svim nivoima

Lideri Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Narodne stranke potpisali koalicioni sporazum o izlasku na izbore

Published

on

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke potpisali su koalicioni sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće izbore 3. aprila 2022, jer kako je na konferenciji za novinare u petak rečeno, građani od njih traže da na njih izađu iako uslovi nisu dobri.

Uz njih, tu su i Pokret slobodnih građana, Pokret za prokret, sindikat „Sloga“, koji će biti na kvoti SSP, kao i Pokret za slobodnu Srbiju, sa kvote NS. Dobrodošli su i svi ostali, posebno udruženje Skupština Slobodne Srbije, čiji bi članovi bili na listama, kao i drugi intelektualci koji nisu deo SSS.

Nosilac parlamentarne liste biće potpredsednica SSP Marinika Tepić, dok se o kandidatima za predsednika i gradonačelnika Beograda još razgovara, a imena će, posle konsenzusa o najboljem kandidatu ili kandidatkinji, biti saopštena kada se proceni da je dobar trenutak za to.

Tepić se pred novinarima zahvalila muškarcima što su stali iza toga da žena ponese listu protiv SNS. Ona smatra da je to podstrek za žene i saborce „da smo svi jednaki čak i ako nismo isti“.

– Moj san je da izborni dan bude svečani trenutak, a ne strah ko će vas čekati iza ugla. Uverena sam da je pobeda moguća. Zrela je situacija za pobedu – istakla je ona.

Na konferenciji nije bilo reči o raspodeli kvota i mestima lidera na parlamentarnoj listi, sa obrazloženjem da to građane ne zanima. Jedna od konkretnih informacija je da će najvidljiviju poziciju od funkcionera Narodne stranke imati potpredsednik Miroslav Aleksić. To je naveo predsednik NS Vuk Jeremić koji nije odgovorio na pitanje na kojoj poziciji će on biti i hoće li uopšte biti na listi. Prema ranijim našim saznanjima, Jeremić neće biti na listi za parlament, a Aleksić bi mogao da bude na trećem mestu.

Svi predstavnici ovog, kako je rečeno, širokog saveza, fronta i alternative veruju u pobedu nad SNS i njenim liderom Aleksandrom Vučićem, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, na svim izbornim nivoima, svesni da će izborni rezultat morati da brane i na dan i posle izbora. Njihov cilj je stvaranje pravedne i stabilne Srbije, u kojoj se poštuju građanska prava, sa vladavinom prava i slobodnim izborima i medijima.

A sada, kako je rekao Dragan Đilas, predsednik SSP, sledi skromna i jeftina kampanja, jer nema sredstava, ali će se doći do svakog mesta gde postoji bar i jedan čovek koji želi da sasluša njihovu ponudu.

Đilas, Lutovac i Jeremić veruju u pobedu na svim nivoima 2
Opozicija, foto: Medija centar

– Ovo neće biti klasična kampanja sa televizijskim spotovima jer nemamo sredstava, budući da nemamo finanisranje iz budžeta. Ono što nam sledi od države za kampanju iskoristićemo da u nju krenemo. Suština je da dođemo do svakog mesta u Srbiji i da sa svima razgovaramo. Mi ljudima nudimo dobar život sa konkretnim promenama u konkretnim oblastima, od ekonomije do pravosuđa i svim oblastima koje građane tište – kazao je Đilas odgovarajući na pitanje šta će građanima ovaj savez ponuditi. On je naveo da će kampanja biti finansirana od priloga i donacija, „kojih neće biti mnogo budući da bi donatori mogli da imaju probleme“.

Zoran Lutovac naveo je da je ova grupa slušajući glas naroda i relevantna istraživanja javnog mnjenja napravila široki savez, koji se od izborne kolone razlikuje po tome što su kolone ideološke i programske, a savez je širi. On je naveo da oni smatraju da je to način da se probude i privuku apstinenti, kao i da se na ovaj način ne otupljuje oštrica borbe protiv režima.

Vuk Jeremić se našalio i rekao da su dogovorom verovatno mnogi razočarani budući da je alternativa bilo da on, Đilas i Lutovac skoče sa mosta. Prema njegovim rečima, do dogovora nije bilo lako doći, ali je zajednički cilj da Srbija u budućnosti ponovo počne da liči na evropsku zemlju, nadjačao sve razlike.

– Ostaćemo jedinstveni do 3. aprila kada ćemo biti prinuđeni da odbranimo izbornu volju na ulici – naveo je Jeremić, uveren da će ovom savezu prići mnogi.

Predsednik PSG Pavle Grbović istakao je da je vreme da se u opozicioni rečnik uvrsti novi termin i to „pobeda“, a do nje će trebati milion malih pobeda, kazao je on. Kako je naveo, jedna od pobeda je što su lideri stranaka koje su se dogovorile pobedili svoje sujete i ega i da činjenica da sede tu pokazuje da su kao političke osobe sazreli.

A Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, je ukazao da će članovi ovog saveza na dan izbora morati da preuzmu ulogu policije, tužilaštva i pravosuđa da bi sprečili pritiske na birače i kupovinu glasova.

– Za pobedu su potrebna četri koraka. Prvi, da se udružimo. Drugi da o tome glas stige do svakog građana. Treći sloga narodna i opozicije i četvrti odbrana rezultata – kazao je Veselinović.

Dok je predsednik Sloge Željko Veselinović, istakao bornu za novi zakon o radu, a predsednica Pokreta za slobodnu Srbiju. Lidija Martinović, da je taj pokret tu jer veruje da je moguće oosloboditi zemlju.

Jeremić nije hteo da govori o Ponošu

Predsednik NS Vuk Jeremić nije želeo da novinarima odgovori na pitanja o odnosu sa Zdravkom Ponošem, koji se povukao sa stranačkih funkcija i, kako smo pisali, neće se ponovo kandidovati za potpredsednika Narodne stranke. On je vest o tome da se protivio tome da Ponoš bude kandidat opozicije za predsednika Srbije nazvao lažnom. „Ne bih opterećivao ovaj skup pitanjima koja su unutrašnja pitanja NS. Ne bi imalo smisla da govorimo stvari koje nas dele. NS je demokratska organizacija gde se odluke donose demokratskim putem“, naveo je Jeremić.

Deklaracija o izlasku na izbore

Svi predstavnici političkih organizacija iz ovog saveza potpisali su Deklaraciju o zajedničkom izlasku na izbore u kojoj se navodi da potpisnici daju reč da vratiti slobodu i pravdu, da će poštovati ljudska prava, vratiti slobdne medije, da će pravosuđe biti slobodno, da će odgovarati svi koji su napravili leglo korupcije od Srbije, da će socijalna pravda biti neupitna.

autor: Lidija Valtner

izvor : https://www.danas.rs/vesti/politika/opozicija-stvaramo-siroki-savez-za-pravednu-i-stabilnu-srbiju-a-ne-kolonu/

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Za pet godina stradalo 240 radnika u Srbiji, polovina na građevini – ko brine o teško povređenima

U proteklih pet godina u Srbiji je na radu, prema podacima Inspektorata za rad Republike Srbije, stradalo 240 radnika. U istom periodu – od 2019. zaključno sa 2023. godinom, na radu je teško povređeno njih 4.304. “U proseku oko 50 odsto poginulih radnika je u građevinarstvu”, kaže za N1 predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saša Torlaković

Published

on

By

Samo u 2023. godini, Inspektorat za rad izvršio je 1.039 inspekcijskih nadzora povodom prijavljenih povreda na radu –  22 povodom smrtnih, a 18 povodom teških povreda sa smrtnim ishodom. Prema izveštaju Inspektorata, u 2023. godini na radu je teško povređeno 886 radnika, a 88 lakše.

Prema Izveštaju o radu Uprave za bezbednost i zdravlje na radu za 2023. godinu, na osnovu 13.406 izveštaja o povredama na radu koje su poslodavci dostavili Upravi, bilo je:

– 14 povreda sa smrtnim ishodom,
– 1.308 teških povreda,
– 612 teških povreda pri dolasku i odlasku sa posla i
– 11.472 lakih povreda.

„Svaka nesreća na gradilištu je predvidiva, ako izuzmemu višu silu, većina njih. I propisane su mere zaštite kojima bi se ti ljudi obezbedili“, rekao je Torlaković.

Radnik ima pravo da kaže – neću, opasno je

Do nesreća, kako kaže sagovornik portala N1, dolazi uglavnom zato što ljudi nisu obučeni da rade na gradilištu i ističe da radnik ima pravo da, ako vidi da je nešto opasno, da kaže ja neću da radim, ali on to ne kaže.

Razlozi za to su, navodi, strah od gubitka dnevnice, a često je reč o ljudima koji rade na „crno“.

Najčešće pogibije su na radu u dubini – kod iskopa temeljnih jama, zatim na radu na visini prilikom pada sa skale, takođe prilikom prolaska ispod tereta na gradilištu, ali i od strujnih udara.

Često na gradilištima postoji šesti nivo podizvođača i tu, kako kaže Torlaković imamo rad na crno.

„Često se dešavalo da su ginuli radnici prvog dana na poslu. Dovoljno je bilo da radnik potpiše jedan papir gde je upoznat sa opasnostima, a da nije prošao nikakvu obuku. Strane kompanije strašno vode računa o zaštiti na radu i tu je broj smrtnih slučajeva sveden na minimum. Kada na gradilištu imate podizvođeče i podizvođače podizvođača, tu dolazi do katarstrofalnih posledica“, kaže Torlaković.

Teško povređen radnik se zaboravlja

Teško povređeni radnik postaje briga i za porodicu i ne može da privređuje.

Poginulog čoveka ne možete da vratite u život, a ovi se ljudi (teško povređeni) zaboravljaju u smislu njihovog daljeg opstanka, ističe Torlaković.

Zašto se izbegava Zakon o osiguranju od povreda

„Zakon koji fali, a godinama se izbegava u Srbiji je Zakon o osiguranju od povreda i poslovnih bolesti“, kazao je Torlaković.

Prema njegovim rečima, on bi u potpunosti definisao ko kome plaća odštetu, kada i na koji način. Najbolji zakon, kako kaže imaju Austrijanci gde se radnici upućuju na lečenje sredstvima iz fonda koji finansiraju poslodavci, kaže Saša Torlaković.

„Kod nas se godinama izbegava taj zakon i to je neprimereno, ako hoćemo u EU i da vodimo računa o svakom čoveku… Od kada je trebalo da ugleda svetlost dana“, naglašava sagovornik portala N1.

Ko sve „može“, a ko radi na građevini

Torlaković podseća da je ranije na medicini rada postojao karton svakog radnika koji se pratio godinama i iz toga je moglo da se vidi nazadovanje u zdravlju.

„Danas poslodavci vode radnike na preglede privatno, ne sporim to pravo, ali medicina rada i praćenje zdravstvenog stanja radnika je najbitnija stvar“, smatra Torlaković.

„Vidim starce na gradilištu, dede, koji se jedva kreću… Zbog nedostatka radne snage“, zaključio je sagovornik N1.

A njih na gradilište teraju male penzije i borba za iole pristojan život.

izvor: https://n1info.rs/vesti/radnici-na-gradjevini/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima: Jedan od kandidata i proterani separatista

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između proteranog separatististe Karlosa Pučdemona i vlade koju predvodi Socijalistička partija

Published

on

By

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Pučdemon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

“Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak“, rekao je u petak Pučdemon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.  Pučdemon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/375247/Katalonci-danas-glasaju-na-regionalnim-izborima-Jedan-od-kandidata-i-proterani-separatista.html

Continue Reading

Trending