Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

DINKO GRUHONJIĆ: A jeste li za smrtnu kaznu nad ‘našim’ ratnim zločincima?

Nedavno su u Srbiji publikovani rezultati istraživanja koje je provelo udruženje “Srbija protiv smrtne kazne”, po kojem je čak 69 odsto građana za njeno ponovno uvođenje. Istraživanja javnosti na ovu temu rade se u proteklih 20-ak godina, od 2001. naovamo. Sve do 2013. godine većina ispitanika bila je protiv smrtne kazne, kada je došlo do naglog, izraženog porasta podrške smrtnoj kazni

Published

on

Dakle, 2013. godina je bila prekretnica. Režim Aleksandra Vučića je na vlasti od 2012. godine. Ima li to, možda, neke veze? Advokat Ivan Janković iz pomenutog udruženja je svojevremeno rekao da se, istorijski gledano, podrška smrtnoj kazni javlja i raste uglavnom u autoritarnim društvima.

U jednom ranijem razgovoru, 2014. godine, kada je postalo očigedno da raste broj pristalica ponovnog uvođenja smrtne kazne, psiholog Žarko Korać, potpredsednik Đinđićeve Vlade Srbije, rekao je da je priča o ponovnom uvođenju smrtne kazne zapravo posledica “histerije koju jednim delom podstiču mediji”, kao i činjenice da se državni službenici “ne usuđuju da jasno kažu da postoji Krivični zakonik, da Srbija ima zakon, sudove i policiju”.

Mentalno i moralno zagađenje

“Histerija koju jednim delom podstiču mediji” zapravo je svakodnevna slika Srbije koju proizvode tabloidne novine, portali i televizije, što je pojačano do maksimuma od dolaska “naprednjaka” na vlast: hipreprodukcija afera, neprestano targetiranje protivnika režima, crna hronika sa naslovnim stranicama i vestima iz kojih lije krv, senzacionalističko izveštavanje o temama poput silovanja, pedofilije, otmica dece, ubistava, mafijaških obračuna, “pravljenja ćevapa od ljudskog mesa” i sličnih horora i doslovnih gadosti, koje sa profesionalnom novinarskom etikom nemaju ama baš nikakve veze.

Za sve to vreme, REM – Regulatorno telo za elektronske medije – nalazi se, kako mu i ime kaže, u dubokoj (rem) fazi sna. Nedavno su tako bez po muke obnovili licence notornim televizijama Pink i Hepi, koje 24/7 sistematski zatupljuju građane svojim šund sadržajima, uz obilatu pomoć i odobravanje države. Da stvar bude gora, te su televizije svakodnevni trening-centri za osobe koje promovišu govor mržnje. Da stvar bude još gora, česti gosti u njihovim kafansko-galamdžijskim “talk show” programima su i osobe koje su pravnosnažno osuđene za ratne zločine. TV Hepi je čak jednom prilikom “ugostio” i Ratka Mladića, direktnim telefonskim uključenjem iz tadašnjeg pritvora. Bez obzira na sve to, dakle bez obzra na nebrojena kršenja zakona, REM ih je ponovo nagradio licencom. Posledica: mentalno i moralno zagađenje nastavlja nesmetano da se širi.

Ista stvar se dešava i na kioscima: nenaviknutom oku ni psihički ni fizički neće biti dobro kada se sudari sa naslovnicama tabloida koji su mutirali u svoje najnakaznije, endemske forme.

Savet za štampu, samoregulatorno telo koje – za razliku od REM-a – deluje autonomno u odnosu na državne institucije, redovno i savesno monitoruje pisanje ovih štampanih glasila koja se lažno predstavljaju kao novine. Broj kršenja Kodeksa novinara Srbije je u kontinuitetu zapanjujuće veliki. Savet za štampu, međutim, može “samo” da izriče moralne osude i da poziva na profesionalnu i ljudsku savest one koji uređuju ta štampana glasila. Ali, za njih kategorija savesti – avaj! – ne postoji.

Šta bi se tim povodom moglo uraditi, ako moral ne funkcioniše? Na primer, aktivirati istražne organe iz sfere borbe protiv privrednog kriminala, da ispitaju kako i na koji način je moguće da te “novine” koštaju toliko malo, imaju tako malo oglasa, a ipak postoje. Da li se tim povodom ikada išta pokušalo uraditi? Ne.

Nefunkcionisanje sistema prevencije zločina

Porazni rezultati istraživanja – da je smrt pravda – guraju društvo unazad, kazala je u komentaru na porast podrške ponovnom uvođenju smrtne kazne Katarina Golubović, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava. Ona je istakla još jednu važnu poentu: takvo uverenje kod građana odraz je ne samo želje za odmazdom i činjenice da u društvu slabo funkcioniše sistem prevencije zločina, već i visokog nepoverenja u institucije.

I, zaista, šta se desilo u poslednjih deset godina sa ionako slabašnim institucijama?

Pravosuđe se u javnosti percipira kao korumpirano, iako nema sumnje da i među sudijama i tužiocima ima časnih i nepotkupljivih ljudi. Izvršna vlast tako je eliminisala sudsku vlast, koja bi trebalo da je kontroliše. Skupština je pretvorena doslovno u cirkus, u kojem sede – uz časne izuzetke – sve sami stranački “botovi”, bez prava na sopstveno mišljenje, sa glasanjem “na dugme”, po zapovesti iz stranačkih centrala. O tome svedoči i istraživanje koje je nedavno sproveo Fakultet političkih nauka u Beogradu, a čiji bi se rezultati mogli sažeti u jednoj rečenici: niti poslanici znaju koga predstavljaju, niti građani znaju ko ih i kako predstavlja. Skupština kao zakonodavna vlast koja bira izvršnu vlast i samim tim joj je u teoriji nadređena takođe je, dakle, eliminisana iz trke.

Od nezavisnih kontrolora vlasti poput mainstream medija ostao je uglavnom samo pepeo, regulatorna tela poput REM-a, Zaštitnika građana itd. takođe su zatrta, što znači da je izvršna vlast za sebe otvorila brisani prostor na kojem ne samo da može nego i radi šta god joj padne na pamet.

Doduše, i od izvršne vlasti, oličenoj u Vladi Srbije, slabo je šta ostalo. Evo, prošlo je šest i po meseci od izbora, a Srbija još uvek nema vladu. Nema veze, i kad je dobije, ta će vlada biti samo marioneta predsednika Srbije, jedine institucije u državi koja ne samo da funkcioniše nego na sebe preuzima nadležnosti svih uništenih institucija i tako svakodevno, po nekoliko puta, krši Ustav.

Da zlo bude veće, Srbija – sem u tragovima – nema političku opoziciju, koja se u suštinskim stvarima (Kosovo, “srpski svet”, spoljna politika, rat u Ukrajini…) zaista suprotstavlja Vučiću.

Na osnovu svega rečenog, da li je onda čudno što su građani u državi duboke i svakodnevne nepravde, u državi u kojoj kod “običnih građana” dominira osećaj nebezbednosti, nezaštićenosti i selektivne pravde – željni pravde, makar ona bila i po srednjovekovnom modelu smrtne kazne? Da li je u državi u kojoj se građani sistemski, planski i organizovano nacionalistički raspamećuju ne samo za ovih Vučićevih deset godina već bezmalo i svih 35 godina, od dolaska Miloševića na vlast, čudno što ljudima nije jasno jednostavno civilizacijsko dostignuće koje kaže da smrt nije pravda? Da li je čudno što se u društvo nepravde uvodi atmosfera linča?

‘Narod željan osvete i krvi’

O stepenu sluđenosti govori i činjenica da se, prema istraživanjima, više nego ubedljiva većina građana Srbije izjašnjavaju kao vernici. Pitanje je jednostavno: kako je moguće da tvrdite da ste vernik, a da se zalažete za smrtnu kaznu nad čovekom kojeg je, kako religijske knjige uče, stvorio Bog, na svoju sliku i priliku, pa samo onda on ima pravo da odlučuje o pitanjima života i smrti? Možda je moguće zato što dominantna verska zajednica u Srbiji, Srpska pravoslavna crkva, svako malo odlikuje nekog pravnosnažno osuđenog ratnog zločinca. Reč je o kontinuitetu te verske zajednice, čiji se prvosveštenici nisu libili da potpiruju ratove na prostoru nekadašnje zajedničke države i da duvaju u ratne trube, zajedno sa miloševićevskim ratnim propagandistima, koji su takođe abolirani posle pada Miloševića, a naročito dolaskom Vučića na vlast.

Ukidanje smrtne kazne plod je vekovne borbe i civilizacijska je tekovina. Činjenica da je većina građana Srbije za ponovno uvođenje smrtne kazne još je jedan sindrom anticivilizacijskih tokova koji su u ovoj državi u punoj snazi već tri i po decenije. Ili, rečima Olivere Sašek Radulović, sociološkinje iz Niša, u izjavi za beogradski dnevnik Danas:

“Ljudi su u svakodnevnim brigama i nedaćama za očuvanje sopstvenog života izgubili čovečnost (…) Život u Srbiji je nekoliko decenija unazad mučenje i to ostavlja posledice i na mentalno stanje nacije. Zašto smo postali narod željan osvete i krvi – treba pitati sve garniture političara, od devedesetih naovamo”.

Zaista, zašto su građani Srbije postali “željni krvi i osvete”? Ruku na srce, to zvuči kao retoričko pitanje, s obzirom da nam se sa fasada naših zgrada diljem države smeju likovi poput Ratka Mladića i Vladimira Putina, a na TV ekranima svakodnevno defiluju njihovi adoranti. Prvi je osuđen na doživotnu robiju zbog izvršenog genocida i nepojamnih ratnih zločina. Drugi upravo sličnim metodama pokušava da do temelja zatre Ukrajinu.

Kakvo je to društvo koje divinizuje ovakve monstrume? To je društvo koje je izgubilo sposobnost elementarnog razlikovanja dobra od zla.

“Srbija koja nije rešila problem rasprave o svojim ratnim zločinima i zločincima, sada hoće da ubija na osnovu smrtne kazne. Niko u Hagu nije osuđen na smrtnu kaznu jer ne postoji. I tako i treba da bude”, kazala je jednom prilikom antropološkinja Svetlana Slapšak.

Dakle, kako bi ovih 69 odsto pristalica vraćanja smrtne kazne u zakonodavstvo Srbije odgovorilo na pitanje: da li ste za to da se “naši” ratni zločinci streljaju? Nažalost, odgovor možemo naslutiti…

(Al Jazeera, foto: Gradski portal)

izvor: https://autonomija.info/dinko-gruhonjic-a-jeste-li-za-smrtnu-kaznu-nad-nasim-ratnim-zlocincima/

SLOBODNA VOJVODINA

Biber: Srbija nije demokratska država i u EU to znaju, ali postoje veći problemi u svetu

Srbija formalno jeste, ali suštinski nije demokratska država jer se izbori ne održavaju u demokratskim uslovima, izjavio je stručnjak za Balkan Florijan Biber

Published

on

By

Biber je direktor Centra za proučavanje Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu.

On je rekao televiziji N1 da su evropski zvaničnici svesni stanja srpske demokratije, ali da za EU postoje veći problemi u svetu od postojećeg stepena autoritarnosti u Srbiji.

“Teško da će se evropski zvaničnici baviti time dok ne dođe do veće nestabilnosti”, kazao je Biber.

Kako kaže, “dok je stabilno, nije problem za evropske zvaničnike”.

On je rekao da je Srbija imala veći stepen demokratije pre 10 i pre 20 godina i dodao da su predstojeći izbori prilika da se pokaže da postoji jasna proevropska opozcija i demokratski akteri koji će biti partneri EU.

“Ako bi pobedili u Beogradu, to bi bila prilika da pokažu da su u stanju da vladuju, da odlučuju i da imaju zajednički program. Pobeda na lokalnom nivou možda bi bila prvi korak”, naveo je.

Dodao je, međutim, da je opozicija u Mađarskoj i Turskoj pobedila u glavnim gradovima, ali ne i na državnom nivou, jer je “u nedemokratskim uslovima teško pobediti”.

Biber je rekao i da ne zna ni za jednu partiju u Evropi koja ima broj članova kao Srpska napredna stranka i dodao da to “nije pokazatelj podrške nego toga koliko je preuzela kontrolu nad državom i društvom”.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/360828/Biber-Srbija-nije-demokratska-drzava-i-u-EU-to-znaju-ali-postoje-veci-problemi-u-svetu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođani: Zrenjaninski naprednjaci nesposobni da reše problem pijaće vode

Građani Zrenjanina navikli su na činjenicu da se predizborna obećanja SNS vlasti nikada ne ostvare, i da su u pitanju samo bajke.

Published

on

By


Naprednjaci su vični predizbornim trikovima, koji više podsećaju ma Potemkinova sela. Poslednja u nizu manipulacija stiže nam devet dana pred izbore.
Preduzeće Pannonian Water doo, koje realizuje projekat prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu, obavestilo je javnost da je počelo sa probnim preuzimanjem sistema za vodosnabdevanje grada, odnosno snabdevanjem grada vodom sa postrojenja za prečišćavanje vode.
Preduzeće je već u narednoj rečenici obaveštenja istaklo da je upotreba vode za piće i dalje zabranjena.
Naravno, ne radi se o rešavanju problema pijaće vode, nego o jaftinom marketinškom triku zrenjaninskih naprednjaka.
Ova predstava je već više puta igrana, a posle svake je rezultat bio isti=Voda i dalje nije ispravna. Jedanaest godina naprednjaci zamjavaju javnost i troše pare građana u neuspešnim projektima izgradnje fabrike vode.
Lokalna SNS vlast u Zrenjaninu ne može da reši niti jedan jedini problem, pa ni da građanima obezbedi ispravnu pijaću vodu.
Njihova vlast je bahata i nesposobna.
Došlo je vreme za promene.
Proleće 2024. mora značito odlazak naprednjaka sa vlasti u Zrenjaninu, s prvi korak moraju biti izbori 17. decembra ove godine.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Proruski političar Dragan Stanojević na čelu srpskog ogranka ‘Druge Ukrajine’

U Srbiji je registrovano predstavništvo ruske nevladine organizacije “Druga Ukrajina”, koju je nakon odlaska u Rusiju osnovao Viktor Medvedčuk, bivši ukrajinski političar optužen za izdaju.
Na čelo ove organizacije došao je Dragan Stanojević, kandidat za poslanika Srbije, koji javno podržava rusku agresiju na Ukrajinu.

Published

on

By

Organizacija “Druga Ukrajina”, koju je osnovao Medvedčuk u Rusiji, preimenovana je. Nije više “regionalni” već “međunarodno-društveni pokret”.

Ovu informaciju objavili su novinari istraživačke mreže Ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa “Šeme” (Schemes), pozivajući se na podatke iz zvaničnih registara Srbije i Rusije.

Prema Agenciji za privredne registre (APR), predstavništvo ruske organizacije “Druga Ukrajina” otvoreno je u avgustu 2023. godine.

Prema podacima iz zvaničnog registra, predstavništvo “Druga Ukrajina” (naziv ogranka na srpskom jeziku) za svoju delatnost navodi “uspostavljanje uzajamno korisne saradnje između naroda Srbije, Rusije i Ukrajine”. Ovlašćeni zastupnik predstavništva je Dragan Stanojević.

Dragan Stanojević je proruski političar. Od juna 2021. godine je pod sankcijama ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, i od tada mu je na tri godine zabranjen ulazak u Ukrajinu.

Dragan Stanojević sa Aleksandrom Duginom, fotografija sa Stanojevićevog Fejsbuk naloga.

Dragan Stanojević sa Aleksandrom Duginom, fotografija sa Stanojevićevog Fejsbuk naloga.

Stanojević je više puta javno iskazivao divljenje politici ruskog predsednika Vladimira Putina, odobravao stav mađarskog premijera Viktora Orbana, a takođe je podržavao rusku vojnu agresiju na Ukrajinu. Radovao se ruskom granatiranju centra Kijeva i bio ogorčen kada je Služba bezbednosti Ukrajine 2022. pritvorila Viktora Medvedčuka.

Stanojević je na čelu organizacije za dijasporu “Sabor srpske dijaspore” i međunarodne proruske nevladine organizacije “Ujedinjena srpska dijaspora Evroazije”.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

Dragan Stanojević trenutno je i kandidat proruske stranke “Mi smo glas naroda” na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 17. decembar 2023. godine. Na stranicama njegovih naloga na društvenim mrežama mogu se pronaći zajedničke fotografije sa srpskim državnim zvaničnicima. Na primer, sa bivšim predsednikom Srbije (2012-2017) Tomislavom Nikolićem i bivšim premijerom, a sada predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

Krajem ’90-ih i početkom 2000-ih Dragan Stanojević je živeo u Ukrajini. Bio je na čelu “Srpske zajednice u Ukrajini”, učestvovao u javnim akcijama u Kijevu i na sastancima “Putinove političke partije”.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

Prema platformi Jukontrol (YouControl), u Ukrajini je Dragan Stanojević i dalje na čelu Zajedničke firme “Jug-Ukr-Kontrakt” DOO, sa imovinom u Kijevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Novinari Radija Slobodna Evropa kontaktirali su Stanojevića za komentar. U svom odgovoru je podvukao:

“Moja ideja nije da pomognem Medvedčuku, siguran sam da mu nije potrebna moja pomoć, već da pomognem Ukrajincima koji se prijave. Nećete uspeti da me uvučete u vaš politički rat, jer je vlast privremena, a narod večan, a ja za narod činim sve što mogu. Nikada nisam podržavao nikakvu agresiju i neću. Kao što neću podržati ukrajinsku vlast koja je suštinski uništila Ukrajinu koju sam voleo, koja svojom politikom uništava cvet ukrajinske nacije i vodi rat protiv neistomišljenika. Upozorio sam Ukrajinu kuda će voditi politika Majdana.”

Posle osnivanja predstavništva u Srbiji, “Druga Ukrajina” je u ruskom registru preimenovana. Sada to nije “regionalni društveni pokret” već “međunarodno-društveni pokret”. Takođe, promenjen je i šef organizacije Viktora Medvedčuka. Roman Kovalenko, državljanin Rusije , zamenio je bivšeg voditelja kanala “112 Ukrajina” Denisa Žarkiha.

Pedesettrogodišnji Roman Kovalenko je rodom iz Donjecke oblasti. Kao optuženi u krivičnom postupku za izvršenje krivičnog dela predviđenog u članu 2, stavu 258-5 Krivičnog zakona Ukrajine (finansiranje terorizma) 2021. je pozvan u Artemivski gradski i okružni sud Donjecke oblasti.

Kovalenko na svojim stranicama na društvenim mrežama deli Medvedčukove članke i napominje da je on pravnik, doktor ekonomskih nauka i šef izvršnog komiteta međunarodne organizacije “Druga Ukrajina”. Istovremeno, Viktor Medvedčuk je, kako se navodi na sajtu, predsednik saveta ove organizacije.

Fotografija sa stranica Telegrama i VK Romana Kovalenka

Fotografija sa stranica Telegrama i VK Romana Kovalenka

“Šema” je ranije objavila da su se političkom pokretu “Druga Ukrajina”, koji je u Rusiji napravio Viktor Medvedčuk optužen za izdaju, pridružili begunci iz Ukrajine – politički komentatori već zatvorenih proruskih TV kanala, poslanici mesnih odbora i optuženi za izdaju države i separatizam. Uspeli su da izbegnu kaznu i napuste Ukrajinu, a neki od njih su pobegli nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara 2022. godine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin kum je ćerke Viktora Medvedčuka, Darine.

izvor: https://www.google.com/amp/s/www.slobodnaevropa.org/amp/medvedcuk-druga-ukrajina-srbija-stanojevic/32720887.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Vojvođani kreću na turneju, predstaviće program „Na ravne časti“

NOVI SAD – U narednih osam dana kandidati liste Vojvođani obići će desetine mesta u kojima će predstaviti svoj program „Na ravne časti“ i razgovarati sa građanima o problemima njihovih sredina

Published

on

By

Predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš sa koalicionim partnerima i kandidatima izborne liste Vojvođani za pokrajinsku skupštinu, od sutra kreće na turneju po selima, gradovima i opštinama Vojvodine, u kojima će građanima predstaviti svoj izborni program „Na ravne časti“.

Turneja kojom će obići nekoliko desetina mesta širom Vojvodine trajaće sve do predizborne tišine, a za cilj ima da se kandidati lično predstave i razgovaraju sa svim građanima o problemima koje dele.

” Važno nam je da čujemo svakoga ko živi u Vojvodini, koji su njihovi problemi i kako možemo da ih rešimo. Vojvodina je naša kuća u kojoj zajedno živimo, jedino saradnjom i poverenjem možemo taj život napraviti boljim, očuvati naš vojvođanski način života i ponovo stvoriti bogatu, stabilnu i dostojanstvenu Vojvodinu” – istakao je Bojan Kostreš, predsednik Vojvođana LSV i nosilac liste Vojvođani za pokrajinsku skupštinu.

Tokom turneje Vojvođani će obići nekoliko desetina mesta gde će se susresti sa građanima Vojvodine, a obilasci kreću već od ovog petka, kada će u prvom danu svoj program predstaviti građanima Sombora, Novog Sada i Kikinde.

Program „Na ravne časti“ nudi rešenja iz oblasti ekonomije, poljoprivrede, zdravstva, pitanja mladih, obrazovanja, infrastrukture i mnogih drugih, a kao temeljni preduslov vidi poresku decentralizaciju i ravnopravnu podelu novca od poreza između države, pokrajine i lokalnih samouprava, a koji trenutno sav odlazi u centralnu blagajnu vlasti u Beogradu.

Sa Vojvođanima će u petak, 8. decembra, razgovarati građani Sombora (od 9h do 11h na gradskoj pijaci, Trg Svetog Trojstva), Novog Sada (od 16.30h do 17h kod Katedrale, ugao ulica Zmaj Jovine i Modene) i Kikinde (od 20h, u stranačkim prostorijama Vojvođani LSV na Trgu srpskih dobrovoljaca broj 30).

izvor: https://www.rtv.rs/sr_lat/izbori-2023/pokrajinski-izbori/lsv-vojvodjani-krecu-na-turneju-predstavice-program-na-ravne-casti%E2%80%9C_1499742.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bešlin: SPS i naprednjaci rehabilituju Slobodana Miloševića i devedesete

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka pokušavaju da rehabilituju režim i lik Slobodana Miloševića i da nas vrate u devedesete godine

Published

on

By

„To je najmračnija decenija u modernoj istoriji Srbije…. Rehabilitaciju politike devedesetih godina ne rade samo Dačić i socijalisti, to rade i naprednjaci i Aleksandar Vučić. Ona je u funkciji obnavljanja politike koja je u osnovi – politika revanšizma“, istakao je Bešlin.

„Reč je o rehabilitaciji ne samo Slobodana Miloševića, nego jedne autoritarne, korumpirane i po svojoj osnovi i suštini – duboko zločinačke politike, koja je okarakterisala Srbiju tokom devedesetih. Tada su Milošević, socijalisti i radikali vladali nama, a to rade i sada. Ono što je karakterisalo te godine su laži, neistine, falsifikati, represija i nasilje“, podsetio je Bešlin u Danu uživo.

Dodaje da je devedesete obeležilo i brutalno nasilje nad studentima, opozicionim aktivistima, pa i mirnim građanima.

„Sve demonstracije devedesetih su bile mirne, a građani su bili redovno prebijani. Dešavala su se i ubistva političkih protivnika, kao i novinara. Pomenimo Slavka Ćuruviju, koga je po naredbi samog vrha ubila država na Uskrs 1999. godine. Desila su se i dva pokušaja atentata na Vuka Draškovića, od kojih je jednom ranjen, a drugi put su poginula četvorica njegovih bliskih sagovornika“, navodi Bešlin.

Ističe da su ratovi obeležili devedesete, a da je ključnu ulogu u njima imao Miloševićev režim.

„Ne smemo zaboraviti ni hiperinflaciju koja je namerno bila sistematski izazivana da bi se građani pljačkali. Imali smo i propast banaka, kao i propast stare devizne štednje. To je najmračnija decenija u modernoj istoriji Srbije“, istakao je Bešlin.

Smatra da se Dačić pominjanjem Slobodana Miloševića u predizbornoj kampanji obraća jednom delu starih birača ove stranke, koji su zadržali sentimente prema toj i takvoj politici.

„To je strašno. Jedan značajan broj građana Srbije koji su u velikoj meri bili žrtve takve politike, zahvaljujući gebelsovskoj propagandi, nije u stanju da prepozna koliko je taj režim devedesetih odgovoran za njihovo loše stanje. I tada i danas. Oni su pod uticajem te strašne propagande, nemogućnosti da se otvori jedna otvorena i slobodoumna debata, i oni se njima na taj način obraćaju“, konstatuje Bešlin.

On je ocenio da televizije sa nacionalnom frekvencijom punu deceniju „ispiraju mozak“ velikom broju građana koji ih prati.

Konstatuje da su se u dnevnopolitičke svrhe vratili i termini koji su iz devedesetih, ka što su „srbomrzac“ i „ustaša“.

„Opozicija tada nije bila viđena kao politički protivnik, već je viđena kao neprijatelj koji mora biti uništen. A ako pogledate danas, videćete istovetni odnos prema opoziciji kao i devedesetih godina. Dakle, to nije politički konkurent sa kojim ulazite u civilizovanu polemiku, već se opozicija doživljava kao apsolutni neprijatelj koji mora biti uništen“, zaključio je Bešlin.

(N1, foto: Gradski portal)

izvor: https://autonomija.info/beslin-sps-i-naprednjaci-rehabilituju-slobodana-milosevica-i-devedesete/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski savet traži da Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uđe u Poglavlje 35

Evropski savet tražiće od Evropske Komisije da im “hitno dostavi predlog za izmene i dopune merila iz Poglavlja 35”, kojim bi u to pregovaračko poglavlje sa Srbijom bili uključeni Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i Aneks o njegovoj primeni, navodi se u prvom nacrtu zaključaka evropskih lidera prepremljenjih za predstojeći samit u koje je N1 imao uvid

Published

on

By

U nacrtu se navodi i rok – kraj januara 2024. godine.

Istim dokumentom evropski lideri pozvaće Srbiju i Kosovo da „u potpunosti poštuju i sprovode“ i briselski Sporazum i njegov ohridski Aneks „bez daljeg odlaganja i preduslova“, naglašavajući da se to odnosi i na osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

„EU Savet pozdravlja spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio medijator EU, uz razumevanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi“, dodaje se u tom dokumentu, ali i izražava žaljenje „zbog izostanka njegove primene“.

Predsednici Vlada i država članica EU podsećaju da su normalizacija odnosa dve strane i sprovođenje obaveza iz dijaloga „suštinski uslovi na evropskom putu“ i upozoravaju da „obe strane rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka“.

Lideri 27 država članica EU očekuju od Srbije da u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne mere da se počinioci napada na građane, pripadnike KFOR-a, organa za sprovođenje zakona i novinara tokom demonstracija 29. maja, kao i nasilnih napada na Kososvku policiju 24. septembra na severu Kosova, uhapse i brzo privedu pravdi, dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog saveta pripremljenih za decembarski sastanak.

Evropski Savet ponavlja da nema opravdanja za nasilje, oštro osuđuje nasilne akte i žali što Srbija nije preduzela dovoljne mere u tom pogledu.

U istom dokumentu EU Savet izražava zabrinutost zbog jačanja vojnih snaga Srbije u blizini Kosova, ali i konstatuje da je potom došlo do smanjenja trupa i opreme.

„Srbija i Kosovo moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja i da zaustave retoriku koja izaziva podele“, dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog saveta.

Evropski Savet pozdravlja to što je Srbija preduzela „neke korake“ u pravom smeru, uključujući javno podsticanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova, ali i dodaje da bi trebalo da „podstakne kosovske Srbe da se vrate u institucije koje su napustili“.

Lideri država članica EU podsećaju na svoj raniji zaključak da će izostanak smirivanja situacije na terenu „imati posledice“ i pozivaju se na raniju izjavu šefa EU diplomatije Žozepa Borelja, „da je spreman da proceni dalje mere i prema Srbiji i prema Kosovu, ako bude potrebno“.

Ovo je deo prve verzije nacrta zaključaka koji bi trebalo da finalizuju i usvoje ministri evropskih poslova država članica EU na Savetu za opšte poslove 12. decembra, a potom potvrde lideri u okviru Evropskog saveta, na poslednjem ovogodišnjem redovnom samitu, koji je zakazan za 14. i 15. decembar u Briselu.

Očekuje se da dokument bude usvojen bez većih izmena.

Dan ranije, 13. decembra, u Briselu će biti održan i samit EU-Zapadni Balkan, na kome se očekuje dolazak lidera svih država regiona.

izvor: https://n1info.rs/vesti/nacrt-zakljucaka-evropskog-saveta-sporazum-o-normalizaciji-odnosa-kosova-i-srbije-uvrstiti-u-poglavlje-35/

Continue Reading

Trending