Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Desničari protiv nezavisnosti Kosova od ulice do ruske Dume

Zastavom sa natpisom “Nema predaje” u rukama dvojice poslanika iz Srbije u ruskoj Dumi su ruskim zvaničnicima u Moskvi preneli 16. marta poruku da se protive evropskom planu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova

Published

on

Plan će biti glavna stavka na agendi predstojećeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija u Ohridu, tokom kojeg zapadni zvaničnici očekuju napredak u odnosima.

Plan, međutim, testira unutrašnje prilike za Aleksandra Vučića, koji se suočava sa protestima desničara.

Dvojica poslanika koji su svoj stav preneli u Moskvi ruskim zvaničnicima pripadaju desno orijentisanom pokretu Dveri.

Dveri su deo bloka desnih opcija u Skupštini Srbije – koalicijom Nada i Zavetnicima koji je najavio protest u Beogradu za 17. mart.

Osnovni zahtev tog protesta biće odbacivanje evropskog plana za Kosovo.

Taj plan za rešavanje dugogodišnjeg spora sa Kosovom, čiju nezavisnost Srbija odbacuje, prihvatili su krajem februara predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Protest desnih snaga najavljen je za dan pre novog susreta predsednika Srbije sa premijerom Kosova u Ohridu, u Severnoj Makedoniji.

Šta su poručili poslanici Dveri u Moskvi?

Poslanici Dveri Ivan Kostić i Borko Puškić su 16. marta, kako se navodi na sajtu Dveri, u razgovoru sa poslanicima ruske Dume izneli stav da je evropski plan “poguban za Srbiju”.

U saopštenju Dveri je navedeno i da su njihovi poslanici u Moskvi ocenili da Rusija očigledno vodi više računa o interesima Srbije od srpskih vlasti.

Rusija je među državama koje ne priznaju nezavisnost Kosova, a takođe blokiraju članstvo te zemlje u međunarodnim organizacijama.

To je i jedan od razloga zbog čega vlasti u Srbiji nisu uvele sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Na upit RSE o tome da li imaju podršku Rusije za proteste koje organizuju u Srbiji, iz Dveri nije stigao odgovor do objavljivanja ovog teksta.

Dvojica poslanika Dveri su se sreli i sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom 14. marta na osnivačkom kongresu Međunarodnog pokreta rusofila.

Učesnicima tog kongresa je poruku uputio i ruski predsednik Vladimir Putin.

“Veoma cenimo vašu čvrstu rešenost da se suprotstavite rusofobičnoj kampanji i razvijete dijalog i uzajamno korisnu kulturnu saradnju”, poručio je Putin.

Međunarodni pokret rusofila je najavljen kao okupljanje prijatelja Rusije i onih koji vole njenu istoriju i kulturu nasuprot “žestokoj antiruskoj kampanji Zapada”.

Pokret je formiran u trenutku kada se Rusija nalazi pod međunarodnom izolacijom zbog agresije na susednu Ukrajinu i suočava sa optužbama za ratne zločine u toj zemlji.

Zavetnici tražili da se Rusija uključi u pregovore oko Kosova

Nisu Dveri jedina desna parlamentarna opcija koja vidi sagovornike u Moskvi za svoju politiku o Kosovu.

Tako je predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski u februaru 2022. u Moskvi članovima ruske Dume i predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova iznela predlog da se Rusija uključi u pregovore između Beograda i Prištine.

Mediji su preneli da je ona boravila u Moskvi neposredno uoči ruske agresije na Ukrajinu kao kandidatkinja za predsedničke izbore u Srbiji.

Na tim izborima koji su održani u aprilu 2022. Aleksandar Vučić je osvojio drugi predsednički mandat.

Delegacija Zavetnika je boravila u Moskvi i u decembru 2022.

RSE je kontaktirao Milicu Đurđević Stamenkovski, predsednicu stranke Zavetnici, sa pitanjem da li imaju podršku Rusije za proteste protiv evropskog plana za Kosovo.

“Naravno, ako Putin ne stigne da dođe na skup, delegiraće Lavrova da se obrati umesto njega”, odgovorila je u sms poruci.

Na upit da precizira da li to znači da imaju podršku Rusije za proteste nije odgovorila.

Beširi: Moskvi odgovara status kvo u odnosima Srbije i Kosova

Naim Leo Beširi, direktor beogradskog nevladinog Instituta za evropske poslove, ocenio je za RSE da Moskva želi da postoji destabilizujući faktor u regionu.

“Moskva je ubeđena u to da ukoliko bi izgubila pitanje Kosova, a zatim i pitanje Republike Srpske, Dodika i Bosne i Hercegovine, da bi potpuno izgubila bilo kakav uticaj na Balkanu”, naveo je Beširi.

To bi Rusiju, kako je dodao, posle agresije na Ukrajinu potpuno izolovalo.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske jednog od bh. entiteta, sastao se dva puta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Moskva želi da postoji destabilizujući faktor u regionu: Naim Leo Beširi
Moskva želi da postoji destabilizujući faktor u regionu: Naim Leo Beširi


Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove je naveo i da Rusiji odgovora status kvo u odnosima Beograda i Prištine.

“Da se taj zamrznuti konflikt održava do, po njihovom mišljenju, nekih budućih geopolitičkih trenutaka”, dodao je Beširi.

Evropski i američki posrednici u dijalogu Srbije i Kosova intenzivirali su napore u postizanju konačnog sporazuma od ruske invazije na Ukrajinu.

I specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak upozorio je na ruski uticaj.

Lajčak je 15. marta izjavio da bi prihvatanje predloga EU o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova smanjilo prostor Rusiji za mešanje u događaje u regionu i stvaranje haosa.

“Posle napada Rusije na Ukrajinu, stabilizacija Zapadnog Balkana je za EU važnija nego ikada”, rekao je Lajčak.

On je to izjavio tokom onlajn konferencije “Evropa i Rusija na Balkanskom frontu” u organizaciji Italijanskog instituta za međunarodne političke studije.

Evropski predlog za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova ne podrazumeva međusobno priznanje, ali obavezuje Srbiju da se neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova oslanjajući se na podršku Rusije i Kine u Ujedinjenim nacijama.

To je i jedan od razloga zbog čega vlasti u Srbiji nisu uvele sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Organizatori protesta su najavili da će osim odbacivanja evropskog predloga za Kosovo, tražiti i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku, kao i održavanje izbora na svim nivoima.

Predstavnici ove grupacija stranaka evropski plan smatraju ultimatumom za priznanje Kosova.

Ove desne grupacije imaju u parlamentu 34 od 250 poslaničkih mesta.

Srbija je retka država u kojoj skupove održavaju proruski orijentisane stranke i grupacije.

Proteste podrške Rusiji od kako je ta zemlja napala Ukrajina organizovala je ekstremno desničarska grupacija “Narodna patrola” koja javno govori o svojim vezama sa ruskim paramilitarcima iz “Vagner” formacije.

Pojedini učesnici tih protesta nosili su obeležja “Vagnera” i simbole podrške ruskoj invaziji.

Vođa “Narodne patrole” Damnjan Knežević je u pritvoru od 16. februara.

Tužilaštvo ga sumnjiči da je na protestu 15. februara protiv evropskog plana za Kosovo ispred Predsedništva Srbije pozivao građane na nasilno svrgavanje i smenu vlasti.

Srbija ne prepoznaje ekstremnu desnicu kao problem, odnosno desni ekstremizam se ne pominje u strategiji rada Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za period 2019 – 2023.

Ljudmila Cvetković

izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-kosovo-desni%C4%8Dari/32321499.html

SLOBODNA VOJVODINA

LSV traži od Vlade sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražila je od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Published

on

By

Potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojana Begović podsetila je da je beogradska vlast najavila da će svi učenici u Beogradu, odnosno njihovi roditelji, dobiti po 20.000 dinara, koje će u septembru upotrebiti za kupovinu udžbenika, navodi se u saopštenju.

„Sramotno je da se u Srbiji čak i deca dele na ‘beogradsku’ i ‘onu preostalu’, iako smo navikli da je ova vlast spremna na sve zarad još jednog mandata“, ocenila je ona.

Ona je istakla da su prosečne zarade zaposlenih u Beogradu 30.000 dinara više od državnog proseka, pa je, kako je navela, time još nelogičnije da pomoć dobija bogatiji deo zemlje, a onaj siromašniji ostaje na marginama.

izvor: https://n1info.rs/vesti/lsv-besplatni-udzbenici-ucenici-srbije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“

Published

on

By

Odbornici imaju zakonsko pravo da o svemu budu obavešteni!

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji „Linglong“ da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Želimo da znamo da li gradonačelnik Salapura i njegova administracija svesno krše zakon ili ih na to neko primorava?

Gradonačelnička funkcija je mnogo više od bacanja lopte i šetnje po praznim atletskim stazama.

Salapura mora da kaže jasno i glasno ko traži da se po pitanju „Linglonga“ krši zakon?

On će kao pravno odgovorno lice u Zrenjaninu, sigurno, snositi posledice. Sigurni smo da neće biti i jedini.

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
u Skupštini grada Zrenjanina

izvor: https://vojvodjani.rs/simo-salapura-da-jasno-kaze-ko-ga-primorava-da-po-pitanju-linglonga-krsi-zakon/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0la6XzcFUkrADJglODFkCi8_OnbedKTyqN5EeJSsODsNQ9Gc-RRWCSUBY_aem_AaDgRoD4q-jV0d2Ex59VnSCpKgHaMPrr0FQPo7gm0HqYM3qIW4FMd1AAMEsPgb6IYWCJGPZ3uoBp-lSbJdilCe6h

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Krivim direktno Aleksandra Vučića“: Dinko Gruhonjić nakon verbalnog napada koji je danas doživeo

Univerzitetski profesor i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić danas je ponovo verbalno napadnut na ulici. Hajka protiv njega se vrši već mesecima unazad, tokom kojih je on u konstantnoj izloženosti pretnjama

Published

on

By

Dinka Gruhonjića je oko 13.45 časova, dok se vraćao sa fakulteta, na uglu ulice Fruškogorske i Narodnog fronta u novosadskom naselju Liman, nepoznati muškarac od oko 40 godina počeo da viče „Dinko ustašo“, da ga psuje i da mu preti.

– Kazao je da kad me dohvati šta će biti. Stao sam i izvadio telefon i rekao mu „Hajde da vidimo šta će biti“, krenuo prema njemu i on je krenuo da beži, pobegao je kao i svaki siledžija i kukavica. Prijavili smo to policiji, kao što i sve prijavljujemo, kaže Gruhonjić.

On navodi da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja na ulici koji je doživeo od kako traje hajka na njega. Ranije nije nikad imao neprijatne situacije na ulici, već isključivo primere ljudi koji su mu prilazili na ulici i čestitali na novinarskoj i akademskoj hrabrosti.

– Od kada je počela ova hajka koju su predvodili visoki funcioneri naprednjačkog režima, praćeni režimskim medijima, sada je očigledno da isključivo njihovom ni ja ni moja porodica ne možemo da budemo mirni ni na ulici. Ponoviću po stoti put ako treba, bilo šta što se desi meni ili mojoj porodici krivim direktno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističe Gruhonjić.

Osim što su neke od osoba koje su pretile njemu i Ani Lalić uhapšene, od institucija nisu dobili nikakav odgovor do danas, nisu dobili nikakvu policijsku zaštitu niti informaciju o tome ko je ispisivao grafite po zgradi u kojoj on živi sa svojom porodicom.

– Nastavićemo da se ponašamo kao civilizovana bića i koji poštuju institucije, jer ne želimo da generalizujemo i da kažemo da u policiji i tužilaštvu nema čestitih ljudi, itekako ih ima, samo što su na čelu MUP-a Srbije ljudi koji su sve samo ne dobronamerni, u šta smo se više puta uverili, kaže Gruhonjić.

Navodi da će NDNV i on poštovati institucionalni pristup, a da su dalji koraci njima na čast. Siguran je da će doći vremena kada će arhiva svih pretnji koje su prijavljivali, a koje su ostale navodno nerazjašnjene, imati dokumentarnu ulogu i da će svima koji su ćutali i dopustili „raznoraznim bitangama“ da napadaju novinare i akademike koji su govorili da živimo u nenormalnom društvu sve to doći na naplatu.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dinko-gruhonjic-nakon-napada-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

Trending