Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Delegacija EU na samitu u Kijevu: Ukrajina traži prečice za pridruživanje, ali ne zavisi sve od nje

U znak solidarnosti i podrške bez presedana, delegacija EU došla je u Kijev na Samit, a među mnogim pitanjima na dnevnom redu je i pridruživanje Ukrajine EU. Brisel smatra da bi trebalo da podstakne Kijev da nastavi reforme potrebne za članstvo u EU, dok Kijev želi da Evropa bude konkretnija u odluci o pristupanju

Published

on

Ovo je prvi sastanak lidera otkako je Ukrajina dobila status kandidata, navodi potpredsednica ukrajinske vlade za evropske i evroatlantske integracije Olha Stefanišina, a najviše pažnje posvećuje se pristupanju Evropskoj uniji. 

“Sve je veoma komplikovano. Članstvo u EU je kombinacija dostignuća jedne zemlje, ali i političke volje lidera da donesu ovu odluku. Dakle, to je višeslojni proces”, navela je Stefanišina.

“Najvise što Ukrajina moze da uradi kako bi osigurala da ova odluka bude doneta što pre, jeste da se pobrine da budemo spremni za više mogućnosti. Zbog toga se zalažemo za otvaranje pristupnih pregovora već ove godine”, dodala je Stefanišina.

Ukrajinski premijer postavio je dvogodišnji rok za obezbeđivanje članstva u EU, ali to neće zavisiti samo od Ukrajine.

“Razumemo da unutar Evropske unije postoje razlike kada je reč o brzini našeg pristupanja. I mi smo usred ovih pregovora. Da li je realno pristupiti članstvu u roku od dve godine – ja neću biti sudija koji će dati tu izjavu. Ali, kada pogledamo istoriju EU – proces pregovora može da traje godinama”, rekao je Aleksandar Rodnjanski, savetnik predsednika u Kancelariji predsednika Ukrajine.

Lopandić: Ukrajina imala probleme i pre rata

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Duško Lopandić, rekao je za Euronews Srbija da je teško zamisliti da Ukrajina postane članica EU tokom rata, ali i da je ta država ranije imala problema koji su je sprečavali u tome.

“Kad se radi o Ukrajini znamo koji su to problemi zemlje i bez rata. Bila je to zemlja dosta nereformisana, sa ogromnom korupcijom i mnogim problemima kada se radi o manjinama i slično. Usred rata, ulazak Ukrajine u EU je nerealan, a koliko će ceo proces da traje, povezano je prvenstveno sa ratom – pitanje je pre svega kako će se rat zaustaviti, ako ne i rešiti”, naveo je Lopandić.

Posle 24. februara prošle godine, dodaje sagovornik Euronews Srbije, geopolitička situacija u Evropi se veoma promenila, pa se nova arhitektura u kojoj će biti i Ukrajina, ali od nekoliko faktora zavisi u kom fomrmatu.

“To će zavisi i od toga kako će EU rešiti pitanje proširenja sa zemljama Zapadnog Balkana, koje bi po svakoj logici trebalo tome da prethodi. Ponovo se pominje 2030. godina za ZB, ali mislim da je to predaleko. Ako kažemo da je Zelenski optimista kada pominje rok od dve godine, ipak mislim da je sedam godina za pregovore predugo”, rekao je Lopandić.

Mada EU nije direktna učesnica u ratu, šalje Kijevu intenzivno pomoć u novcu i naoružanju, a Moskva kaže da to dodatno zaoštrava situaciju na terenu.

“Mislim da je EU obećala u celini oko 50 milijardi dolara pomoći, najviše vojne, a deo i za civilnu obnovu. Sad smo svedoci jedne ruske ofanzive, očekuje se verovatno slanjem tenkova da će Ukrajinci da pokrenu kontraofanzivu na proleće”, rekao je Lopandić.

Na samitu će biti reči i o novim paketima sankcija Rusiji, ali Lopandić ističe da je sada teško davati prognoze kako će dalje sankcije izgledati.

“Ono što se desilo u stvari, kad se radi o EU, jeste neka vrsta preraspodele uloga. Glavni činioci do sada u EU integraciji bili su Nemačka i Francuska, a pitanje je u kojoj meri je uticaj pojedinih država unutar EU bitan. Za sada, ipak, možemo da kažemo da je EU ostvarila visok stepen jedinstva kada je u pitanju rat u Ukrajini”, naveo je on.

Lopandić je istakao da počinje “treća runda” rata, ali i da će sukob u Ukrajini uticati i na region u kom se nalazi Srbija.

“Ako je prva runda bio ruski napad, a druga ukrajinska kontraofanziva u Hersonu i Harkovu, ovo bi trebalo da bude neka treća runda, i niko nije siguran koliko će rat da traje. Ceo kontekst i rata i geopolitičkih promena se jako tiče i Zapadnog Balkana i naše budućnosti”, zaključio je Lopandić.

Pribićević: EU ne bi prihvatila da se rat vodi na njihovoj teritoriji

Diplomata Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji kaže je cilj delegacije EU u poseti Kijevu bio da se manifestuje solidarnost Evropske unije sa Ukrajinom, kao i da se osnaži podrška u smislu nastavljanja procesa Ukrajine ka evrointegracijama. Međutim, da li je realno očekivati da Ukrajina u skorije vreme pristupi Uniji?

“Mislim da nije realno, ali ostavio bih rezervu zbog vojno-političke situacije na terenu… Jer, sve je moguće, kao što su Rumunija i Bugarska ušle u EU, praktično preko noći zbog strateških interesa koje su jasno tada postavile SAD. Da li će tako biti i u slučaju Ukrajine, veliko je pitanje jer su Rumunija i Bugarska ipak bile na višem nivou razvoja nego što je danas Ukrajina”, rekao je on u emisiji Euronews svet. 

U slučaju pristupanja Ukrajine EU u bliskoj budućnosti, Unija bi pokazala veliki promašaj kada je Zapadni Balkan u pitanju, smatra Pribićević.

“Pre svega jer je Srbija, po svim kriterijumima pre više od 10 godina morala biti u Uniji i to je jedan od najvećih neuspeha EU, rekao bih od 2000. godine. Više je stvari koje koče Ukrajinu na tom putu, ali iznad svega je rat u pitanju. Nije realno očekivati da prihvate da se rat vodi na njihovoj teritoriji”, kaže on.

Govoreći o očekivanjima za 24. februar kada se obeležava prva godišnjica ruske invazije na Ukrajinu, ali i najavljuju “veliki događaji” sa obe strane, Pribićević kaže da nije sam datum toliko problematičan koliko činjenica da se Ukrajina naoružava, a u Rusiji priča o mobilizaciji novih vojnika.

“Priprema se teren za novu tragediju. Jer ovo jeste jedna velika tragedija koja se dešava u Evropi i koja je potpuno u neskladu sa onim što se očekivalo pre 10 ili 15 godina, a i to je bilo nerealno. Vraćamo se opet na ljude, na nas, ljudsku prirodu koja, koliko može biti konstruktivna, toliko može biti destruktivna, koliko su ljudi dobri, toliko su i zli”, kaže on.

Da je prolećna ofanziva razlog što se žuri sa naoružavanjem Ukrajine, Pribićević navodi kao samo jedan faktor.

“Rekao bih da je razlog što krajem godine ulazimo u izbornu godinu u SAD, a znamo da tu postoje razlike između republikanaca i demokrata. Za demokrate je vrlo teško da zamisle da ulaze u izbornu godinu sa teretom rata u Ukrajini i velikim finanijskim troškovima. S druge strane, Rusiji demokrate nisu u interesu, oni bi želeli da vide predsednika republikanca koji bi bio mnogo osetljiviji na novac iz budžeta koji se trenutno izdvaja za Ukrajinu”, zaključio je Pribićević u razgovoru za Euronews svet.

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/76911/delegacija-eu-na-samitu-u-kijevu-ukrajina-trazi-precice-za-pridruzivanje-ali-ne-zavisi-sve-od-nje/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending