Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Deca u sportskom kampu u Kruševcu se „igrala“ u prisustvu čoveka „Z“

Deca školskog uzrasta, postavljeni šatori, istaknute zastave Rusije i Srbije, predstavnici kontroverznog centra koji drže obuku iz prve pomoći, neki su od detalja sa dečijeg kampa održanog na jugu Srbije u organizaciji nekoliko udruženja ratnih veterana Srbije, ali i zvaničnih predstavnika Rusije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE)

Published

on

Foto: snapshot/Facebook/ Bojevo bratstvo Kruševac

Prateći trag dečjeg kampa održanog u Kruševcu, sredinom maja, RSE je detektovao veze sa ambasadom Rusije, Srpsko-ruskim humanitarnim centrom i zvaničnicima Kremlja i ruske službe bezbednosti.

Deca u sportskom kampu u Kruševcu se "igrala" u prisustvu čoveka "Z" 2
Foto: snapshot Radio Slobodna Evropa

Ovo nije prvi put da se u Srbiji, u koordinaciji sa Rusijom, organizuju dečiji kampovi, a neki od njih, za koje je javnost saznala, ranije su bili zabranjivani, poput kampa na Zlatiboru 2018.

Za ovaj kruševački kamp, koji nije medijski promovisan, lokalni gradski park u ovom gradu u centralnoj Srbiji, kako su organizatori naveli, pretvoren je u “štab i poljsku bolnicu oslobodioca u Drugom svetskom ratu“.

Kako je navedeno u opisima, do kojih je RSE došao, deca školskog uzrasta iz Kruševca i mesta u blizini, Aleksandrovca, imali su zadatak da „pomognu jugoslovenskom partizanskom odredu i vojnicima (ruske) Crvene armije u rešavanju taktičkih zadataka i pružanju lekarske pomoći ranjenim vojnicima“.

Tokom događaja bile su istaknute zastave Srbije i Rusije, ali i Srpsko-ruskog humanitarnog centra, na čijem zatvaranju u Srbiji zapadne zemlje insistiraju navodeći da je reč o pokušaju uspostavljanja ruske vojne baze.

Srpsko-ruski humanitarni centar otvoren je 2012. u blizini aerodroma u najvećem gradu na jugu Srbije, sa ciljem da rusko osoblje, kako je tada navedeno, sa svojim kolegama iz Srbije, pomaže u slučaju elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija.

Tridesetoro dece iz Srbije prošlo je 2017. godine kroz Međunarodni vojno-patriotski kamp u Rusiji, gde su prošli obuku nalik onoj za specijalne jedinice – uz korišćenje hladnog oružja i replika automatskog oružja i bombi. Ruska organizacija E.N.O.T. Corp koja drži vojnu obuku za decu ne krije da od njih prave buduće vojnike.

Godinama unazad Centar prate optužbe pojedinih zapadnih zemalja, pre svega Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da je reč o pokušaju uspostavljanju ruske vojne baze zbog zahteva zvanične Moskve da se ruskom osoblju zaposlenom u Centru dodeli diplomatski status.

Na zatvaranje Srpsko-ruskog humanitarnog centra su početkom maja pozvali pojedini predstavnici vlasti i opozicije, takođe zbog optužbi da nije reč o humanitarnom centru, već o pokušaju uspostavljanja ruske vojne baze u Srbiji.

Predstavnici Centra su, kako se vidi na fotografijama, držali obuku deci iz prve pomoći.

Centar nije odgovorio na upit RSE kakva je njihova uloga bila u ovom događaju.

Na fotografijama se vidi da je na događaju bio prisutan i čovek koji je nosio majicu sa simbolom Z, koji označava podršku invaziji na Ukrajinu. RSE nije uspeo nezavisno da potvrdi da li je bio u pitanju učesnik događaja ili gost.

Fotografije su najpre podeljene na mreži proruskih kanala na društvenoj mreži Telegram. U opisu događaja navedeno je da je reč o vojno-patriotskim igrama.

Izvorne fotografije, kako otkriva RSE, objavljene su 14. maja na Fejsbuk stranici Udruženja ratnih veterana „Bojevo bratstvo Kruševac“, koji je glavni organizator događaja. Reč je o manje poznatom udruženju, koje na svojoj Fejsbuk stranici ima nešto više od 100 pratilaca.

Udruženje ratnih veterana „Bojevo bratstvo Kruševac“ koje je organizovalo događaj za decu nema internet stranicu.

Na stranici na društvenoj mreži Fejsbuk navode da im je glavni cilj „zastupanje i zaštita prava i interesa srpskih građana – veterana i invalida otadžbinskih ratova“.

Između ostalog, kako se navodi zalažu se za „povratak svetoj srpskoj zemlji Kosovu i Metohiji“ kao i za „razvijanje patriotskih osećanja mladih prema istoriji, običajima, veri i kulturi“.

Na njihovoj Fejsbuk stranici nema detalja o tome na koji način je finansiran rad udruženja.

Organizatori su u objavi na Fejsbuk nalogu naveli da su događaj pomogli Srpsko-ruski humanitarni centar, Ambasada Rusije u Beogradu, lokalna vlast Kruševca i još jedna organizacija – Svesrpski savez veterana „Bojevo bratstvo“.

Ta veteranska organizacija takođe nije među zastupljenijima u javnosti, a na Fejsbuku ih prati oko 300 ljudi.

Svesrpski savez veterana „Bojevo bratstvo“ na zvaničnom sajtu u sekciji „O nama“ navodi samo da je reč o savezu boračkih i patriotskih organizacija i da je udruženje član međunarodne boračke organizacije „Bojevo bratstvo“ sa sedištem u Moskvi.

Na početnoj stranici stoji fotografija na kojoj se vide amblemi ruske policije i srpske Žandarmerije sa istaknutim zastavama Srbije i Rusije.

Na sajtu nisu navedeni podaci o tome kako se finansira rad udruženja.

U Ambasadi Rusije u Beogradu nisu odgovorili na pitanje da li su finansijski pomogli ovaj događaj.

Uprava Grada Kruševca navela je u pisanom odgovoru na upit RSE da je grad događaj pomogao tako što je dao javnu površinu na besplatno korišćenje.

 

Bojevo bratsvo Kruševac: Deca se samo igrala

Dragan Jakovljević, predsednik Udruženja ratnih veterana „Bojevo bratstvo Kruševac“, u telefonskom razgovoru za RSE naveo je da „nije reč o vojno-patriotskim igrama“ kako je navedeno na mreži Telegram.

„To su stvarno velike gluposti. Ja sam bio oficir Žandarmerije i znam šta znači i kakvi su zakoni naši. To su sportske igre dece na kojima su samo deca učestvovala da bi se igrala“, naveo je Jakovljević.

On nije želeo da komentariše u telefonskom razgovoru, niti da odgovori na pitanja koja su mu prethodno poslata mejlom u vezi sa stavom udruženja, koje vodi, prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, kao u vezi sa tim da se na objavljenim fotografijama sa događaja vidi osoba sa istaknutim slovom Z.

Bojevo bratstvo Kruševac“ osnovano je, prema podacima dostupnim na sajtu zvaničnog poslovnog registra u Srbiji, u februaru 2021.

Za druge detalje o događaju Jakovljević je RSE uputio na drugu organizaciju koja je organizovala dečiji kamp – Svesrpski savez veterana “Bojevo bratstvo“.

Predsednik te organizacije, Slavoljub Ljubisavljević, je u pisanom odgovoru za RSE takođe negirao da je reč o „vojno-patriotskim igrama“.

On je naveo da je događaj održan povodom Dana pobede nad fašizmom „u skladu sa ciljevima i zadacima organizacije“ koji se odnose na „promociju tekovina oslobodilačkih ratova Srbije“.

Finansijska sredstva, prema rečima Ljubisavljevića, je obezbedilo udruženje učestvujući na javnom konkursu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, za promociju „tekovina oslobodilačkih ratova Srbije“.

„Osnovni cilj projekta je da deca uzrasta od 7 do 15 godina uz igru, zabavu i sportske rekreativne aktivnosti nešto nauče o značaju i ulozi srpskog naroda i njihovih saveznika prilikom oslobađanja ovih prostora u drugom svetskom ratu“, rekao je Ljubisavljević.

Ministarstvo za boračka pitanja do objavljivanja teksta nije odgovorilo na pitanja RSE o ovom događaju i finansiranju iz budžeta Srbije.

Na pitanje kako je vršen odabir učesnika, koja će deca i škole učestvovati, Slavoljub Ljubisavljević je naveo da su učesnici bili „ratni veterani sa svojim potomcima i sa njihovim prijateljima i simpatizerima udruženja“.

Istaknuto slovo Z na majici jednog od učesnika ili gostiju, Ljubisavljević kaže da u udruženju nisu primetili.

„Simbol koji se spominje nije bio zvanični simbol događaja, a i našeg udruženja tako da sve dok država Srbija isti ne zabrani odgovarajućim pravnim aktom mi o tome nemamo zvanični stav već je to prepušteno svakom našem članu na odluku kao lični čin“, navodi Ljubisavljević.

Kada je reč o stavu prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, Ljubisavljević navodi da se članovi udruženja protive svim ratovima iako je na Fejsbuk nalogu udruženja koje vodi 19. marta objavljeno pismo podrške ruskim vojnicima i veteranima u borbi protiv „fašističkih zlotvora“, kako ruske vlasti nazivaju ukrajinske snage.

RSE je, analizom fotografija sa sajta Svesrpskog saveza ratnih veterana „Bojevo bratstvo“, utvrdio i veze predsednika tog udruženja Slavoljuba Ljubisavljevića sa Georgijem Klebanom, pripadnikom Ruske vojno obaveštajne službe (GRU) koji je u Srbiji bio umešan u špijunsku aferu 2019. godine.

 Istu fotografiju sa Klebanom Ljubisavljević je objavio na svom Fejsbuk nalogu 28. novembra 2016. uz opis: „Prijatno proveden dan u druženju sa našom braćom, pripadnicima vojske Rusije“. Kleban je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu od 2016. do 2019.

Igre za decu u Kruševcu nisu prvi događaj koji su u Srbiji zajedno organizovala srpska veteranska udruženja uz rusku podršku.

Omladinsko-patriotski kamp na Zlatiboru koji je u avgustu 2018. organizovalo Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije iz Srbije uz podršku ruske desničarske organizacije E.N.O.T. Corp je zatvoren po nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Kamp je zatvoren nekoliko dana nakon otvaranja zbog, kako je saopšteno, „moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti“, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kamp nazvao „paravojnim“.

On je glavni akter afere iz novembra 2019. kada se na internetu pojavio snimak na kom se vidi kako daje novac jednom penzionisanom pripadniku Vojske Srbije u kafiću u Zemunu.

Autentičnost snimka potvrdila je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) a da je u pitanju Kleban medijima je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je tada najavio istragu i naveo da su srpske službe utvrdile da je Kleban imao kontakte sa pripadnicima Vojske Srbije.

Javnost u Srbiji nikada nije obaveštena o rezultatima te istrage.

RSE je detektovao veze organizacije Svesrpski savez veterana „Bojevo bratstvo“ sa istoimenom organizacijom u Moskovskoj oblasti u Rusiji.

Kako je potvrdio u izjavi za RSE i predsednik Svesrpskog saveza veterana „Bojevo bratstvo“ Slavoljub Ljubisavljević, te dve organizacije su potpisale i sporazum u aprilu 2017.

Sporazum, dostavljen RSE, između ostalo podrazumeva „rad na sprovođenju zajedničkih aktivnosti na patriotskom obrazovanju mladih“.

Upravo je vojno-patriotsko obrazovanje mladih jedna od delatnosti ruskog „Bojevog bratstva“ kako se vidi na zvaničnom sajtu.

Vojno-patriotsko obrazovanje mladih u Rusiji se odvija i pod pokroviteljstvom Vlade od 2006, zbog čega je 2014. godine reagovao je Komitet Ujedinjenih nacija za prava deteta u Ženevi.

Taj Komitet je osudio takvu vrstu obrazovanja i pozvao vlasti Rusije da zabrane vojnu obuku za decu mlađu od osam godina.

Predsednik ruskog udruženja „Bojevo bratstvo“ Boris Gromov, kako stoji na zvaničnom sajtu, bio je u više mandata guverner Moskovske oblasti. Na tu funkciju predložila ga je Jedinstvena Rusija, stranka koju predvodi ruski predsednik Vladimir Putin.

Među zamenicima predsednika je Rašid Nastuev, pripadnik ruske obaveštajne službe (Federalna služba bezbednosti – FSB), u čijoj biografiji stoji da je odlikovan medaljom „Za povratak Krima“.

Igre za decu u Kruševcu nisu prvi događaj koji su u Srbiji zajedno organizovala srpska veteranska udruženja uz rusku podršku

Rusija je 2014. anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim zbog čega je pod sankcijama Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Te sankcije dodatno su pooštrene nakon što je Rusija, osam godina kasnije, odlukom predsednika Vladimira Putina 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu.

Ruska desničarska organizacija E.N.O.T. Corp je ranijih godina bila domaćin deci iz Srbije koji su u Rusiji prolazili vojnu obuku, uz korišćenje replika automatskog oružja i pravog hladnog oružja, o čemu je RSE izveštavao.

Sa radom je prestala 9. januara 2019, a prema pisanju ruskih medija protiv više članova te organizacije u novembru 2019. Je vođena istraga  zbog učešća u kriminalnim aktivnostima.

Izvršni direktor nevladinog Saveta za strateške politike i bivši diplomata Nikola Lunić navodi za RSE da Rusija kroz omladinske kampove ostvaruje „meku moć“ u Srbiji i obezbeđuje opstanak uticaja.

„Sa ulaganjem u maloletna lica školskog uzrasta dugotrajno se obezbeđuje opstanak uticaja u Srbiji baziranog isključivo na imaginarnoj slici Rusije sa edukativnim slepilom za objektivnost međunarodnih odnosa i interese sopstvene zemlje“, navodi Lunić.

To, kako kaže ne košta mnogo.

„Kada imperijalna sila investira u ostvarenje svojih proklamovanih interesa, onda je najjeftinija projekcija zabluda i emocija, a najskuplja upotreba vojne snage“, pojašnjava Lunić.

Događaji poput kampa na Zlatiboru, smatra Lunić, prošli su „ispod radara“ srpskih bezbednosnih službi, što smatra za propust:

„Organizacija ovakvih kampova i zloupotreba dece od strane stranih obaveštajnih službi predstavlja propust Bezbednosno-informativne agencije i to treba sprečiti trajno, bez obzira o kojoj se involviranoj zemlji radi.“.

Kada je reč o saradnji srpskih i ruskih veteranskih organizacija Lunić kaže da je reč o „uobičajenom vidu unapređenja međunarodne saradnje, širenja poverenja i projekciju uticaja odnosno ‘meke moći’ u mirnodopskom vremenu“.

Međutim, ukazuje da takvu saradnju sada treba posmatrati i u svetlu aktuelnog rata u Ukrajini.

„U ratnim vremenima takav rad predstavlja malignu ratnu propagandu koja ima za cilj ostvarenje proklamovanih vojnih ciljeva uz diversifikaciju sukoba, a na Balkanu destabilizaciju regiona sa dugotrajnim zamrznutim konfliktom kojeg Kremlj pokušava održavati hraneći sve nacionalizme nadom u istorijski revanš sa susedima“, zaključuje Lunić.

Beograd i Moskva nastavljaju da održavaju dobre odnose.

Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, iako teži članstvu u EU.

Zvanični Beograd pridružio se osudi invazije, ali odbija da uvede sankcije Rusiji zbog, kako su više navrata isticali srpski zvaničnici „zaštite vitalnih interesa zemlje“.

Predstavnici zapadnih zemalja su više puta pozvali Srbiju da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Unije i da uvede sankcije Moskvi.

S.D.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/deca-u-sportskom-kampu-u-krusevcu-se-igrala-u-prisustvu-coveka-z/

SLOBODNA VOJVODINA

Ambasadori EU odobrili ukidanje viznog režima za Kosovo

Ambasadori država članica Evropske unije odobrili su ukidanje viznog režima za Kosovo najkasnije od 1. januara 2024. godine

Published

on

By

Kako je saopšteno u Briselu, ambasadori zemalja članica EU danas su usaglasili pregovarački mandat za bezvizni režim za građane Kosova na osnovu kojeg će predsedavajući EU započeti pregovore sa Evropskim parlamentom.

Danas smo načinili važan korak ka putovanju bez viza za Kosovo i nadamo se da ćemo brzo postići dogovor s Evropskim parlamentom kako bismo ovo obećanje pretvorili u stvarnost, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Liberalizacija viznog režima omogućena je naporima Kosova da ojača graničnu kontrolu, upravljanje migracijama i bezbednost i verujemo da će ta dobra saradnja samo jačati u budućnosti, rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Prema nacrtu odluke nosiocima kosovskih pasoša bilo omogućeno da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Prema stavu Saveta, režim putovanja bez viza počeo bi da se primenjuje od datuma početka rada Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije do 1. januara 2024.

U saopštenju se dodaje da je Kosovo postiglo značajan napredak u svim delovima mape puta za liberalizaciju viznog režima, uključujući u oblasti bezbednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja.

Na osnovu te procene, Komisija je predložila da se ukine obaveza izdavanja viza za nosioce pasoša koje je izdalo Kosovo. Izuzeće od viznog režima će obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom.

Komisija će nastaviti da aktivno prati sprovođenje ovih zahteva, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima, dodaje se.

Nikola Radišić

izvor: https://rs.n1info.com/english/ambasadori-eu-odobrili-ukidanje-viznog-rezima-za-kosovo/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bešlin: Jugoslavija je bila najveći emancipatorski projekat jugoslovenskih naroda

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je večeras da je druga Jugoslavija bila najveći emancipatorski projekat jugoslovenskih naroda u njihovoj istoriji

Published

on

By

Bešlin je na predavanju u Novom Sadu, povodom 29. novembra, Dana Republike u nekadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji, rekao da je reč o trostrukoj emancipaciji: državnoj, nacionalnoj i socijalnoj.

Kako je objasnio, državna emancipacija proizašla je iz pobede u ratu, oslobođenja i antifašizma, nacionalna emancipacija značila je emancipaciju od velikosrpskog nacionalizma i hegemonizma, a socijalna emancipacija značila je ne samo socijalističku revoluciju, nego i masovno opismenjavanje, obrazovanje i prosvećivanje širokih narodnih masa.

Bešlin je rekao da su četnici, s druge strane, takođe želeli da izvrše revoluciju u Drugom svetskom ratu, ali u stvari „klerikalnu kontrarevoluciju“, koja je podrazumevala etničko čišćenje albanskog i muslimanskog stanovništva, stvaranje velike Srbije, srozavanje ženskih prava i tako dalje.

„Poslije bitaka na Neretvi i na Sutjesci, partizani su slomili kičmu četničkom pokretu, koji se u tim bitkama borio protiv partizana, a zajedno sa okupatorskim vojskama i ustašama“, naveo je Bešlin.

Govoreći o Drugom zasedanju Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), na kojem su 29. novembra 1943. godine u Jajcu u Bosni i Hercegovini udareni temelji Druge Jugoslavije, Bešlin je rekao da je najviše polemike bilo oko statusa BiH, pošto su ostale države koje su ušle u jugoslovensku federaciju formirane po nacionalnom principu: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija, dok su u BiH živele tri nacije.

Prema njegovim rečima, Bosna je dobila državnost jer je to bio jedini način da Tito „razvali“ velikosrpske i velikohrvatske aspiracije prema BiH.

„Tada je usvojeno načelo da Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već je i srpska i hrvatska, i muslimanska“, objasnio je Bešlin i dodao da je BiH na Drugom zasedanju AVNOJ-a postala republika jer je svoju državnost crpila iz državnosti bosanske srednjovekovne države.

Dodao je da Vojvodina nije dobila državnost, jer nije imala tradiciju državnosti, već se 31. jula 1945. godine, na Skupštini izaslanika svojih naroda, Vojvodina prvo konstituisala kao autonomna pokrajina, a potom je ušla u sastav Srbije.

On je kazao da nisu tačne teze da je Ustav iz 1974. godine razorio Jugoslaviju, već su je razorili oni koji su srušili ustav te države, a to je bila Miloševićeva Srbija.

Predavanje Milivoja Bešlina, višeg naučnog saradnika na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, organizovao je Rotari klub Novi Sad – Dunav.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/beslin-jugoslavija-je-bila-najveci-emancipatorski-projekat-jugoslovenskih-naroda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kome smeta “Novosadski plato antifašizma”?

Totem sa natpisom “Novosadski plato antifašizma” koji su aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine postavili na postament spomenika navodnim “nevinim žrtvama 1944/45” uklonjen je za manje od 24 časa od njegovog postavljanja

Published

on

By

Postavljamo pitanje, kome u Novom Sadu, gradu heroju koji je dao ogroman doprinos u antifašističkoj borbi, smeta natpis u slavu antifašizma?
Ukoliko je odgovor da smeta onima koji spomenik ratnim zločincima i nacistima žele da podignu, čast nam je da se ne slažemo i da nismo na istoj strani. Zabrinjava ipak sumnja da je isti natpis mogao biti uklonjen i od strane pojedinaca koji se deklarativno bore protiv izgradnje spomenika što bi nedvosmisleno ukazalo da ti isti ne razumeju antifašizam kao ideju, već borbu protiv izgradnje spomenika vide kao dnevno političku temu na kojoj pokušavaju ubrati koji politički poen.
Kao stranka koja je pre 32 godine nastala iz otpora ratu iseljavanju naših komšija, kao stranka koja je prva prepoznala i ukazala na pojave i rast neofašističkih struja u državi, kao stranka koja je 2007. pokrenula i predvodila antifašističke proteste u Novom Sadu i širom Vojvodine, kao stranka koja je u skupštini Srbije izdajstvovala zabrane postojanja fašističkih organizacija, Liga socijaldemokrata Vojvodine zna kako se fašizmu treba odupirati.
U tome ćemo ostati dosledni i nepokolebljivi a postavljanje antifašističkih simbola ćemo nastaviti i u budućnosti jer nama to predstavlja zadovoljstvo i obavezu a i ispravnije je nego njihovo uklanjanje.

Marko Lutkić


Povereništvo Gradske organizacije

LSV Novi Sad

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Zaprljan i zgužvan patriotizam

Izvršni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin oštro kritikuje predstavnike zrenjaninske lokalne vlasti zbog nebrige o zastavama Republike Srbije istaknutim na javnim mestima

Published

on

By

Naime, kao što građani svakodnevno mogu da vide, zastave postavljene na ulaz u Zrenjanin su u nedopustivo lošem stanju.

Na ovaj način oni krše Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije u članu 6. koji definiše da se zastava ne sme upotrebljavati ako je oštećena ili svojim izgledom nepodobna za upotrebu.

Smatramo da je to pre svega velika sramota, a zatim i dokaz nesposobnosti gradske vlasti. Ovo je takođe samo još jedan pokazatelj da su naprednjacima samo puna usta priče o patriotizmu, dok stvarne brige o gradu i građanima nema, pa čak ni na ovako jednostavnim primerima.

Na primeru vođenja grada Zrenjanina nažalost vidimo da je njihova vlast samo sakrivanje nerada iza praznih priča o patriotizmu. Građani i građanke Zrenjanina taoci su njihove nebrige o gradu, obećanu zdravu vodu za piće već deset godina nisu obezbedili, samo su potrošili vreme i novac svih nas, ulaganja u gradsku i seosku infrastrukturu su nedovoljna, a zagađenje vazduha i životne sredine u Zrenjaninu generalno ne dotiče zrenjaninske čelnike.  Kako da očekujemo da brinu o podizanju standarda i kvaliteta života građana kada nisu u stanju da poštuju osnovna pravila o isticanju državne zastave. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva gradske čelnike da se osveste i počnu da brinu o gradu i građanima i da na taj način pokažu patriotizam i lokalpatriotizam. A molimo ih i da za početak učine bar toliki napor i postave nove zastave i poštuju zakone ove države, da bar simbolično pokažu ljubav prema ovoj zemlji i našem gradu, kada već suštinski nisu u stanju.

Izvršni odbor LSV Zrenjanin

izvor: https://lsv-zr.org.rs/lsv-zaprljan-i-zguzvan-patriotizam/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odustajanjem od ekstraprofita država poštedela NIS

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao mogućnost uvođenja poreza na ekstraprofit u energetskom sektoru, od te ideje nadležni su, po svemu sudeći, odustali

Published

on

By

Podsećanja radi, početkom oktobra Vučić je naglasio da nadležni u Srbiji razmišljaju o uvođenju poreza na ekstraprofit za one koji su u prethodnom periodu ostvarivali ogromne zarade na obnovljivim izvorima energije, kako bi se smanjili negativni efekti svetske energetske krize. Da do toga ipak neće doći, potvrda je izjava Siniše Malog, ministra finansija Srbije, data u intervjuu za dnevni list Politika, da se u ovom trenutku ne razmatra mogućnost uvođenja poreza za ekstraprofit.

To je opravdao time da bi takva mera izavala “šokove ili negativne reakcije”, drugim rečima da bi loše uticala na poslovanje privrede u zemlji.

Ono što zbunjuje javnost u konkretnom slučaju je to što Mali nameru da se ne uvodi porez na ekstraprofit pravda željom Vlade da zaštiti interese privrede u trenutku kada se u kontinuitetu podižu cene električne energije koju ta privreda koristi u svom procesu proizvodnje.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da postoji veoma mali prostor za naplatu ekstraprofita u energetskom sektoru Srbije.

– S obzirom na to da preduzeća u vlasništvu države poput Elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije i Srbijagasa rade sa gubitkom potpuno je besmisleno razmišljati o tome da bi ona mogla da budu dodatno oporezovana. Kada je pak reč o proizvođačima struje iz obnovljivih izvora, u prvom redu vlasnika vetroparkova i solarnih elektrana problem je u tome što je država njih stimulisala da grade svoja proizvodna postrojenja u Srbiji subvencionisanjem, odnosno tako što EPS struju koju proizvode plaća po povlašćenim tojest većim cenama. Postavlja se pitanje da li je pravno moguće ekstraporezom opteretiti kompanije kojima ste prethodno dali subvencije. U slučaju da pravni problem po tom pitanju ne postoji pojavljuje se drugi. A to je taj da bi strani investitori u slučaju uvođenja ekstraporeza za obnovljive izvore energije prestali da ulažu u njihovu izgradnju u Srbiji. To nije u interesu naše zemlje, koja je zbog nedostatka struje iz domaće proizvodnje prinuđena da je uvozi – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je jedina kompanija kojoj bi ekstraprofit u energetskom sektoru mogao biti naplaćen Naftna industrija Srbije.

– Energetske kompanije koje u uslovima krize ostvaruju značajne profite su one koje imaju sopstvene izvore pa ne moraju da troše mnogo novca na nabavku energenata u sadašnjim uslovima kada je njihova cena veoma visoka. To je slučaj i sa NIS-om koji u Srbiji eksploatiše naftna i gasna polja što kompaniji omogućava da ostvaruje visoku zaradu i u ovakvim uslovima. Shodno tome, NIS-u bi mogao da bude uveden porez na ekstraprofit jer ga ta kompanija i ostvaruje – navodi Gavrilović

Prema njegovim rečima, ovaj porez mogao bi da se uvede i za kompanije koje nisu u energetskom sektoru a ostvaruju ekstraprofit zahvaljujući niskim cenama struje.

– Cene struje za privredu u Srbiji su objektivno govoreći znatno niže nego u zemljama u okruženju. To znači da velike strane kompanije, koje posluju u Srbiji, mogu da na osnovu toga zarade znatno veći novac nego što bi im to pošlo za rukom bilo gde drugde u Evropi. S obzirom na to da se taj ekstraprofit stiče zbog niske cene struje, postoje opravdani razlozi da bude propisan. Takođe, pravac u kome treba razmišljati, ovim povodom, jeste odustajanje od toga da cene struje za sve u privredi budu iste. Zbog čega, primera radi mala i srednja preduzeća koja su ugrožena u ekonomskoj krizi ne bi bila zaštićena od strane države na taj način što im se ne bi povećavala cena električne energije. Sa druge strane, velikim, izvozno orijentisanim kompanijama koje na osnovu jeftine struje dobijaju jeftine proizvode mogla bi se uvesti obaveza paćanja ekstraprofita – navodi naš sagovornik.

Ekonomista Milan R. Kovačević takođe smatra da je u slučaju energetskih preduzeća u državnom vlasništvu u Srbiji nemoguće naplatiti ekstraprofit.

– Kako da oporezujete ekstraprofit EPS-u i Srbijagasu kada oni nikakav profit ni nemaju već posluju sa gubicima. Naftna industrija Srbije pak spada u kategoriju kompanija kod kojih je to moguće uraditi. Inače, nadležni u Srbiji bi trebalo da osmisle poresku strategiju kako da se efikasnije puni državna kasa jer način na koji se to radi u ovom trenutku nije učinkovit – ističe Kovačević.

Sa druge strane ekonomski analitičar Branko Pavlović smatra da je dobro što je država odustala od naplate ekstraporeza u energetskom sektoru jer je to, kako kaže, loše rešenje od samog starta razmišljanja na tu temu.

– Jednostavno, nadležni moraju da odustanu od pokušaja da suzbijaju ekonomsku krizu donošenjem administrativnih mera. Na taj način cilj neće biti ostvaren. Umesto toga kriza bi trebalo da se rešava dobrim i odgovornim upravljanjem u energetskim preduzećima što bi svakako donelo adekvatne rezultate – zaključuje naš sagovornik.

(Danas, foto: Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/odustajanjem-od-ekstraprofita-drzava-postedela-nis/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Stranke oko SDP BiH i HDZ BiH potpisali sporazum o formiranju vlasti u FBiH i na državnom nivou

Dragan Čović (HDZ) i Nermin Nikšić (SDP) koji predstavlja Osmorku danas su u Sarajevu potpisali sporazum o formiranju vlasti na federalnom nivou, a što će vrlo izgledno rezultirati i savezništvom na državnom nivou

Published

on

By

Sporazum je nakon nekoliko sedmica pregovora potpisan danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predstavnici svih stranaka koje čine koaliciju a to su uz HDZ i partnere iz HNS-a SDP, Naša stranka, NiP, SBiH, NES, BHI Fuad Kasumović i Za nove generacije.

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Radne grupe Osmorke i HDZ-a su proteklih sedmica radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju, a koja bi se trebala za nekoliko dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om.

To znači da će nakon dugo godina SDA “ispasti iz igre” i preći u opozicione klupe. Iako su neki iz Osmorke pravili planove o izbacivanju SNSD-a iz vlasti, to se neće dogoditi. Jedan od lidera Osmorke, Elmedin Konaković (NiP), jučer je kazao kako su “prijedlozi o vlasti bez HDZ-a i SNSD-a mogući matematički, ali su nonsens”.

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Dokument čine tri cjeline na kojima će raditi ove stranke. To su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija.

Stranke potpisnice su se usaglasile da će programske mjere zasnovane na smjernicama, načelima i ciljevima iz ovog dokumenta biti detaljno razrađene u periodu koji će prethoditi formiranju izvršne vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima.

S.H.

izvor: https://www.klix.ba/vijesti/bih/osmorka-i-hdz-potpisali-sporazum-o-formiranju-vlasti-u-fbih-i-na-drzavnom-nivou/221129050

Continue Reading

Trending