Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Danijel Server: Neke zemlje mogu da uđu u EU pre 2030, ali ne Srbija.

“Pomirenje s Kosovom da dođe kroz odnose dve suverene zemlje”

Published

on

Profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server povodom činjenice da se imena tri ministra i kuma Aleksandra Vučića nalaze u Pandora papirima kaže da vidi problem sa korupcijom u Srbiji sličan onom kakav postoji i u drugim balkanskim državama.

Server u intervjuu za N1 kaže da u svim tim državama postoji populacija koja je nezadovoljna korupcijom. „Zašto je Kurti postao premijer Kosova? Pojavio se osećaj javnosti da se korupcija otela kontroli i da će on moći to da kontroliše. Kada je reč o Srbiji, mislim da je jasno – oni su već neko vreme na vlasti i postojeća elita u Srbiji krade dosta i ja nisam protiv toga da ljudi to shvate i uzmu u obzir kad budu izlazili na izbore“.

Povodom talasa neuspeha desničarskih stranaka na izborima u Evropi i na pitanje šta to znači za Vučića, Server je rekao da je jasno da se taj talas etničkog nacionalizma u svetu povlači, kao i da je za to važan korak bio Trampov poraz u Americi, ali da to ipak ne znači da će Vučić izgubiti na sledećim izborima jer ima veliku podršku u Srbiji.

Ocenio je i da je Vučić uspeo da izvrši nezakonitu represiju nad opozicijom, da su pod njegovom kontrolom i srpska štampa i sudovi, i da to znači da će on, najverovatnije, ako se ne pojavi jak lider liberalnih demokrata, biti ponovo izabran.

Rano govoriti o datumu, neke zemlje mogu da uđu u EU pre 2030, ali ne Srbija

Server je rekao i da nedavno održani Samit Evropska unija – Zapadni Balkan ostavlja otvorena vrata za buduće proširenje EU, ali da je jasno da će zemlje kandidati morati da ispune vrlo stroge uslove.

On je ocenio da je na samitu bilo nekih usputnih rezultata. „Mislim da je pomoglo da se malo otvore vrata ka proširenju i oni su jasno rekli da zemlje Zapadnog Balkana moraju da ispune stroge kriterijume kako bi pristupile EU“, rekao je Server.

Povodom činjenice da na samitu nismo čuli ništa o datumima, iako su postojala saznanja da su Slovenci imali predlog da datum bude 2030. godine, Server kaže da ga nije iznenadilo što se nije pominjao datum.

„Mislim da je preuranjeno govoriti o datumu jer su ove zemlje prilično daleko od ispunjavanja kriterijuma i ne mislim da bi pominjanje datuma od 2030. godine bilo pozitivno“, rekao je Server i dodao da misli da bi za jednu ili dve zemlje članstvo moglo da se dogodi i pre toga.

„Nema sumnje da pristupanje nije automatsko, ono zahteva konsezus država članica i to je teško postići, ali biće lakše kada se ekonomija EU, koja boluje od recesije izazvane kovidom, oporavi“, kaže američki stručnjak.

„Jasno je da Srbija ne sedi na dve stolice, već na onoj usmerenoj ka Rusiji i Kini“

Upitan šta misli o frustraciji lidera EU povodom odnosa koje Srbija ima sa Kinom i Rusijom, ali i druge strane frustracijom drugih zemalja Zapadnog Balkana koje ne mogu da pristupe EU, Server kaže da je sada jasno da „Srbija više ne sedi na dve stolice“.

„Vučić je jasno rekao da neće da reši pitanje Kosova pre izbora sledeće godine a verovatno ni u sledećem mandatu ako bude izabran. Dakle, on ne sedi više na dve stolice, već na jednoj stolici koja je usmerena ka Rusiji i Kini“, rekao je američki profesor.

On je naglasio i da je vlast u Srbiji uvela ponovo autokratiju na domaćem nivou i usmerila svoju spoljnu politiku u pravcu istoka.

„To važi i za neke druge zemlje na Zapadnom Balkanu, ali i u izvesnoj meri i za Crnu Goru. Crna Gora ima vladu koja voli Ruse, a čak je i prethodna Vlada imala velike investicije iz Kine, u obliku autoputa koji se gradi“, rekao je Server.

Naglašava da, sa druge strane Kosovo, Albanija, Makedonija ostaju prilično orijentisane ka Zapadu i članstvu ka EU i stoga misli da bar jedna ili dve zemlje mogu da postanu članice EU pre 2030. godine, „ako se uozbilje kada je reč o sprovođenju pravnih tekovina EU, održavanju demokratije i otvorenog društva u svojim zemljama“.

Zbog čega je za sada „Srbija izgubljena“

Na pitanje šta je mislio kada je u jednom od svojih radova napisao da je „Srbija za sada izgubljena“, Server kaže da je to bila njegova poruka „kolegama u Vašingtonu“, a vezana za to da u Srbiji nema slobodnih medija ni nezavisnog sudstva, da postoji opozicija koja je samo antiliberalna demokratska opozicija, ali je čine uglavnom nacionalisti.

„Postoji mnogo liberalnih demokrata u Srbiji ali oni nisu razvili partijsku disciplinu koja bi trebalo da bi predstavljali ozbiljnu pretnju po Vučića na izborima“, rekao je Server.

„Dakle, moja poruka usmerena je ka Vašingtonu i Briselu da treba da se probude i shvate da su nestale nade koje smo imali za Srbiju nakon Miloševićeviog pada i nakon uspona Vučića“, rekao je Server i dodao da su na Zapadu svi mislili „da je to možda čovek koji će povesti Srbiju u pravcu Zapada“, ali da je on to svojom vladavinom demantovao.

Upitan da li se slaže sa ocenama da je dogovor oko tablica na Kosovu uspeh Srbije, odgovara:

„Možete da predvidite da kada god postoje pregovori pregovarači odu kući i tvrde da su pobedili. Jasno je da je Srbija tu ona koja je odustala a da je Priština imala skroman korak u dobrom pravcu Zapada“.

„Pomirenje s Kosovom da dođe kroz odnose dve suverene zemlje“

On je ipak ocenio da je pitanje registarskih tablica samo malo pitanje, da postoje na stotine drugih i poput pitanja nestalih i finansijskih pitanja…

“Kosovo jeste suvereno i nezavisno i mislim da niko u Beogradu i ne zamišlja da će Beograd upravljati većinom od 95 posto populacije Kosova, oni se samo bave time da upravljaju srpskom populacijom na Kosovu i nema sumnje da bi Vučić bio zadovoljan da dobije sever“, rekao je Server.

Server je, međutim dodao, da većina građana ipak ne bi bila zadovoljna tim rešenjem jer je većina spomenika južno od Ibra, te da je prema njegovom mišljenju bolje da pomirenje ne dođe kroz podele, već kroz odnose dve suverene zemlje, gde bi sprska populacija na Kosovu bila zaštićena.

Povodom antidamping mera koje primenjuje Kurti, kaže da je reciprocitet dobra ideja i da je to osnovno pravilo odnosa između država.

(N1, foto: Medija centar Beograd)

izvor: https://www.autonomija.info/danijel-server-neke-zemlje-mogu-da-udju-u-eu-pre-2030-ali-ne-srbija.html

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Za pet godina stradalo 240 radnika u Srbiji, polovina na građevini – ko brine o teško povređenima

U proteklih pet godina u Srbiji je na radu, prema podacima Inspektorata za rad Republike Srbije, stradalo 240 radnika. U istom periodu – od 2019. zaključno sa 2023. godinom, na radu je teško povređeno njih 4.304. “U proseku oko 50 odsto poginulih radnika je u građevinarstvu”, kaže za N1 predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saša Torlaković

Published

on

By

Samo u 2023. godini, Inspektorat za rad izvršio je 1.039 inspekcijskih nadzora povodom prijavljenih povreda na radu –  22 povodom smrtnih, a 18 povodom teških povreda sa smrtnim ishodom. Prema izveštaju Inspektorata, u 2023. godini na radu je teško povređeno 886 radnika, a 88 lakše.

Prema Izveštaju o radu Uprave za bezbednost i zdravlje na radu za 2023. godinu, na osnovu 13.406 izveštaja o povredama na radu koje su poslodavci dostavili Upravi, bilo je:

– 14 povreda sa smrtnim ishodom,
– 1.308 teških povreda,
– 612 teških povreda pri dolasku i odlasku sa posla i
– 11.472 lakih povreda.

„Svaka nesreća na gradilištu je predvidiva, ako izuzmemu višu silu, većina njih. I propisane su mere zaštite kojima bi se ti ljudi obezbedili“, rekao je Torlaković.

Radnik ima pravo da kaže – neću, opasno je

Do nesreća, kako kaže sagovornik portala N1, dolazi uglavnom zato što ljudi nisu obučeni da rade na gradilištu i ističe da radnik ima pravo da, ako vidi da je nešto opasno, da kaže ja neću da radim, ali on to ne kaže.

Razlozi za to su, navodi, strah od gubitka dnevnice, a često je reč o ljudima koji rade na „crno“.

Najčešće pogibije su na radu u dubini – kod iskopa temeljnih jama, zatim na radu na visini prilikom pada sa skale, takođe prilikom prolaska ispod tereta na gradilištu, ali i od strujnih udara.

Često na gradilištima postoji šesti nivo podizvođača i tu, kako kaže Torlaković imamo rad na crno.

„Često se dešavalo da su ginuli radnici prvog dana na poslu. Dovoljno je bilo da radnik potpiše jedan papir gde je upoznat sa opasnostima, a da nije prošao nikakvu obuku. Strane kompanije strašno vode računa o zaštiti na radu i tu je broj smrtnih slučajeva sveden na minimum. Kada na gradilištu imate podizvođeče i podizvođače podizvođača, tu dolazi do katarstrofalnih posledica“, kaže Torlaković.

Teško povređen radnik se zaboravlja

Teško povređeni radnik postaje briga i za porodicu i ne može da privređuje.

Poginulog čoveka ne možete da vratite u život, a ovi se ljudi (teško povređeni) zaboravljaju u smislu njihovog daljeg opstanka, ističe Torlaković.

Zašto se izbegava Zakon o osiguranju od povreda

„Zakon koji fali, a godinama se izbegava u Srbiji je Zakon o osiguranju od povreda i poslovnih bolesti“, kazao je Torlaković.

Prema njegovim rečima, on bi u potpunosti definisao ko kome plaća odštetu, kada i na koji način. Najbolji zakon, kako kaže imaju Austrijanci gde se radnici upućuju na lečenje sredstvima iz fonda koji finansiraju poslodavci, kaže Saša Torlaković.

„Kod nas se godinama izbegava taj zakon i to je neprimereno, ako hoćemo u EU i da vodimo računa o svakom čoveku… Od kada je trebalo da ugleda svetlost dana“, naglašava sagovornik portala N1.

Ko sve „može“, a ko radi na građevini

Torlaković podseća da je ranije na medicini rada postojao karton svakog radnika koji se pratio godinama i iz toga je moglo da se vidi nazadovanje u zdravlju.

„Danas poslodavci vode radnike na preglede privatno, ne sporim to pravo, ali medicina rada i praćenje zdravstvenog stanja radnika je najbitnija stvar“, smatra Torlaković.

„Vidim starce na gradilištu, dede, koji se jedva kreću… Zbog nedostatka radne snage“, zaključio je sagovornik N1.

A njih na gradilište teraju male penzije i borba za iole pristojan život.

izvor: https://n1info.rs/vesti/radnici-na-gradjevini/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima: Jedan od kandidata i proterani separatista

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između proteranog separatististe Karlosa Pučdemona i vlade koju predvodi Socijalistička partija

Published

on

By

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Pučdemon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

“Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak“, rekao je u petak Pučdemon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.  Pučdemon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/375247/Katalonci-danas-glasaju-na-regionalnim-izborima-Jedan-od-kandidata-i-proterani-separatista.html

Continue Reading

Trending