Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Da li će zagađenje vazduha zaista postati državni prioritet

Vlada Srbije formirala je prošlog meseca novu radnu grupu koja će se baviti unapređenjem kvaliteta vazduha u Srbiji, iako je ovakvo telo već formirano pre dve godine, ali osim nekoliko sastanaka, ne postoji više podataka o rezultatima dvogodišnjeg rada ovog tela

Published

on

Ekološki stručnjaci ističu da je pored imenovanja novih članova grupe važnije da ovaj problem zaista postane državni prioritet. Kako kažu, potrebno je da se ovo pitanje rešava na nacionalnom a ne na lokalnom nivou.

Prema izveštaju koji je objavljen u programu Global Health Instituta iz Bostona 11 posto smrtnih slučajeva u Srbiji povezano je sa zagađenim vazduhom, dok su procene da godišnje od posledica izazvanih zagađenjem vazduha umre od sedam do 12.000 stanovnika Srbije. Ipak, Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja i član radne grupe za unapređenje kvaliteta vazduha tvrdi da je posao radne grupe da da doprinos ukupnim efektima poboljšavanja kvaliteta vazduha, te da se u najvećoj meri posao odnosi na obnovu objekata javne namene kao što su škole i objekti sektora socijalne zaštite i zdravstva.

– Mere koje će se realizovati jesu mere koje treba da doprinesu unapređenju energetske efikasnosti svakog objekta koji se rekonstruiše. Još jedna stvar koju radimo jeste zamena energenata u sistemima grejanja. Gde god je zatečen kotao na ugalj ili peći na drva i svi sistemi grejanja koji koriste prljave energente, vršena je zamena sistema grejanja, tako da se u tim objektima koriste ili gas ili pelet. Korišćenjem čistih energenata će se smanjiti zagađenost vazduha, kaže Blagojević.

Prema podacima Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR), pored sezone grejanja postoje i drugi zagađivači vazduha u Srbiji i na Balkanu. Navode da su neki od njih stare termoelektrane koje nisu obnovljene (najviše u Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu); alumunijumski kombinati i zastareli industrijski kapaciteti u Crnoj Gori; industrija čelika u Makedoniji; ilegalna seča drva i trgovina preko granica (u celom regionu); odlaganje industrijskog otpada; insistiranje na izgradnji malih hidroelektrana, koje prete da unište reke i male slivove.

Milenko Jovanović bivši načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, ističe za Danas da je Srbija prva po smrtnosti zbog aerozagađenja u Evropi, te da nikakav drugi podatak nije potreban da bi se država ozbiljno bavila ovim problemom.

– Ne mogu se građani, organizacije i stručnjaci uhvatiti u koštac sa tim, to mora država. Radna grupa ne može to rešiti, jer bi trebalo prvo da donesu odluku da sve što su dosad radili nije bilo dovoljno i da neko treba da snosi odgovornost i posledice za to, što je za njih nedopustivo. Tek tada bi trebalo da se oformi novi stručni sastav da radi na tome. Postoji odsustvo želje, energije, znanja i jasno postavljenih prioriteta da se to uradi, kaže Jovanović.

Kako navodi, postoje gradovi u Srbiji koji su dobar primer rada, kao što su Novi Sad i Užice, međutim oni imaju svoje limite koji idu od finansija do konfiguracije terena.

– Oni nemaju uslove ni finansijske ni stručne za to, umesto što ih Republika kažnjava treba da ih koordinira. Ne možete očekivati od male opštine da reši taj problem, država je odgovorna za to ali ne čini se ništa, tako da se Srbija i dalje guši u nečinjenju i nekvalitetnom vazduhu, ističe Jovanović.

Svog predstavnika u novom sazivu radne grupe dobio je samo Beograd, dok su Smederevo, Pančevo i Bor, koji spadaju u najugroženije u Srbiji, ostali bez istih. Jovanović smatra da nije dovoljno imati političke predstavnike gradova, te da je ta politička i partijska selekcija dovela do alarmantnog stanja vazduha danas.

– Potrebno je da ovo pitanje rešava struka a da oni koji su na vlasti slušaju struku. Umesto toga imamo to da pojedini stručnjaci tapšu i da pristaju na netačne i neistinite izjave političara, zaključuje on.

Sa Jovanovićem je saglasan je i dr Marko Vujić sa Fakulteta političkih nauka koji ističe da je praksa pokazala da je u Srbiji do savršenstva doveden čerčilizam “Ako hoćeš nešto da sakriješ – formiraj Komisiju”.

– Ovaj način premošćavanja problema zagađenja i kupovine vremena do kraja grejne sezone kada će indeksi zagađenja biti niži, koristi se već nekoliko godina unazad, iz ugla vlasti očito – uspešno, kaže Vujić.

On kao propust naglašava neuključivanje zvaničnika drugih gradova u komisiju, jer je, kako kaže, Beograd tek povremeno najzagađeniji grad u Srbiji, te da prema presecima na godišnjem nivou veći broj dana kontaminiran vazduh udišu stanovnici mnogih gradova u Srbiji.

– U zavisnosti od vrste zagađivača i merenja PM 2.5, PM 10 čestica, NO2, SO2, stanovnici Valjeva, Novog Pazara, Bora, Smedereva i Užica su u opasnijoj situaciji od Beograđana. Shodno tome, pa i elementarnom načelu ekološke politike, supsidijarnosti, neuključivanje zvaničnika pomenutih gradova bilo bi samo prikaz više nekredibilnosti takvog tela, i još veće upitnosti iskrenih namera da se problemom zagađenja uopšte i bavi, smatra asistent političke ekologije na Fakultetu političkih nauka.

Da je stanje alarmantno jasno je svim građanima koji sve češće mogu videti, okusiti i omirisati vazduh koji udišu. Ostaje otvoreno pitanje hoće li oni koji su nadležni da se uhvate u koštac sa zagađenjem i dalje negirati i ignorisati ono što je pred očima svakom stanovniku Srbije ili će preuzeti odgovornost i postaviti zdrav vazduh i zdravlje građana ispred projekta kao što je izgradnja nacionalnog stadiona.

(Do)čekano usvajanje

Vlada Srbije je 8. decembra usvojila Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, kojim su definisane mere i aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha

Sanja Živanović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/da-li-ce-zagadjenje-vazduha-zaista-postati-drzavni-prioritet/

SLOBODNA VOJVODINA

LSV traži od Vlade sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražila je od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Published

on

By

Potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojana Begović podsetila je da je beogradska vlast najavila da će svi učenici u Beogradu, odnosno njihovi roditelji, dobiti po 20.000 dinara, koje će u septembru upotrebiti za kupovinu udžbenika, navodi se u saopštenju.

„Sramotno je da se u Srbiji čak i deca dele na ‘beogradsku’ i ‘onu preostalu’, iako smo navikli da je ova vlast spremna na sve zarad još jednog mandata“, ocenila je ona.

Ona je istakla da su prosečne zarade zaposlenih u Beogradu 30.000 dinara više od državnog proseka, pa je, kako je navela, time još nelogičnije da pomoć dobija bogatiji deo zemlje, a onaj siromašniji ostaje na marginama.

izvor: https://n1info.rs/vesti/lsv-besplatni-udzbenici-ucenici-srbije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“

Published

on

By

Odbornici imaju zakonsko pravo da o svemu budu obavešteni!

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji „Linglong“ da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Želimo da znamo da li gradonačelnik Salapura i njegova administracija svesno krše zakon ili ih na to neko primorava?

Gradonačelnička funkcija je mnogo više od bacanja lopte i šetnje po praznim atletskim stazama.

Salapura mora da kaže jasno i glasno ko traži da se po pitanju „Linglonga“ krši zakon?

On će kao pravno odgovorno lice u Zrenjaninu, sigurno, snositi posledice. Sigurni smo da neće biti i jedini.

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
u Skupštini grada Zrenjanina

izvor: https://vojvodjani.rs/simo-salapura-da-jasno-kaze-ko-ga-primorava-da-po-pitanju-linglonga-krsi-zakon/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0la6XzcFUkrADJglODFkCi8_OnbedKTyqN5EeJSsODsNQ9Gc-RRWCSUBY_aem_AaDgRoD4q-jV0d2Ex59VnSCpKgHaMPrr0FQPo7gm0HqYM3qIW4FMd1AAMEsPgb6IYWCJGPZ3uoBp-lSbJdilCe6h

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Krivim direktno Aleksandra Vučića“: Dinko Gruhonjić nakon verbalnog napada koji je danas doživeo

Univerzitetski profesor i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić danas je ponovo verbalno napadnut na ulici. Hajka protiv njega se vrši već mesecima unazad, tokom kojih je on u konstantnoj izloženosti pretnjama

Published

on

By

Dinka Gruhonjića je oko 13.45 časova, dok se vraćao sa fakulteta, na uglu ulice Fruškogorske i Narodnog fronta u novosadskom naselju Liman, nepoznati muškarac od oko 40 godina počeo da viče „Dinko ustašo“, da ga psuje i da mu preti.

– Kazao je da kad me dohvati šta će biti. Stao sam i izvadio telefon i rekao mu „Hajde da vidimo šta će biti“, krenuo prema njemu i on je krenuo da beži, pobegao je kao i svaki siledžija i kukavica. Prijavili smo to policiji, kao što i sve prijavljujemo, kaže Gruhonjić.

On navodi da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja na ulici koji je doživeo od kako traje hajka na njega. Ranije nije nikad imao neprijatne situacije na ulici, već isključivo primere ljudi koji su mu prilazili na ulici i čestitali na novinarskoj i akademskoj hrabrosti.

– Od kada je počela ova hajka koju su predvodili visoki funcioneri naprednjačkog režima, praćeni režimskim medijima, sada je očigledno da isključivo njihovom ni ja ni moja porodica ne možemo da budemo mirni ni na ulici. Ponoviću po stoti put ako treba, bilo šta što se desi meni ili mojoj porodici krivim direktno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističe Gruhonjić.

Osim što su neke od osoba koje su pretile njemu i Ani Lalić uhapšene, od institucija nisu dobili nikakav odgovor do danas, nisu dobili nikakvu policijsku zaštitu niti informaciju o tome ko je ispisivao grafite po zgradi u kojoj on živi sa svojom porodicom.

– Nastavićemo da se ponašamo kao civilizovana bića i koji poštuju institucije, jer ne želimo da generalizujemo i da kažemo da u policiji i tužilaštvu nema čestitih ljudi, itekako ih ima, samo što su na čelu MUP-a Srbije ljudi koji su sve samo ne dobronamerni, u šta smo se više puta uverili, kaže Gruhonjić.

Navodi da će NDNV i on poštovati institucionalni pristup, a da su dalji koraci njima na čast. Siguran je da će doći vremena kada će arhiva svih pretnji koje su prijavljivali, a koje su ostale navodno nerazjašnjene, imati dokumentarnu ulogu i da će svima koji su ćutali i dopustili „raznoraznim bitangama“ da napadaju novinare i akademike koji su govorili da živimo u nenormalnom društvu sve to doći na naplatu.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dinko-gruhonjic-nakon-napada-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

Trending