Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Boris Tadić: Ako se dogovorimo, naša kolona će biti najjača u opoziciji

Published

on

SDS će svakako ili imati svog predsedničkog kandidata ili će podržati nekog od kandidata.

Odluku ću saopštiti uskoro, a više puta sam rekao da je presudna procena da li drugi kandidati mogu ne samo da pobede, već i da donesu stvarne promene. Pored toga, na moju odluku utiče i procena koliko svojom kandidaturom mogu da doprinesem dolasku do drugog kruga. Nakon što je Đilasov blok izašao sa svojim kandidatima, posebno zabrinjava činjenica što je evropska, građanska i leva opcija u ovom trenutku praktično bez kandidata. I ta okolnost će svakako uticati na moju odluku – kaže u razgovoru za Danas, Boris Tadić , bivši predsednik Srbije ilider Socijaldemokratske stranke odgovarajući na pitanje da li će učestvovati na predsedničkim izborima.

Koliko će na vašu odluku uticati merenje vašeg rejtinga i znate li kako se trenurno kotirate? [

-Brojke u ovom trenutku i ovakvim okolnostima ne znače mnogo. Ne smemo da podležemo Vučićevom trendu u kom građanima umesto politike nudimo rejtinge i šerove. Danas svi znamo koliki je čiji rejting, ali ne i šta je čija politička ponuda. Imam redovan uvid u istraživanja, ali odluku neću donositi spram rejtinga, već spram šrenja koju nudim i politike koju zastupam i procene koliko ta politika može da posluži opštem interesu. Rejtinzi su promenjivi, a na moju odluku presudno ne utiče ni kada sam u vrhu rejtinga, ni kada nisam. Vrednost politike se ne meri rejtinzima. I za to vam je najbolji dokaz istorija rejtinga opozicije svih diktatura.

Do sada su predsedničke kandidature najavili Boško Obradović, Miloš Jovanović i Srđan Škoro, Zdravko Ponoš. Da li biste nekog od pomenutih podržali, ukoliko se vi ne kandidujete?

-I o tome bih donosio odluku tek kada čujem koju politiku oni predstavljaju. Nažalost, to još nije jasno za neke od kandidata koje ste naveli. Mogu da kažem da ne bih voleo da u drugi krug uđu kandidati desnih opcija, a što se tiče druge opcije od kandidata koje ste naveli upućen sam jedino u stavove gospodina Škora. U svakom slučaju koliko god kandidata da bude, ključno je da među sobom imaju saradnju i koordinaciju. Svako ko to odbija, radi to u korist Vučića.

Predsednički kandidat jednog dela opozicije Zdravko Ponoš bio je vaš kadar, vi ste ga 2006. godine imenovali za načelnika Generalštaba Vojske Srbije, a danas baš nemate neko dobro mišljenje o njemu. Šta mu zamerate i da li biste mogli njega da podržite, makar ako uđe u drugi krug predsedničkih izbora?

-Kao predsednik opozicione stranke ne bih komentarisao druge opozicione kandidate. Ali za razliku od svih drugih, imam ulogu i bivšeg predsednika države, koja sobom nosi drugačiju odgovornost. Tako i u slučaju Ponoša imam posebnu odgovornost da ukažem na neke aspekte, pogotovo ako se tiču nacionalne bezbednosti i najviših nacionalnih interesa. On nije bio samo kadar kog sam podigao, već i kadar kog sam smenio. U tom smislu ne stoji kada kažete da “danas” nemam neko dobro mišljenje o njemu. Uostalom, ovo nije pitanje mišljenja o pojedincu lično, već o njegovim političkim delima i kapacitetima. Kao što sam rekao, postojali su razlozi da ga postavim na to mesto i da bude preko reda unapređen, ali i još veći da bude smenjen.

Više puta ste spominjali neka dva kandidata koji bi bili najbolji predsednički kandidati opozicije ,ali nikada niste saopštili njihova imena. Ko su oni ?

-Iz istog razloga iz kog ih nisam ranije pominjao, neću to učiniti ni sada. Suština nije u imenima pojedinaca, već u fenomenu da se u Srbiji za deceniju nije izgradio lider sposoban da se suprotstavi ovoj vlasti ne samo rezultatom na izborima, već i vrednostima, znanjem i principima koji donose stvarnu promenu. I u fenomenu da i oni koji bi to možda i mogli, ne žele da ulaze u političko blato. A to blato je danas toliko duboko, da iz ličnog iskustva ne bih mogao mirne savesti nikoga ni da nagovaram na to.

Ko bi sve mogao biti sa SDS na izbornoj listi?

-Ovih dana završavamo razgovore sa svim našim potencijalnim koalicionim partnerima. Ukoliko postignemo dogovore, naša kolona će svakako biti najjača u opoziciji i u pogledu infrastrukture i politički, jer će to biti kolona u kojoj svi nedvosmisleno dele iste jasne političke i vrednosne orijentacije. Nova stranka nam je svakako pouzdan partner u tome i sa njom smo pre više meseci krenuli da gradimo platformu za ovu kolonu.

Da li je opozicija ovako razjedinjena olakšala Vučiću put do novog predsedničkog manda i do naprednjačke većine u parlamentu?

-Istraživanja pokazuju da je dobro da imamo više kolona i predsedničkih kandidata i u tom smislu ne olakšavamo Vučiću. Međutim, deo opozicije koji pravi podele u opoziciji na pravu i nepravu i koji odbija svaku saradnju svakako olakšava Vučiću i time preuzima odgovornost za konačan rezultat ovih izbora.

Vučić se zvanično bar do sada nije kandidovao, ali sve informativne tv emisije  su posvećene njemu i njegovim dostignućima. Zbog čega kalkuliše ?

-Podiže tenzije u svom biračkom telu kako bi i na takav način mobilisao glasače. On vlada tizerima. Ne dopušta da se njegova kandidatura uzme zdravo za gotovo, već da i od toga napravi predstavu nečega što se dugo lomilo, pa onda kada prelomi da svi oduševljeno dočekaju i podrže. Međutim, takve predstave što se duže ponavljaju postaju sve ogoljenije i gube efekat. A on ih u svemu ponavlja već deceniju.

Kad Vučić u svojstvu predsednika kaže da će mladi dobiti još po sto evra, da će plate biti  1 000 evra, a penzije 500 , da li je to zloupotreba pred izbore, iii realno obećanje brižnog predsednika države. Kojim  imenom biste ovo nazvali ?

-Kupovina glasova, ali pervertirana, budući da ih kupuje novcem tih istih građana. Ujedno i obmanjivanje građana kojima stvara utisak da im on nešto poklanja, a zapravo im daje njihov novac koji će potom svi vraćati i to sa kamatom. Mladi su dobili po 100 evra, ali ih niko nije obavestio da će za taj “poklon” morati u narednih pet godina da vrate oko 110 evra kroz poreze.

Ako živimo u državi blagostanja, zlatnom dobru, zašto je ljudima toliko bitna ta pomoć od sto evra, ili dve hiljade dinara?

-Ako pogledate da je najčešće isplaćena plata u Srbiji oko 300 evra, onda je jasno da živimo u državi u kojoj 100 evra ljudima znači mnogo. Činjenica da ljudima znači tolika pomoć najbolje govori o nivou siromaštva do koje je ova vlast dovela naše građane.

Svojevremeno ste govorili za Danas o sprezi kriminala i politike i opasnosti od te pojave. Da li je to uzelo maha ili je država uspela da se otrgne iz šaka mafije?

-Organizovani kriminal je uzeo maha još 2012. kada je SNS došla na vlast i od tada Srbijom vlada kriminal koji je u svakoj pori društva. Zato nema stvarne i efikasne borbe protiv organizovanog kriminala bez smene ove vlasti kao prvog koraka. Međutim i nakon pobede na izborima, pobednika  tek čeka borba sa kriminalom koji je zaposeo sve poluge moći u društvu. I to će biti suštinski “drugi krug” izbora. Zato danas nije bitna samo pobeda na izborima i ta pobeda je tek početak borbe protiv režima koji je do te mere privatizovao državu da je praktično i obesmislio izbore.

Sam predsednik Vučić tvrdi da više od godine dana u Srbiji nije bilo mafijaškog ubistva, a da su glavni ktiminalci iza rešetaka. Znači li to da mi slobdono i bez bojazni možemo i noću da šetamo gradom ?

-Naravno da ne. Stotine Belivuka su i dalje širom Srbije. Imali smo prilike to da vidimo i pre nekoliko dana u Šapcu. Ne zaboravite da se vlast hvalila isto tako i u vreme dok je Belivukov klan mleo ljude i nekažnjeno ubijao usred Beograda.

Kakvu izbornu kampanju očekujete, obzirom da su naprednjaci za zamenika šefa izbornog štaba izabrali Gorana Vesića sa kojim imate već neko iskustvo?

-Mi smo izloženi kampanji SNS-a svakodnevno već deset godina. Nema tu posebne razlike između predizborne kampanje i bilo kog dana što se aktivnosti SNS-a tiče. Oni se svaki dan bore kao da su na ivici da izgube i bez obzira na zastrašujuću asimetriju između vlasti i opozicije, kod njih nema opuštanja. I s tim moramo računati.

S kim biste posle izbora mogli da sarađujete, a sa kim ne? Da li isključujete svaku saradnju sa SNS i SPS?

-Sa politički i vrednosno srodnim opcijama. Nadam se da nikada više neću biti u situaciji da zarad viših interesa moram da gradim postizborne koalicije sa strankama koje ne dele naše vrednosti i politiku, ali svakako isključujem saradnju sa strankama ovog režima.

Verujete li uistinitost priče o naseljavanja centralnih beogradskih opština ljudima iz Republike Srpske, kako bi SNS pobedila na izborima u Beogradu?

-To nije pitanje verovanja, jer svi godinama znaju da se to dešava. Nije to nikakva nova ekskluzivna vest u koju bi trebalo da verujemo ili ne. Ali nije suština u tome da se ta vest objavi i pravi spektakl, već da se nešto učini tim povodom. Zato sve vreme i pozivam opoziciju na saradnju na polju kontrole izbora i borbe za bolje izborne uslove. A to je svakako deo toga.

Da li ćete vi imati kandidata za gradonačelnika i  kako ocenjujete dosadašnje kandidate Vladetu Jankovića, Dobricu Veselinovića i Aleksandra Šapića?

-Imaćemo svog kandidata. Još kada je prešao u SNS rekao sam da je Šapić opasan kandidat kog ne bi trebalo potcenjivati. Veselinović je tipičan predstavnik nove generacije ekoloških aktivista i svakako je dobro da imamo i jednog takvog kandidata. Što se tiče Jankovića ne znam ni u kontekstu koje političke opcije bih ga komentarisao, budući da on ne da se nije ogradio od nekih epizoda iz svoje političke prošlosti, nego i danas stoji iza te politike istom snagom. Neke od tih epizoda su na primer podrška pobuni JSO, politika usmerena na prekid evrointegracija, nasilni protesti u kojima su paljene ambasade i tragično izgubljen jedan ljudski život, podrška Nikoliću na izborima 2012 i sl. Uprkos tome što mu se ovih dana više puta postavljaju pitanja o tome, nijednim smislenim odgovorom se nije ogradio od toga.

SLOBODNA VOJVODINA

LSV-Vojvođani: Zašto se seku drva u priobalju Kanala DTD kod Mihajlova

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani postavila je danas pitanje nadležnima u Javnom vodoprivednom preduzeću Vode Vojvodine, kao i predstavnicima lokalne samouprave u Zrenjaninu, zašto se izvodi masovna seča drva u okolini Mihajlova, odnosno u priobalju Kanala Dunav-Tisa-Dunav (DTD)

Published

on

By

“Meštani su veoma zabrinuti, jer se radi o mestu koje je omiljeno izletište generacija Mihajlovčana, ali i stanovnika susednih mesta”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se meštani nadaju se da će veoma brzo dobiti odgovore od nadležnih.

(Autonomija/Beta, foto: LSV-Vojvođani)

izvor: https://autonomija.info/lsv-vojvodjani-zasto-se-seku-drva-u-priobalju-kanala-dtd-kod-mihajlova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV-Vojvođani: Salapura se sramoti antifašističke borbe i časne istorije Zrenjanina

Zrenjanin, 2. oktobar 2023 – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je sramotno što se naprednjačka vlast u Zrenjaninu, na čelu sa gradonačelnikom Simom Salapurom, srami antifašizma i na nedostojan način obeležava Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Published

on

By

Sramotno je što je Salapura odlučio da današnji praznik obeleži kršenjem Statuta grada Zrenjanina, kao i Odluke o ustanovljavanju gradskih praznika, nagrada, javnih priznanja i zvanja počasnog građanina grada Zrenjanina.

U članu II navedene odluke stoji da je Drugi oktobar jedan od praznika grada, a u članu III da se praznik obeležava svečanom akademijom.

Možda je on danas na nekoj akademiji Srpske napredne stranke ili snima neku neki novu marketinšku „šarenu lažu“, ali akademije posvećene slavnoj antifašističkoj borbi naših predaka nije bilo.

Salapura, sem što krši Ustav Srbije, sada to radi i sa propisima grada Zrenjanina i jasno je da njemu nije mesto ne čelnoj funkciji našeg grada.

Istorija Zrenjanina je i bogata, i časna, i slavna.Nje se ne treba stideti! Njom se treba ponositi.

Gradski odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Zrenjanin

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17883

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Država zaboravila tetkice i domare: Težak položaj nenastavnog osoblja u školama

Punih 20 godina traje borba nenastavnog osoblja zaposlenog u osnovnim i srednjim školama za poboljšanje materijalnog položaja

Published

on

By

U svim dosadašnjim razgovorima sa vlastima mnogo puta su bili zaboravljeni. Utisak je da su i u aktuelnim pregovorima sa Vladom Srbije ostali na margini jer njihovih zahteva nema na spisku koji je posle protesta zaposlenih u obrazovanju predat u Nemanjinoj 11.

A upravo je na tom protestu Nebojša Lazić, iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, ukazao da se korekcija koeficijenata nenastavnog osoblja koje radi u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika odlaže duže od decenije.

– Od 2012. godine svaki put kada se povećavala plata u prosveti vannastavno osoblje je bilo izostavljeno. Minimalna cena rada je povećavana pet puta tako da su zaposleni sa III, IV i V stepenom stručne spreme dospeli ispod minimalca, pa je njihove zarade do minimalne dotirala država – rekao je Lazić na protestu održanom 26. septembra u Beogradu.

Nedavna izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, pomenutim zaposlenim u obrazovanju nije donela ništa.

– Novom uredbom smo svi stavljeni na minimalac što je neprihvatljivo za stručnu spremu koju imamo i složenost posla koji obavljamo – ukazuje Lazić, ilustrujući to podatkom da je po novoj uredbi raspon koeficijenata od prvog stepena (spremačica) do petog (domar, majstor na održavanju i kuvar sa petim stepenom) od 9,30 do 9,38.

On podseća da je korekcija koeficijenata tražena još 2013, u vreme dok je ministar prosvete bio Žarko Obradović, ali da odgovora nije bilo.

Potom je predstavnicima nenastavnog osoblja 2017. tadašnji ministar Mladen Šarčević obećao da će koeficijenti biti izmenjeni, predlažući da škole iz sopstvenih sredstava povećaju platu ovoj kategoriji zaposlenih do 30 odsto. Ni to se nije obistinilo jer mnoge škole nemaju sopstvene prihode, a u nekim koje ih imaju direktori nisu bili voljni da postupe po Šarčevićevoj sugestiji budući da nije bila obavezujuća.

– Sve što je tada obećano i rečeno nikada nije ispunjeno. Dvadeset godina se priča o platnim razredima, oni nikad neće biti uvedeni, jer su za to potrebne velike pare koje država nema. Pre tri godine smo bili smo kod premijerke Ane Brnabić i tada je obećala da će majstor održavanja, blagajnik i administrativni radnik sa četvrtim i sa petim stepenom biti po koeficijentima izjednačeni sa četvrtim i petim stepenom nastavnog osoblja. To je naš prvi zahtev da bi se ispravila dugogodišnja nepravda – navodi Lazić.

U narednom koraku, dodaje naš sagovornik, sindikat traži da se zaposleni sa II, III, IV i V stepenom stručnosti po koeficijentima i plati izjednače sa onima koji imaju istu stručnu spremu, a rade u javnom sektoru i finansiraju se iz budžeta. Takođe, „tetkice“ bi trebalo da se izjednače sa koleginicama iz javnog sektora, budući da su sada plate nejednake.

Na spisku zahteva sindikata je i da se uvede prekovremeni rad za vannastavno osoblje u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika.

– Majstori na održavanju, domari zbog čestih kvarova i havarija na vodovodnim cevima, curenju radijatora i kvarovima na elektroinstalacijama vrlo često dolaze van svog radnog vremena vikendom i državnim praznicima. Takođe se vikendom često održavaju seminari, probni završni, završni i prijemni ispiti. Zbog toga tražimo da se za vannastavno osoblje uvede prekovremeni rad do 22 sata, noćni rad posle 22 časa, kao i rad vikendom i praznicima. U svim javnim službama u javnom sektoru postoji prekovremeni rad koji se dodatno plaća, što tražimo da se uvede i u obrazovanju – kaže Lazić.

On najavljuje da će o zahtevima vannastavnog osoblja sindikat u narednom periodu obavestiti premijerku i ministarku prosvete, sa kojom će tražiti i da se sastanu.

Čiste za svima

Nebojša Lazić napominje da su zaposleni dodatno opterećeni jer moraju da čiste i održavaju fiskulturne sale koje škole izdaju korisnicima i sportskim klubovima, ali za taj posao nisu plaćeni.

– Mi smo dužni da sale održavamo i čistimo za školsku decu, a ne za klubove – poručuje Lazić.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/tetkice-domari-nenastavno-osoblje-skola/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hiljade građana na protestu u Varšavi, opozicija najavljuje veliku promenu

Hiljade ljudi se okupilo danas na opozicionom mitingu u centru Varšave, dve nedelje uoči izbora za koje liberalna Građanska platforma (PO) kaže da bi mogli da budu odlučujući kada je reč o budućnosti zemlje u Evropskoj uniji i njenoj demokratičnosti

Published

on

By

“Dolazi velika promena. Ovo je znak ponovnog rođenja Poljske”, rekao je lider PO Donald Tusk okupljenima na centralnom trgu u Varšavi, prenosi Rojters.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, upozorio je da bi vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) mogla da izvede Poljsku iz Evropske unije, a izbore je okarakterisao kao ključne za prava manjina i žena.

Britanska agencija navodi da veliki broj okupljenih nosi zastave Poljske i Evropske unije, te da se opozicija nada da će današnji marš postati najveći u poslednjih nekoliko decenija i da će podstaći birače da učestvuju na izborima.

“Svi ulažu u radna mesta, u borbu protiv klimatske katastrofe, a nama je uskraćen novac jer je neko odlučio da uništi demokratiju u Poljskoj”, rekao je gradonačelnik Varšave Rafal Tržaskovski na mitingu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi PiS mogao da pobedi na izborima, ali da će teško formirati vladajuću koaliciju zbog velikog nezadovoljstva usled rasta cena i zabrinutosti zbog, kako Rojters navodi, erozije demokratskih principa.

Parlamentarni izbori u Poljskoj zakazani su za 15. oktobar.

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/101056/hiljade-gradana-na-protestu-u-varsavi-opozicija-najavljuje-veliku-promenu/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvodina gubi jezičku šarolikost: Sve manje đaka u odeljenjima manjinskih nacionalnih zajednica

U odeljenjima u Vojvodini u kojima se školuju učenici na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica svake godine sve je manje prvaka

Published

on

By

Vojvodina tako polako gubi jedno od svojih najvećih odlika – jezičku šarolikost.

U Vojvodini nije bilo retko da se po gradovima i selima pozdravlja i na tri, četiri jezika. Čuli bi se tu srpski, mađarski, nemački, slovački, pa tako redom. Uvek se ponešto znalo iz jezika komšija iz druge nacionalne zajednice. Tako se naviklo, piše Danas.

Ipak, u mogućoj budućnosti, pojedini jezici ovde se više neće govoriti. Zbog ubrzanog iseljavanja stanovništva, pogotovo nacionalnih manjina, sve je manje ljudi koji u Vojvodini pričaju jezicima koji su ovde postojali od kada je i krenulo naseljavanje ovog dela Evrope.

Većina Slovaka, Rumuna, Hrvata ili Mađara u Vojvodini ima pasoše Evropske unije, što im olakšava migracije.

Ne zaboravimo da su se u Vojvodini, pre samo par vekova na nekim mestima govorili francuski i španski, ali te nacionalne zajednice nisu uspele da opstanu na ovom prostoru.

Koordinatorka Odbora za obrazovanje pri Nacionalnom savetu slovačke nacinalne manjine Svetlana Zolnjan kaže da je pre deset godina u slovačkim odeljenjima u osnovnim školama bilo oko 3.400 učenika, a sada ih je tek 2.400. Za deset godina kako ističe, izgubili su 1.000 učenika, što je čitava jedna osnovna škola.

Inače, u 17 škola u Vojvodini može se pohađati nastava na slovačkom jeziku, a ukupan broj odeljenja je 134 u osnovnim školama, zajedno sa kombinovanim odeljenjima. Više od polovine škola u kojima postoji nastava na slovačkom ima manje od 15 đaka, koliko je minimalno propisano po zakonu.

Razlog je odlazak stanovništva. Što se tiče slovačke nacionalne manjine, pre svega ljudi odlaze u Slovačku, ali i druge zemlje. Nacionalni savet nema kompetencije da reši ekonomska pitanja. Pokušavamo da stipendiramo učenike i da im na razne druge načine olakšamo školovanje, ali nažalost taj efekat je jako slab”, izjavila je ona.

U srednjim školama na slovačkom jeziku može se učiti u dve gimnazije u Kovačici i Bačkom Petrovcu, jednoj tehničkoj školi i medicinskoj školi u Novom Sadu, na smeru medicinska sestra.

Ukupno u svim odeljenjima upisano je 102 učenika u prvi razred. Nacionalni savet daje neku finasijsku podršku tim učenicima kao i Matica slovačka. Deca dobijaju kompjutere, starije srednjojškolce stipendiramo, kao i studente koji se posvete oblastima prosvete, informisanja i kulture, kako bi na taj način obezbedili stručni kadar za škole i lokalne samouprave. U novosadskoj Predškolskoj ustanovi ‘Radosno detinjstvo’ imamo jedno predškolsko odeljenje koje je slovačkom jeziku“, nastavila je ona.

Na području grada Zrenjanina broj mađarskih odeljenja je ostao na nivou prethodne školske godine, ali je broj dece smanjen. U jedinoj gradskoj osnovnoj školi na mađarskom jeziku samo jedan đak prvak počinje školu 1. septembra.

Najveća dvojezična osnovna škola u Zrenjaninu, osnovna škola “Servo Mihalj” u Mužlji školsku godinu počinje sa 510 učenika u dve školske zgrade. Broj đaka je ostao na prošlogodišnjem nivou, ali je ove godine upisano manje mađarskih đaka prvaka.

“Očekujemo 15 prvaka na mađarskom jeziku, oni će biti smešteni u dva odeljenja, u centralnoj zgradi biće samostalno odeljenje sa 12 učenika, a u tzv. spoljnjoj zgradi kombinovano. Sedmoro dece je manje nego prošle godine što se tiče prvaka“, rekao je Atila Molnar, direktor osnovne škole “Servo Mihalj” u Mužlji za Panon televiziju.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/354283/Vojvodina-gubi-jezicku-sarolikost-Sve-manje-djaka-u-odeljenjima-manjinskih-nacionalnih-zajednica.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šormaz o pokretu koji je formirao sa Mihajlović i Pak: Idemo na izbore, Srbija protiv nasilja je smešna, a desnica je Vučićeva

Formirali smo pokret “Uvek za Srbiju” još ranije ali smo čekali pravi trenutak da to objavimo. Imamo dosta članova, kontakata i organizacija, poznatih ljudi, koji su sa nama… Učestvovaćemo na izborima – kaže za Danas Dragan Šormaz, bivši funkcioner SNS, koji je zajedno sa bivšim funkcionerkama naprednjaka – Zoranom Mihajlović i Stanislavom Pak, oformio novu političku organizaciju uoči najavljenih prevremenih izbora

Published

on

By

Na pitanje koje su to organizacije i ličnosti koje su se pridružile novonastalom pokretu čiji su lideri bivši naprednjaci, sagovornik Danasa nije hteo da odgovori.

Rade Basta, bivši ministar privrede iz redova koalicije SPS-JS, neće biti u ovom pokretu, naznačava Dragan Šormaz.

– Bićete svi iznenađeni kada budete videli ko će sve biti na našoj listi za izbore. Ali, neću sada da otkrivam. Do raspisivanja izbora ima još dosta vremena… Sve do početka novembra. Uostalom, ko zna da li će i biti raspisani? Ko zna da li će Vučić biti predsednik tada? – kaže Šormaz.

Prema njegovim rečima, ne bi bilo iznenađenje da Aleksandar Vučić sutra padne, s obzirom na to da je priznao krivicu za tragediju u mestu Banjska na severu Kosova.

– Onda bi Vučić morao da podnese ostavku – kaže Šormaz.

Ja sam NATO lobista a Vučić priča sa njima svakog dana?

Kako naznačava, Aleksandar Vučić je odgovoran za svu tragediju iako je Radoičić priznao krivicu.

– Radoičić nije radio sam – i to nije moje ubeđenje – to je tako. Aleksandar Vučić je kriv za sve što se dešava u Srbiji. To ne pričam zato što sam ja nešto ljut na njega. Ja sam se sa njim razišao upravo zbog tih stvari, jer nisam više to mogao da podnesem – kaže Šormaz.

– Aleksandar Vučić je kriv za inflaciju, za lošu ekonomsku situaciju, a narodu maže oči sa parizerom podrigušom, dok on jede skupe kolače u Njujorku – kaže sagovornik Danasa.

Vučić je kriv, ističe, za svakog mrtvog Albanca i Srbina na Kosovu.

 Ne bi me čudilo da kada se završi istraga, da će reakcija EU i SAD biti takva da će Vučić morati da ode…

– Zato što je izveo Srbe iz institucija i stvorio prostor Aljbinu Kurtiju da uđe u te institucije. Vučić je formirao i organizovao ove ljude o kojima priča Milan Radoičić. Vučić nije pucao na tog kosovskog policajca, ali je odgovoran. Ne bi me čudilo da kada se završi istraga, da će reakcija EU i SAD biti takva da će Vučić morati da ode… – kaže Šormaz.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/sormaz-o-pokretu-koji-je-formirao-sa-mihajlovic-i-pak-idemo-na-izbore-srbija-protiv-nasilja-je-smesna-a-desnica-je-vuciceva/

Continue Reading

Trending