Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

BIRODI: Pozivamo Savet REM-a da zbog govora mržnje u Hit tvitu sankcioniše Oliveru Zekić

Published

on

Nakon prijave Svetu REM-a u kojoj smo ukazali na kršenje Kodeksa članova Saveta REM-a zbog iznošenja nedokazanih informacija o navodnom finansiranju organizatora ekoloških protesta i blokada iz inostranstva u uznosu od 100.000 dolara, a koju je Savet REM-a odbio, predsednica Saveta REM-a je ohrabrena stavom Saveta REM-a krenula korak dalje, saopštio je večeras BIRODI.

Kako navode, Zekić je etiketirala organizacije koje monitorišu medije etiketom #paravojniREM u emisiji Hit Tvit.

„Upotreba militarističke etikete, na koju voditeljka nije reagovala, a koja je u suprotnosti sa prirodom organizacija koje rade na ostvarivanju prava građana garantovanih Ustavom Srbije (član 51) i medijskim zakonima (Zakon o elektronskim medijima član 47, Zakon o javnom infornisanju član 15 …) može se razumeti kao čin stvaranja ambijenta u kojem će napadi svake vrste biti društveno opravdani“, naveo je BIRODI.

Prema njihovom saopštenju, povod za osećanjem da su prozvanim je činjenica da je predsednica Saveta REM-a već ovu etiketu izgovara ranije i vezivala i za BIRODI.

„Predsednica REM-a je pored militarističke etikete izrekla neistinu da organizacije koje monitorišu medije samo interesuje zastupljenost predsednika Republike, a ne i predsednika Narodne skupštine“, navedeno je u saopštenju.

Kako navode, od 2012. BIRODI monitoriše samo dnevnike i političke emisije i uvek jasno naglašava da se njima meri zastupljenost predsednika Republike, Narodne skupštine, predsendika Narodne skupštine i političkih stranka.

„Prema aktuelnom monitoringu koji traje od 1.12 2020. sa izuzetkom jula i avgusta do 30.11. 2021 u centralnim informativnim emisijama na pet TV sa nacionalnim frekvencijama predsednik Republike je bio 92 sata 35 minuta i 53 sekudne, od toga 88,3 odsto pozitivno predstavljen, 11,7 odsto neutralno i 0,1 negativno, dok je predsednik Narodne skupštine, Ivica Dačić, bio ukupno skoro 30 puta manje, 3:01:04, od toga 32 odsto pozitivno, 67,7 odsto neutralno i 0,3 odsto negativnog vremena“, naveo je BIRODI i dodao da će se zbog ovakvog ponašanja obratiti međunarodnim organizacijama uključujući međunarodnu asocijaciju regulatornih tela.

danas

SLOBODNA VOJVODINA

Šormaz o pokretu koji je formirao sa Mihajlović i Pak: Idemo na izbore, Srbija protiv nasilja je smešna, a desnica je Vučićeva

Formirali smo pokret “Uvek za Srbiju” još ranije ali smo čekali pravi trenutak da to objavimo. Imamo dosta članova, kontakata i organizacija, poznatih ljudi, koji su sa nama… Učestvovaćemo na izborima – kaže za Danas Dragan Šormaz, bivši funkcioner SNS, koji je zajedno sa bivšim funkcionerkama naprednjaka – Zoranom Mihajlović i Stanislavom Pak, oformio novu političku organizaciju uoči najavljenih prevremenih izbora

Published

on

By

Na pitanje koje su to organizacije i ličnosti koje su se pridružile novonastalom pokretu čiji su lideri bivši naprednjaci, sagovornik Danasa nije hteo da odgovori.

Rade Basta, bivši ministar privrede iz redova koalicije SPS-JS, neće biti u ovom pokretu, naznačava Dragan Šormaz.

– Bićete svi iznenađeni kada budete videli ko će sve biti na našoj listi za izbore. Ali, neću sada da otkrivam. Do raspisivanja izbora ima još dosta vremena… Sve do početka novembra. Uostalom, ko zna da li će i biti raspisani? Ko zna da li će Vučić biti predsednik tada? – kaže Šormaz.

Prema njegovim rečima, ne bi bilo iznenađenje da Aleksandar Vučić sutra padne, s obzirom na to da je priznao krivicu za tragediju u mestu Banjska na severu Kosova.

– Onda bi Vučić morao da podnese ostavku – kaže Šormaz.

Ja sam NATO lobista a Vučić priča sa njima svakog dana?

Kako naznačava, Aleksandar Vučić je odgovoran za svu tragediju iako je Radoičić priznao krivicu.

– Radoičić nije radio sam – i to nije moje ubeđenje – to je tako. Aleksandar Vučić je kriv za sve što se dešava u Srbiji. To ne pričam zato što sam ja nešto ljut na njega. Ja sam se sa njim razišao upravo zbog tih stvari, jer nisam više to mogao da podnesem – kaže Šormaz.

– Aleksandar Vučić je kriv za inflaciju, za lošu ekonomsku situaciju, a narodu maže oči sa parizerom podrigušom, dok on jede skupe kolače u Njujorku – kaže sagovornik Danasa.

Vučić je kriv, ističe, za svakog mrtvog Albanca i Srbina na Kosovu.

 Ne bi me čudilo da kada se završi istraga, da će reakcija EU i SAD biti takva da će Vučić morati da ode…

– Zato što je izveo Srbe iz institucija i stvorio prostor Aljbinu Kurtiju da uđe u te institucije. Vučić je formirao i organizovao ove ljude o kojima priča Milan Radoičić. Vučić nije pucao na tog kosovskog policajca, ali je odgovoran. Ne bi me čudilo da kada se završi istraga, da će reakcija EU i SAD biti takva da će Vučić morati da ode… – kaže Šormaz.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/sormaz-o-pokretu-koji-je-formirao-sa-mihajlovic-i-pak-idemo-na-izbore-srbija-protiv-nasilja-je-smesna-a-desnica-je-vuciceva/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zrenjanin: Odlazak Vučićevih naprednjaka sa vlasti zadatak svih nas

Oko dve stotine građana okupilo se danas na 20. protestu „Zrenjanin protiv nasilja“

Published

on

By

Okupljenim građanima večeras su se obratili predsatavnici organizatora protesta, profesorka Olgica Rakić iz „Promena u fokusu“(PUF), Sonja Pernat iz Stranke slobode i pravde, Aleksandar Marton iz Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani i Branislav Ivin iz Građanskog preokreta.

„Zajedno sa građanima drugih gradova, i Zrenjaninci već mesecima traže državu bez nasilja i mržnje. Nažalost, vlast čini sve da država i građani budu zarobljenici politke nasilja“, poručeno je tom prilikom.

Svi govornici pozvali su građane na aktivizam i borbu protiv katastrofalne vlasti, kako na državnom i pokrajinskom, tako i na lokalnom nivou.

Zajednički zaključak je da će Zrenjanin vrlo brzo postati grad promena.

(Autonomija/Beta, foto: ZPN)

izvor: https://autonomija.info/zrenjaninu-odlazak-vucicevih-naprednjaka-sa-vlasti-zadatak-svih-nas/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Juratović: Koncentracija moći koju je akumulirao Vučić došla na naplatu

Posljednja događanja na Kosovu su jako zabrinjavajuća ne samo po pitanju odnosa Srbije i Kosova već i po pitanju mira i stabilnost u cijeloj regiji, kaže u intervjuu za Danas Josip Juratović, šef Komiteta za Zapadni Balkan nemačkog Bundestaga

Published

on

By

Nisam stručnjak za pravo ali u onom momentu kada su napadnuti i ubijeni službenici državnih organa od strane paravojnih postrojbi se u svakom slučaju može govoriti o terorističkom aktu, rekao je Juratović.

Koju je poruku poslala Srbija svetu proglašavanjem Dana žalosti? Podsetiću samo da su srpski tabolidi ubijene Srbe proglasili herojima.

Proglašavanjem dana žalosti zbog čina koje su napravile paravojne strukture od strane Srba na Kosovu je izazvalo ogromno zgražavanje ne samo u regiji nego širom svijeta. Tim više što proglašavanje poginulih pripadnika paravojne organizacije, institucije Srbije potiču mlade ljude da počine sličan čin jer u tome vide herojstvo. Najviše me žalosti jer je nova generacija koja nije ni rođena za vreme rata devedesetih, već toliko izmanipulirana lažnim mitom, te je ponovno spremna da gine za propale politike režima poput onih iz vremena Slobodana Miloševića. Stoga ovi ubijeni mladići nisu heroji nego žrtve propalih politika građenih na lažnim mitovima koji već trideset godina predstavljaju Srbiju kao naopuzdanog partnera.

Kakav je stav Nemačke prema onome što se desilo i da li u režimu predsednika Vučića vide krivca za ono što se dešava na Kosovu?

Očigledno je da tko god stoji iza tog pokušaja propale pobune Srba na Kosovu, da je Vučić dugoročno stvarao klimu i samo je bilo pitanje kada će se nešto slično dogoditi. Koncentracija moći koju je akumulirao Aleksandar Vučić došla je na naplatu, jer je izgubio kontrolu na cijelim režimom koji je on sam stvarao, te je postao žrtva vlastitih ambicija. Kosovo je koristio kao paravan za svoju promašenu unutarnju politiku te je potezima poput pozivanja na bojkot izbora, povlačenjem članova institucija od strane Srba na Kosovu, otvorio prostor u kojemu su se mogle razvijati nekontrolirano kriminalne organizacije. A tko kontrolira sve te kriminalne organizacije i tko sve stoji iza njih još nije jasno.

Na koji način Nemačka, odnosno EU može da utiče na Srbiju i Vučića da se sukobi ne dešavaju? Priča se o sankcijama Srbiji, šta Vi mislite o tome?

Iz iskustva znam da sankcije ne štete političarima nego samo narodu. Ja već cijelo vrijeme upozoravam na to da se daljnja pomoć Srbiji kondicionira društvenim političkim razvojem te zemlje. Tim mislim da se stvore zakonski okviri i politika koja će jačati institucije prije svega neovisno i učinkovito sudstvo, jer je pored nacionalizma najveća rak rana Srbije a i ostalih zemalja u regiji kriminal i korupcija. Dakle daljnja pomoć mora ovisiti o učinkovitosti suzbijanja kriminala i korupcije pri čemu sam mišljenja da za to Vučić i njegova stranka nemaju dovoljno energije. Drugim riječima, treba jačati demokratske institucije i profesionalnost ljudi u tim institucijama.

Prema Vašem mišljenju, koliki je uticaj Rusije na Vučića, s obzirom na to da se nakon oružanog sukoba na Kosovu prvo sastao sa ambasadorom Rusije u Beogradu?

Sastanak Vučića s ambasadorom Rusije po mom mišljenju nema nikakvog posebnog značaja posto je Vučić cijelo vrijeme koketirao i sa Zapadom. Tako da je po meni taj sastanak samo jedna od mnogobrojnih Vučićevih predstava za javnost i trebao je koristiti da bi se pred srpskim narodom pokazalo da Srbi imaju sigurnog partnera u Rusiji i time manevarskog prostora.

Generalno, kako vidite vladavinu Vučića u poslednjih 12 godina? Šta mislite, dokle će sedeti na dve stolice? Postoji li mehanizam da se Srbija vrati na demokratski put?

Otpuštanjem vlade premijerke Brnabić i objavljivanjem novih izbora u decembru je po meni pokušaj da još jednom legitimira svoj autokratski sustav koji je izgradio u toku svoje dvanaestogodišnje vladavine. Mišljenja sam da ovog puta neće tako lako proći, jer više neće dobiti podršku od dijela međunarodne zajednice za stabilokraciju kako bi se zadržali mir i stabilnost u regiji koji je ovim zadnjim činom ozbiljno narušen. Što se tiče sjedenja na dvije stolice, niti Rusija a niti Zapad vise to neće tolerirati. S gledišta Zapada je konačno svima jasno da strategiji stabilokracije mora doći kraj i da se Srbija mora vratiti na demokratski put stvaranjem jakih držvanih institucija, na temeljima demokratskih vrijednosti, jer je to jedini način da se Srbija ozbiljno vrati na put u EU koja joj je prirodno okruženje.

U medijima i javnosti se može čuti da je Zapad popustljiv prema Vučiću. Šta Vi mislite?

S time se apsolutno ne slažem, dapače manevarski prostor Vučića je sve uži i sve više pod pritiskom jasne odluke kojim putem će voditi Srbiju u njenu budućnost. Upravo je taj pritisak međunarodne zajednice doveo ne samo Srbiju nego i susjednu BiH s Miloradom Dodikom ali i zbivanja u Crnoj Gori su natjerali Vučica u kut, gdje mora svoju politiku ogoliti i srpskom narodu reći kamo ih vodi. Različite priče koje su bile namijenjene zapadu, istoku i domaćoj publici očito vise ne prolaze.

Ima li odgovornosti međunarodne zajednice za ovo što se dešava između Srbije i Kosova, odnosno u celom regionu?

Iako sam mišljenja da su za sudbinu naroda Zapadnog Balkana prije svega odgovorni njihovi političari, moram priznati da im je međunarodna zajednica i tu politiku olakšala. Previše je onih bilo koji su bez ikakve strategije oko budućnosti Zapadnog Balkana uz pomoć kojekakvih samozvanih eksperata doprinijeli tome da su ljudi i politika u regiji totalno izgubili orijentaciju.

Zato je moj prijedlog, da treba dalje nastaviti sa projektima kao sto je Berlinski proces, u uskoj suradnji ne samo sa šefovima vlada nego i s parlamentarcima i civilnim društvom. Što se, pak, tiče daljneg procesa ulaska u Europsku uniju, njega treba staviti na ler tako dugo dok se ne izgrade profesionalne institucije s koje ce moći profesionalno sa predstavnicima EU usklađivati put u EU. Ali u ovom trenutku je po mom mišljenju najbitnije da prvo Kvinta da Srbiji jasnu političku perspektivu i traži pouzdane saveznike u institucijama Srbije s kojima će prije svega osigurati mir i stabilnost unutar Srbije, te omogućiti da se demokratske snage mogu normalno razvijati kako ne bi došlo do anarhije i sukoba među građanima. Svijet i prijatelji Srbije žele jaku i stabilnu Srbiju na temeljima demokratskih vrijednosti, koja će biti pouzdani partner za mir i stabilnost u cijeloj regiji a ne njena opasnost.

(Danas, Foto: N1)

izvor: https://autonomija.info/jurartovic-koncentracija-moci-koju-je-akumulirao-vucic-dosla-na-naplatu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Država u kojoj su sve javne nabavke tajne, svi biznismeni kontroverzni, a sve istrage poverljive: Srbija među liderima u Evropi u organizovanom kriminalu

Kada je neposredno pred ubistvo Zoran Đinđić govorio o tome kako “svaka država ima svoju mafiju, samo je ovde mafija imala državu” koristio je glagol u prošlom vremenu. Međutim, kada je simbioza mafije i vlasti u pitanju – živimo u trajnom prošlom vremenu

Published

on

By

Dvadeset godina kasnije mi i dalje imamo problem da raščivijamo gde vlast prestaje, a kriminal počinje. Ovde su sve javne nabavke tajne, svi biznismeni kontroverzni, a sve istrage poverljive.

Uzmimo slučaj Belivuk. Samo u prethodnih par godina je isplivala službena beleška koja ukazuje da je gensek Vlade posredovao za račun Beluvuka. Bivšoj državnoj sekretarki MUP-a se sudi da je za račun klana otezala sa dostavljanjem dokaza, a pritom je taj isti Belivuk na suđenju rekao da je učestvovao u rušenju Savamale, rušenja koje je prema sopstvenim rečima naložio lično Vučić. Isto tako je rekao da se viđao sa Vučićem, kao i sa aktuelnim direktorom BIA Aleksandrom Vulinom. Koji je zbog veza sa kriminalom pod američkim sankcijama.

To je samo deo činjenica koje su poispadale iz slučaja Belivuk. Ima toga još. A gde su tu jovanjice, krušici, Radoičić i Veselinović, raznorazni gradovi na vodi i kopnu, kumovi i kumići…

Zbog svega navedenog, Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala je na svojoj listi Srbiju rangirala kao treću u Evropi, po kriterijumu rasprostranjenosti organizovanog kriminala. Prvu, ako ne računamo Rusiju i Ukrajinu, koje trenutno imaju preča posla od borbe protiv kriminala i korupcije.

Uz sve metodološke i ideološke primedbe, utisak je da je izveštaj pogodio suštinu konstatujući da “mafijaške grupe u Srbiji uživaju zaštitu od političkih ličnosti i koriste se kao produžena ruka u kontroli privatnog sektora”. Ono što ne piše je – kako izađi iz tog začaranog kruga.

Deo odgovora bi svakako bio promena vlasti, ali bitniji deo bi podrazumevao promenu individualne i kolektivne svesti. Promenu okamenjenog stava da su huligani naša deca, kriminalci branitelji srpstva, a korupcija nacionalna razbibriga. Ali pitanje je, traga li ovde više iko za odgovorom na to pitanje?

Možda je lakše da sledeće godine pucamo na zlato.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/srbija-organizovani-kriminal/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

EU: Odgovorni i planeri sukoba u Banjskoj moraju pred sud

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano je danas u Briselu izjavio da je Evropska unija zajedno s partnerima u regionu i SAD veoma uključena u istragu oružanog sukoba u Banjskoj i predočio da „ono što se dogodilo u nedelju mora biti rasvetljeno jer će biti posledica“

Published

on

By

„Veoma jasan stav EU je“, rekao je Stano, „da je ono što se dogodilo bio teroristički napad i da se mora istražiti ko su oni koji su za to odgovorni, upleteni ili to planirali i da moraju biti izvedeni pred pravdu, a EU će o tome dati sud kad se to razjasni“.

Stano je kazao da EU neće komentarisati pojedine izjave, ocene ili stavove sve dok se istragom potpuno ne utvrdi šta se tačno dogodilo u oružanom sukobu na području Banjske.

Stano je time na brifingu u EK odgovorio na pitanje novinara da li Evropska unija deli mišljenje srpskog predsednika Aleksandra Vučića da, na osnovu Briselskog sporazuma, kosovski policajci albanske narodnosti ne smeju da budu prisutni na severu Kosova, što bi, prema tumačenju novinara, značilo da se opravdava ubistvo kosovskog policajca u sukobima u Banjskoj.

Portparol u EK je naglasio da su „stavove Unije jasno istakli visoki predstavnik Žozep Borel, evropska dvadesetsedmorica i pojedine članice Unije, kao i međunarodni partneri, predočivši očekivanja i savete Brisela obema stranama šta se upravo u ovom času mora učiniti“.

„Jer“, kako je rekao Borelov portparol, „ono što se dogodilo u nedelju mora biti rasvetljeno jer će biti posledica“.

Stano je predočio da „svi moraju da se ponašaju odgovorno, svi moraju doprineti tome da se utvrdi šta se dogodilo“.

I, kako je zaključio, „Evropska unija je naravno veoma uključena u saradnji s partnerima u regionu, unutar Unije i s međunarodnim partnerima i daće primerene odgovore kad zemlje članice EU budu smatrale da je vreme“.

(Beta, foto: Pixabay)

izvor: https://autonomija.info/eu-odgovorni-i-planeri-sukoba-u-banjskoj-moraju-pred-sud/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Gardijan o dešavanjima na Kosovu: Ako se dokaže da je Vučić umešan, to bi moglo da dovede do sankcija Srbiji

Kosovo je optužilo Srbiju da stoji iza paravojne grupe koja je u nedelju napravila zasedu policijskoj patroli i sukobila se sa kosovskim snagama

Published

on

By

Vlasti u Prištini su prikazale niz modernog naoružanja koje je grupa koristila, uključujući dva oklopna automobila srpske proizvodnje i bacač granata, uz dokument koji navodno pokazuje da je bacač granata, koji je proizvela kompanija Zastava naoružanja, isporučila srpska vojska, piše britanski Gardijan.

Kosovska vlada je takođe tvrdila da je vođa grupe bio istaknuti političar kosovskih Srba lojalan srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, a da je jedan od trojice borca paravojnih formacija ubijenih u nedelju bio bivši telohranitelj Aleksandra Vulina, šefa srpske obaveštajne službe koji je sankcionisan od strane SAD. jula za korupciju.

„Ova grupa je došla iz Srbije, obučavaju se u Srbiji, finansiraju ih i opremaju vojska Srbije i njena policija“, rekao je za Gardijan kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja.

„Deo oružja je oduzet iz magacina vojske i predat teroristima koji su na Kosovo došli iz Srbije“.

Svečlja je rekao da je njegovo ministarstvo podelilo dokaze sa zapadnim ambasadama i agencijama.

„Ono što su hteli je da zauzmu teritoriju Kosova i da otvore novi kanal komunikacije, novi put od Srbije do Kosova“, rekao je on i dodao da je krajnji cilj podela zemlje.

Vlada Srbije je negirala umešanost u oružanu grupu, ali je održala zvaničan Dan žalosti za troje mrtvih.

Vučić je pokušao da opravda njihove postupke lažnom tvrdnjom, na sastanku sa ruskim ambasadorom u Beogradu, da kosovska vlada sprovodi etničko čišćenje.

Kosovo navodi da je grupu predvodio Milan Radoičić, zamenik lidera stranke Srpska lista koju podržava Beograd, a koja dominira politikom u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Svečlja je rekao da obaveštajna služba njegove zemlje veruje da je Radoičić, koji su sankcionisale SAD i Velika Britanija, ranjen i da se oporavlja u glavnoj vojnoj bolnici u Beogradu.

Tvrdnja nije mogla biti nezavisno verifikovana. Radoičić se nije javno izjašnjavao, ali je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić tvrdio da je snimak na kojem se vidi Radoičić među pripadnicima paravojske „prevara“.

Sukob se dogodio u trenutku kada su pregovori uz posredovanje EU usmereni na normalizaciju odnosa između dve zemlje u zastoju, pri čemu je Vučić obećao da nikada neće priznati Kosovo, a kosovska vlada je zbog toga odbila da uspostavi poluautonomnu asocijaciju srpskih opština.

SAD podržavaju pregovore i do sada su stajale na strani Evrope jer su većinu krivice za njihov neuspeh svalile na kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Ali Bajdenova administracija istražuje umešanost Beograda u paravojnu jedinicu i pokušava da otkrije njenu misiju.

Ukoliko se utvrdi da je Vučić bio umešan, to bi moglo da promeni pristup pregovorima koji su zauzeli SAD i EU, koje su zakonodavci sa obe strane Atlantika kritikovali kao pristrasne prema Beogradu. To bi moglo da dovede i do sankcija Srbiji.

„Sve je jasnije da je na delu bio scenario da se izazove sukob kako bi srpska vojska ušla da zaštiti srpski narod na severu i tako sprovela podelu Kosova“, rekla je Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

„Ova operacija, bez obzira ko je direktno odgovoran za nju u Beogradu, prešla je crvenu liniju koju Zapad ne može da toleriše“, rekla je Biserko.

„Ovu situaciju nije isprovocirao Kurti, kako komentariše većina u Beogradu. Naprotiv, pokazao je zrelost, a kosovska policija profesionalizam“.

U brifing dokumentu za EU, kosovska vlada je rekla da je „grupa od desetina maskiranih naoružanih ljudi otvorila vatru na rutinsku patrolu policajaca“ 24. septembra u selu Banjska u blizini granice sa Srbijom.

U sukobima je poginuo jedan kosovski policajac, tri pripadnika paravojne grupe, a nekoliko je povređeno. Srpska grupa se zatim u oklopnim automobilima povukla do manastira u blizini sela, što je dovelo do sukoba.

Pre nego što je kosovska policija uspela da preuzme kontrolu nad manastirom, rekao je Sveča, neki od paravojnih grupa su uspeli da pobegnu i pređu u Srbiju.

Američki državni sekretar, Antoni Blinken, osudio je napad na kosovsku policiju i rekao: „Počinioci ovog zločina moraju biti pozvani na odgovornost kroz transparentan istražni proces.

„Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih akcija ili retorike koji bi mogli dodatno da podstaknu tenzije.

Blinken je pozvao na „povratak dijalogu uz posredovanje EU“.

Edvard P Džozef, bivši zamenik šefa misije na Kosovu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, rekao je da će, ako Beograd stoji iza paravojne grupe, SAD morati da preispitaju svoj pristup regionu.

„Stvar je u tome da su pozivi na dijalog isprazni sada kada je čitava američka strategija – da se Vučićeva Srbija kultiviše kao ’partner’ – eksplodirala“, rekao je Džozef, sada viši saradnik na školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins. u Vašingtonu.

„Vučićevo poricanje saznanja verodostojno je otprilike koliko i iluzorna politika SAD prema Srbiji“.

Špend Ahmeti, nezavisni kosovski političar i bivši gradonačelnik Prištine, rekao je: „Jasno je da će sledeći dani i nedelje biti napeti. Ovo nije gotovo.

„Mrtve milicije tretirane su kao heroji i to znači da je ovo poziv za više ’heroja’, ali je takođe izvesno da su im sada obezglavljene sposobnosti.

izvor: https://www.danas.rs/svet/gardijan-o-desavanjima-na-kosovu-ako-se-dokaze-da-je-vucic-umesan-to-bi-moglo-da-dovede-do-sankcija-srbiji/

Continue Reading

Trending