Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Bilčik o izborima u Srbiji: Sudovi moraju da se bave neregularnostima

Poslanici u Evropskom parlamentu izglasaće na narednom plenarnom zasedanju početkom februara u Strazburu rezoluciju o izborima u Srbiji. Rezoluciju su pratile i debate u plenumu i na Odboru za spoljne poslove u EP (AFET). Ton poslanika Evropskog parlamenta uglavnom je bio kritičan, a izveštaji domaćih i stranih posmatračkih misija ukazuju na brojne izborne nepravilnosti. Najveće se tiču migracije birača, koje su prema nalazima Crte, bili u tom obimu da su uticale na tesne rezultate izbora u Beogradu

Published

on

Poslanik EP iz redova Evropske narodne partije (EPP) i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže za EWB da ta institucija pridaje veliku važnost onome što se dešava na Zapadnom Balkanu i u Srbiji.

„Očekujem da će rezolucija biti činjenična i da će ponuditi neke sledeće korake u kontekstu onoga što bi trebalo da bude učinjeno.

Ali, za tango je uvek potrebno dvoje. Problemi Srbije ne mogu se rešiti unutar institucija Evropske unije, unutar Evropskog parlamenta. Nadam se da će i Srbija nastaviti dalje i početi sa konstituisanjem svojih sopstvenih institucija“, kaže Bilčik u intervjuu za EWB.

Na konstataciju da opozicija u Srbiji tvrdi da su izbori pokradeni, on navodi da je ovog puta RIK objavio izborne rezultate mnogo brže nego nakon izbora 2022, kada je bilo potrebno više od 90 dana da RIK objavi rezultate.

„Želim da kažem da smo mi bili zaduženi da posmatramo parlamentarne izbore, i bilo je mnogo prigovora i izazova sa procesom glasanja. Međutim, mislim da se sve to mora rešavati putem odgovarajućih kanala. Sudovi i druge institucije moraju se baviti tim pitanjima. Rezultati parlamentarnih izbora su objavljeni i mislim da je vreme da nove institucije počnu sa radom. Srpski parlamentarci trebalo bi da preuzmu svoje mandate, a vlada da se formira. Zemlja treba sve propuste da reši putem odgovarajućih institucionalnih kanala“, ocenio je Bilčik.

Ističe da postoji jedan veliki znak pitanja u vezi sa lokalnim izborima u Beogradu.

„Tu je rezultat bio neizvestan i trenutno postoji politički zastoj. Mislim da je važno da Ustavni sud reši ovaj izazov i da svi relevantni činioci vlasti što otvorenije i transparentnije postupaju, kako bi se osiguralo rešavanje ovih izazova u skladu sa principima pravne države“, ukazao je.

Dodao je da je važno da se obavi institucionalno formiranje parlamenta i nove vlade, „koji bi trebalo da pomognu u rešavanju svih sistemskih nedostataka, kada je reč o izbornom okviru, tako da se uočeni problemi više ne ponove“.

„Moramo i sačekati konačni izveštaj OEBS/ODIHR-a da bismo zaista imali potpunu ocenu onoga što se dogodilo i šta treba ispraviti.
Ali mislim da, što se tiče parlamentarnih izbora, nema vremena za gubljenje. Jer ono što Srbiji ne treba je još jedan period nestabilnosti i krize. Srbija je imala tri izborna ciklusa za tri godine. Za svaku zemlju koja želi da napreduje, neophodan je prostor za reforme i donošenje zakona, prostor za pravilnu diskusiju u institucijama, poput parlamenta. Stoga smatram da je važno da formiranje novoizabranih institucija počne što pre“, poručio je Bilčik.

Upitan šta ako institucije u Srbiji ne budu reagovale na navode o izbornoj krađi i da li bi onda EU trebalo da reaguje, on kaže da je EU angažovana na terenu pomoću njihovih misija i diplomata.

„Angažujemo se i ovde u Evropskom parlamentu. Imali smo i razmenu mišljenja sa Evropskom komisijom i Evropskom službom za spoljne poslove. Evropski parlament usvojiće rezolucije. Pratićemo to i postoji angažovanje. Ali moramo da shvatimo da konačno i odlučujuće rešenje mora biti institucionalno rešeno unutar Srbije“, istakao je.

Dodao je i da od kad je on izvestilac za Srbiju, a to je od 2019, Srbija nije ostvarila značajan napredak ka članstvu u EU, a da bi se on desio potrebno je, prvo, da Srbija ima kredibilnu i stabilnu vladu i parlament koji mogu da sprovode važne domaće reforme u oblasti vladavine prava, demokratije, slobode medija, osnovnih prava, ali i strukturalne institucionalne reforme, a drugo, Srbija mora imati potpuni kredibilitet izbornog procesa i okvira.

„Zato kažem da istrage koje su počele, sudski postupci koji su pokrenuti, i potpuna ocena, uključujući konačni izveštaj ODIHR-a, moraju biti osnova za rešavanje svih problema, tvrdnji i pitanja u vezi sa onim što se dogodilo 17. decembra, i šta se dešavalo od tada. To je izuzetno važno. Mislim da to u svim institucijama u Briselu shvataju. I ponovo, institucionalna rešenja za ova pitanja moraju se sprovesti unutar Srbije. Ako institucije u svom trenutnom stanju ne isporuče to pitanje, onda moraju biti reformisane i promenjene. Daću vam samo jedan primer – Regulatorno telo za elektronske medije (REM). Kao međunarodni posmatrač, bio sam zaista razočaran kada se niko iz REM-a nije sastao sa nama da razgovaramo o kampanji i medijskoj situaciji u Srbiji u periodu pre izbora. Ovo regulatorno telo mora početi da radi. Da bi se to desilo, Srbija treba da počne potpuno da primenjuje i neke nove zakone, uključujući i one medijske. Potrebno je otpočeti sa promenama u načinu rada ovih institucija u Srbiji“, ukazao je Bilčik.

Na pitanje da li misli da bi međunarodna istraga pomogla rešavanje političke krize u zemlji, on ponavlja da primarno institucionalno rešenje mora biti ono koje se postiže unutar same Srbije.

Ana Brnabić tvrdi da je „samo jedno ili dvoje“ tražilo istragu

„Niko u raspravama ni u Evropskom parlamentu, ni u Savetu Evrope nije tražio međunarodnu istragu. Možda je bilo jedan ili dvoje, ali to nije bio preovlađujući stav. Oni su rekli da, ako su postojale nepravilnost, neka ih ispitaju institucije u Srbiji“, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić za televiziju Hepi, prenosi Beta.

Ocenila je da se u rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji „neće pročitati ništa novo“, dodajući da je „neverovatno“ da će EP izglasati tu rezoluciju pre izveštaja o izborima posmatračke misije ODIHR.

izvor: https://n1info.rs/vesti/bilcik-problemi-srbije-se-ne-mogu-resiti-unutar-institucija-eu/

SLOBODNA VOJVODINA

LSV traži od Vlade sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražila je od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Published

on

By

Potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojana Begović podsetila je da je beogradska vlast najavila da će svi učenici u Beogradu, odnosno njihovi roditelji, dobiti po 20.000 dinara, koje će u septembru upotrebiti za kupovinu udžbenika, navodi se u saopštenju.

„Sramotno je da se u Srbiji čak i deca dele na ‘beogradsku’ i ‘onu preostalu’, iako smo navikli da je ova vlast spremna na sve zarad još jednog mandata“, ocenila je ona.

Ona je istakla da su prosečne zarade zaposlenih u Beogradu 30.000 dinara više od državnog proseka, pa je, kako je navela, time još nelogičnije da pomoć dobija bogatiji deo zemlje, a onaj siromašniji ostaje na marginama.

izvor: https://n1info.rs/vesti/lsv-besplatni-udzbenici-ucenici-srbije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“

Published

on

By

Odbornici imaju zakonsko pravo da o svemu budu obavešteni!

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji „Linglong“ da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Želimo da znamo da li gradonačelnik Salapura i njegova administracija svesno krše zakon ili ih na to neko primorava?

Gradonačelnička funkcija je mnogo više od bacanja lopte i šetnje po praznim atletskim stazama.

Salapura mora da kaže jasno i glasno ko traži da se po pitanju „Linglonga“ krši zakon?

On će kao pravno odgovorno lice u Zrenjaninu, sigurno, snositi posledice. Sigurni smo da neće biti i jedini.

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
u Skupštini grada Zrenjanina

izvor: https://vojvodjani.rs/simo-salapura-da-jasno-kaze-ko-ga-primorava-da-po-pitanju-linglonga-krsi-zakon/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0la6XzcFUkrADJglODFkCi8_OnbedKTyqN5EeJSsODsNQ9Gc-RRWCSUBY_aem_AaDgRoD4q-jV0d2Ex59VnSCpKgHaMPrr0FQPo7gm0HqYM3qIW4FMd1AAMEsPgb6IYWCJGPZ3uoBp-lSbJdilCe6h

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Krivim direktno Aleksandra Vučića“: Dinko Gruhonjić nakon verbalnog napada koji je danas doživeo

Univerzitetski profesor i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić danas je ponovo verbalno napadnut na ulici. Hajka protiv njega se vrši već mesecima unazad, tokom kojih je on u konstantnoj izloženosti pretnjama

Published

on

By

Dinka Gruhonjića je oko 13.45 časova, dok se vraćao sa fakulteta, na uglu ulice Fruškogorske i Narodnog fronta u novosadskom naselju Liman, nepoznati muškarac od oko 40 godina počeo da viče „Dinko ustašo“, da ga psuje i da mu preti.

– Kazao je da kad me dohvati šta će biti. Stao sam i izvadio telefon i rekao mu „Hajde da vidimo šta će biti“, krenuo prema njemu i on je krenuo da beži, pobegao je kao i svaki siledžija i kukavica. Prijavili smo to policiji, kao što i sve prijavljujemo, kaže Gruhonjić.

On navodi da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja na ulici koji je doživeo od kako traje hajka na njega. Ranije nije nikad imao neprijatne situacije na ulici, već isključivo primere ljudi koji su mu prilazili na ulici i čestitali na novinarskoj i akademskoj hrabrosti.

– Od kada je počela ova hajka koju su predvodili visoki funcioneri naprednjačkog režima, praćeni režimskim medijima, sada je očigledno da isključivo njihovom ni ja ni moja porodica ne možemo da budemo mirni ni na ulici. Ponoviću po stoti put ako treba, bilo šta što se desi meni ili mojoj porodici krivim direktno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističe Gruhonjić.

Osim što su neke od osoba koje su pretile njemu i Ani Lalić uhapšene, od institucija nisu dobili nikakav odgovor do danas, nisu dobili nikakvu policijsku zaštitu niti informaciju o tome ko je ispisivao grafite po zgradi u kojoj on živi sa svojom porodicom.

– Nastavićemo da se ponašamo kao civilizovana bića i koji poštuju institucije, jer ne želimo da generalizujemo i da kažemo da u policiji i tužilaštvu nema čestitih ljudi, itekako ih ima, samo što su na čelu MUP-a Srbije ljudi koji su sve samo ne dobronamerni, u šta smo se više puta uverili, kaže Gruhonjić.

Navodi da će NDNV i on poštovati institucionalni pristup, a da su dalji koraci njima na čast. Siguran je da će doći vremena kada će arhiva svih pretnji koje su prijavljivali, a koje su ostale navodno nerazjašnjene, imati dokumentarnu ulogu i da će svima koji su ćutali i dopustili „raznoraznim bitangama“ da napadaju novinare i akademike koji su govorili da živimo u nenormalnom društvu sve to doći na naplatu.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dinko-gruhonjic-nakon-napada-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

Trending