Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Beljanski: Isticanje Šešeljeve slike na fasadi može se uzeti kao nedopušten način delovanja stranke

Pano sa likom Vojislava Šešelja, koji već više od decenije visi na fasadi zgrade u kojoj su prostorije Srpske radikalne stranke u centru Novog Sada, predstavlja veliki problem za grad kako zbog činjenice da je reč o osobi osuđenoj za zločine protiv čovečnosti i međunarodnog prava, tako i zbog toga što je Novi Sad ove godine Evropska prestonica kulture

Published

on

Pano sa likom Vojislava Šešelja, koji već više od decenije visi na fasadi zgrade u kojoj su prostorije Srpske radikalne stranke u centru Novog Sada, predstavlja veliki problem za grad kako zbog činjenice da je reč o osobi osuđenoj za zločine protiv čovečnosti i međunarodnog prava, tako i zbog toga što je Novi Sad ove godine Evropska prestonica kulture, upozorio je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) advokat Slobodan Beljanski. On je ocenio da se u ovom slučaju postavlja pitanje da li je reč o jednom od vidova delovanja političke stranke, kao i da li bi takvo delovanje moglo biti zabranjeno.

Podsetimo, na četvorospratnici u širem centru Novom Sada, nadomak zgrade Pokrajinske vlade i Dunavskog parka, godinama stoji pano sa fotografijom predsednika SRS Vojislava Šešelja u megalomanskom formatu.

A nakon ruske agresije na Ukrajinu, od početka aprila ove godine društvo mu prave fotografija predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, kao i zastave jednostrano proglašenih Narodnih republika Lugansk i Donjeck te Ruske Federacije.

Ovaj Šešeljev lik na panou bio je i svojevrsna metaforička slika Novog Sada kao kadar iza bine na kojoj se odvijala ceremonija svečanog otvaranja Evropske prestonice kultute 2022.

„NEOBIČNO JE ŠTO SE TO TOLERIŠE VIŠE OD DECENIJE“

 „U ovom slučaju, mi sad imamo situaciju da je istaknuta slika osobe koja je osuđena za zločine protiv čovečnosti i međunarodnog prava i da su načinom izvršenja tog krivičnog dela pogođene i određene nacionalne zajednice iz Srbije. U nekom širem smislu, to bi se moglo shvatiti kao delovanje stranke koje je na štetu dobrih nacionalnih odnosa i koje može da povređuje politička ili nacionalna osećanja nekih zajednica i grupacija“,ukazao je Beljanski.

On je naveo da prema važećem zakonu u Srbiji partija može biti osnovana ukoliko deluje u skladu sa Ustavom i zakonom i ako to njeno delovanje nije usmereno na kršenje zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava ili na podsticanje i izazivanje rasne, nacionalne i verske netrpeljivosti i mržnje.

„Dakle, ako jeste na to usmereno, onda čak dolazi u obzir i mogućnost zabrane rada takve političke stranke od strane Ustavnog suda ili na predlog ovlašćenog  predlagača“, istakao je Beljanski, dodavši da se u konkretnom slučaju isticanje Šešeljeve slike može uzeti kao način delovanja stranke koji ne bi bio dopušten.

„Teško je naći propis u Krivičnom zakoniku, osim krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, i to u njegovom osnovnom obliku a ne u kvalifikovanom, onom koje ostavlja teške posledice, teško je naći neko drugo krivično delo po kome bi to bilo zabranjeno“, kazao je Beljanski, uz opasku da bi se svakako ovakav postupak mogao kvalifikovati kao neprimeren, a po moralnim kriterijumima i apsolutno nedopušten.

Slobodan Beljanski: Način delovanja stranke koji ne bi bio dopušten. (Foto: N1/screenshot)

Neobično je to što se to toleriše više od jedne decenije, ne znam tačno od kada, ali znam da je to bilo još u vreme kada su demokrate bile na vlasti i nisu ništa preduzimale u tom pogledu, pa se nastavilo, razume se, i sve do današnjeg dana“, napomenuo je on.

Beljanski je napomenuo i da u ovom slučaju nema veze da li je u pitanju imovina grada ili privatna svojina.

„Postavlja se pitanje da li je takva poruka dopuštena ili nije dopuštena. To je stvar koja bi izazvala pravne polemike i sigurno ne bi bilo jedinstvenih stavova od strane pravnika šta to predstavlja, ali jedna od mogućih varijanti u tumačenju je i ovo što sam ja izneo“, zaključio je Beljanski.

Pomenuti prostor (zgrada), inače, pripada Gradu Novom Sadu i Srpska radikalna stranka je, kao i većina stranaka, samo njegov zakupac. U skladu sa odlukom Skupštine grada, političke partije prostore u vlasništvu grada iznajmljuju po simboličnim, neekonomskim cenama.

Prema odluci, koja je poslednji put menjana decembra 2021. godine, detaljno je propisan način i kriterijumi izdavanja prostora u zakup, a političke partije imaju ozbiljne benefite u tom procesu. Na primeru radikala i pomenute zgrade sa Šešeljem na fasadi to izgleda ovako – 1003 kvadratna metra za 510 evra mesečno

POVLAŠĆENI ZAKUPCI CELE ZGRADE OD 2005. GODINE

Naime, prema podacima Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove, koja je nadležna za izdavanje prostora, Srpska radikalna stranka po prvi put je u taj objekat ušla još 2005. godine (kada jegradonačelnica bila Maja Gojković). Ugovor je potpisan 25. februara 2005. godine sa tadašnjim JP „Poslovni prostor“, i po njemu je radikalima na korišćenje dat poslovni prostor kojim raspolaže Grad Novi Sad u poslovnoj zoni 01, na Bulevaru Mihajla Pupina 18, površine od 980,83 m2. Navodi se da se pomenuti prostor sastoji od prizemlja, četiri sprata i podruma, a cena zakupa regulisana je članom 3. Ugovora.

„Za korišćenje zakupljenog poslovnog prostora Zakupac se obavezuje da plaća zakupninu čija je visina utvrđena u iznosu od 46,00 boda po m2 mesečno, što ukupno iznosi 45.188,18 boda mesečno. Vrednost boda u momentu donošenja Odluke Upravnog odbora JP „Poslovni prostor“ broj: 03-606/2002-1 od 24. 02. 2005. godine iznosi 1,46 dinara“, stoji u tom prvom ugovoru koji su potpisali radikali. To u tom momentu iznosi 65.872,54 dinara, odnosno 818 evra (srednja vrednost evra za dan 25. februar 2005. godine iznosila je 80,52 dinara, po kursu Narodne banke Srbije).

Aneks ovog ugovora potpisan je 14. septembra 2009. godine (kada jegradonačelnik Igor Pavličić) i njime je, između ostalog, povećana površina pomenutog prostora sa 980,83 na 1003,21 kvadratna metra, bez detalja odakle tih dodatnih 22 i kusur m2. Uz povećanje prostora, radikalima sledi smanjenje cene zakupa pošto se ona članom 2. aneksa ona utvrđuje na 23 boda po kvadratu, ali se ne precizira kolika je vrednost boda u dinarima.Ukoliko je ista kao u prethodnom ugovoru, radikali onda od septembra 2009. godine za taj prostor plaćaju 23,073,83 boda, odnosno 33.687,79 dinara iliti 360,33 evra po tadašnjem srednjem kursu NBS (93,49 dinara za jedan evro).

Rešenjem Gradskog veća grada Novog Sada broj 46-2/2021-550-II od 31. maja 2021. godine, vrednost boda iznosi 2,59 dinara. To zakup povećava na 59.761, 21 dinara (oko 510 evra).

U Upravi za VOICE potvrđuju da je prethodni ugovor o zakupu istekao 31. decembra 2021 i da je „u toku postupak obnove, odnosno zaključenje novog ugovora o zakupu za predmetni poslovni prostor“.

A u tom prethodnom ugovoru, potpisanom još 21. januara 2019. godine, zakupnina je takođe iznosila 23 boda po kvadratu, dok je vrednost boda već tada bila 2,59 dinara. Tako da po toj računici, SRS celu 2019, 2020, 2021. i dosadašnji deo 2022. godine plaća zakup od pomenutih 510 evra. Takođe, u tom ugovoru je, članom 5. konstatovano da je zakupnina plaćena sve do kraja njegovog važenja, odnosno do 31.12.2021. godine.

Inače, u tom kraju Novog Sada, u oglasima za nekretnine, nije moguće naći ni približno ovako povoljan poslovni prostor.

Veliki je raspon cena, ali i u odnosu na najjeftiniji bi se moglo reći da su radikali povlašćeni, odnosno da grad trpi značajnu štetu. Tako se, na primer, na Bulevaru Mihajla Pupina 1 izdaje poslovni prostor po sličnoj ceni koju plaćaju radikali – 520 evra, ali reč je o 104, a ne 1004 kvadrata. Dva i po puta manji prostor od onog kojim raspolažu radikali, površine 344 m2, u istoj ulici izdaje se za 3.900 evra.

„Reč je o prostoru koji se sastoji od tri nivoa: prizemlja veličine 140 m2, podruma od 120 m2 i galerija koju čine tri kancelarije, kuhinja i kupatilo. Moguć je i dogovor oko cene, a izdaje se isključivo na duži period“, stoji u oglasu za pomenuti prostor.

U obližnjoj ulici Vase Stajića situacija je gotovo identična – poslovni prostor od 175 kvadrata izdaje se za 1.200 evra. U istoj ulici, u novoj zgradi i nenamešten, prostor od 95 kvadrata košta 900 evra, a identičnu sumu treba izdvojiti i za kancelariju od 100 kvadrata u obližnjoj zgradi stare gradnje.

U centru Novog Sada možete iznajmiti i poslovni prostor od 300 kvadrata za 2.500 evra.

„Prostor poseduje centralni deo kao jedan open space prostor i 5 odvojenih prostorija, manji kuhinjski deo i jedan sanitarni čvor. U dvorišnom delu krilo kuće sa dve prostorije i podrum cca 50m2“, stoji u oglasu bez navođenja tačne adrese.

A samo malo dalje od zgrade sa koje se smeši Šešelj, na Keju, možete iznajmiti lokal od 74 kvadrata za 1.000 evra ili drugi od 240 kvadrata za 3.250 evra.

Nije jeftino ni na obodima centra: Podbara – 100 m2 za 650 evra, Bulevar oslobođenja – 52 kvadrata za 450 evra, Spens – 600 kvadrata za 6.000 evra ili Sajmište – 226 kvadrata za 3390 evra.

Naravno, ovde su u pitanju komercijalni ugovori kakve stranke ne zaključuju. Ipak, kada se pogleda pomenuta Odluka, jasno je da bi grad prihodovao značajno više sredstava za prostore u svom vlasništvu ukoliko zakupci ne bi bile političke partije.

DUGOVANJA UPRKOS POVLAŠĆENOM POLOŽAJU

Iako su stranke, kao što se može videti, ozbiljno potpomognute niskim cenama zakupa, čest je slučaj da se ni on ne plaća mesecima, čak i godinama.

Prema podacima Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove, SRS trenutno nema dugovanja na ime zakupa za predmetni poslovni prostor, ali su 2015. godine „Poslovnom prostoru“ dugovali 1,88 miliona, a prema podacima koje je 2017. godine VOICE-u dostavila Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove, radikali su 25. septembra 2017. godine u potpunosti izmirili svoj dug koji je u tom trenutku iznosio 645.421,16 dinara.

Međutim, dug od 1,88 miliona, u momentu kada mesečni zakup iznosi nepunih 400 evra, znači da na vreme nije plaćeno oko 40 mesečnih kirija.

Dodajmo i da je, prema izveštaju Gradske izborne komisije, na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila ove godine, od 331.602 upisna birača u Novom Sadu na glasanje izašlo 62,5 odsto, odnosno 207.225. Od toga, svoj glas radikalima je dalo svega 4.918 Novosađana, što čini 2,4 procenta glasova i SRS smešta ispod cenzusa i van parlamenta.

Dalibor Stupar (VOICE)

izvor: https://autonomija.info/beljanski-isticanje-seseljeve-slike-na-fasadi-moze-se-uzeti-kao-nedopusten-nacin-delovanja-stranke/

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Ruskinja uhapšena zbog podrške „terorističkoj organizaciji“, Nemci je osnovali: Detalji hapšenja zbog državnog udara u Nemačkoj

Nemačka policija sprovela je rano jutros veliku akciju u kojoj je uhapšeno više desetina ljudi zbog sumnje da su planirali državni udar. Nemačka ih tereti za osnivanje “terorističke organizacije”, a među njima se nalazi i državljanin Rusije koji je navodno podržavao organizaciju

Published

on

By

Savezni tužioci su saopštili da je oko 3.000 policajaca izvršilo pretrese na 130 lokacija u 11 od 16 nemačkih država protiv pristalica takozvanog pokreta građana Rajha. Privedena su 22 nemačka državljanina zbog članstva u „terorističkoj organizaciji“, dok je jedan ruski državljanin osumnjičen za podršku organizaciji.

Foto:shutterstock

Pretražene su i kasarne nemačkih jedinica specijalnih snaga KSK u jugozapadnom gradu Kalvu. Jedinica je u prošlosti bila ispitivana zbog navodne umešanosti krajnje desnice nekih vojnika.

Pored Nemačke, jedna osoba je privedena u austrijskom gradu Kicbilu, kao i u italijanskoj Peruđi.

Tužioci su saopštili da su osumnjičeni optuženi da su prošle godine osnovali „terorističku organizaciju sa ciljem da uruše postojeći državni poredak u Nemačkoj i zamene ga sopstvenim oblikom države, koji je već bio u osnivanju“.

izvor: https://nova.rs/vesti/svet/rus-uhapsen-zbog-podrske-teroristickoj-organizaciji-nemci-je-osnovali-detalji-hapsenja-zbog-drzavnog-udara-u-nemackoj/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Krems ne želi u Novi Sad zbog divljanja “firmaša” u Austriji

Rukometni klub Krems ne želi da igra utakmicu protiv Vojvodine, koja je zakazana za subotu u Novom Sadu, zbog incidenta sa huliganima prilikom meča igranog u Austriji

Published

on

By

Kako navode, brutalni neredi i provokacije srpskih navijača protekle subote u Kremsu ne ostavljaju im drugog izbora.

Krems ističe da njihova odluka nije usmerena protiv fer igrača i trenera Vojvodine, čije je ponašanje u Kremsu bilo besprekorno.

“Dočekali smo Vojvodinu i njene fanove raširenih ruku i bili smo veoma razočarani. Veoma nas je razočarala i činjenica da, uprkos eksplicitnim upitima, od predstavnika RK Vojvodine nismo obavešteni, niti prethodno upozoreni na to da su njeni navijači spremni na nasilje, iako je njihov put u Austriji organizovao klub, što je sa naše strane gledišta krajnje nemarno po pitanju bezbednosti naših porodica i navijača”, navodi se u saopštenju kluba.

Na osnovu toga zaključuju da bezbednost i dostojanstvo njihovih igrača, trenera i fanova neće biti obezbeđeno ni na gostujućoj utakmici u Novom Sadu.

“Krems je klub koji se ponosi time što ujedinjuje sve ljude, bez obzira na nacionalno poreklo. Podrazumeva se da se to odnosi i na naše igrače, decu, roditelje ili našu publiku koja ima korene u Srbiji, Mađarskoj, Kosovu, Bosni, Hrvatskoj, Albaniji i Sloveniji”, dodaje se.

Svesni su, kažu, negativnih posledica za sve strane koje su u ovoj situaciju, te da bi njihova odluka mogla da ima negativne posledice po klub.  

“Kada su bezbednost tolikog broja ljudi i poverenje u naš voljeni sport ugroženi, moramo da zauzmemo stav da zaštitimo sve uključene i da se suprotstavimo nasilju i rasizmu”, poručuju u Kremsu.

Sada se čeka odluka Evropske rukometne federacije. 

Vojvodina, između ostalog, može da se pribojava novčane kazne, te odluke da se utakmica protiv Kremsa u Novom Sadu igra pred praznim tribinama.

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Sport/325056/Austrijski-rukometni-klub-nece-doci-u-Novi-Sad-zbog-divljanja-srpskih-huligana.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vučić iz Tirane: O sankcijama Rusiji pitaću narod, vladu, parlament, a pomalo ću i ja da se pitam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je na Samitu EU-Zapadni Balkan bilo reči o uvođenju sankcija Rusiji, po pitanju čega je Srbija jedina zemlja regiona koja ih nije uvela

Published

on

By

Ta tačka našla se i u zvaničnoj deklaraciji, a Vučić je rekao da nije prirodno da Srbija učestvuje u toj politici zbog štete koju bi pretrpela uvođenjem istih.

“Rekao sam da mi imamo svoj stav, ali da smo dobro razumeli poruku EU, odlično sam ja to razumeo i kroz diskusiju osmoro ili devetoro predstavnika EU danas”, rekao je on. Kazao je da je direktno odgovorio na pitanja predstavnika EU i da o tome ne odlučuju oni.

“Pitaću narod u Srbiji, parlament u Srbiji i vladu Srbije, a pomalo ću i ja da se pitam”, rekao je on.

Vučić je kazao da ne može ni “da sedi ni stoji iza deklaracije jer je nije pisao”. “Ali nemam protiv da oni napišu činjenice da mi nismo uveli sankcije. Mogu da se ljutim kad kažu nešto oko KiM što nije činjenica, ali da li mi se ovo sviđa ili ne, ali to je činjenica. Šta sam ja odogovorio, ne mogu o detaljima, ali rekao sam da je taj odnos prema sankcijama odnos prem nama Srbima”, rekao je on.

O nemirima na Kosovu i Metohiji

Vučić je rekao da se samo pita kog dana će neka nova provokacija da se dogodi na severu Kosova i Metohije, te da je dobro da prema dosadašnjim informacijama nema stradalih u nemirima koji su izbili zbog ulaska albanskih izbornih komisija uz kosovsku policiju u opštinske prostorije u Zubinom Potoku, Severnoj Mitrovici i Leposaviću.

“Nažalost zbog njihovih odluka i nepoštovanja Briselskog danas su ponovo suprotno svemu dogovorenom slali policiju na sever. Kao što sam rekao i juče i pre nekoliko dana samo se pitate kada će neka nova provokacija da se dogodi”, kazao je Vučić novinarima u Tirani.

On je rekao da pred nama nije lak i jednostavan period. “Ne znam čime se ti ljudi rukovode. Nije mi jasno zašto žele da izazovu tenzije svake nedelje”, rekao je on i dodao da je važno da sa Albancima pokušamo da dogovorimo sve što može da doprinese da mir bude postignut i održan.

Kako je naveo, kosovska policija je pokušala da upadne u opštinske izborne komisije, da zauzme, zgrade, došlo je do manjih sukoba, snage kosovske policije su se povukle.

Dodaje da veruje da će i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak imati važnu ulogu u smirivanju tenzija na Kosovu i Metohiji.

Podsetimo, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je ranije danas posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da treba nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa i naredne korake u tom procesu, a da sastanak na visokom nivou sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kurtijem očekuje za nekoliko nedelja u Briselu.

Vučić je novinarki iz Hrvatske ukazao da kosovski policajci po Briselskom sporazumu samo u saglasnosti sa četiri gradonačelnika mogu da dođu na sever. „Nikoga nisu pitali. Ali reći će da su podneli ostavke (srpski policajci), iako dok se ne izaberu drugi oni vrše dužnost. Nisu očigledno informisali ni Kfor. Pokušali su da upadnu u zgrade opštinskih izbornih komisija i građani su se pobunili“, pojasnio je Vučić.

“Francusko-nemački predlog nije poboljšan u delu najvažnijem za nas”

Vučić je rekao da novi tekst francusko-nemačkog predloga koji su Beograd i Prišitna dobili u odnosu na prethodni nije poboljšan u onome što je navažnije za Srbiju. “Nisu izašli u susret onome što je traženo”, rekao je onodgovarajući na pitanja novinara u Tirani na pitanje da kaže nešto više o novoj verziji francusko-nemačkom predogu, dostavljenom Beogradu

“Mi smo spremni da razgovaramo, ništa ne odbijamo unapred, osim što smo nedvosmisleno jasno stavili do znanja šta su naše crvene linije i šta nismo spremni da privatimo”, kazao je on i dodao da nije problem da se sretne sa Kurtijem, samo je problem može li doći do nekog rešenja.

Vučić pred novinarima u Tirani nakon Samita

On je kazao da ne može da kaže da je 100 odsto za ili 100 odsto protiv predloga Francuske, Nemačke i EU o normalizaciji odnosa s Kosovom.

“Nema sumnje da ćemo morati da radimo veoma teško u budućnosti kako bismo postigli kompsomis. Pravi problem nije kada ćemo se sastati sa Kurtijem, jer ćemo se sresti kad god EU to predloži, pravi problem je šta može da bude da bude sadržaj tog kompromisnog rešenja”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je izjava predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani da se on rukovodi političkim razmišljanjem iz prošlosti uobičajena priča. Podsetimo, Osmani je rekla da je tzv. Kosovo spremno da pruži ruku saradnje, iako se on (Vučić) rukovodi političkim razmišljanjem iz prošlosti a da je takvo razmišljanje vodilo Jugoslaviju u ratove.

“Slušao sam to i danas na Samitu, to je uobičajeno. Svako ko nije za to da juče prizna nezavisnost Kosova, ovo govorim metaforično, taj je čovek prošlosti, to su ljudi koji se oslanjaju na prošlost, a valjda su ljudi budućnosti oni koji bi da učine sve što oni žele”, kazao je Vučić. Predsednik ponavlja da je to uobičajen narativ, koji nije nimalo promenjen. Kako kaže, dobro je da Osmani nije dodala da mu je ruski predsednik Vladimir Putin naredio da ode u Tiranu pošto su devet meseci pričali kako će Srbija da napada sve po Balkanu po Putinovom nalogu. “Tako da ovo mu dođe kao lepši deo priče”, rekao je.

“Nije bila greška što smo učestvovali na Samitu”

On je nakon sastanaka na Samitu EU-Zapadni Balkan kazao da je najveća vrednost susreta upravo to što su otvorenije, iskrenije i poštenije razgovarali.

“Zadovoljan sam što sam imao priliku da čujem i saslušam sve druge i imao sam sreću da sam govorio poslednji, tako da sam mogao da sagledam i šta su svi drugi sa Zapadnog Balkana govorili i da iznesem naše strahove, probleme i naša očekivanja”, rekao je on i dodao da nije greška što je prisustvovao u Tirani, već je bilo veoma dobro.

On je novinarima u Tirani rekao da su na Samitu lideri govorili i o strateškim pitanjima, o svemu onome što je pred nama, usklađivanju vizne politike.

“O mnogo tema smo razgovorali, mnogo toga je pred nama, naravno energetika je u neku ruku bila dominantna, razume se da smo bili tema po pitanju neuvođenja sankcija. Govorio sam ono što govorim i našem narodu, govorio sam jezikom bez uvijanja, ukazivao na dokumenta i činjenice. Mene nije sramota da kažem da sam u svojoj prvoj proceni napravio grešku i drago mi je da je ona ispravljena”, rekao je Vučić.

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/71145/vucic-iz-tirane-o-sankcijama-rusiji-pitacu-narod-vladu-parlament-a-pomalo-cu-i-ja-da-se-pitam/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Mađarska blokirala pomoć EU Ukrajini, stižu reakcije iz EU: “To je poklon Putinu”

Zvaničnici EU obećali su da će Ukrajini osigurati 18 milijardi evra finansijske pomoći nakon što je Mađarska stavila veto na dodeljivanje tih sredstava. Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je novinarima da EU mora održati svoja obećanja Ukrajini

Published

on

By

“Ukrajina je u ratu. Očajnički treba našu pomoć i jednostavno ne možemo dopustiti da jedna država članica ukine ili odgodi ovu finansijsku pomoć”, kazao je Dombrovskis

Podsjetimo, EU je obećala osigurati 18 milijardi eura zajmova Kijevu, no Mađarska je danas na sastanku ministara financija država članica EU to blokirala pokušavajući isposlovati da joj se odobre sredstva iz kohezijskih fondova i mehanizma za oporavak od pandemije.

“Novac će ići u Ukrajinu; ili će sudjelovati 27 ili 26 država članica”

Nakon što je Mađarska odbila dati suglasnost za makroekonomsku pomoć Ukrajini, češko predsjedništvo je odlučilo skinuti s dnevnog reda cijeli paket. “Nismo mogli usvojiti paket u cjelini, ali nismo obeshrabreni. Naša je ambicija i dalje da u siječnju počnemo isplaćivati pomoć Ukrajini”, izjavio je češki ministar financija Zbynek Stanjura.

“Novac će ići u Ukrajinu; ili će sudjelovati 27 ili 26 država članica. Moramo moći poslati novac Ukrajini”, dodao je

Europarlamentarac Daniel Freund, česti kritičar mađarske vlade, optužio je Orbana da je kao nitko do sada zlorabio pravo veta.

“EU će naći načina da podupre Ukrajinu čak i bez Mađarske. Ali to znači više vremena, više truda, više troškova. Viktor Orban danas nije mogao Putinu dati ljepši poklon”, kazao je Freund.

Johannes Hahn: Komisija će pokušati već do sljedećeg mjeseca naći rješenje za Ukrajinu

Sada se razmatra mogućnost sazivanja izvanrednog sastanka ministara financija, neki spominju sljedeći ponedjeljak, 12. prosinca. Ako situacija eskalira, ne isključuje se mogućnost ni da se to pitanje nađe na dnevnom redu summita čelnika EU 15. i 16. prosinca.

Povjerenik za proračun Johannes Hahn rekao je da će Komisija pokušati već do sljedećeg mjeseca naći rješenje za Ukrajinu, možda kroz mehanizam pojačane suradnje, što je jedan od načina da se izbjegne veto. Ali u tom slučaju države članice trebale bi dati jamstva u svojim nacionalnim proračunima, a za to je u pojedinim državama potrebna odluka njihovih parlamenata, što može potrajati.

Odluku o prijedlogu da se Mađarskoj zamrznu sredstva treba donijeti najkasnije do 19. prosinca. Komisija je predložila da se Mađarskoj obustavi 65 posto sredstava iz tri operativna programa u okviru kohezijske politike, u iznosu od 7.5 milijardi eura.

Mađarski nacionalni plan oporavka

Istodobno, Komisija je predložila da se odobri mađarski nacionalni plan za oporavak i otpornost, koji se financira iz posebnog programa osmišljenog za suočavanje s posljedicama pandemije, ali da se isplata sredstava uvjetuje provedbom 27 ključnih etapa iz toga plana.

Za odluku o zamrzavanju 7.5 milijardi eura u okviru novog mehanizma, prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštovanjem vladavine prava, potrebna je kvalificirana većina, što znači da za to mora glasati najmanje 15 država članica koje čine 65 posto ukupnog stanovništva EU.

Prema diplomatskim izvorima, Francuska i Njemačka nastoje sniziti iznos koji bi se zamrznuo, uz obrazloženje da je Mađarska u međuvremenu provela neke reforme. Sa zamrzavanjem sredstava ne slaže se ni dio zemalja srednje i istočne Europe, a to bi moglo značiti da ne postoji potrebna kvalificirana većina za odluku.

Mnogi ističu da bi bila potpuna katastrofa ako prvi pokušaj korištenja mehanizma uvjetovanosti ne dobije potrebnu kvalificiranu većinu jer bi to značilo propast golemih napora uloženih da se taj mehanizam, čija je svrha spriječiti odstupanje od demokratskih standarda i vrijednosti, uopće usvoji.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SSP: Novi Sad da finansijski pomogne studente

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Novom Sadu zatražio je danas od nadležnih da podrže svakog studenta koji je na budžetu i prvi put upisuje narednu godinu fakulteta, sa 100 evra mesečno

Published

on

By

Kako je naveo Vladimir Vrsajkov iz tog odbora, “ukoliko se nastavi divljanje cena nekretnina i iznajmljivanja stanova”, postoji ozbiljna pretnja da će univerzitetski grad Novi Sad ostati bez značajnog broja studenata, a mnogi mladi izgubiti šansu da se školuju.

“Posebno će biti pogođeni studenti koji su i pored svojih dobih rezultata izgubili pravo na dom”, naveo je Vrsajkov.

On je podsetio da je u Novom Sadu poslednjih godinu dana došlo do “abnormalnog rasta cena na tržištu” te da stan koji se nekada mogao iznajmiti za oko 120 evra sada staje 250 i više, zbog čega postoji opasnost da će, ako se divljanje cena stanova nastavi, studirati samo bogati.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/ssp-novi-sad-da-finansijski-pomogne-studente/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Poručujemo Ivici Dačiću da nas neće vratiti u crne devedesete godine

Novi Sad, 06. decembar 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine sigurna je da lider SPS Ivica Dačić priziva novu krizu, jer Vlada u kojoj i sam sedi nije sposobna da rešava probleme koji se nagomilavaju, pa im je potreban izgovor za izraženu nesposobnost

Published

on

By

Dačićeva izjava da je prednost Srbije što ne zna da živi bez krize i da joj to daje snagu je obično smejanje u lice građanima naše zemlje.

Miloševićeva vlast, kojoj je Dačić služio kao portparol, unizila je i ponizila Srbiju. Građani Srbije su zbog politike te vlasti 1993. godine i zvanično bili najsiromašniji u Evropi. Milošević je tada po bivšoj Jugoslaviji vodio ratove, uništavao sela, gradove, fabrike i ljudske živote. Deca su u Srbiji, tada, i bukvalno gladovala.

Nismo vam zaboravili staru deviznu štednju, Jezdu, Dafinu, inflaciju od milijardu posto, restrikcije, mračne kuće i stanove, nestašice svega i svačega, plate od pet nemačkih maraka, mafijaše koji su slobodno ubijali po ulicama…

Vi ste zaboravili, jer za vas krize i nije bilo. Znam da je rat nekima i brat. Miloševiću i njegovoj bratiji je bio.

Danas možete da se smejete krizama u koje ste nas uveli jer je izostala lustracija posle Petog oktobra 2000. godine.

Da je tada poslušana LSV, i da su odgovarali svi oni koji su devedesetih godina uništavali zemlju, danas niko ne bi izjavljivao da bilo kakva kriza daje snagu.

Ne, svaka kriza je katastrofa i protiv toga se treba boriti odgovornom politikom, koja će sprečiti loše posledice po građane.

Predsednik

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Bojan Kostreš

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17646

Continue Reading

Trending