Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Ana Dević: Vojvođanski identitet kao kategorija u popisu bi bio revolucionarni potez

Bilo bi pragmatično označiti ga kao manjinski, a ne regionalni

Published

on

Podrška javnog mnjenja autonomiji Vojvodine svake godine je sve manja, taj pad korespondira sa padom podrške priključenju Srbije Evropskoj uniji, a sve zajedno je uslovljeno brojnim faktorima, između ostalog i time što su pitanja položaja i finansiranja AP Vojvodine sklonjena iz javnog diskursa postavljanjem drugih prioriteta i izostankom pritisaka iz Evropske unije, ocenila je politič​ka sociološkinja Ana Dević.

U intervjuu za Autonomiju, Dević, koja je od 2021. viša naučna saradnica i stipendistkinja projekta „Dimenzije evropeizacije“ Centra za jugoistočne studije Univerziteta u Gracu, kao jedan od razloga za sklanjanje pitanja Vojvodine sa dnevnog reda navodi nemoć takozvanih “autonomaških” stranaka, podsećajući na upadljivu nesrazmeru između procenta građana koji su nezadovoljni postojećim statusom Pokrajine i procenata glasova koje na izborima dobijaju te “autonomaške” stranke.

– Nemamo dovoljno saznanja o tome otkuda manjak poverenja u programe tih stranaka, ali možemo nagađati ako vidimo šta je učinjeno tokom decenija da se donese Zakon o finansiranju APV. S druge strane, moguće je i da građani nisu sigurni šta bi povećanje fiskalne autonomije stvarno značilo za poboljšanje njihove ekonomske situacije i veću brigu o javnim dobrima. Rarazlozi za opadanje entuzijazma za pridruživanje Evropskoj uniji su slične prirode. Uz to, moguće je i da veći broj građana sve manje veruje da će se Srbija pridružiti EU u skorijoj budućnosti, ukazala je Ana Dević.

Preovlađujući stav u javnosti uvek je bio da je položaj Vojvodine zapravo test demokratičnosti Srbije i pravi pokazatelj njenog evropskog opredeljenja. Da li danas, posmatrano iz tog ugla, vidite jasno evropsko opredeljenje Srbije?

– Izreke o Vojvodini kao merilu unutrašnje demokratičnosti Srbije i evropskog opredeljenja su toliko puta ponavljane, pre svega u diskursu “autonomaških” partija, da su se ispraznile od sadržaja s obzirom na gorepomenuto izostajanje volje da se donesu novi zakoni. Od početka 1990-ih, koncepcija subjektiviteta Vojvodine je postala veoma sofisticirana u govoru onih koji se za njega formalno zalažu, ali je, gledajući rezultate rada političkih partija, (p)ostao samo to – razrađena definicija za uski krug.

Godinama je u svim izveštajima EK posebno apostrofirano da je neophodno zakonom regulisati finansiranje Vojvodine. Poslednjih par godina se ova tema jedva pominje, iako ista formulacija stoji u svakom izveštaju, pa i najnovijem. Je li to znak da je EU izgubila iz svoje agende ovo pitanje?

– Prema mom znanju i sećanju, poslednji put se Evropska komisija oglašavala u vezi sa  Zakonom o finansiranju Vojvodine pre više od pet godina. 2015. je portparolka Komisije Maja Kocijančič izjavila da se od Srbje “očekuje” da usvoji Zakon prema propisu iz Ustava Republike Srbije (iz 2006.). Tada je navedeno i da je usvajanje Zakona veoma značajno i za napredovanje u pregovorima o Poglavlju 23 o pravosuđu (otvoreno je 2016. godine), te da se moraju intenzivirati konsultacije sa lokalnim vlastima kod donošenja novog zakonodavstva sa lokalnim posledicama. Naredne godine su poslanici Evropskog parlamenta usvojili Rezoluciju o Srbiji u kojoj se, između ostalog, Srbiji “preporučivalo” da “ne umanjuje” autonomiju Vojvodine, te da se Zakon o finansiranju Vojvodine treba usvojiti bez odlaganja. Kako se od tada ne čuju opomene, izgleda da se briga za Vojvodinu istopila u opštim frazama o autonomiji Pokrajine kao “suverenoj odluci Srbije” i poštovanju vladavine prava kao uslovu pridruživanja. Slažem se sa Vama da je pitanje naizgled napušteno za sada: u pitanju su drugi prioriteti.

A šta vidite kao osnovni problem u vezi sa finansiranjem AP Vojvodine i kako ga rešiti?

– Pre svega, to je činjenica da Zakon o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine nije donet uprkos tome što se to moralo dogoditi dve godine nakon usvajanja Ustava 2006. godine. Reč je o kršenju Ustava, protiv čega su protestovale “autonomaške” stranke, a Liga socijaldemokrata Vojvodine je 2019. godine podnela Skupštini Srbije predlog Zakona o finansiranju APV koji je odbijen. Nastavlja se situacija u kojoj Vojvodina svake godine dobija iz budžeta manje od Ustavom predviđenih i garantovanih sedam procenata. Zakon o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, usvojen 2009. godine, je trebalo da bude odskočna daska za Zakon o finansiranju, ali sve do današnjeg dana važi stav, poslednji put iznesen u decembru 2020. godine, prema koalicionom sporazumu Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, da Zakon o nadležnostima treba prvo podvrgnuti izmenama i dopunama.

Nedavno ste održali predavanje o ukidanju autonomije i posledicama koje je Vojvodina trpela od kraja osamdesetih do danas. Mislite li da mlade generacije uopšte razumeju koncept autonomije Vojvodine, odnosno decentralizacije zemlje i kako im to pitanje približiti?

– Najjednostavniji odgovor na pitanje “Zašto ne razumeju?” bi možda bio pogled u sadržaj udžbenika srednjih škola i sadržaj predavanja o regionalizmu i federalnim ustrojstvima na fakultetima političkih i drugih društvenih nauka i ekonomije. Ne verujem da je recentna društvena i politička istorija Vojvodine važno poglavlje u kurikulumima našeg obrazovanja – to važi i za istoriju Jugoslavije i Srbije uopšte od kraja 1980-ih. Povezivanje sadržaja nastavnih jedinica sa stvarnim životom i skorijom istorijom je jedan put, a poboljšanje medijskih sadržaja drugi. I jedno i drugo izgledaju u ovom trenutku utopijski.

Kakve snage su, po Vašem mišljenju, potrebne da bi se zaista oživela ideja, a zatim i izborila autonomija Vojvodine? Koliko je to komplikovano u državi u kojoj imate samo jednu regionalnu skupštinu?

– Pitanje prevazilazi problem manjkavosti programa i učmalosti političkih stranaka koje svoje programe ne vezuju za akcije. Svakako da bi veći broj skupštinskih tela moglo biti rešenje, ali nije najbitniji početni korak. Verujem da bi jasnija orijentacija u levo političkih stranaka, sa jasnim insistiranjem na principima solidarnosti, s jedne, i na ravnopravnosti administrativnih jedinica (postoje naznake levičarske agende kod ekoloških pokreta) donela i oživljavanje konkretnih koraka za autonomiju.

U aprilu predstoji novi popis stanovništva. Pre par meseci se podigla velika bura oko zahteva da se dozvoli mogućnost da se građani nacionalno izjasne kao Vojvođani, umesto da kao do sada to bude regionalna pripadnost. Koliko je ovo pitanje uopšte relevantno, s obzirom na to kakav je zaista položaj Vojvodine i koliko prečih pitanja treba rešiti? Je li to samo politički marketing?

– U trenutnoj konstelaciji, vojvođanski identitet kao kategorija u popisu bi bio revolucionarni potez. Ja bih se svakako tako izjasnila, najviše zbog želje za provociranjem nacionalista, monarhista i druge birane desnice. Bilo bi najinteresantnije videti koliko će stranke i nevladina udruženja koji su ovaj zahtev podneli biti uporne i nastaviti da traže nadležna tela i zakone za odluku o novoj kategoriji popisa (nakon inicijalnih odbijanja i prebacivanja nadležnosti). Ako se inicijativa ugasi – ostaje politički marketing. Bilo bi pragmatično, a i politički simbolično, označiti vojvođanski identitet kao manjinski, ne regionalni.

Dalibor Stupar (Autonomija, foto: privatna arhiva)

izvor: https://www.autonomija.info/ana-devic-vojvodjanski-identitet-kao-kategorija-u-popisu-bi-bio-revolucionarni-potez.html

SLOBODNA VOJVODINA

LSV-Vojvođani: Zašto se seku drva u priobalju Kanala DTD kod Mihajlova

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani postavila je danas pitanje nadležnima u Javnom vodoprivednom preduzeću Vode Vojvodine, kao i predstavnicima lokalne samouprave u Zrenjaninu, zašto se izvodi masovna seča drva u okolini Mihajlova, odnosno u priobalju Kanala Dunav-Tisa-Dunav (DTD)

Published

on

By

“Meštani su veoma zabrinuti, jer se radi o mestu koje je omiljeno izletište generacija Mihajlovčana, ali i stanovnika susednih mesta”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se meštani nadaju se da će veoma brzo dobiti odgovore od nadležnih.

(Autonomija/Beta, foto: LSV-Vojvođani)

izvor: https://autonomija.info/lsv-vojvodjani-zasto-se-seku-drva-u-priobalju-kanala-dtd-kod-mihajlova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV-Vojvođani: Salapura se sramoti antifašističke borbe i časne istorije Zrenjanina

Zrenjanin, 2. oktobar 2023 – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je sramotno što se naprednjačka vlast u Zrenjaninu, na čelu sa gradonačelnikom Simom Salapurom, srami antifašizma i na nedostojan način obeležava Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Published

on

By

Sramotno je što je Salapura odlučio da današnji praznik obeleži kršenjem Statuta grada Zrenjanina, kao i Odluke o ustanovljavanju gradskih praznika, nagrada, javnih priznanja i zvanja počasnog građanina grada Zrenjanina.

U članu II navedene odluke stoji da je Drugi oktobar jedan od praznika grada, a u članu III da se praznik obeležava svečanom akademijom.

Možda je on danas na nekoj akademiji Srpske napredne stranke ili snima neku neki novu marketinšku „šarenu lažu“, ali akademije posvećene slavnoj antifašističkoj borbi naših predaka nije bilo.

Salapura, sem što krši Ustav Srbije, sada to radi i sa propisima grada Zrenjanina i jasno je da njemu nije mesto ne čelnoj funkciji našeg grada.

Istorija Zrenjanina je i bogata, i časna, i slavna.Nje se ne treba stideti! Njom se treba ponositi.

Gradski odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Zrenjanin

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17883

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Država zaboravila tetkice i domare: Težak položaj nenastavnog osoblja u školama

Punih 20 godina traje borba nenastavnog osoblja zaposlenog u osnovnim i srednjim školama za poboljšanje materijalnog položaja

Published

on

By

U svim dosadašnjim razgovorima sa vlastima mnogo puta su bili zaboravljeni. Utisak je da su i u aktuelnim pregovorima sa Vladom Srbije ostali na margini jer njihovih zahteva nema na spisku koji je posle protesta zaposlenih u obrazovanju predat u Nemanjinoj 11.

A upravo je na tom protestu Nebojša Lazić, iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, ukazao da se korekcija koeficijenata nenastavnog osoblja koje radi u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika odlaže duže od decenije.

– Od 2012. godine svaki put kada se povećavala plata u prosveti vannastavno osoblje je bilo izostavljeno. Minimalna cena rada je povećavana pet puta tako da su zaposleni sa III, IV i V stepenom stručne spreme dospeli ispod minimalca, pa je njihove zarade do minimalne dotirala država – rekao je Lazić na protestu održanom 26. septembra u Beogradu.

Nedavna izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, pomenutim zaposlenim u obrazovanju nije donela ništa.

– Novom uredbom smo svi stavljeni na minimalac što je neprihvatljivo za stručnu spremu koju imamo i složenost posla koji obavljamo – ukazuje Lazić, ilustrujući to podatkom da je po novoj uredbi raspon koeficijenata od prvog stepena (spremačica) do petog (domar, majstor na održavanju i kuvar sa petim stepenom) od 9,30 do 9,38.

On podseća da je korekcija koeficijenata tražena još 2013, u vreme dok je ministar prosvete bio Žarko Obradović, ali da odgovora nije bilo.

Potom je predstavnicima nenastavnog osoblja 2017. tadašnji ministar Mladen Šarčević obećao da će koeficijenti biti izmenjeni, predlažući da škole iz sopstvenih sredstava povećaju platu ovoj kategoriji zaposlenih do 30 odsto. Ni to se nije obistinilo jer mnoge škole nemaju sopstvene prihode, a u nekim koje ih imaju direktori nisu bili voljni da postupe po Šarčevićevoj sugestiji budući da nije bila obavezujuća.

– Sve što je tada obećano i rečeno nikada nije ispunjeno. Dvadeset godina se priča o platnim razredima, oni nikad neće biti uvedeni, jer su za to potrebne velike pare koje država nema. Pre tri godine smo bili smo kod premijerke Ane Brnabić i tada je obećala da će majstor održavanja, blagajnik i administrativni radnik sa četvrtim i sa petim stepenom biti po koeficijentima izjednačeni sa četvrtim i petim stepenom nastavnog osoblja. To je naš prvi zahtev da bi se ispravila dugogodišnja nepravda – navodi Lazić.

U narednom koraku, dodaje naš sagovornik, sindikat traži da se zaposleni sa II, III, IV i V stepenom stručnosti po koeficijentima i plati izjednače sa onima koji imaju istu stručnu spremu, a rade u javnom sektoru i finansiraju se iz budžeta. Takođe, „tetkice“ bi trebalo da se izjednače sa koleginicama iz javnog sektora, budući da su sada plate nejednake.

Na spisku zahteva sindikata je i da se uvede prekovremeni rad za vannastavno osoblje u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika.

– Majstori na održavanju, domari zbog čestih kvarova i havarija na vodovodnim cevima, curenju radijatora i kvarovima na elektroinstalacijama vrlo često dolaze van svog radnog vremena vikendom i državnim praznicima. Takođe se vikendom često održavaju seminari, probni završni, završni i prijemni ispiti. Zbog toga tražimo da se za vannastavno osoblje uvede prekovremeni rad do 22 sata, noćni rad posle 22 časa, kao i rad vikendom i praznicima. U svim javnim službama u javnom sektoru postoji prekovremeni rad koji se dodatno plaća, što tražimo da se uvede i u obrazovanju – kaže Lazić.

On najavljuje da će o zahtevima vannastavnog osoblja sindikat u narednom periodu obavestiti premijerku i ministarku prosvete, sa kojom će tražiti i da se sastanu.

Čiste za svima

Nebojša Lazić napominje da su zaposleni dodatno opterećeni jer moraju da čiste i održavaju fiskulturne sale koje škole izdaju korisnicima i sportskim klubovima, ali za taj posao nisu plaćeni.

– Mi smo dužni da sale održavamo i čistimo za školsku decu, a ne za klubove – poručuje Lazić.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/tetkice-domari-nenastavno-osoblje-skola/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hiljade građana na protestu u Varšavi, opozicija najavljuje veliku promenu

Hiljade ljudi se okupilo danas na opozicionom mitingu u centru Varšave, dve nedelje uoči izbora za koje liberalna Građanska platforma (PO) kaže da bi mogli da budu odlučujući kada je reč o budućnosti zemlje u Evropskoj uniji i njenoj demokratičnosti

Published

on

By

“Dolazi velika promena. Ovo je znak ponovnog rođenja Poljske”, rekao je lider PO Donald Tusk okupljenima na centralnom trgu u Varšavi, prenosi Rojters.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, upozorio je da bi vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) mogla da izvede Poljsku iz Evropske unije, a izbore je okarakterisao kao ključne za prava manjina i žena.

Britanska agencija navodi da veliki broj okupljenih nosi zastave Poljske i Evropske unije, te da se opozicija nada da će današnji marš postati najveći u poslednjih nekoliko decenija i da će podstaći birače da učestvuju na izborima.

“Svi ulažu u radna mesta, u borbu protiv klimatske katastrofe, a nama je uskraćen novac jer je neko odlučio da uništi demokratiju u Poljskoj”, rekao je gradonačelnik Varšave Rafal Tržaskovski na mitingu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi PiS mogao da pobedi na izborima, ali da će teško formirati vladajuću koaliciju zbog velikog nezadovoljstva usled rasta cena i zabrinutosti zbog, kako Rojters navodi, erozije demokratskih principa.

Parlamentarni izbori u Poljskoj zakazani su za 15. oktobar.

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/101056/hiljade-gradana-na-protestu-u-varsavi-opozicija-najavljuje-veliku-promenu/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvodina gubi jezičku šarolikost: Sve manje đaka u odeljenjima manjinskih nacionalnih zajednica

U odeljenjima u Vojvodini u kojima se školuju učenici na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica svake godine sve je manje prvaka

Published

on

By

Vojvodina tako polako gubi jedno od svojih najvećih odlika – jezičku šarolikost.

U Vojvodini nije bilo retko da se po gradovima i selima pozdravlja i na tri, četiri jezika. Čuli bi se tu srpski, mađarski, nemački, slovački, pa tako redom. Uvek se ponešto znalo iz jezika komšija iz druge nacionalne zajednice. Tako se naviklo, piše Danas.

Ipak, u mogućoj budućnosti, pojedini jezici ovde se više neće govoriti. Zbog ubrzanog iseljavanja stanovništva, pogotovo nacionalnih manjina, sve je manje ljudi koji u Vojvodini pričaju jezicima koji su ovde postojali od kada je i krenulo naseljavanje ovog dela Evrope.

Većina Slovaka, Rumuna, Hrvata ili Mađara u Vojvodini ima pasoše Evropske unije, što im olakšava migracije.

Ne zaboravimo da su se u Vojvodini, pre samo par vekova na nekim mestima govorili francuski i španski, ali te nacionalne zajednice nisu uspele da opstanu na ovom prostoru.

Koordinatorka Odbora za obrazovanje pri Nacionalnom savetu slovačke nacinalne manjine Svetlana Zolnjan kaže da je pre deset godina u slovačkim odeljenjima u osnovnim školama bilo oko 3.400 učenika, a sada ih je tek 2.400. Za deset godina kako ističe, izgubili su 1.000 učenika, što je čitava jedna osnovna škola.

Inače, u 17 škola u Vojvodini može se pohađati nastava na slovačkom jeziku, a ukupan broj odeljenja je 134 u osnovnim školama, zajedno sa kombinovanim odeljenjima. Više od polovine škola u kojima postoji nastava na slovačkom ima manje od 15 đaka, koliko je minimalno propisano po zakonu.

Razlog je odlazak stanovništva. Što se tiče slovačke nacionalne manjine, pre svega ljudi odlaze u Slovačku, ali i druge zemlje. Nacionalni savet nema kompetencije da reši ekonomska pitanja. Pokušavamo da stipendiramo učenike i da im na razne druge načine olakšamo školovanje, ali nažalost taj efekat je jako slab”, izjavila je ona.

U srednjim školama na slovačkom jeziku može se učiti u dve gimnazije u Kovačici i Bačkom Petrovcu, jednoj tehničkoj školi i medicinskoj školi u Novom Sadu, na smeru medicinska sestra.

Ukupno u svim odeljenjima upisano je 102 učenika u prvi razred. Nacionalni savet daje neku finasijsku podršku tim učenicima kao i Matica slovačka. Deca dobijaju kompjutere, starije srednjojškolce stipendiramo, kao i studente koji se posvete oblastima prosvete, informisanja i kulture, kako bi na taj način obezbedili stručni kadar za škole i lokalne samouprave. U novosadskoj Predškolskoj ustanovi ‘Radosno detinjstvo’ imamo jedno predškolsko odeljenje koje je slovačkom jeziku“, nastavila je ona.

Na području grada Zrenjanina broj mađarskih odeljenja je ostao na nivou prethodne školske godine, ali je broj dece smanjen. U jedinoj gradskoj osnovnoj školi na mađarskom jeziku samo jedan đak prvak počinje školu 1. septembra.

Najveća dvojezična osnovna škola u Zrenjaninu, osnovna škola “Servo Mihalj” u Mužlji školsku godinu počinje sa 510 učenika u dve školske zgrade. Broj đaka je ostao na prošlogodišnjem nivou, ali je ove godine upisano manje mađarskih đaka prvaka.

“Očekujemo 15 prvaka na mađarskom jeziku, oni će biti smešteni u dva odeljenja, u centralnoj zgradi biće samostalno odeljenje sa 12 učenika, a u tzv. spoljnjoj zgradi kombinovano. Sedmoro dece je manje nego prošle godine što se tiče prvaka“, rekao je Atila Molnar, direktor osnovne škole “Servo Mihalj” u Mužlji za Panon televiziju.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/354283/Vojvodina-gubi-jezicku-sarolikost-Sve-manje-djaka-u-odeljenjima-manjinskih-nacionalnih-zajednica.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šormaz o pokretu koji je formirao sa Mihajlović i Pak: Idemo na izbore, Srbija protiv nasilja je smešna, a desnica je Vučićeva

Formirali smo pokret “Uvek za Srbiju” još ranije ali smo čekali pravi trenutak da to objavimo. Imamo dosta članova, kontakata i organizacija, poznatih ljudi, koji su sa nama… Učestvovaćemo na izborima – kaže za Danas Dragan Šormaz, bivši funkcioner SNS, koji je zajedno sa bivšim funkcionerkama naprednjaka – Zoranom Mihajlović i Stanislavom Pak, oformio novu političku organizaciju uoči najavljenih prevremenih izbora

Published

on

By

Na pitanje koje su to organizacije i ličnosti koje su se pridružile novonastalom pokretu čiji su lideri bivši naprednjaci, sagovornik Danasa nije hteo da odgovori.

Rade Basta, bivši ministar privrede iz redova koalicije SPS-JS, neće biti u ovom pokretu, naznačava Dragan Šormaz.

– Bićete svi iznenađeni kada budete videli ko će sve biti na našoj listi za izbore. Ali, neću sada da otkrivam. Do raspisivanja izbora ima još dosta vremena… Sve do početka novembra. Uostalom, ko zna da li će i biti raspisani? Ko zna da li će Vučić biti predsednik tada? – kaže Šormaz.

Prema njegovim rečima, ne bi bilo iznenađenje da Aleksandar Vučić sutra padne, s obzirom na to da je priznao krivicu za tragediju u mestu Banjska na severu Kosova.

– Onda bi Vučić morao da podnese ostavku – kaže Šormaz.

Ja sam NATO lobista a Vučić priča sa njima svakog dana?

Kako naznačava, Aleksandar Vučić je odgovoran za svu tragediju iako je Radoičić priznao krivicu.

– Radoičić nije radio sam – i to nije moje ubeđenje – to je tako. Aleksandar Vučić je kriv za sve što se dešava u Srbiji. To ne pričam zato što sam ja nešto ljut na njega. Ja sam se sa njim razišao upravo zbog tih stvari, jer nisam više to mogao da podnesem – kaže Šormaz.

– Aleksandar Vučić je kriv za inflaciju, za lošu ekonomsku situaciju, a narodu maže oči sa parizerom podrigušom, dok on jede skupe kolače u Njujorku – kaže sagovornik Danasa.

Vučić je kriv, ističe, za svakog mrtvog Albanca i Srbina na Kosovu.

 Ne bi me čudilo da kada se završi istraga, da će reakcija EU i SAD biti takva da će Vučić morati da ode…

– Zato što je izveo Srbe iz institucija i stvorio prostor Aljbinu Kurtiju da uđe u te institucije. Vučić je formirao i organizovao ove ljude o kojima priča Milan Radoičić. Vučić nije pucao na tog kosovskog policajca, ali je odgovoran. Ne bi me čudilo da kada se završi istraga, da će reakcija EU i SAD biti takva da će Vučić morati da ode… – kaže Šormaz.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/sormaz-o-pokretu-koji-je-formirao-sa-mihajlovic-i-pak-idemo-na-izbore-srbija-protiv-nasilja-je-smesna-a-desnica-je-vuciceva/

Continue Reading

Trending