Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Poklanjanjem NIS-a Rusima Srbija je izgubila energetsku nevinost

Član Saveta za budžet i finansije Lige socijaldemokrata Vojvodine Mlađen Malešević izjavio je da bi trebalo vratiti uredbu koja definiše način utvrđivanja najviših prodajnih cena nafte i gasa, jer bi nam ona garantovala tržišnu cenu. Kada je u pitanju cena struje, on je istakao da cenu za građanstvo uređuje Agencija za energetiku, a koja to utvrđuje na osnovu dokazivih troškova. Predložio je da se isti model koristi i za privredu, do izlaska iz krize, a da EPS-u država obezbedi sredstva za investicije.

Published

on

Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, koji je podrazumevao preuzimanje Naftne industrije Srbije, potpisan je 2008. godine. LSV je glasala protiv toga u republičkom parlamentu, organizovala niz protesta u većini gradova Vojvodine i na kraju smo poslali pismo ruskom ambasadoru u Srbiji, gospodinu Konuzinu, koji je tada bio, gde smo ga upozorili da kupuje otetu i ukradenu robu građana Vojvodine i da će morati da je vrati kad tad. Upravo je ta ukradena roba, nafta i gas, sada državi mogla da služi za to da ublaži i uspori ovaj rast cena nafte. S obzirom na to da smo sad tu gde jesmo, predlažemo da se vrati uredba o načinu utvrđivanja najviših prodajnih cena koja je važila do 2009. godine, koju smo ukinuli na zahtev ruske strane, koja im je omogućila tržišnu cenu – kazao je Malešević u emisiji „Reč na reč“ na RTS-u, u kojoj je tema bila poskupljenje energenata i koliko država to može da kontroliše.


Građani Vojvodine su sve niske cene platili debelo


Malešević je istakao da ta uredba utvrđuje način formiranja maksimalnih prodajnih cena i omogućavala je priznavanje svih realnih troškova – nabavke nafte, transporta, prerade i prodaje. 


– To je važno, jer ako smo poklonili ili ako su nam oteli Naftnu industriju Srbije, šta smo mi za to dobili? Tržišnu cenu? Znači to dođe kao da smo sve spalili što smo imali, uvezli te derivate i dobili tu tržišnu cenu. Ali, ako smo prihvatili tržišnu cenu, hajde onda da platimo tržišnu cenu. Mi sad imamo cene nafte i naftnih derivata na pumpama na istom ili većem nivou kad je nafta 80 dolara, u odnosu na ono kad je bila 150 dolara. Kako je to moguće? To je moguće kad imate multinacionalnu kompaniju strane države koja gleda svoje interese i štiti ih i upravlja cenovnom politikom. Država tu treba da bude korektivni faktor, da utvrdi jasna i nedvosmislena pravila za sve učesnike na tržištu koji se poštuju. I ako plate tržišnu cenu, da je zaista i plate a ne da plaćam sad veću cenu kad je nafta 80, nego kad je bila 150 dolara na svetskoj berzi – naglasio je on. 


Dodao je i da je kupoprodajna cena NIS-a bila 400 miliona evra. 


– Skoro smo dali jednog Kristijana Ronalda za rudu Vojvodine i građana Srbije, nafta i gas, jer su data sva ležišta rezerve ispod zemlje. Nigde u svetu ne možete da kupite što je ispod zemlje, možete da kupite što je na zemlje, a ispod zemlje se daje samo u koncesiju. Mi imamo sad situaciju da smo 10 godina upozoravali na prekomernu eksploataciju tih ležišta u Vojvodini, a Pokrajinska vlada je prošle nedelje od predsednika države saznala za to. Prekomerna eksploatacija se dešavala zbog privilegovane rudne rente gde su imali motiv da uzmu gotov novac iz zemlje i upumpaju u svoj sistem – ukazao je on. 


Što se tiče gasa, Malešević kaže da nije siguran da sadašnja cena od 270 dolara koju imamo poslednjih osam godina nije posledica to što smu tu Naftnu industriju Srbije dali pod tim uslovima. 


– Mi nismo protiv da naš predsednik ide tamo i pregovara o boljoj ceni. Mi smo čak za to da platimo tržišnu cenu ako ćemo mi dobiti neku subvencionisanu cenu ili bolju nego ostali, da ne kažem bratsku, a za tu razliku ćemo opet dati neku novu naftnu industriju ili neke nove oranice Vojvodine ili bilo koju imovinu građana Srbije. Mi nismo za to. Želimo da platimo tržišnu cenu, da nismo nikom ništa dužni i da imamo čist račun. Građani Vojvodine su sve niske cene platili debelo – rekao je Malešević. 


Kada je u pitanju gas, podsetio je da je Srbija potpisala pristup i ugovor sa Energetskom zajednicom Evropske unije, koja definiše neka pravila u toj oblasti, za šta smo se mi obavezali da ćemo da poštujemo. To znači razdvajanje delatnosti energetskih firmi i otvaranje tržišta za konkurenciju.

 
– Šta smo mi uradili u međuvremenu? Mi smo infrastrukturu i imovinu tih preduzeća poklanjali, prodavali multinacionalnim kompanijama u Ruskoj Federaciji, koje imaju sasvim drugačija pravila od EU. I našli smo se u situaciji da treba da uskladimo pravila EU i RF. To nikad nećemo uspeti. Dok to ne rešimo nećemo imati zdravu konkurenciju, zdravo tržište, koje bi odredilo tu cenu – upozorio je.


Bez diskriminacije građana


Kada je u pitanju cena struje, Malešević je podsetio da nju određuje Agencija za energetiku i ona se sastoji od stvarnih, dokazivih troškova koje dostavlja EPS. 


– Mi smatramo da trenutno nije došlo do povećanja nijedne pozicije koja bi izazvala rast te cene. Ako jeste, EPS to može da dostavi agenciji, dokumentuje, agencija razmotri i donese odluku da li će cenu podići ili spustiti. Tu nema ništa sporno. Ovde je sve suprotno u odnosu na NIS. Mi ovde imamo svoj resurs – svoj Dunav, Drinu, ugalj i ostalo. Šta je tačno poskupelo? Da li radnik u EPS-u ima četiri puta veću platu? Nema. Kada je u pitanju oblast privrede, tu EPS formira cenu samostalno u odnosu na konkurenciju. Tu nastaje problem. Tu trenutno nemamo konkurenciju. Hronično u oblastima energije nemamo konkurenciju. Ni u gasu, ni u nafti, a ni u struji. Tu treba da bude korektivni faktor, bilo koja kompanija, jer EPS kad je sama teži da postigne što veću cenu i da prigrabi što veći profit – ukazao je on.


Malešević je istakao i da za LSV neće biti prihvatljivo ako država počne da ulazi u avanture sa subvencionisanjem određenih grupa građana, jer će doći do diskriminacije. 


– Ako neko garantuje istu cenu gasa do kraja grejne sezone, a uz to znamo da ćemo dobiti mnogo veću, to država mora da uzme sa nekog drugog mesta da tu subvencioniše. A šta ćemo sa građanima Vojvodine i Srbije koji kupuju drva i ugalj? Ko će njima i kako da pomogne? On će drva platiti po tržišnoj ceni, mora da ih plati odmah. Nema ko da ga subvencioniše. Dakle, ili će država pomoći svim građanima ili neće pomoći nikom. Ta diskriminacija, selektivno pomaganje je loše – rekao je.


Malešević navodi da LSV od svog osnivanja gaji evropske vrednosti i takva jedna vrednost se gaji u Vojvodini – da ono što uzmete to morate i da platite. 


– Mi kažemo da je 2008. godine, kad je izgubljena Naftna industrija Srbije, naftna ležišta i gas, to godina kad je energetika Republike Srbije izgubila nevinost. Trinaest godina pričamo ovu priču sa ruskim firmama i posle toga smo došli do toga da se osećamo iznevereno, ostavljeno. Kako bi nas vi nazvali u tom slučaju? – upitao je Malešević na kraju emisije.

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17366

SLOBODNA VOJVODINA

Srbija mora da radi sve suprotno od Vulinovih ideja i uspeće kao država

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurna je da ako Srbija želi da napreduje mora da radi sve suprotno od onoga što misli i proklamuje Aleksandar Vulin, poznatiji kao ministar mržnje

Published

on

By

Vulinova izjava da bi jako voleo da Aleksandar Vučić ode na Samit BRIKS-a u Moskvu, nova je podlost koju je namenio Srbiji i njenim građanima.

Vulin je od devedesetih godina, pa na ovamo, uvek promovisao političke ideje koje su loše po Srbiju.

Bio je portparol JUL-a, odnosno Mirjane Marković, sramotio je svaku instituciju koju je vodio. I Vojsku, i policiju, i BIA. Umesto da radi u interesu Srbije, pokazivao je, a i dalje pokazuje, sluganstvo prema Ruskoj Federaciji. Sramotno je slao ruskoj tajnoj službi informacije o aktivnostima opozicionara iz Rusije u Beogradu, pa su oni po povratku u njihovu zemlju bili uhapšeni.

Svaka njegova izjava o Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj ili Crnoj Gori upali novi požar u odnosima u regionu.

Srbija mora raditi sve suprotno onome što Aleksandar Vulin želi i na ovim prostorima će biti moguće napraviti modernu i demokratsku državu.

Aleksandar Marton
portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/srbija-mora-da-radi-sve-suprotno-od-vulinovih-ideja-i-uspece-kao-drzava/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR02BnEtD-TaHGQ0v66bxK3nrJjkFS8FjcpnS4fvnOIVmHooFEV5KdoDd9Y_aem_gcb1ImB804mgvxFU4vft6Q

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Koliko će nas koštati suša i šta ćemo jesti? Poljoprivrednici kažu – stanje je katastrofalno

Dugo toplo i sušno leto koštalo je poljoprivredu. Prinosi su drastično manji. Poljoprivrednici u gubicima, traže pomoć Vlade i najavljuju protest za 15-ak dana. Šta ćemo jesti i koliko ćemo to platiti, pitala je Lea Apro.

Published

on

By

Kišomer u Kisaču je potpuno suv više od dva meseca, a umesto zdrave repe – rupa, jer je istrulila zbog enormne suše.

„Na ovakvim ekstremnim sušama, kad nema kiše po sedamdeset, osamdeset dana sa temperaturama preko 40, noćnih preko 30 tu više ne pomaže ni zalivanje, ni ništa“, kaže Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Poljoprivrednici u očaju, već treću godinu očekuju pomoć, ispunjenje zahteva i sistemska rešenja od Vlade, ali ona kao i kiša – izostaju.

„Ne možemo se uhvatiti bukvalno ni za jednu kulturu koja je ove godine koliko-toliko mogla da izvuče prosek. U suštini stanje je katastrofalno. Ukoliko država, ministarstvo tačnije ne donese neke mere za pomoć poljoprivrednicima, mislim da će većina nas staviti katanac na svoja gazdinstva“, objašnjava Dejan Ivanišević iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Nema ni berze, koja bi garantovala otkupnu cenu roda poljoprivrednicima, pa im cenu kroje otkupljivači.

„Mi živimo od cene. Mi ne možemo da živimo od subvencija. Subvencije su primarne i moraju biti u poljoprivredi, ali mi ćemo postati socijalna grana privrede, ne poljoprivreda“, navodi Aleksandar Letić, poljoprivrednik iz Kisača.

Da li će se gubici poljoprivrednika odraziti i na džep građana, odnosno na cene hrane, zavisiće od ponude i potražnje, ali i tu glavnu reč ima država.

„U ovoj situaciji od ponašanja države zavisi da li će biti, ili neće biti rasta cene hrane u suštini. Ako se odluči na uvoz, da podstakne uvoz, ne mora da bude povećanja cene“, navodi Živan Lazić, ekonomski novinar.

Država je na potezu. Ako ne pomogne poljoprivrednicima, kako nam kažu, neće više biti ko da nas hrani. A onda će tržište ili vlast određivati šta jedemo i koliko za to plaćamo.

izvor: https://n1info.rs/biznis/koliko-ce-nas-kostati-susa-i-sta-cemo-jesti-poljoprivrednici-kazu-stanje-je-katastrofalno/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI traži smenu pomoćnice gradonačelnika Zrenjanina

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas zrenjaninskom gradonačelniku Simi Salapuri zahtev za smenu njegove pomoćnice Vere Milošev, koja je na javnom mestu napala dečaka sa razvojnim problemima.

Published

on

By

Dopis prenosimo u celosti.

Republika Srbija
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Grad Zrenjanin
Gradonačelnik

ZAHTEV

Na osnovu 52. člana Statuta grada Zrenjanina zahtevamo razrešenje pomoćnice gradonačelnika Zrenjanina Vere Milošev.

OBRAZLOŽENJE:

Javnost Zrenjanina upoznata je sa incidentom u kojem je učestvovala i pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Vera Milošev, prilikom kojeg se neprimereno ponašala na javnom mestu i napala dečaka sa razvojnim problemima.

Nedopustivo je da jednu od najodgovornijih funkcija u Zrenjaninu obavlja osoba koja sebi dopušta ovakvo ponašanje.

Očekujemo Vašu brzu reakciju i smenu pomoćnice Milošev.

U Zrenjaninu 4.9.2024.godine

Odbornička grupa
Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
u Skupštini grada Zrenjanina

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

foto: list Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-trazi-smenu-pomocnice-gradonacelnika-zrenjanina/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ćerka Jorgovanke Tabaković nova direktorka Instituta za javno zdravlje Vojvodine, smenjen Petrović

Milena Tabaković, ćerka guvernerke Jorgovanke Tabaković, nova je v.d. direktorka Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Published

on

By

Dosadašnji v.d. direktor Vladimir Petrović, koji je ovom zdravstvenom ustanovom rukovodio 13 godina, smenjen je bez obrazloženja.

Informacija o promeni u rukovodstvu Instituta za javno zdravlje Vojvodine već danima unazad kruži u novosadskoj javnosti, a nezvanična saznanja prvi je objavio Danas

U međuvremenu, i portal 021.rs dobio je nezvaničnu potvrdu da je došlo do promene i da je doktorka stomatologije, dosadašnja direktorka Filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za Južnobački okrug, postavljena na rukovodeću poziciju.

Portal 021.rs uputio je i pitanja Institutu za javno zdravlje Vojvodine u vezi sa promenom na čelu ustanove, ali zasad nema odgovora. 

Smenu Petrovića i imenovanje Milene Tabaković do sada niko nije zvanično potvrdio, niti je odluka javno dostupna. Bilo bi za očekivati da se ovakva promena objavi u Službenom listu AP Vojvodine, ali je poslednji broj objavljen nekoliko dana pre sednice Vlade Vojvodine koja se održala 28. avgusta. 

Takođe, na samom sajtu Instituta i dalje stoji da je v.d. direktor dr Vladimir Petrović. Smena Petrovića dolazi nakon slučaja “nematode u novosadskoj vodi” u kojem su nadležni prvo negirali tvrdnje o valjkastim crvima u vodovodu, da bi Institut potom potvrdio njihovo prisustvo. 

Ipak, smena bi mogla da bude i samo deo promena na rukovodećim pozicijama u pokrajini, nakon odlaska Igora Mirovića sa funkcije pokrajinskog premijera. Podsetimo, do promena je došlo i u Kliničkom centru Vojvodine, gde je za v.d. direktorku imenovana Vesna Turkulov umesto Edite Stokić.

Povodom smene u Institutu oglasio se Gradski odbor Stranke slobode i pravde, navodeći da Miloš Vučević i Maja Gojković “nisu oprostili profesionalnost” Petroviću. U saopštenju se odluka o imenovanju Milene Tabaković za v.d. direktorku Instituta naziva “skandaloznom”.

Ćerka Jorgovanke Tabaković u žižu javnosti je došla 2013. godine kada je objavljeno da joj je RFZO obezbedio službeni automobil i vozača za odlazak na predavanja u Beograd. Zvanično objašnjenje tada je bilo da je sve u skladu sa odlukom o slanju zaposlenih na usavršavanje.

Zasad nezvanično smenjeni Petrović je na čelu Instituta bio od 2011. godine. On je i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Upravo na ovom fakultetu je diplomirao 1997. godine, a tu je završio i specijalizaciju, master studije i doktorat. Bio je na čelu Instituta u trenutku kada se Vojvodina suočavala sa zdravstvenom krizom izazvanom korona virusom. 

Prema informacijama Agencije za sprečavanje korupcije, Petrović je u februaru ove godine prijavio da kao v.d. direktora Instituta godišnje zarađuje više od 3,1 miliona dinara.

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/386500/Cerka-Jorgovanke-Tabakovic-nova-direktorka-Instituta-za-javno-zdravlje-Vojvodine-smenjen-Petrovic.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Statistika koja se ne menja: Vojvodina najviše izvozi, a Beograd uvozi

Posmatrano regionalno, najveće učešće u izvozu Srbije imao je region Vojvodine (33,9 odsto). Sledi beogradski region (23,4 odsto), region Južne i Istočne Srbije (21,3 odsto), region Šumadije i Zapadne Srbije (20,2 odsto), a oko 1,2 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Published

on

By

Izvoz domaće robe u periodu od januara do jula ove godine imao je vrednost 17.097,7 miliona evra, uz rast od 1,3 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Uvoz robe imao je vrednost od 22.323,4 miliona, što predstavlja povećanje od četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Izražen u evrima, deficit iznosi 5,2 milijarde evra, što je povećanje od 14,2 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Pokrivenost uvoza izvozom je 76,6 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 78,6 odsto.

Najveće učešće u uvozu Srbije imao je Beogradski region (44,3 odsto); sledi Vojvodina (32,5 odsto), Šumadija i Zapadna Srbija (13,6 odsto), Južna i Istočna Srbija (8,4 odsto), a oko 1,3 odsto uvoza nije razvrstano po teritorijama.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 59,5 odsto ukupne razmene.

izvoz: https://www.021.rs/story/Info/Biznis-i-ekonomija/386403/Statistika-koja-se-ne-menja-Vojvodina-najvise-izvozi-a-Beograd-uvozi.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

KFOR pojačao prisustvo na mostu preko Ibra

Mirovna misija Sjevernoatlantskog saveza na Kosovu (KFOR) pojačala je svoju prisutnost na glavnom mostu preko reke Ibar

Published

on

By

Na ovom mostu koji deli južnu Mitrovicu, naseljenu Albancima, od severne, naseljene većinom Srbima, osim automobila, viđen je i kordon pripadnika KFOR-a. Zatim je ovaj kordon povučen.

Radio Slobodna Europa (RSE) pitao je KFOR zašto je pojačao svoju prisutnost na mostu, ali iz ove misije nisu dali odgovor. Pripadnik italijanskih snaga KFOR-a na mostu na Ibru rekao je dopisniku RSE s terena da se tokom današnjeg dana “ne očekuje ništa posebno” i da su oni tu “zbog rutinskih operacija”.

Pojačana prisutnost na ovom mostu dolazi dan nakon što su kosovske vlasti zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru Kosova.

Akciju je kritizirala međunarodna zajednica, koja je pozvala Vladu Kosova da ne poduzima jednostrane i nekoordinirane akcije.

Kosovska vlast također se nedavno suočila s kritikama međunarodne zajednice jer je izrazila namjeru otvoriti most preko Ibra za promet vozila.

Sjedinjene Američke Države, Europska unija i KFOR izjasnili su se protiv otvaranja mosta.

KFOR i EU zatražili su da se ovo pitanje riješi u dijalogu u Bruxellesu.

NATO-va mirovna misija na Kosovu također je nekoliko puta upozorila da neće oklijevati djelovati kako bi odgovorila na razvoj sigurnosne situacije.

KFOR je stalno prisutan na mostu preko rijeke Ibar.

izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/kfor-ibar-mitrovica-most-kosovo-srbija/33100698.html

Continue Reading

Trending